Hondenlichaamstaal

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Raiko maakte daarnet even kort kennis met een hondje die wij vaak kruisen op de wandeling. Het is een ouder vrouwtje met een Jack Russel. Het hondje loopt normaal altijd los, ze lijkt hem altijd netjes aan als ze iemand ziet. Het is een heel lief hondje, 1X luisterde ze niet naar het baasje en kwam vriendelijk kennis maken. Maar nu deed ze een praatje en waren beide dus aangelijnd. Ik zag dat haar oortjes meteen strak naar achteren kwamen liggen bij het snuffelen, omdat Raiko nogal speels en opdringerig kan zijn heb ik gedag gezegd en ik ben dan doorgestapt. Maar wat betekent het nou als ze haar oortjes plat naar achter legt, los deed ze dit niet, maar de meeste honden kunnen beter los dan aangelijnd. Ik ben doorgestapt omdat ik schrik had dat ze anders plots 'uit het niets' zoals mensen zeggen zou uitvallen?

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Niet alleen de oortjes tellen, ook de houding van het lichaam, zakte hethondje een beetje?

 

De staart?  Hoe was die ?  Hoog, laag, tussen de benen?

 

Borstelde het hondje?

 

Al die zaken zijn van belang om dit te beoordelen.

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

yup, ik kijk ook heel hard naar de staart. Oren als eerste maar dan met de staart extra kom je al heel ver.

 

Dit blijft een hele goeie.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Staart was normaal, alleen boog ze heel lichtjes wat naar achteren met haar nek en hoofdje

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

Dan zou ik zeggen afwachtend, op haar hoede, klein beetje ondergeschikt aan de andere. Je kan ook kijken naar de personal space. Als zij wat naar achter gaat, wil dat zeggen dat de ander wat naar voor komt, dus die heeft op dat moment de 'bovenhand' want die komt in haar personal space.

Maar dit wil eigenlijk niets zeggen. Na 3 snifs kan die al overgaan in speelsheid. Je mag dit in mijn ogen dus laten ontwikkelen...tot je een gevaar signaal ziet. Begint de staart bv opeens te trillen of komt de ander nog dichter waardoor jouw hond zich nog kleiner maakt, dan moet je doorgaan.

2 honden die elkaar ontmoeten is als een weegschaal. Het kleinste ding kan de weegschaal laten omschakelen, dus het is aan jou als baasje om dit ten alle tijden in't oog te houden.

 

En dan natuurlijk nog het hele los of aangelijnd. Gek wat een verschil een domme lijn kan maken eigenlijk 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

In het algemeen geldt; aangelijnde honden niet bij elkaar laten komen.

Tenzij de honden elkaar allang kennen en goed met elkaar overweg kunnen.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Het lijkt mij ook dat ze op haar hoede was, en vantevoren kun je niet weten hoe zich dat gaat ontwikkelen. Je hebt het naar mijn mening goed gedaan door niet af te wachten maar afstand te maken.

 

 

 

honden page profiel ElianeEliane

Maar wat betekent het nou als ze haar oortjes plat naar achter legt, los deed ze dit niet, maar de meeste honden kunnen beter los dan aangelijnd 

 

Hoe meer bij een hond alles van het hoofd naar achter gaat (ik noem dit de facelift modus, lichte of zware versie). Dit duidt bij de hond spanning aan. Dan moet je ook naar de context kijken en de rest van het lichaam, want ook bvb bij het spelen (lees balletje gooien) kan dit ook optreden. Wat ook de reden mag zijn, dit is een situatie iets waar je jouw hond best niet in terecht laat komen.

 

Uiteraard kunnen de meeste honden hier het best mee om wanneer ze los zijn. Maar door het toedoen van de mens kunnen honden hun natuurlijk gedrag weinig of niet meer uitoefenen (tenzij bij eigenaars die heel goed bekend zijn met de lichaamstaal en de hond ook toestaan zich volgens hun natuurlijk gedrag te laten uiten). Alsook het soort van omgeving waarin ze zich bevinden.

 

En ook hier had je de juiste intuïtie, nl doorgaan en ruimte creëren.

Volgende forumvraag: Tandjes poetsen/dentastix
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^