Welke hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hallo,   Ik heb al een eerder topic geopend omdat we aan het nadenken zijn om een hond te nemen voor onze zoon en voor ons ook natuurlijk binnen een aantal jaren. Ik dacht er uit te zijn qua ras, maar misschien zijn er nog andere leuke rassen waar we helemaal niet aandenken. Het mag gerust een zeldzaam ras zijn en we willen ook gerust naar het buitenland uitwijken om de perfecte hond te vinden die bij ons gezin past.   De bedoeling zou wel zijn om er gehoorzaamheid en agility / flyball mee te gaan doen. Of toch zeker iets van sport samen te doen. Wij wonen zelf zeer ruim (meer dan 1hec) - met poezen, paarden, konijnen en tegen dan waarschijnlijk ook loslopende kippen (misschien niet onbelangrijk) het domein is niet omheind en het is ook niet de bedoeling dat het gaat omheind worden.    Wat wij zoeken in een hond: * zelfredzaamheid / zelfstandig zijn * zeer intelligent * geen jachtinstinct * een sterkte wil-to-please * graag willen werken * kortharig * geen kwijlhonden * gemiddelde grootte * geen neiging tot veel blaffen   Als jullie fijne ideeën hebben, laat ze maar komen !!

Anoniem (Gast)

Australian Kelpie

Anoniem (Gast)

Yup ik dacht ook aan een kelpie. Australian Shepherd kan ook maar dan krijg je er veeeeeeeel haar bij en die van mij zijn best blafferts. :)

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Een kelpie is leuk, daar heb ik in Australië ook héél veel mee gewerkt. Echter zijn deze honden totaal niet zelfstandig, je moet ze begin blijven houden of ze gaan heel vervelend doen, ze hebben heel veel beweging nodig en het zijn dus echte werkhonden. 

 

Je zegt zelfstandig én een grote will to please.. dat betekend dat je een hond wilt die goed naar je luisterd, en waar je mee kan samenwerken. Ik denk dat die 2 eigenschappen sámen niet echt gaan.. of je hond heeft een grote will to please om met je te werken, óf hij is zelfstandig, naar dat betekend vaak dan ook dat ze zelf doen waar ze zin in hebben, ook tijdens een sport.. daar zou ik dus een beetje rekening mee houden en 1 van die 2 eigenschappen kiezen. 

 

Zoals ik eerder zei vindt ik de bordercollie goed bij je passen, maar ook deze zijn niet echt heel zelfstandig, al zitten er altijd uitzonderingen tussen natuurlijk. 

Anoniem (Gast)

Nou mijn Aussies heeft die combi wel hoor. Wil heel graag dingen doen maar komt ook met oplossingen als ik hem zelf laat denken. Had hiervoor borders en dat waren ook geen slaafse hondjes en ook gewoon zelfstandig. Het is meer een beeld dat mensen krijgen doordat een verveelde border ontzettend kan gaan claimen. Maar als je er voldoende mee doet zijn het heerlijker rustige lieve en zelfstandige honden.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Nou mijn Aussies heeft die combi wel hoor. Wil heel graag dingen doen maar komt ook met oplossingen als ik hem zelf laat denken. Had hiervoor borders en dat waren ook geen slaafse hondjes en ook gewoon zelfstandig. Het is meer een beeld dat mensen krijgen doordat een verveelde border ontzettend kan gaan claimen. Maar als je er voldoende mee doet zijn het heerlijker rustige lieve en zelfstandige honden. "

 Zeker mee eens, mijn herder is ook niet slaaft, maar doe heel veel spellen met dr waardoor ze zelf moet nadenken, echter hebben niet alle honden dit is zich. Met alles moet rekening worden gehouden toch? :) 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat die 2 eigenschappen sámen niet echt gaan.. of je hond heeft een grote will to please om met je te werken, óf hij is zelfstandig, naar dat betekend vaak dan ook dat ze zelf doen waar ze zin in hebbenPascale&Kahlúa

 Ja, zo zie ik het ook.

Maar soms bedoelen mensen met 'zelfstandig' heel wat anders dan een zelfstandig denkende en beslissingen nemende hond. Dan bedoelen ze bijvoorbeeld: kan goed alleen zijn, of voert een gegeven opdracht op z'n eentje uit.

Dus misschien handig als TS even verduidelijkt wat ze met 'zelfstandig' bedoelt. 

