Moet een asiel bemiddelen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Dit verhaal rammelt toch, had de hond dan geen chip ? Als hij die wel had, dan had het asiel zelf de baas moeten contacteren en zeggen dat de hond bij hen zat. De baas krijgt dan 15 dagen om zijn lieve maatje te komen halen, wat ik al erg lang vind, want een goede baas zal er snel staan.
 
Is die termijn verstreken, dan mag de hond geplaatst worden, heeft die geluk en vindt hij snel een huisje, kan de oude eigenaar niets meer ondernemen. Zijn rechten zijn vervallen en een asiel heeft geenszins de verplichting om de oude eigenaar de gegevens van de nieuwe eigenaar te geven. En dat vind ik niet meer dan normaal. Oude baas heeft geen been meer om op te staan. "

Het ging hier om een kat.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Ik vind twee weken wel erg kort. Maar ik heb het idee dat ik de enige ben hier in. In de jaren 90 is mijn ouders' hond een keer weken achter elkaar zoek geweest. Iemand had hem vastgezet in een schuur  op een boerderij en na een hele tijd besloten om hem toch naar het asiel te brengen omdat ie op de kippen jaagde. Er was geen nieuwe eigenaar maar anders waren we hem vast kwijt geraakt. Obi nu; heeft wel een chip en halsband met adres en tel erop om. Maar hoe vaak raken die RFID chips niet onleesbaar of werken niet meer. Of ze proberen een hond te scannen en kunnen de chip niet meer "vinden". Rfid is sowieso onveilig omdat de data die de chip uitstuurt redelijk makkelijk te manipuleren is. En een halsband gesp je zo af. 

En weg is de hond dan; wat een nachtmerrie. Ik zou een nieuwe eigenaar op het hart drukken dat ik nog nooit een hond richting het asiel gebracht heb en het er niet bij laten zitten om Obi terug te krijgen. Twee weken daar zou ik lak aan hebben... 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Asiels doen sowieso altijd hun best om gevonden dieren thuis te brengen.  Maar het komt zelden voor dat een hond of kat die er 2 dagen zit nog opgehaald wordt....!

Toevallig zie ik nu op de faceboekpagina van 'mijn' asiel een verhaal over een aangetroffen kat met een Pools chipnummer en géén gegevens in de databank. Ze hebben het verhaal over deze kat nu ook even in het Pools laten vertalen door een Poolse vrijwilligster....  Afbeeldingsresultaat voor duim

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

" Nee Hilde, je begrijpt het niet.  Een gevonden huisdier moet 14 dagen beschikbaar blijven voor de eigenaar. (Dat is wettelijk). Na die 14 dgn is het dier 'plaatsbaar' en kan de 1e eigenaar er absoluut geen aanspraak meer op maken.
Het komt overigens zélden voor dat een gevonden dier ná die 14 dagen wachttijd direct herplaatst wordt. Was dat maar waar....  Meestal gaat er meer tijd overheen.
Ook als je een dier afstaat aan het asiel kun je er geen aanspraak meer op maken en geen contact hebben met de nieuwe eigenaars. 
Dat zijn prima regels in NL.  Dat geeft op alle fronten rust. "

Dat vind ik dus een goede regel. Maar in het fb verhaal wilde de oude eigenaren dus alsnog contact met de nieuwe eigenaren. En mensen vonden dus dat er ene uitzondering gemaakt moest worden zodat de oude baasjes het dier terug konden vragen. Dat vind ik dus niet terecht.

honden page profiel MaxMax 3 doggies

honden foto van Max

Het gaat om een kat van 11 jaar geloof ik. Die mensen hadden geflyerd en alles, maar het asiel waren ze vergeten te checken.

Na 14 dagen mag de kat naar een ander en ik denk dat iemand die een 11 jarige kat uit het asiel haalt een lintje verdiend haha

Maar dat maakt het niet minder erg voor de oorspronkelijke eigenaar.

Het asiel staat in zijn recht, maar begrip en bemiddeling zou naar mijn mening niet overdreven zijn

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^