Bange Westie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SamanthaSamantha

Heyhey!

Ik heb een hele leuke Westie van nu 5 maanden oud, een teefje. Alles gaat super, alleen is ze buiten om de een of andere reden erg bangig, vooral voor andere honden. Zodra er een hond op haar afkomt, rent ze regelrecht de andere kant op met de staart tussen de benen. Indien de andere hond rustig op de grond zou liggen voor haar (op commando van diens baasje), zou ze ook heel veel tijd en heen en weer springen nodig hebben voordat ze "normaal" gaat snuffelen en kennismaken. Naar ons weten is er niks ergs of traumatiserends gebeurd, waardoor dit zo ontstaan is. Het lijkt ook steeds erger te worden, in plaats van minder. Onze gedachte was dat het misschien zou verminderen als ze vaker buiten in contact zou komen met andere hondjes, zodat ze zou zien dat er niks geks gebeurd, en dat haar zelfvertrouwen misschien wat zou groeien.. Maar dit is niet het geval. Onlangs renden er twee blije spelende grote honden naar haar toe om kennis te maken en te spelen, en ze is de hele dag nog van slag en bangig geweest. Het is dubbel raar, want naast dat wij geen aanleiding hebben meegekregen, is het ook compleet het tegenovergestelde van hoe ze thuis is: Stoer, blij, op dr gemak, lekker eigenwijs, speels, waaks en zelfverzekerd. Wat kunnen we voor haar doen zodat ze zich niet meer zo bang voelt buiten met andere honden? Is dit misschien stapsgewijs op te bouwen, of gaat het lastig worden omdat dit "er nog eenmaal in zit" bij haar? Alle adviezen zijn welkom, ik hoor het graag! 

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

Vanaf welke leeftijd heeft u de pup en waar komt ze vandaan?

 

Een pup die niet gesocialiseerd is met andere honden tonen dan ook angst voor hun soortgenoten.

 

Wat je kan doen is haar aangelijnd meenemen naar een speelweide voor honden. Aan de speelweide ga je op een afstand met haar aangelijnd naar de spelende honden kijken ( niet te lang om haar niet te veel stress te geven). Is zij flink geweest geef je haar een beloning,wat je niet mag doen als zij angst vertoond is haar troosten indien je dit wel doet bevestig je haar angst en dan wordt die steeds erger. Dit stelselmatig opbouwen naar langer kijken, als dat goed gaat kan je een stukje dichterbij gaan kijken. Dit doe je tot je tegen de omheining van de speelweide kan gaan staan. In de volgende stap kan je dan met haar op de speelweide gaan als daar niet teveel of te grootte honden zijn ( je kan het beste beginnen met kleinere hondjes of pups) zo leert zij andere honden te vertrouwen.

 

Thuis is haar vertrouwde omgeving waar zij zich op haar gemak voelt.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Alleen nog proberen met honden van haar eigen grootte.

En persoonlijk zou ik nu zeker geen speelweides opzoeken: dat gaat te veel worden voor haar. Bovendien kan je daar de grote honden niet vermijden.

honden page profiel DonjaDonja

honden foto van Donja

Ach wat sneu! Weet je of de hond is gesocialiseerd bij andere honden bij de Fokker? 

 

Ik zou idd zeker proberen contact met andere kleine hondjes op te doen. Grotere honden zijn ook wel heftig voor zo'n kleintje en kunnen onbedoeld te lomp overkomen.   

 

Een hondencursus (puppy), heb je daar aan gedacht? 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Jullie bedoelen het goed door haar buiten in contact te laten komen met andere honden, maar dat kan juist averechts werken. In jullie ogen gebeurt er niets en zou ze dus minder bang moeten worden, maar in de ogen van je hondje gebeurt er juist wel van alles.
Die hond, waarvan je dus weet dat ze die eng vindt, komt op haar af, of ze moet er zelf naar toe, er volgt een ontmoeting waar ze op moet reageren, die hond gaat snuffelen, komt sowieso veel te dichtbij, allemaal dingen die misschien niet erg zijn voor een hond die niet bang is, maar voor een hond die wel bang is wel degelijk. Zo'n gedwongen ontmoeting bevestigd dan de angst dat honden inderdaad eng zijn en van alles met je doen. Helemaal als het twee grote, speelse honden zijn die waarschijnlijk (want dit zie ik heel vaak gebeuren) op haar af kwamen stormen, er omheen springen, uitdagen en maar doorgaan en doorgaan zonder op enige manier op haar angstsignalen te reageren.

Probeer juist eens andersom, op rustige tijden en rustige plekken wandelen, zonder dat ze steeds in de stress van andere honden moet komen. Als er toch een andere hond aankomt, kijk dan of je flink afstand kan nemen, desnoods loop je een andere kant op.
Langzaamaan kun je dan die afstand wat verkleinen, naarmate ze meer vertrouwen krijgt dat er nu echt niets gebeurt als er een andere hond loopt, dat die er gewoon is en gewoon voorbij loopt zonder in haar persoonlijke ruimte te dwingen of meteen in haar kont te duiken.
Grote, drukke, speelse honden kan ze duidelijk nu echt niet aan. Als er toch zo'n hond op je afkomt kan je proberen te blokken, door zelf tussen die hond en jouw hondje te staan en hem bij haar weg te houden.

Ken je de honden bij je in de buurt een beetje? Een rustige, stabiele, niet al te grote hond, waarmee ze bijvoorbeeld een stukje samen oploopt, zou een ideaal maatje zijn om haar op een rustige manier weer te laten wennen aan andere honden.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" . Is zij flink geweest geef je haar een beloning,wat je niet mag doen als zij angst vertoond is haar troosten indien je dit wel doet bevestig je haar angst en dan wordt die steeds erger

 http://www.moniquebladder.nl/angst-kun-je-niet-belonen/

 

Volgende forumvraag: Hond bijt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^