Anoniem (Gast)

Ja ben het met je eens Pascale. Ik moet alleen altijd even voor borders opkomen als mensen ze slaags en niet zelfstandig noemen.;) ik ben van mening dat zelfstandig zijn en graag willen werken prima samen gaat. Maar ik heben dan ook een gekke Aussie die mijn wandelschoenen komt brengen als ik te lang zit te werken ... :) 

Anoniem (Gast)

Slaags is Slaafs 

TS (Gast)

Met zelfstandig bedoel ik inderdaad een hond die even alleen kan zijn of de opdracht in zijn eentje uitvoert. Een hond die niet té aanhankelijk is aan zijn baas...  (ik hoop dat ik mij nu goed uitdruk).

Niet dat de hond lang alleen zal zijn als hij er ooit komt. Want ik werk slechts halftijds en soms dan nog eens thuis, tevens zou hij op sommige dagen mee kunnen naar mijn werk of het werk van mijn man.

 

Een kelpie heb ik hier ook al vaak voorgesteld gekregen (als ik hondenkenners mijn vraag voorleg), maar ik ben persoonlijk niet zo zot van het ras. Ik ken in mijn directe omgeving 2 mensen met een kelpie en het zijn zo'n nerveuse honden. Druk doen, opspringen, niet willen luisteren, nog drukker worden daardoor...  word er zelf helemaal gek van. (ja, ik kan niet tegen niet opgevoede honden - of misschien is het eerder hun eigenaars). Tevens vind ik ze ook aan de grote kant.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik stel de spaanse waterhond voor.

 

 http://www.spaanse-waterhond.nl/spaanse-waterhond.htm

 

TS (Gast)

De spaanse waterhond - ik heb eens gekeken, maar die heeft echt veel te veel haar om bij ons te komen wonen. Dat is voor ons niet te doen in onderhoud. Als die nog maar even door de tuin en weiland loopt 'smorgens, kan ik hem al bijna niet meer binnen laten.  Dat kan niet echt de bedoeling zijn. 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" De spaanse waterhond - ik heb eens gekeken, maar die heeft echt veel te veel haar om bij ons te komen wonen. Dat is voor ons niet te doen in onderhoud. Als die nog maar even door de tuin en weiland loopt 'smorgens, kan ik hem al bijna niet meer binnen laten.  Dat kan niet echt de bedoeling zijn. 
  "

 Niet als je de vacht goed kort houdt? :) 

TS (Gast)

Dan moet dan gewoon bij de hondenkapper veronderstel ik?

Gaat die in de winter dan niet koud hebben en in de zomer niet te warm en verbranden?  Misschien zijn het stomme vragen dat ik stel, maar ik ken er echt niets van.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ben je een control freak? Als ik jouw posts zo eens lees, vooral die over je kinderen en je paarden.. en dan toch je zoon een hond willen geven en dan nu al bezig zijn met hoe en wat en je zoon al naar scholen en wedstrijden slepen....

 

Misschien dan toch een Border Collie maar dan voor jou en niet voor je zoon.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" De spaanse waterhond - ik heb eens gekeken, maar die heeft echt veel te veel haar om bij ons te komen wonen. Dat is voor ons niet te doen in onderhoud. Als die nog maar even door de tuin en weiland loopt 'smorgens, kan ik hem al bijna niet meer binnen laten.  Dat kan niet echt de bedoeling zijn. 
  "

 

Ja elk voordeel heeft zijn nadeel. Heb je al op mijn link bij vacht onderhoud gekeken? 

Maar ja honden met meer haar op de poten nemen meer mee naar binnen.  Maar voordeel is dan wel weer dat deze honden niet verharen dus vooral zand ipv haar in huis. Tis maar net wat je erger vind hihi

TS (Gast)

haha... nee, ik ben geen controlefreak...  eigenlijk totaal niet.

Maar, als het op dieren aankomt ben ik wel heel streng. Ik denk dat dit vooral komt door mijn pony (die ik nu al meer dan 20 jaar heb). Toen ik haar in handen kreeg was ik 15 en zij 3 à 4 jaar. Het was een echt papfles-paard (moeder gestorven tijdens de bevalling en eerste jaar met de hand groot gebracht zonder pleegmoeder). De mensen rond mij waarschuwde mij zo hard dat ik niet wist waaraan ik begon, dat als het misliep ik mijn paard zou kunnen laten afmaken omdat ze té gevaarlijk zou worden. Ik ben steeds zo consequent met haar omgegaan dat het nu een prachtdier is en ik veel complimenten over haar krijg (vooral als ze de achtergrond horen), maar het heeft me ook gemaakt tot wie ik nu ben en hoe ik naar dieren kijk. 

