Opdringerige hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel melissamelissa

dag leden,

ik ben nieuw op dit forum dus even een korte inleiding. 

Sins 3 weken hebben mijn vriend en ik een 2 jarige bull x boxer? uit het asiel . Kwam van een gezin die weinig met de hond gedaan hadden en waarbij het kind de hond niet met rust kon laten. De hond reageerde hierop door steeds fanatieker in het spel te worden (bijten niet vals wel hard). 

Sinds ze bij ons is probeert ze dit ook maar wij kappen het vrij  vlot af en corrigeren haar ook als ze bijt. Dit gaat goed, echter ze heeft 1 moment waarop ze nauwelijks te corrigeren is en dat is het moment dat vriendlief thuis komt en ook op de bank komt zitten/liggen. Ze begint dan met aandacht vragen door te happen en op je te springen en is hier niet of nauwelijks in de corrigeren en blijft doorgaan. Soms geeft ze het op en gaat ze verder bij mij om vervolgens weer even door te gaan en weer verder bij vriend te gaan etc. Uiteindelijk werkt corrigeren en negeren het beste maar is wel een kwestie van een lange adem. Het ras staat natuurlijk ook bekend om zijn eigenwijsheid en volhardigheid en dat komt in deze situatie heel erg naar boven...

 

Ze doet dit enkel en alleen als vriend thuis komt. Overdag doet ze dit niet en ook s avonds niet als we tv kijken . 

Ook 1 op 1 is ze prima af te kappen als ze te veel aandacht eist of te fanatiek wordt. 

Ik denk eerlijk gezegd dat dit haar manier van aandacht vragen /eisen is . Maar wie heeft tips om hier mee om te gaan? Is afleiden een goede methode of toch verder gaan met corrigeren /negeren? 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

echter ze heeft 1 moment waarop ze nauwelijks te corrigeren is en dat is het moment dat vriendlief thuis komt en ook op de bank komt zitten/liggen. Ze begint dan met aandacht vragen door te happen en op je te springen en is hier niet of nauwelijks in de corrigeren en blijft doorgaan. Soms geeft ze het op en gaat ze verder bij mij om vervolgens weer even door te gaan en weer verder bij vriend te gaan etc. Uiteindelijk werkt corrigeren en negeren het beste maar is wel een kwestie van een lange adem. 

 Als je vriend thuiskomt, hoe begroet hij dan de hond?

Ik lees enkel dat ie op de bank gaat zitten. Maar hoe gaat de interactie tussen hem en de hond bij thuiskomst?

honden page profiel melissamelissa

Vriend zeg eerst mij gedag, geeft de hond daarna 5 minuten aandacht en plof dan op de bank... Hond krijgt uiteraard van mij veel aandacht (zit momenteel thuis met burn out) En vriend is op andere momenten weer actief met haar hondencursus , trainen,wandelen, haar op sleeptouw meenemen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

geeft de hond daarna 5 minuten aandacht

 In welke 'mood' is dat?

Is dit knuffelen, spelen, beetje dollen? Of eerder lief aaien, tegen de hond praten?

Hoe doet de hond op dat moment: staat ze te stuiteren, springt ze op, kan ze zich niet inhouden? Of is het eerder: languit lui kroelen, erg aanhankelijk zijn, tegen hem aanliggen?

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Vriend zeg eerst mij gedag, geeft de hond daarna 5 minuten aandacht en plof dan op de bank... Hond krijgt uiteraard van mij veel aandacht (zit momenteel thuis met burn out) En vriend is op andere momenten weer actief met haar hondencursus , trainen,wandelen, haar op sleeptouw meenemen.  "

 En welke bezigheden onderneem jij met haar?

honden page profiel melissamelissa

Meer een beetje dollen, tegen der aan praten en aaien. Ze word al snel (te) enthousiast bij aandacht... is dus daarin goed te corrigeren maar vriend geeft haar aandacht rond dit af en gaat op de bank liggen. Dan begint ze dus met happen in je handen, tegen de bank aan duwen en springen. Als je je hand laat daar waar ie is dan is het happen, liggen rollen happen en als het haar te lang duurt of te weinig interactie dan hop springt ze op duwt ze gerust. Meestal geeft ze na een minuut of 10 op maar het lastige is dat ze dus eerst steeds  feller en opdringeriger wordt. Corrigeren heeft weinig zin ze stopt even maar 3 sec later gaat ze weer verder waar ze gebleven is. 

