Poedelpup 5 maand onzeker/ verlatingsangst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Hoi allemaal,

Sinds drie dagen hebben we een ontzettend lieve poedelpup, hij is 5 maanden oud. Hij was de laatste van zijn nest en is vijf maand samen geweest met zijn oma, moeder en zusje. 

De eerste drie nachten heb ik naast zijn (open) bench geslapen, hij heeft braaf doorgeslapen en niet gepiept. Hij begint overdag ook steeds meer op zijn gemak te raken. We hebben een aantal regels die we consequent volgen. Komende zaterdag begin ik met puppycursus.

Maar.. Hij volgt mij overal door het huis, is gelijk alert als ik opsta. Ik probeer hem steeds al eventjes alleen te laten als ik naar de keuken ga, maar hij staat dan bij de deur te wachten tot ik terug ben. Als ik even naar boven ga, begint hij gelijk te piepen en beetje blaffen. Ik kom steeds pas terug als hij stil is.

Nu denk ik dat een goede volgende stap is om de bench dicht te doen vannacht en steeds een stukje verder weg te gaan liggen slapen? Graag jullie mening? ..en of dit nog normaal puppygedrag is of dat hij verlatingsangst aan het ontwikkelen is? Ik voel me hier onzeker over, het is mijn eerste hond.

Alvast bedankt!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Laat 'm lekker volgen, alles is nieuw en hij voelt zich nog erg onzeker.

Laat 'm ook nog niet alleen als je merkt dat hij daar nog niet aan toe is.

Waarom de bench dicht doen? Bedoel, probeer gewoon lekker met het deurtje open. Daar zal je hond zich mogelijk ook veel beter bij voelen.

 

Het alleen zijn zou ik pas over een week of twee met minuutjes gaan opbouwen. Tot die tijd hem lekker mee laten gaan of zorgen dat er iemand beneden bij hem is.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Je hebt je hond pas net zie ik, dus eigenlijk is het wel logisch dat 'ie je overal volgt en ook wat onzeker is. Vertrouwen moet groeien (en dat vertrouwen moet je hond natuurlijk ook wel van je krijgen), en dat kost tijd. Hoe meer vertrouwen, hoe minder je van dit soort onzeker gedrag zal zien.

Neem hele kleine stapjes, kijk naar wat je hond aankan (gaat het goed, ga je verder, gaat het niet goed, doe je een stapje terug), dan zal je zien dat het steeds beter zal gaan.

 

Wel is het volgen trouwens wel een beetje poedel-eigen; ze willen niets liever dan bij jou zijn  Klittenbandhonden  Ik heb zelf ook een poedel en ook deze volgt me veel door het huis. Ik vind het prima, zo zijn ze nu eenmaal.

(En zou ik 's nachts vlakbij haar gaan slapen, dan zou ze gegarandeerd naast en tegen me aan me komen en willen liggen.)

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Geef hem de tijd. Alles is nieuw, spannend en anders. Juist goed dat hij achter je aan loopt: jij bent het veiligste, meest vertrouwde 'plekje' dat hij kent! Ben er voor hem, geef hem de geruststelling die hij nodig heeft. Als hij meer vertrouwd is met zijn nieuwe omgeving zal het beter gaan en kun je hem rustig aan eventjes alleen gaan laten. Dat hoeft niet lang, wij begonnen met tanden poetsen en naar het toilet gaan. Daarmee begonnen we toen Ziva een maand bij ons was geloof ik. 

 

Succes! En geniet van je pupseltje!

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Bedankt voor jullie reacties! Stiekum vind ik het helemaal geweldig dat hij nu al zo gehecht is aan me, was alleen bang dat het misschien teveel zou zijn en ik hem zou 'verpesten' door dit alles zo te accepteren. Jullie zeggen:''gun hem de tijd om zich zekerder te gaan voelen''. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Natuurlijk ga je hem niet verpesten. 

Gewoon de tijd geven. Maar wees wel positief maar consequent over wat je wel en niet wilt hebben. 

 

Consequent is natuurlijk niet schreeuwen/nekvel pakken enz omdat de pup iets doet wat niet mag.

 

Consequent is dat je op dezelfde manier blijft herhalen als je iets niet wilt hebben. Laat ie daarna goed gedrag zien, dan belonen met 'goedzo' of eens een lekker snoepje. 

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Ja dat doen we ook zo, het gaat ook heel goed allemaal, ik ben helemaal verliefd. Mijn enige puntje was dat plakgedrag ;)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Ja dat doen we ook zo, het gaat ook heel goed allemaal, ik ben helemaal verliefd. Mijn enige puntje was dat plakgedrag ;-) "

 Jullie gaan er samen wel komen.