Een dier moet luisteren... altijd, in alle omstandigheden... ik vind het vreselijk als ik mensen zie met honden (of andere dieren) waarbij het helemaal misloopt.  Ik weet dat ik heel hoge eisen stel aan welke hond ik wil, maar ik stel nu liever hoge eisen aan wat ik wil, dan een foute keuze te maken. Een dier is voor een hele lange tijd. Ik denk soms dat als mijn eisenlijstje echt te hoog blijft dat we dan zelf beter geen hond nemen.

 

Ahja, en het wedstrijdelement zit gewoon in mij, met de paarden ging ik ook op wedstrijd (voor er kinderen waren en ik veel tijd had). Ik vind gewoon dat als je een dier hebt, je ermee in de sport moet gaan. Hebben om gewoon te hebben vind ik maar niets.

 

@Ciska; ik heb ondertussen al wat opgezocht over de spaanse waterhond (hij komt zeker mee op mijn lijstje), maar ik vind ook terug dat ze eenkennig zijn, heel angstig en dat ze een jachtinstinct hebben.

De vacht en het onderhoud komt inderdaad helemaal goed!! :)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" De spaanse waterhond - ik heb eens gekeken, maar die heeft echt veel te veel haar om bij ons te komen wonen. Dat is voor ons niet te doen in onderhoud. Als die nog maar even door de tuin en weiland loopt 'smorgens, kan ik hem al bijna niet meer binnen laten.  Dat kan niet echt de bedoeling zijn. 
  "

 

Dat valt reuze mee, hoor!

Er zijn verschillende soorten waterhonden, met elk hun eigen karakter.

Ik heb de Franse waterhond, een slag groter dan de Spaanse.

En van alle type waterhonden het meest relaxt van aard, daar moet je van houden natuurlijk. (hoewel ze natuurlijk echte werkhonden zijn en dit ook erg graag doen)

 

Je hebt juist 0,0 haar in huis, vanwege hun vacht. (ze verharen niet)

Wel takjes, stro etc, wat in hun vacht blijft zitten, maar dat pak je zo weg.

En hoe korter je de vacht houdt, hoe minder troep natuurlijk.

Mijn hond gaat ook overal mee naar toe, ook naar de paarden. 

En ik doe behendigheid met hem, dit doet hij erg goed en fanatiek.

Ook heeft hij dectectiewerk (beginner en gevorderden gedaan), speuren heeft hij gedaan en nog af en toe.

Hij zet zich overal 100% voor in! (en thuis een lui vloerkleedje )

Hij heeft in het bos totaal geen jachtinstinct, loopt overal los.

Als waterhond zijnde, vindt hij het wel super om aan de oever in het riet rond te struinen.

En hij gaat wel eens achter waterkipjes aan, vanwege de piepgeluidjes die ze maken.

Ze vallen wel onder de jachthonden, maar het zijn apporteerders, geen zelfstandige jagers, ze blijven juist in de buurt van hun baas. 

Hij vindt het bv ook super om z'n balletje te apporteren, in het bos of water of thuis in het weiland.

 

 

Apporteren

 

Altijd in voor actie, maar in huis rustig 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een dier moet luisteren... altijd, in alle omstandigheden...
 Ik vind gewoon dat als je een dier hebt, je ermee in de sport moet gaan. Hebben om gewoon te hebben vind ik maar niets.

 Ik denk dat het toch wel aan te raden is, het ook vanuit het standpunt van de hond te bekijken en niet alleen vanuit je eigen eisen.

Honden houden namelijk van mensen om de emotioneel band en het samenzijn. Er zijn weinige honden die 100% onder appel (kunnen) staan, en samenleven met je hond vind ik -eerlijk gezegd- niet te vergelijken met 'hebben om te hebben'. 

 

Dus ook even stilstaan bij: wat vindt een hond leuk aan ons, waaraan moeten wij beantwoorden, welke waarde hecht een hond aan ons samenzijn, waar schept die voldoening in en kan ik hem dit bieden… En niet alleen aan welke strenge eisen de hond moet voldoen.

Sta ook stil bij wat je zou doen/hoe je je zou voelen als de hond niét wordt zoals je nu van hem verwacht: als ie sporten bijvoorbeeld helemaal niet leuk vindt, of hij er niet geschikt voor is (blessures, gezondheid,…) of als ie niet ten allen tijde luistert. Wat doe je dan?