Het enige wat tot nu toe lijkt te helpen is haar meteen afleiden ik ga dan ff met haar naar buiten en gooi een minuut of 15 de bal heen en weer. Daarna gaat ze wel af. Maar ik wil haar ook niet haar "zin" geven. 

Eigenlijk vind ik het heel lastig om in te schatten wat het beste is in deze situatie. Ze komt niet dominant over maar is wel graag bij je en met je bezig. Ze kan hierin soms in door schieten en opdringerig worden.. 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Super dat jullie voor een herplaatser hebben gekozen.

Ze is net bij jullie en je geeft aan dat ze uit een situatie komt waar weinig met de hond gedaan is.

Dus waarschijnlijk ook aan training.

Ik ben zelf niet heel erg van het corrigeren maar eerder van het gedrag aanleren wat ik wel van de hond verwacht op een bepaald moment.

Als je corrigeert weet de hond eigenlijk nog niet wat hij dan wel moet doen.

Dus samen eens overleggen welk gedrag jullie willen zien op het moment dat je vriend thuis komt en dat gedrag ga je trainen en bevestigen en belonen. 

Wat dat gedrag is dat is voor een ieder weer anders.

Bij mij zijn ze gewoon rustig, ik groet ze met hè mannen haal ze even aan een klaar.

M'n man wil meer enthousiasme dus honden zijn super blij, vocaal en er word even lekker gespeeld.

Ook prima, ieder zijn ding en voor de honden is het duidelijk.

 

Dus ga trainen aan gedrag wat je wel wilt zien.

honden page profiel melissamelissa

"  En welke bezigheden onderneem jij met haar? "

Mijn conditie is niet ideaal op het moment en ze is loops, dus geen goede combi maar ze gaat 4 keer per dag naar buiten a 20/30 min per keer. Verder wordt er zeker 2 per dag met der gespeeld in de tuin en ze krijg de voer in een voederbal waar ze ook even zoet mee is.

Verder traint mijn vriend met der a 2 x per week en gaat ze soms met hem een stuk wandelen.  

Ze kan los lopen alleen nu helaas niet vanwege loopsheid dus als dat straks over is dan hoop ik dat ze iets meer de energie kwijt kan (hondenspeeltuin vind ze leuk) net als loslooptgebied.

Misschien heeft ze meer beweging nodig maar dat is nu dus even lastig. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Iets te doen geven zoals een gevulde kong of kauwbot kan helpen.

Zou het niet heel erg corrigeren (al weet ik niet wat jullie onder corrigeren verstaan) want inprincipe beginnen jullie zelf door haar uitgebreid aandacht te geven, de ‘uitknop’ moet alleen nog gevonden worden. Wellicht kent ze het commando plaats of mand? Dan kan je dat ook proberen op zo een moment.

En als dit allemaal niet werkt zet haar na een aantal duidelijke waarschuwingen (misschien kent ze iets van klaar nu) om te stoppen rustig op de gang, kleine time out. Wordt ze daar rustig doe je de deur weer open en mag ze er gewoon weer bij. 

Succes! 

honden page profiel DonjaDonja

honden foto van Donja

Wat super dat jullie voor een herplaatser hebben gekozen! Ik vind het wel goed dat jullie corrigeren. Zelfs bij onze mini terriër werkt duidelijkheid erg goed. Soms is her gewoon klaar. 

Een kauwbot lijkt me idd een goede. Een flinke waar ze even mee bezig is (niet gaan afpakken enzo). Wij maken er een traditie van, als hier de kinderen in bed liggen krijgt Puk een bot (en drie a vier keer pw overdag nog een na een wat langere wandeling overdag ih bos). 

Hersenspelletjes zijn ook erg leuk en goed om je hond wat uitdaging te geven. Lekker in het groen wat brokjes verstoppen, jij op een bankje erbij, brokjes door de kamer heen en dan de hond laten zoeken, of brokjes in wat doeken verstoppen. Er zijn op facebook leuke forums over. 

Ik vind dat jullie al super bezig zijn. Volgens mij heeft jullie hond een gouden mandje gevonden! 

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Het enige wat tot nu toe lijkt te helpen is haar meteen afleiden ik ga dan ff met haar naar buiten en gooi een minuut of 15 de bal heen en weer. Daarna gaat ze wel af. Maar ik wil haar ook niet haar "zin" geven. "

 Ik denk dat ze wat meer behoefte aan beweging heeft. Dat zou ook een verklaring zijn dat ze zo druk doet als je vriend thuiskomt, die is lekker actief met haar en dan denkt ze "Ha, jottem, je bent er weer - laten we iets leuks gaan doen!"

