Asielhond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BbBb

Hallo,

Ik ben er over na aan het denken om een hond uit het asiel te halen. Maar zijn er eigenlijk nog dingen waar ik dan op moet letten? 

En hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van asielhonden? Want hun ouderdieren zullen toch niet getest zijn op erfelijke aandoeningen. 

De mensen die hier op hp een hond uit het asiel hebben, zouden jullie daar misschien wat over kunmen vertellen? Hoe jullie het ervaren hebben en hoe het contact met het asiel ging enzo?

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Vaak weet je inderdaad niet heel veel over de afkomst en gezondheid van de ouderdieren.

Je zou ook naar een rasvereniging kunnen gaan naar de keuze van je ras en kijken of daar herplaatser zijn. 

honden page profiel lyannelyanne

honden foto van lyanne

Ten eerste, wat leuk dat je over een asielhond nadenkt.

Asielhonden kunnen overal vandaan komen. Raszuivere honden, kruisingen, jong oud gezond en dieren met mankementen.

Je kiest een asielhond omdat je een dier een goed huisje wilt geven. Vaak kunnen de medewerkers ook al veel informatie met je delen over het karakter van de hond zodat je weet wat je in huis haalt en kun je kijken of er een klik is.

Ze zijn niet getest op erfelijke ziekten maar wel door een dierenarts bekeken (dus hart longen etc.). Je betaalt hier ook maar tot 250 euro voor. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Maak een lijstje met vragen.

Bv.

Is de hond zindelijk

Is bekend waar de hond geboren is. Veel asiel honden, maar niet allemaal, zijn buitenlandse honden die in gebruik tegen vielen, en naar het asiel zijn gebracht. Veel asiels hebben banden met buitenlandse asiels en halen daar hun honden vandaan.

Is de hond al meerdere malen in het asiel geweest, teruggebracht en weer herplaatst, dit kan betekenen dat de hond een behoorlijke rugzak heeft.

Als de hond is afgestaan door een particulier, wat was de reden?

 

Bedenk dat een hond nooit voor niets naar het asiel is gegaaan.

Maar verder is het top dat je voor een dergelijke hond gaat.

 

Bekijk ook eens de site van hhin, herplaatsing honden in nederland. Deze stichting bemiddelt bij het herplaatsen van honden die door omstandigheden een ander huis zoeken. Meestal is veel over deze honden veel bekend en blijven ze bij de eigenaar tot een nieuw huis gevonden is.

 

 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Waar je hond ook vandaan komt: bekijk eerst wat je zelf wenst en wat je een hond kan bieden.

Dus maak eerst es een lijstje voor jezelf: hoeveel tijd heb je dagdagelijks, hoe actief of energiek ben je zelf, hoe is je leefsituatie, heb je back-up (in geval van lange werkuren, ziekte, buitenhuise verplichtingen, hobbies,...)

Welke karaktertrekken spreken je aan in een hond en past dat bij jou en je leefsituatie (waaks, actief, eigenzinnig, gehoorzaam, meegaand, pittig, gemoedelijk, enz)

Dan kan je meerdere asielen gaan volgen (de meeste asielen geven wel wat info over de honden via hun websites), en over de tijd kijken of er een hond verschijnt die je aanspreekt en waarvan je denkt dat dit een goeie match zou kunnen zijn. En dan kan je het asiel contacteren om meer specifieke vragen te stellen: waar de hond vandaan komt, de reden van afstand, hun eigen indruk vd hond, bepaalde beperkingen of problemen (gedrag, gezondheid,...)

Maak dan een afspraak om kennis te maken met de hond, en van daaruit kan je 't dan verder bekijken.

 

Van asielhonden zal je zelden weten wie de ouderdieren waren en in hoeverre dat een verantwoord nest was.

Dus als je toch liever op de hoogte bent van die achtergrond, ga dan eerder kijken bij herplaatsers via rasverenigingen of fokkers. Dan kan je daar je vragen stellen ivm afkomst e.d.

 

Veel succes!

 

 

 

 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wat fijn dat je een hond uit het asiel wil! hp-shiny

 

Heb zelf 2 honden uit een Spaans asiel. Dat is natuurlijk net wat anders dan uit Nederland. 

