Voeding met laag eiwitgehalte

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Hoi,


Ik ben voor Penny op zoek naar ander voer. Uit bloed onderzoek is gebleken dat haar creatine niet helemaal goed is en in haar urine is een heel klein beetje eiwit gevonden. Het is allemaal nog niet heel erg ernstig, maar wel iets waar we nu rekening mee moeten gaan houden.

Ze krijgt momenteel voer met een behoorlijk hoog eiwitgehalte (ik dacht rond de 35%) en dat is dus niet meer goed want dat belast haar nieren te veel. We moeten nu voer hebben met een lager (maar heel hoogwaardig!) eiwitgehalte. Desondanks moet het wel goede ondersteuning geven voor haar spieren en gewrichten en geschikt zijn voor actieve bejaarde hond.

Rauw voer is inmiddels ook goed gekeurd door mijn ouders dus dat is ook een optie. We kunnen alleen niet veel bewaren want er is weinig vriesruimte, het is dus niet ideaal. Gestoomd (of iets wat ongeopend buiten de koelkast bewaard kan worden) is dus handiger. Brokken zijn natuurlijk ook helemaal goed.

 

Heeft iemand een idee?

 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Farmina N&D Pumpkin – Lam & Bosbes 26%

Farmina N&D Quinoa Skin & Coat Eend, Quinoa & Kokos 23%

Farmina N&D Quinoa Skin & Coat Hert Quinoa & Kokos 21%

Op Voerwijzer kan je makkelijk vergelijken en de % zien

Qua merk zit je met Farmina gewoon top, ze hebben ook een Vet Life lijn voor honden met aandoeningen.

Als rauw voer/kvv kan zeker doen, merken waar ik me nog enkel mee bezig hou zijn Tammenga, Darf, Natuur en dier en alles wat van kiezenbrink komt, Raw4dos/Rodi, Alaska, Barfmenu, Kb-Rauw (huismerk van Kiezenbrink)

Ritzenberger heeft een aantal varianten gekookte worsten waar eischaalpoeder is ingedaan voor het calcium ipv bij veel gestoomde merken een Calcium preparaat, na opening 3-4 dagen te bewaren in de koelkast.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik geef Britt VD, Paddy's waardes zijn flink verbeterd. Ook geen botjes enzo meer geven dan.

 

https://www.voeronline.nl/brit-veterinary-diet-renal.html?id=278991407

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Deze zou je dan van Farmina moeten hebben, best prijzig.

 

https://www.farmina.com/nl/eshop/hondenvoeding/farmina-vet-life/69-renal-hond.html

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Wat ook helemaal geen verkeerde brok is is Carocroc gold. Paddy kon m niet meer hebben omdat ze er graan in gingen doen helaas.

 

htps://www.topdierenshop.nl/carocroc-senior-gold-16-10-12-5-kg

 

 

Samenstelling

Lam (35%), maïs, tarwe, rijst, gerst, dierlijk vet (gevogelte, rund), bietenpulp, gehydrolyseerde kippenlever, gist, lijnzaad, mineralen.

Analytische bestanddelen

Ruw eiwit 16%, ruw vet 10%, ruwe celstof 2,4%, ruwe as 4,8%, vocht 10%, calcium 1%, fosfor 0,65%

 

De nieuwe pakken heten senior sensitief

 

Bron carocroc.nl 

 

honden page profiel Femke Femke 3 doggies

honden foto van Femke

Heeft de dierenarts geadviseerd om eiwitten te beperken? Ik weet niet hoe het bij honden is en ik heb haar uitslagen niet gezien dus dat advies is uiteraard het belangrijkste maar bij mensen die hoog bejaard zijn met een iets verlaagde nierfunctie en iets verhoogde albumine in de urine wordt dat gezien als passend bij de leeftijd en geen reden voor eiwitbeperking. Je schrijft bij beide dat het maar iets afwijkend is en penny is op leeftijd dus slijtage van de nieren is niet vreemd en eiwitten zijn bij hoge leeftijd ook belangrijk voor de spieren, herstel en om op gewicht te blijven. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Ik denk niet als Penny nog op een sub springt je iets aan het dieet moet wijzigen. Eiwitdaling kan veel dingen inhouden aan ouderdom.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Hoogwaardige eiwitten en brok gaan in mijn ogen niet samen.

Ik geef mijn senior overigens net meer eiwit, omdat oudere hond net als gecastreerde honden net minder goed zijn in verteren van eiwitten.

Maar ik ben uiteraard geen dierenarts, laat staan specialist dus tegen een advies ingaan van 1 van hun is niet voor mij, maar ik zou wel een voedingsdeskundige raadplegen om zeker te zijn van wat te geven.