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Een dier moet luisteren... altijd, in alle omstandigheden... ik vind het vreselijk als ik mensen zie met honden (of andere dieren) waarbij het helemaal misloopt.  Ik weet dat ik heel hoge eisen stel aan welke hond ik wil, maar ik stel nu liever hoge eisen aan wat ik wil, dan een foute keuze te maken. Een dier is voor een hele lange tijd. Ik denk soms dat als mijn eisenlijstje echt te hoog blijft dat we dan zelf beter geen hond nemen.
 
Ahja, en het wedstrijdelement zit gewoon in mij, met de paarden ging ik ook op wedstrijd (voor er kinderen waren en ik veel tijd had). Ik vind gewoon dat als je een dier hebt, je ermee in de sport moet gaan. Hebben om gewoon te hebben vind ik maar niets.
 
@Ciska; ik heb ondertussen al wat opgezocht over de spaanse waterhond (hij komt zeker mee op mijn lijstje), maar ik vind ook terug dat ze eenkennig zijn, heel angstig en dat ze een jachtinstinct hebben.
De vacht en het onderhoud komt inderdaad helemaal goed!! :-)"

 

Ik heb zelf een Spaanse zwerfhond en heb haar in huis genomen toen ze ''al'' anderhalf jaar oud was. Helaas heeft zij erg veel jacht instinct en kan ze zelden los. Maar ook daar is heel goed mee te leven al zeg ik het zelf hihi.

Maar de waterhond van mijn moeder jaagt ook eigenlijk niet, net als die van Sylvia loopt de hond van mijn moeder ook veel los. 

 

Wat ik het nadeel vind van hele grote eisen stellen is dat je dan ook gelijk heel veel eisen en verwachtingen aan je toekomstige hond geeft. Hoe goed je ook zoekt en kijkt naar rassen zal er altijd1 tussen kunnen zitten die afwijkt.

Zo heeft mijn trainer op de cursus agility een mini Aussie aangeschaft voor de behendigheid. Heel goed gekeken naar de juiste fokker en naar juiste lijnen en hij loopt ook best leuk met de agility mee maar doet het lekker op een draf tempo en is dus voor hoog wedstrijd niveau niet echt geschikt. Of echt niet eigenlijk. Het hondje is er niet minder lief om en ook niet minder gewenst, maar voldeed niet aan de eisen en verwachtingen en die pech kan je dus hebben.  Nu heeft hij weer een nieuwe pup hihi. Erbij wel te verstaan!

 

Ook ik had aantal eisen toen ik op zoek ging naar een nieuw hondje en dat is ook helemaal niet erg,zeker niet! Een hondje moet ook bij je passen en bij het huishouden. Maar ook ik vind het jammer dat er heel veel jacht in mijn hondje zit, maar ach verder past ze perfect bij mij. Ook ik doe behendigheid en dat gaat echt heel leuk, maar wedstrijden heb ik ook wel een beetje losgelaten. Ik ga wel een poging wagen, maar denk dat we nooit op hoog niveau zullen eindigen. Maar dat was voor mij ook geen eis trouwens bij de aanschaf. Ik wilde wel graag met mijn hondje iets gaan doen en of dat nou behendigheid was of flybal of speuren maakte me niet veel uit. Samen bezig zijn was het doel.

 

Ik vind het dan ook belangrijker dat mijn hondje wil luisteren ipv moet luisteren.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Misschien een dalmatiër?

TS (Gast)

Een dalmatiër, dat was nu eens een ras waar ik nog niet aan gedacht had. Als ik erover lees dan zou ik denken dat ze echt perfect zijn voor bij ons.  Enkel spreken verschillende sites zich tegen, de ene zegt dat ze een groot jachtinstinct hebben, de andere spreken dan weer over geen jachtinstinct.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Een dalmatiër, dat was nu eens een ras waar ik nog niet aan gedacht had. Als ik erover lees dan zou ik denken dat ze echt perfect zijn voor bij ons.  Enkel spreken verschillende sites zich tegen, de ene zegt dat ze een groot jachtinstinct hebben, de andere spreken dan weer over geen jachtinstinct. "

 Ik heb geen ervaringen met ze maar ik denk dat als je een beetje research doet en er vragen over stelt aan de fokker dat je er wel achter kunt komen of bepaalde lijnen jachtinstinct hebben.

Volgende forumvraag: Donderdag!! Eindelijk in zicht.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^