Voor vragen kan je natuurlijk altijd hier terecht.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Je moet ook bedenken dat jouw pup altijd tussen andere honden gezeten heeft.

Het zal niet makkelijk voor hem zijn om nu echt alleen te moeten blijven....

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Gefeliciteerd met je leuke aanwinst; een poedel. Welk formaat heeft jouw poedel en welke kleur? Kan je een foto plaatsen? Rond 4,5 maand eindigt de puppytijd en begint de periode van jonge hond met als eerste de pubertijd. Daarom zou het kunnen zijn dat hij nog een beetje eigenwijzer is dan normaal.

 

Je poedel heeft ruim tijd nodig om te wennen en vertrouwen op te bouwen. Hij mist zijn roedel; moeder, oma en zusje; ook daarom volgt hij jou, waar jij gaat.

 

Mijn dwergpoedel volgde mij ook overal als pup. Langzamerhand verdween het extreme volgen vanzelf en kon ik hem bijv. in de woonkamer alleen laten. Ik heb nu een zeer zelfstandige poedel, die tijdens wandelingen en fietstochten rustig 100 meter van mij vandaan blijft. Uiteraard alleen waar dit zonder gevaar kan. Hij kan ook Oostindisch doof zijn en hoort mij zogenaamd niet, als hij bijv. aan het snuffelen of spelen met andere honden is. Ik heb een fluitje bij mij, als hij ver weg is en bij mij moet komen. Als hij dan eenmaal komt, dan is dat met een grote snelheid. Hij krijg dan een brokje; gewoon van de brokken, die hij als maaltijd krijgt. Thuis laat hij die soms staan in zijn bak en buiten vindt hij dit een super beloning. Zo krijgt hij voldoende voer en geef ik hem geen junk food zoals bijv. die mini botvormige hondensnoepjes/trainers. In huis krijgt hij als beloning o.a. gedroogde runderlong, runderpens, kipfilet, kalkoenfilet in stukjes geknipt.

 

Geef je pup voldoende en goed kauwmateriaal zoals bullenpezen, runderhuid van Biofood, runderkophuid. Het laatste stukje altijd afnemen in verband met te gulzig doorslikken, door te ruilen voor iets lekkers.

 

Mijn poedeltje is geen schoothondje, maar gaat op de bank wel strak langs mijn benen liggen. Hij blaft nauwelijks; soms vraag ik me af of hij dit nog wel kan. Hij waarschuwt mij wel als er volgens hem iets is, wat aandacht vraagt. Hij gaat dan bijv. midden in de woonkamer staan.

 

Ik heb mijn poedeltje niet kunnen afleren om te springen, te piepen en soms happen als hij bekenden tegenkomt of als die bij ons thuis komen. Of de mensen hem in dergelijke omstandigheden negeren of de rug toekeren, dat maakt mijn poedeltje niets uit. Ik heb veel ervaring met honden, maar hij is dan totaal niet te bereiken en het commando laag, komt dan niet over. Hoewel de bench verder niet gebruikt wordt, gaat mijn Casper bij te grote uitbundigheid even in de bench voor time-out. Na 5-10 minuten mag hij er uit en is hij normaal enthousiast. Het deurtje van de bench staat verder altijd open en af en toe gaat hij er zelf in liggen.

 

Heel veel plezier met je poedel.

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Wat een aardige reacties allemaal! Dat geeft mij wel vertrouwen dat hij vanzelf wat zekerder wordt en die 'wen-tijd' gewoon even nodig heeft. :) Ik heb nog niet zoveel goede foto's, want hij is zwart en dan wordt het al snel 1 donkere vlek, hihi, maar ik maak zo even wat.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Wat een aardige reacties allemaal! Dat geeft mij wel vertrouwen dat hij vanzelf wat zekerder wordt en die 'wen-tijd' gewoon even nodig heeft. :-) Ik heb nog niet zoveel goede foto's, want hij is zwart en dan wordt het al snel 1 donkere vlek, hihi, maar ik maak zo even wat. "

 Met een beetje geluk ligt er buiten nog wat sneeuw, dan valt ie wel goed op

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Mijn huidige hond is ook een herplaatser. Hij was 2,5 jaar oud en kwam uit een tijdelijke roedel van 6 hondjes. Hij kwam dus in een heel andere omgeving terecht bij mij.  De eerste tijd volgde hij mij op de voet, had geen moment rust.

Ik heb een dagboek bijgehouden en meld ergens met trots dat ik naar de WC geweest ben en Pepijn niet van de bank is gekomen....

Kleine stapjes, groot plezier. Na verloop van tijd is het helemaal goed gekomen en vertrouwt hij mij.

Veel plezier met je hond en ik ben  benieuwd naar foto's. Oja, een zwarte hond is heel moeilijk leuk te fotograferen.