 

Ik zie dat spelen met een balletje dan ook niet echt als iets van 'haar zin krijgen', maar meer dat ze daar echt behoefte aan heeft. Je zou binnenkort eens kunnen kijken of fietsen met haar een optie is zodat ze wat meer haar energie kwijt kan?

honden page profiel melissamelissa

Dank jullie voor alle lieve en behulpzame reacties tot nu toe! 

Kong stond inderdaad nog op verlanglijstje misschien deze wat vaker inzetten , evenals kauwbotje. 

Daarnaast inderdaad kijken of ik der met mijn conditie toch wat meer beweging kan bieden door losloop gebieden/strand etc op te zoeken dan kan ik lopen op oma tempo en kan de hond lekker der poten strekken ????. Fietsen is ze nog iets te onstuimig voor vrees ik. 

Hoe vaak geven jullie tussendoortjes zoals bot of kong? 

Kong wil ik namelijk niet vullen met der brokken want daar heb ik al de voederbal voor. Wil de ook niet overvoeren dus weet niet zo goed hoeveel ze nog naast der gewone voer mag hebben.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Snapt ze je vriend wel?

 

Misschien eens proberen om gewoon rustig binnen te komen, en de hond vriendelijk, rustig gedag zeggen en verder even zijn gang gaan, en daarna zelf even iets aktiefs gaan doen met de hond, of  een zoekspelletje oid.

 

Ipv corrigeren zou ik liever proberen voorkomen dat je haar moet corrigeren.

Blijf in elk geval zelf rustig zodat ze steun aan jullie heeft. Een herplaatser is in het begin vaak onzeker en heeft dan veel  bevestiging nodig.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ze word al snel (te) enthousiast bij aandacht... is dus daarin goed te corrigeren maar vriend geeft haar aandacht rond dit af en gaat op de bank liggen. Dan begint ze dus met happen in je handen, tegen de bank aan duwen en springen. Als je je hand laat daar waar ie is dan is het happen, liggen rollen happen en als het haar te lang duurt of te weinig interactie dan hop springt ze op duwt ze gerust. Meestal geeft ze na een minuut of 10 op maar het lastige is dat ze dus eerst steeds  feller en opdringeriger wordt. Corrigeren heeft weinig zin ze stopt even maar 3 sec later gaat ze weer verder waar ze gebleven is. 
Het enige wat tot nu toe lijkt te helpen is haar meteen afleiden ik ga dan ff met haar naar buiten en gooi een minuut of 15 de bal heen en weer. Daarna gaat ze wel af. Maar ik wil haar ook niet haar "zin" geven. 

Persoonlijk zou ik dan geen kwartier ballen gaan gooien. Ze is al opgewonden op dat moment, en zo ga je zelf mee in die staat van opwinding en hou je die aan.

 

Als ze snel in 'overdrive' schiet bij begroetingen, zou ik net gaan inzetten op kalmte en rust. Wel aandacht, zeker wel, maar op een rustige manier.

Gezien er ergens ook een frustratie kan meespelen dat ze verder tijdens de dag te weinig beweging of voldoening krijgt (als ik dat zo uit je tekst mag interpreteren), is het misschien een idee om met haar iets erg leuks te doen vlak vòòr je vriend thuis komt.

Met erg leuks bedoel ik dan niet iets wat haar hevig en opgewonden maakt, maar iets wat haar voldoening schenkt. Voldoening en tevredenheid geeft namelijk rust in 't hoofd.

Dus kijk naar wat je hond relaxt en ontspannen maakt. Vaak is dat snuffelen, zelf een route mogen bepalen, in het bos op verkenning mogen gaan, e.d. Maar het kan voor jouw hond natuurlijk ook iets heel anders zijn.

Als je dit samen hebt gedaan, vlak voor je vriend thuis komt, dan zit ze in een rustigere en meer voldane gemoedstemming.

Hou dan de begroeting ook zo rustig mogelijk. Hurk neer, kriewel op de borst of masseer zachtjes haar buik terwijl je haar aanhaalt met je stem. Zo geeft je te kennen dat je blij bent haar te zien, maar op een zachte en kalme manier.

Als je de begroeting wil afronden, stap dan uit de situatie. Loop even naar de keuken, of de badkamer, en ga even wat anders doen dan op de bank liggen, waar ze je zou komen happen. Je hoeft haar daarbij niet te corrigeren, of niets te zeggen. Gewoon even de gebruikelijke gang van zaken doorbreken.

