Gedrag hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gizzie (Gast)

Hallo allemaal. Ik zit met een probleem. Tenminste voor mij voelt het als een probleem. Graag zou ik van jullie horen wat jullie ervan denken en of het alleen aan mij ligt. Mijn vriend heeft een hond. Een engelse stafford teef van 5 jaar. Voor mijn gevoel is de hond niet consequent opgevoed. Ze is vroeger toen ze jong was een keer aangevallen  door een hond en dat komt ook steeds terug.  Waar het mij om gaat is dat de hond geen grenzen kent. Omdat mijn vriend alles toe laat. Een paar voorbeelden.  - als ze een snack wilt gaat ze voor de kast liggen en mijn vriend staat dan altijd op om haar wat te geven. - met het ontbijt of avondeten kruipt ze zowat op zin bord om ook wat te krijgen. Zo ook met chips of iets anders.. ze krijgt het dan ook. - zij bepaalt wanneer er gespeeld word. - met uitlaten trekt ze gigantisch zodat ze bijna stikt. - als mijn vriend en ik even samen tijd willen doorbrengen gaat ze uit boosheid in huis plassen en poepen. Ook al is ze net uitgeweest. - ze heeft mij al een paar keer proberen te bijten en volgens mijn vriend likt ze dan alleen haar lippen.  - buiten valt ze zelf ook vanuit het niets honden aan zonder van te voren een waarschuwing of grommen. - mijn hond die ik durf thuis te laten komen valt ze ook zomaar aan.    Dit is wel een heel verhaal maar ik heb al een paar keer aangegeven aan mijn vriend om met haar een training te volgen zodat de huis sfeer beter word. Want ik vind de hond niet opgevoed en irriteer me hier heel erg aan.  Wat vinden jullie hiervan? Is zijn hond slecht opgevoed of stel ik me aan?    Alvast bedankt voor de reacties

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Haal er iemand bij die van wanten weet, een goede hondenkenner van dit ras, die kan kijken hoe je hond zich gedraagt, en of je vriend inderdaad wat makkelijk is....buiten wat ik lees vormt de hond een gevaar dat tie uit het niets anderen honden aanvalt.......haal er iemand bij die jullie kan begeleiden mer de omgang van de hond, en doe dat zo gauw mogelijk.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

met uitlaten trekt ze gigantisch zodat ze bijna stikt. - als mijn vriend en ik even samen tijd willen doorbrengen gaat ze uit boosheid in huis plassen en poepen. Ook al is ze net uitgeweest. - ze heeft mij al een paar keer proberen te bijten en volgens mijn vriend likt ze dan alleen haar lippen.  - buiten valt ze zelf ook vanuit het niets honden aan zonder van te voren een waarschuwing of grommen. - mijn hond die ik durf thuis te laten komen valt ze ook zomaar aan

 

 

Zijn jullie uit huis als ze daar plast en poept?

 

Trekken aan de lijn en uitvallen naar andere honden is lastig, het klinkt alsof ze buiten niet op haar gemak is. Als je je vriend kan overhalen om bijv. Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt, te gaan lezen, waar een methode beschreven wordt om wat meer rust in de hond te brengen zou al wat schelen.

Laat je vriend afstand nemen van andere honden, grote bogen maken en desnoods teruglopen.

BAT (behaviour adjustment training)is voor haar en je vriend waarschijnlijk een goede oplossing.

 

Dat ze jouw hond aanvalt als je die mee naar je vriends huis neemt is ergens heel logisch. Hoe hebben jullie de honden kennis laten maken. Dit moet echt heel goed begeleid worden.

 

Ik zou jullie ook aanraden een gt in te schakelen, en dan een gediplomeerd iemand die positief met honden om gaat. Niet zomaar een of andere driller die de hond wel even op zal voeden. Het zijn de mensen die geleerd moeten worden hoe ze met honden moeten omgaan

 

Je vriend lijkt me trouwens een lieverd Laat hij echt alles toe, of zijn er toch bepaalde regels in huis?

 

 

 

 

Gizzie (Gast)

Voor de hond zin er geen regels in huis.. ze mag doen en laten wat ze wilt.. ze sloopt verder niets.. ik heb met de hond geen problemen. Als ik met haar alleen ben luistert ze goed. En bij mij loopt ze rustig naast me als ik haar uitlaat. Als ze plast en poept in huis is het alleen als we in de slaapkamer zin of samen onder de douche staan. Als we uit huis zin dan kan ze makkelijk een dagje alleen zin zonder dat ze wat doet.