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Hier mijn lieve zwarte vlek ;)

Ohja, en hij heet Kenzo, een reutje en het is een grote poedel.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Hier mijn lieve zwarte vlek ;-)
Ohja, en hij heet Kenzo, een reutje en het is een grote poedel. "

 Mooie zwarte vlek! Zie trouwens dat ie een plukje haar van mijn Puck heeft gejat! Foei

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Haha, ja dat klopt, hij heeft een schattig wit plukje haar op zijn borst! Dat 'hoort' niet, maar ik vind het er juist lief uit zien.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Ach wat een leukert! Ik vind die grote poedels toch zo leuk hè! Maar mijn vriend niet en het karakter zou niet passen. Dus het blijft bij kijken.

 

Ziva volgt me trouwens ook nog  altijd. Zij is met 2 maanden bij ons gekomen, we zijn inmiddels een jaar verder en ze heeft voor zover we weten geen verlatingsangst.

Meestal verplaatst ze zich als onze activitet verplaatst (in de gang tijdens het koken (te weinig plek in de keuken maar de gang ligt in hrt verlengde daarvan), onder tafel tijdens het eten...). Als we 's avonds op de bank zitten of we zijn te beweeglijk, dan ligt ze in de woonkamer. Van het volgen kom je dus misschien niet snel helemaal af, maar het zsl met de tijd wel minder plakkerig worden. Dan is het gewoon oké om in de buurt te zijn, ipv 50 cm van je voeten vandaan.

 

Ziva volgt mij trouwens ook vaak naar het toilet. Hoe diep ze ook slaapt, als ik naar het toilet ga, hoor ik haar 4 van de 5 keer in de gang neerploffen. Bij mijnvriend doet ze dat niet, gek genoeg. Maar die is ook altijd sneller klaar 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Wat is Kenzo al groot voor 5 maanden.

 

Casper heeft een zwarte Grote Poedel vriendin. Reken maar dat het feest is als die elkaar zien. Een grote en kleine clown.

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

" Ach wat een leukert! Ik vind die grote poedels toch zo leuk hè! Maar mijn vriend niet en het karakter zou niet passen. Dus het blijft bij kijken.
 
Ziva volgt me trouwens ook nog  altijd. Zij is met 2 maanden bij ons gekomen, we zijn inmiddels een jaar verder en ze heeft voor zover we weten geen verlatingsangst.
Meestal verplaatst ze zich als onze activitet verplaatst (in de gang tijdens het koken (te weinig plek in de keuken maar de gang ligt in hrt verlengde daarvan), onder tafel tijdens het eten...). Als we 's avonds op de bank zitten of we zijn te beweeglijk, dan ligt ze in de woonkamer. Van het volgen kom je dus misschien niet snel helemaal af, maar het zsl met de tijd wel minder plakkerig worden. Dan is het gewoon oké om in de buurt te zijn, ipv 50 cm van je voeten vandaan.
 
Ziva volgt mij trouwens ook vaak naar het toilet. Hoe diep ze ook slaapt, als ik naar het toilet ga, hoor ik haar 4 van de 5 keer in de gang neerploffen. Bij mijnvriend doet ze dat niet, gek genoeg. Maar die is ook altijd sneller klaar  "

Is toch eigenlijk ook fijn, zo aanhankelijk! Haha ja, mannen en poedels, die van mij zei eerst ook dat hij toch echt niet met een poedel ging lopen, maar nu is hij net zo gek op het beest als ik haha

 

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

" Wat is Kenzo al groot voor 5 maanden.

 Ja, dat klopt. Ik vind hem ook al groot, ik ben benieuwd hoe groot hij is als hij is uitgegroeid! 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Is toch eigenlijk ook fijn, zo aanhankelijk! Haha ja, mannen en poedels, die van mij zei eerst ook dat hij toch echt niet met een poedel ging lopen, maar nu is hij net zo gek op het beest als ik haha
  "

 Tja, het karakter past niet bij ons, ik kan absoluut niet tegen dieren die grappig willen doen op momenten dat het niet uit komt.  Ik vind ze ook te groot. Ik vind Ziva eigenlijk al te groot met haar 25 kg. Dus een koningspoedel gaat het toch echt niet worden vrees ik. Maar kijken blijft leuk!

 

Edit: ik zie nu dat ze lichter zijn dan ik dacht. Desondanks vind ik ze er te groot uit zien als ik ze zie lopen.

honden page profiel PetraPetra 3 doggies

honden foto van Petra

Haha, je went aan het formaat hoor.

ik ben zelf een klein onderdeurtje en heb altijd gedacht bij een klein formaat honden te blijven.

