Hondenschool Kempen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KevinKevin

Hoi allemaal,

Begin januari komt onze golden retriever pup naar ons, Brooklands Qwen. Zelf wonen we in Westerlo.
Vroeger trainde ik met men labrador in Pulle, maar dat is nu wat uit de richting. Dus ben ik aan het zoeken naar een hondenschool in de buurt en ben ik uitgekomen bij:

-HSPDK (Honderschool Parel Der Kempen)
-NHV Westerlo

Ik moet ze beidde nog een keer bezoeken, mag toch pas eind februari starten als hij 15weken is.
Qua filosofie spreek NHV me iets minder aan, ben zelf geen fan van de klikkertraining. Maar, misschien is onbekend onbemind hé :-P

Hebben jullie ervaring met een van de bovenstaande hondenscholen?

Bedoeling is wel als hij volwassen is nog te veranderen naar Hasselt of Zichem om jachttraining te doen, als hij aanleg heeft natuurlijk. Maar qua bloedlijn mogen we daar op hopen ;-)

Groeten, Kevin

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Is dit in de buurt ?

http://www.dogmanagement.nl

 

honden page profiel KevinKevin

Even kaderen, Westerlo is gelegen in Belgie. Thv Herentals, Geel (regio Kempen)...


honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ken de hondenscholen niet, maar als ik de visie van de eerste school lees, dan zou ik persoonlijk al afhaken. Wolven, rangorde, straffen, roedel... Die denkwijze past helemaal niet bij me. Ook de clickermethode vd tweede school niet, daar hou ik ook helemaal niet van om op die manier met een hond om te gaan...

Waarmee ik bedoel: of een school goed of slecht is, is erg persoonlijk. Het hangt af van waar jij je in kan vinden, hoe je zelf de relatie met je hond ziet, wat je verwachtingen zijn, enz.

Natuurlijk zijn er ook enkele algemene criteria, zoals:

-hebben de instructeurs een degelijke opleiding genoten?

-hoe groot zijn de groepen

-is er aandacht voor de noden van het individu

-duren de puppylessen niet te lang

-worden de honden vriendelijk behandeld

 

Dus ga eens aan de zijlijn van de puppyklas kijken zonder hond, en dan kan je zien of je je in hun aanpak kan vinden.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Lijkt wel of ik 30 jaar terug in de tijd vlieg als ik hun visie lees.

Compleet achterhaald:

 


"c)Rangordefase (4de tot 5de maand):

Hier heeft de mens meestal de plaats van de soortgenoten ingenomen en moet dus ook de taak op zich nemen om, door spelgedrag, de huishond een zo natuurlijk mogelijke ontwikkeling te laten doorlopen. Hierbij wordt geleerd waar zijn plaats is in de groep, hetgeen de hond ook moet leren aanvaarden.

d)Roedelordefase (5de tot 6de maand):

Nu is het geen spel meer! Bij de wolven leren de jongen nu alle gebruiken aan om samen op jacht te gaan. Hiervoor moet er een bepaalde rangorde zijn in de roedel. In de roedel moet er dus een leider zijn, onze huishond verwacht van ons dat wij die leiding geven. Anders zal de hond zich genoodzaakt voelen deze taak op zich te nemen."

 

 

Ongelooflijk, dat dit nog bestaat en dat die mensen mogen door gaan met hun lessen te geven.....

Ik hoop voor jou dat er andere hondenscholen in de kempen zijn waar ze geen 50 jaar zijn blijven stilstaan.

Dat kan je alleen al zien als ze over wolven beginnen en rangorde: snel weglopen.

 

Hieraan kan je weer eens zien dat er nog enorm veel hondenscholen foute achterhaalde dingen aanleren aan de cursisten. Daardoor blijft dat geloof in die rangordetheorie maar door duren.

 

De 2 de hondenschool: hetzelfde. Geeft ook nog steeds opvoedingstips die afstammen uit de tijd van de rangordeperiode. Ook een grote neen dus.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Beide hondenscholen houden nog vast aan achterhaalde methoden. Ondanks de ene traint met clicker volgt deze nog steeds oude achterhaalde opvoedingsmethoden "als eerste eten, hoger zitten dan de hond,...".

 

ikzelf ben heel tevreden over de hondenschool "Kunos" in Ekeren. Hier zitten gediplomeerde instructeurs, geven geregeld theorie avonden, workshops,... trainen wel met clicker maar begeleiden u hier heel goed in. (Zelfs mijn vader is nu aan het clickeren met zijn pup)! 

Ekeren (+- 35 min vanuit Westerlo) is best wel wat uit de richting maar wel de moeite waard 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Lijkt wel of ik 30 jaar terug in de tijd vlieg als ik hun visie lees.
Compleet achterhaald:
 
"c)Rangordefase (4de tot 5de maand):Hier heeft de mens meestal de plaats van de soortgenoten ingenomen en moet dus ook de taak op zich nemen om, door spelgedrag, de huishond een zo natuurlijk mogelijke ontwikkeling te laten doorlopen. Hierbij wordt geleerd waar zijn plaats is in de groep, hetgeen de hond ook moet leren aanvaarden.d)Roedelordefase (5de tot 6de maand):Nu is het geen spel meer! Bij de wolven leren de jongen nu alle gebruiken aan om samen op jacht te gaan. Hiervoor moet er een bepaalde rangorde zijn in de roedel. In de roedel moet er dus een leider zijn, onze huishond verwacht van ons dat wij die leiding geven. Anders zal de hond zich genoodzaakt voelen deze taak op zich te nemen."
 