Daar worden ze getest op ziektes en gecontroleerd door een dierenarts, ook de dag voor vertrek nog eens. 

 

Ik liep daar stage in het asiel, dus weet zeker dat dat gebeurde. hp-smile

 

De kans is inderdaad groot dat de hond geen geteste ouders heeft. Maar garantie heb je helaas nooit. 

 

Heb persoonlijk meer vertrouwen in de gezondheid van een echte mix dan in veel rashonden. Al weet ik ook wel dat mixjes zeker niet per definitie gezonder zijn dan rashonden. hp-wink

 

Contact met de stichtingen van de honden verloopt / verliep trouwens soepel. Alles is prima gegaan!

 

Bij mij komen er alleen nog maar asiel honden/ rescues/ etc. Dus dat zegt genoeg hp-shiny

honden page profiel wendywendy

honden foto van wendy

Hier heel wat asieldieren, hond, kat en ratten

ja je weet vaak weinig van hun afkomst, maar de dankbaarheid die je van hen krijgt is onbetaalbaar.

ivar heb ik geadopteerd via mymartin, dit is een organisatie die Russische honden die daar in het asiel zitten, of reeds in fosterhomes zitten naar Nederland/België brengen.ofwel gaan ze meteen naar hun baasjes of sommige komen hier in foster gezin terecht.

vaak zijn deze op straat gevonden en dan heb je geen idee vanwaar die komt. Ze worden wel nagekeken door dierenarts en medisch in orde gezet met vaccinaties enzo. Je krijgt ook een beschrijving van karakter en gedrag.

trixie is gevonden bij zwervers als kitten en dan afgestaan aan het asiel. Ook in orde gezet met vaccinaties en dan mocht ze naar een goeie thuis...

vooral opzoek gaan naar een goed asiel waar je goede info krijgt en dieren niet zomaar meekrijgt 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat leuk hebben jullie al een hond op het oog?

 

Mijn vorige hond en de hond die ik nu heb komen allebei uit een (pools) asiel, allebei gevonden, allebei dus achtergrond onbekend. 

 

Het beste (vind ik dan) ga je er neutraal in, geen verwachtingen maar kijken naar je hond. Geef de hond alle tijd die hij of zij nodig heeft om te wennen.

Ga niet direct een heleboel leuke dingen doen, dus in het begin korte saaie rondjes wandelen. Veel asielhonden dier er langer zaten hebben weinig conditie dus dat moet opgebouwd worden. Ook alle nieuwe indrukken moeten verwerkt worden.

 

Asieldieren worden wel gecontroleerd op gezondheid, zeker als het een hond uit het buitenland is moet aan de eisen voldoen om de grens over te komen. Toch is ook al is de hond gezond verklaard natuurlijk geen garantie dat de hond niets heeft, men gaat geen uitgebreide testen doen, dat is veel te kostbaar. Bovendien een andere omgeving, dus andere pollen, virussen e.d. de nieuwe mensen, de stress die de herplaatsing meebrengt heeft wel impact op het immuunsysteem, dus vandaaruit ook is het raadzaam rustig aan te doen in het begin.

 

En je gaat uiteraard van beschrijvingen van het asiel af, hoe de hond daar is. Hou er rekening mee dat een hond zich gedraagt afhankelijk van de situatie waarin hij is, dus ga niet teveel af op beschrijvingen, gewoon kijken hoe de hond bij jou is en hoe hij zich bij jou voelt en gedraagt. De hond moet zich eerst veilig en vertrouwd voelen voordat je kan oordelen hoe een hond is en sommige honden hebben daar lang voor nodig, anderen weer niet, iedere hond is anders.

 

Met het asiel heb ik weinig contact gehad, wel nog lang met de verzorgster/vrijwilligster van Lola (mijn eerste hond) gemaild over haar. En de directeur van het asiel waar ik Jenna vandaan had is op bezoek geweest met iemand van de stichting, dat was heel positief allemaal. Met de mensen van de stichting had (en heb af en toe nog) ik goed contact, veel tips gekregen ook.

403434.jpg

hier kreeg ze bezoek uit Polen van de directeur van het asiel waar ze zat.

 

 

Volgende forumvraag: Oude hond adopteren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^