Tja en dan wordt je verliefd en ik zou hem voor geen goud willen missen.

honden page profiel Nadine Nadine 3 doggies

honden foto van Nadine

Mooie hond 

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Ik vind groot juist leuk, mn man en ik zijn beide vrij lang, ik 1,80 mijn man 2,00. Dan is een heel klein hondje ook zowat, ik vind groot wel passen dan :P

Verder nog update: Na steeds een stukje verder weg gaan liggen met mijn matrasje, heb ik nu al twee nachtjes weer in mijn eigen bed geslapen en de hond in de bench, hoera!

Alleen overdag kan hij nog geen 5 seconden zonder me, typisch..

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Ik vind groot juist leuk, mn man en ik zijn beide vrij lang, ik 1,80 mijn man 2,00. Dan is een heel klein hondje ook zowat, ik vind groot wel passen dan :P
Verder nog update: Na steeds een stukje verder weg gaan liggen met mijn matrasje, heb ik nu al twee nachtjes weer in mijn eigen bed geslapen en de hond in de bench, hoera!
Alleen overdag kan hij nog geen 5 seconden zonder me, typisch..
  "

 

Overdag komt nog wel, gewoon chill en ga mee op het tempo van de hond. Dan komen jullie er wel.

honden page profiel Tamara met KenzoTamara met Kenzo

Het gaat erg goed met Kenzo, overdag kan hij ondertussen minimaal twee uur alleen zijn in de huiskamer, terwijl ik op zolder thuiswerk of de bovenverdieping schoonmaak etc.

Maar het alleen thuis laten zonder dat ik in huis ben lukt nog voor geen meter, het is nog geen halve minuut (incl. gevulde Kong en voerballetje) of hij gaat piepen en bang blaffen.

Ik heb hem dan al uitgelaten, gevoerd etc.

Zodra ik door de voordeur er even uitga, laat hij alle lekkers liggen en is het niet ok.

Ik zou toch denken dat hij dan ook wel alleen thuis kan zijn als ik er niet ben? 

 

honden page profiel ElleElle 3 doggies

Ik herken dit precies bij mijn poedeltje. Nu is ze 12 maanden. Ze vindt het geen probleem om alleen in de kamer te zijn terwijl ik ergens anders in huis ben, hoewel ze het liefst wel bij mij is, dus als de kamerdeur open staat loopt ze meestal wel mee om te kijken wat ik doe. Maar zodra ik echt de voordeur uit moet is het echt een ander verhaal. Dit vindt ze echt niet leuk. Maar tegenwoordig, na heel vaak oefenen en in het begin alleen hele korte stukjes, gaat het wel wat beter. Ze krijgt hier ook een kong, wat lekkere brokjes in de snuffelmat enzo, maar raakt de kong niet altijd aan en begint er dan pas aan als ik weer terug ben. Bij mij helpt het wel als ik een tijdje voordat ik wegga totaal geen aandacht schenk aan mijn hond.  Dus niet kijken, niks zeggen (ook geen doei oid)Doe ik dat wel dan is het piepen geblazen..

honden page profiel Maaike en Joep, Lizzy, Bam en HarryMaaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry 3 doggies

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Een koningspoedel! Wat leuk! Die zijn veel groter dan de meeste mensen denken! 

 

Joep volgde me ook het hele huis door. Nog steeds, maar nu zonder piepen. Lizzy volgde vooral Joep het hele huis door. Niks aan de hand, het wordt vanzelf minder, zoals je ziet. 

honden page profiel Maaike en Joep, Lizzy, Bam en HarryMaaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry 3 doggies

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Die van ons gaan in de bench als wij weg zijn. Dan is het ook duidelijk: ze gaan even weg maar komen terug. Zo is er onderscheid tussen alleen beneden zijn en alleen thuis zijn. 

honden page profiel Inge, baasje van Gina, Flynn en WobbeInge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

Wat leuk een poedel :D Wij hebben er zelf twee, een dwerg en een grote. Ze volgen mij ook overal. Denk inderdaad dat het een poedeldingetje is. Mijn grote poedel kan vanaf het begin al goed alleen blijven. Mijn dwerg heeft daar wat meer moeite mee. Hij kan het wel hoor maar toen wij net verhuisd waren heeft het bijna 4 maanden geduurd voordat hij zich daar thuis voelde. De eerste 4 maanden begon hij steeds te janken als wij even weggingen. Gelukkig is hij nu helemaal gewend aan het nieuwe huis en kan hij weer alleen blijven zonder in paniek te raken. Ik denk dus dat het bij jullie ook wel goed gaat komen. Poedels zijn best gevoelig en hebben soms wat meer tijd nodig. En 5 maanden is ook best een lastige leeftijd. De pubertijd is in zicht en ook dat brengt soms wat onzekerheid met zich mee. Maar met veel geduld en liefde gaat het vast helemaal goedkomen :)

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Pup blaft en hapt fel naar mij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^