 
Ongelooflijk, dat dit nog bestaat en dat die mensen mogen door gaan met hun lessen te geven.....
Ik hoop voor jou dat er andere hondenscholen in de kempen zijn waar ze geen 50 jaar zijn blijven stilstaan.
Dat kan je alleen al zien als ze over wolven beginnen en rangorde: snel weglopen.
 
Hieraan kan je weer eens zien dat er nog enorm veel hondenscholen foute achterhaalde dingen aanleren aan de cursisten. Daardoor blijft dat geloof in die rangordetheorie maar door duren.
 
De 2 de hondenschool: hetzelfde. Geeft ook nog steeds opvoedingstips die afstammen uit de tijd van de rangordeperiode. Ook een grote neen dus. "

 In België zijn bijna alle hondenscholen zo hoor :O 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik weet een hondenschool in Herenthout, de filosofie moet je echter aanspreken.

 

Hier wordt gewerkt op vertrouwen wekken tussen hond en baasje, geen dwang, geen normale gehoorzaamheid (zitten, liggen, staan en wedstrijden).

 

Men noemt het Dogfun.  De honden werken los (eerst opbouwen natuurlijk) en de bedoeling is dat de hond zijn hersenen leert gebruiken en de "oefeningen" uit zichzelf gaat doen.  Zonder klicker.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Waarom mag je pas starten als je pup 15 weken is? 


Ik zou bij allebei de hondenscholen gaan kijken, de site van onze hondenschool is al 10 jaar hetzelfde maar de werkwijze is ondertussen behoorlijk veranderd. 


In Hasselt zou je naar de Hasseltse Hondenschool gaan? Daar zou ik (als ik de site zie) meteen heen gaan. Het aanbod is daar veel groter dan op de gemiddelde Belgische hondenschool en ik heb het idee dat ze ook veel meer kijken naar waarom een hond iets doet, ipv dat er alleen wordt gekeken naar hoe je de hond zo goed mogelijk traint in gehoorzaamheid.  

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  In België zijn bijna alle hondenscholen zo hoor :O  "

 neen toch niet.

Heb de indruk dat het vooral regiogebonden is.

 

honden page profiel KevinKevin

Ga binnenkort kijken naar de hondenscholen. Had die opgezocht omdat die dicht bij huis zijn.

Misschien dat ik terug naar men oude school ga (25min rijden)

 

Hasselt sta ook op ons lijstje, maar rij ik 40min enkel. Bedoeling is wel als Owen 2j is over te schakelen naar Zichem of Hasselt om echt jacht te gaan doen

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  In Hasselt zou je naar de Hasseltse Hondenschool gaan? Daar zou ik (als ik de site zie) meteen heen gaan. Het aanbod is daar veel groter dan op de gemiddelde Belgische hondenschool en ik heb het idee dat ze ook veel meer kijken naar waarom een hond iets doet, ipv dat er alleen wordt gekeken naar hoe je de hond zo goed mogelijk traint in gehoorzaamheid.   "

 De trainers van de jachtopleiding in Hasselt zijn wel zeer conservatief en houden vast aan oude opvoedmethodes. (meestal in jachtopleidingen, omdat veel mensen jagers zijn..)

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

"  De trainers van de jachtopleiding in Hasselt zijn wel zeer conservatief en houden vast aan oude opvoedmethodes. (meestal in jachtopleidingen, omdat veel mensen jagers zijn..) "

 Dat vind ik in België over het algemeen een probleem. Maar het aanbod van de Hasseltse Hondenschool is veel groter dan wat de gemiddelde hondenschool aanbiedt, het verschil in leeftijdsklassen ook. Dat zou voor mij in ieder geval de moeite zijn om te gaan kijken.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  Dat vind ik in België over het algemeen een probleem. Maar het aanbod van de Hasseltse Hondenschool is veel groter dan wat de gemiddelde hondenschool aanbiedt, het verschil in leeftijdsklassen ook. Dat zou voor mij in ieder geval de moeite zijn om te gaan kijken. "

 Inderdaad, maar ik had het specifiek over de groep jachtopleiding.

Ik ken de trainers.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Nouja, ik ken de hele school niet dus ik moet het hebben van de site. En een groter aanbond + meer verschillende klassen dan normaal, dat lijkt me alleen maar positief. Daarom zou ik daar eens gaan kijken naar de prépuppy en vervolg gehoorzaamheid. 

 

Als jij ze kent, vind je dat er een groot verschil zit tussen de instructeurs op de jachtcursus en de andere cursussen die daar gegeven worden? Het leek mij eigenlijk wel interessant om daar eens te gaan kijken.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
Als jij ze kent, vind je dat er een groot verschil zit tussen de instructeurs op de jachtcursus en de andere cursussen die daar gegeven worden? Het leek mij eigenlijk wel interessant om daar eens te gaan kijken. "

 Ja, er is meestal een groot verschil.

Ik ken natuurlijk niet alle jachtopleidingen hier in de hondenscholen (België ), maar degene die ik ken worden gegeven door instructeurs die nog geloven in oude trainingstechnieken en opvoedingstips.

Ze geloven er meestal ook nog steeds in dat jachthonden harde en koppige honden zijm en die moeten volgens hun harder aangepakt worden.

Gedragstherapeuten die werken volgens huidige normen vinden ze dikwijls maar flauwe zever.

Zoals ik al zei: de meesten zijn zelf jagers en behandelen hun honden dikwijls harder dan de gewone huis en tuin hondeneigenaar.

Het valt op dat telkens ik praat met mensen die jachtcursus hebben gevolg dat ze allemaal nog steeds in de rangordetheorie geloven, wat versterkt wordt door de trainers in hun club.

Ik weet wel dat Monique Bladder (goede hondentherapeut in Nederland) bezig is met zich te verdiepen in jachtopleidingen, maar ik volg het niet.

 

Volgende forumvraag: Zindelijkheid puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^