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

" Dank jullie voor alle lieve en behulpzame reacties tot nu toe! 
Kong stond inderdaad nog op verlanglijstje misschien deze wat vaker inzetten , evenals kauwbotje. 
Daarnaast inderdaad kijken of ik der met mijn conditie toch wat meer beweging kan bieden door losloop gebieden/strand etc op te zoeken dan kan ik lopen op oma tempo en kan de hond lekker der poten strekken ????. Fietsen is ze nog iets te onstuimig voor vrees ik. 
Hoe vaak geven jullie tussendoortjes zoals bot of kong? 
Kong wil ik namelijk niet vullen met der brokken want daar heb ik al de voederbal voor. Wil de ook niet overvoeren dus weet niet zo goed hoeveel ze nog naast der gewone voer mag hebben. "

 Ik begrijp je conditie-probleem. Heb dat zelf namelijk al jaren.

Wat wij doen om Buddy aan zijn trekken te laten komen.

 

Ik neem (door de week) de ochtendwandeling voor mijn rekening.

Deze duurt meestal een uur, waarin hij veel mag snuffelen en vaak ook spelen met vrienden. Dit uur leek me in het begin uren te duren, maar gaandeweg merk je toch dat dit best te doen is 

Thuis gaat Buddy tevreden slapen en komt rond het middaguur weer voor aandacht. Dan kijk ik waar ik toe in staat ben. Of ik doe zoekspelletje thuis en wat later een echte snuffelronde in het park met de lange lijn. Buddy kiest waar we naar toe wandelen. Als we thuis nog geen zoekspelletje gedaan hebben, neem ik wat mee om in het park te zoeken. (Dat vindt Buddy minder interessant). 

 

Als mijn man dan thuis komt gaat hij meteen met Buddy wandelen en spelen. (ook weer bijna een uur) Ondertussen maak ik eten klaar voor Buddy en voor ons.

 

Na het eten gaat Buddy weer tevreden slapen, tot zo 19.30u. Dan is het baasje weer uitgerust van zijn werkdag en is de aandacht weer voor Buddy. Ik moet eerlijk zeggen dat hij wel eens probeert eerder zijn baasje wakker te maken, maar dat mag hij niet van mij.

 

Sport en cursus doet mijn man met Buddy.

 

Op deze manier ga ik niet over mijn grenzen en krijgt Buddy toch voldoening.

 

 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Snapt ze je vriend wel?
  "

 Zou vlug zijn: ze hebben het beestje nog maar 3 weken.

 

Persoonlijk denk ik dat deze kruising serieus wat beweging nodig heeft op een dag (los rennen niet aan de leiband)

En als jij het niet kan, is het de taak van je vriend om na zijn werk met haar buiten te gaan. 

 

Meestal geven mannen meer fun voor honden (wat ruwer spelen enz.) en het kan best dat ze vroeger de echte leuke dingen altijd deed met een man. Misschien krijgt ze daardoor zo'n opgejut gevoel als hij binnen komt, ze heeft er ook de hele dag op moeten wachten..

 

Hoe "corrigeren" jullie haar eigenlijk?

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Meer een beetje dollen, tegen der aan praten en aaien. Ze word al snel (te) enthousiast bij aandacht... is dus daarin goed te corrigeren maar vriend geeft haar aandacht rond dit af en gaat op de bank liggen. Dan begint ze dus met happen in je handen, tegen de bank aan duwen en springen.  "

 Logisch. Dat begrijpt een hond toch ook niet?

Eerst mag hij spelen, eventjes, en dan opeens niet meer.

 

Consequent zijn is zo vreselijk belangrijk. Mijn vriend heeft hetzelfde 'probleem'. Hij vindt het prima als Elsa in hem bijt en op hem knaagt. Tot hij er geen zin meer in heeft en dan gaat hij tegen haar mopperen.

Tja. Weet zij veel. Het mocht toch? Ze doet dat verder echt bij niemand, alleen bij hem.

 

Mijn tip: Spelen doe je buiten, niet binnen. Binnen is voor rust, aaien en knuffelen. Je vriend kan jullie hond dan bij thuiskomst even mee naar buiten nemen, even ravotten en dan naar binnen waar het consequent 'klaar' is. Dat een paar weken zeer streng volhouden en het probleem is over.

Volgende forumvraag: Onze chihuahua blaft veel buiten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^