Ik snap zeker dat de beslissing van het voer niet alleen bij jou ligt, dus in het beste geval kan een goede voedingsdeskundige je een combinatie van brok/houdbaar verse voeding en KVV voorstellen waarbij jullie allemaal tot een compromis kunnen komen.

honden page profiel Karin, Lucky*, Duke* en BuddyKarin, Lucky*, Duke* en Buddy 3 doggies

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

Als je brokken wilt geven kun je eens kijken bij Wolfsblut, die heeft heel veel verschillende brokken met een (redelijk) hoog vleesgehalte en veel varianten met minder eiwit of minder vet. Er is ook blikvoer van, en maaltijdzakjes.

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

Eigenlijk enorm eens met Dagmar. Minder eiwit voor een senior hond zou een beetje tegen mijn instinct ingaan, maar als Penny's nieren het eiwitgehalte niet meer aankunnen dan is eiwit verminderen natuurlijk goed om te doen.

Misschien dat ''Greenheart Senior Sensitive Fish'' een optie zou kunnen zijn?
Zelf geef ik de sportline classic variant en daar ben ik iig heel tevreden over.

 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bedankt voor alle antwoorden! Echt heel fijn :)

 

Ik ben ook niet heel blij met het idee van minder eiwit, maar het is wel echt op advies van de dierenarts. Hij gaf aan dat als een hond een voeding met hoog eiwit krijgt en de eiwit niet allemaal gebruikt, dat het dan een extra belasting is voor de nieren en vervolgens in de urine terecht komt. Zijn conclusie was dus eigenlijk dat Penny voor wat ze nu nodig heeft teveel eiwit krijgt.

Er is geen dieetvoer aangeraden, maar dus wel voeding met minder eiwit en dat mag eventueel gecombineerd worden met haar huidige voeding.

Met Penny's leeftijd is het inderdaad niet vreemd dat haar nieren verminderen. Verder was ze ook helemaal gezond, maar ik wil haar altijd op de best mogelijke manier ondersteunen en als ander voer beter is wil ik daar voor gaan.

 

Het hoeft geen brok te zijn. We hadden laatst bij de dierenarts Energique niervoeding gekocht en dat beviel heel goed, mijn moeder vond het ook helemaal prima. Vriesruimte is alleen een beetje een probleem dus nu heb ik bij de dierenwinkel gestoomde worsten van Carnis gehaald in de smaken die het minst eiwit bevatte. Dat vond Penny echt heerlijk (ze werd helemaal hyper toen in het klaar maakte) en is denk ik ook prima.

Het valt mij sowieso op dat de meeste kvv en gestoomd eten een laag eiwit gehalte heeft, terwijl er wel meer vlees in zit dan in brok, of zie ik dat verkeerd?

Verder zat ik ook te kijken naar de niervoeding van Bandit, maar dat wordt erg duur als we dat elke dag gaan voeren.

 

Een voedingsdeskundige inschakelen zou ik heel graag willen, maar ik ben bang dat dat voor mijn ouders net een stapje te ver gaat zijn.

 

De genoemde merken ga ik even goed bekijken, er zit een hoop bij wat ik nog niet kende dus dat is erg fijn! Nogmaals bedankt!

 

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

Het eiwit gehalte in gestoomde voeding en KVV is sowieso lager dan in brok, omdat er in gestoomde voeding en KVV een veel hoger percentage vocht zit dan in brokken. In de gestoomde voeding die ik nu geef zit ongeveer 63 tot 66% vocht, in brok ongeveer 12%

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Eiwitgehalte in KVV is hoger, procenten op labels zeggen helaas niets, je moet het percentage droge stof berekenen.

Neem vb carnibest kalkoen. Op label 12% eiwit. Maar bereken je het op droge stof kom je op 31,58% 

vergeleken met die carocroc die hierboven vermeld staat. 16% eiwit, maar reken je de droge stof heb je 17,78%. (en dan zitten daar ook de eiwitten uit tarwe, mais, gerst,... ook nog eens bij, dus van het dierlijke eiwit schiet bijna niets meer over).

 

In de carnibest kalkoen zit dus bijna 2 x zoveel eiwit, met dan ook nog eens vnl dierlijk eiwit vergeleken met de carocroc.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Interessant! Kun je uitleggen hoe je dat kan berekenen? Lijkt mij heel handig om te weten.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Eiwitgehalte in KVV is hoger, procenten op labels zeggen helaas niets, je moet het percentage droge stof berekenen."

Hoeraaaaa hihi

Volgende forumvraag: oude hond valt af
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^