 

Onze honden hebben buiten het huis op onbekend terrein kennis gemaakt. Mijn hond is al oud en ook al blind en doof. En toch valt ze die aan vanuit het niets. Ze kan makkelijk een uur of zo samen in huis lopen tot ze ineens aanvalt.

honden page profiel ElianeEliane

Tja zo maakt ieder zijn eigen regels, of net niet.

En blijkbaar liggen de opvattingen hierover nogal ver uit elkaar bij jullie.

En je kan het de hond absoluut niet kwalijk nemen aangezien jouw vriend altijd zo met haar heeft geleefd en zo heeft groot gebracht.

Trekken en stikken. Een y-harnas is veel gezonder en minder gevaarlijk qua inwendige kwetsuren bij de honden, dan een gewone halsband.
Honden kunnen voor verschillende redenen trekken aan de lijn.
Bvb
Om van die vervelende pijnlijk halsband weg te willen.
Omdat ze iets geroken hebben en het spoor willen volgen, maar er nog een obstakel met 2 benen achteraan bengelt. En dus niet snel genoeg kan volgen :-)
Een y-harnas en een lange lijn, zodat de hond een "beperkte" vrijheid heeft.
En aanleren dat trekken niet helpt. Wanneer ze trekt, blijven staan. Gaat de spanning van de lijn, kan je verder gaan. Bij sommige honden doe je in het begin dan maar 50 meter over een halfuur. Maar ze leren.

De behoeftes doen in huis.... is een reactie omdat ze zich uitgesloten voelt.
Honden hebben een emotionele band met hun eigenaar(s).

Deze honden staan gekend om hun niet andere hond vriendelijk te zijn.
Veel eens de volwassen leeftijd bereikt, zijn verre van dol op soortgenoten.
Dus oppassen met jouw hond. Zeker omdat hij blind en doof is. Ik zou hem dit op zijn leeftijd niet meer aandoen.

Het buiten uitvallen naar andere honden, kan je voorkomen door voldoende afstand te scheppen tussen haar en de andere honden.

Honden hebben net zoals mensen een persoonlijke ruimte. De één heeft veel ruimte nodig terwijl een ander bijna niets of er helemaal niets uitmaakt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

eens met Eliane.

 

Ik zou haar in elk geval niet straffen of boos worden (mochten jullie dat doen). Ze moet er vertrouwen in krijgen dat ze er nog steeds bijhoort en belangrijk is, en dat jij en de andere hond geen bedreiging voor haar zijn.

 

Hier zijn op zich ook nauwelijks regels, het belangrijkst is dat de hond zich veilig voelt en vertrouwen heeft. En dat ontbreekt op dit moment bij jullie hond, en daar moet aan gewerkt worden.

 

Ik zou als je op bezoek komt met je hond, altijd buiten afspreken zodat je samen naar binnen gaat, en dan wordt er uiteraard niet uitgevallen naar de andere hond. Binnen heerst rust, dat moet ze leren. Door zelf ook rustig en duidelijk te zijn naar haar.

 

 

Gizzie (Gast)

Nou het op bezoek komen gaat een beetje lastig want we wonen net samen in een nieuw huis.. toen we nog in een appartement woonden is mijn hond er nooit geweest. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

o ok had dat even over het hoofd gezien.

 

Inderdaad heel goed begeleiden dan

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Jij kan wel vinden dat zijn hond niet opgevoed is, maar je voed op een manier op, waar je je als baas prettig bij voelt.

Niemand kan voor jou de regels bepalen. 

 

Hij vind het wellicht niet belangrijk, dat zijn hond netjes naast hem loopt. Hij vind het misschien wel prettig, als zijn hond zelf om een koekje vraagt en zijn eten het hem te delen.

 

Er is overigens helemaal niets mis mee, als een hond wilt spelen en je gaat er op in.

 

Geen een hond, valt uit het niets aan, ze laten allemaal signalen zien. Wij zien het alleen niet altijd.

De hond is aangevallen, heeft een rede om op zijn hoedde te zijn.

 

Plassen en poepen in huis, kan stres zijn. 

Weet niet hoe je met zijn hond omgaat? Voor de hond een onzekere situatie jou erbij.

Als hij je probeert te bijten, vertrouwt hij je niet.

 

Ik zou gaan werken aan een goede band met zijn hond en vooral accepteren, dat hij is, zoals hij is.

 

Nee zijn hond vind ik niet slecht opgevoed, hij is opgevoed, zoals je vriend het wilt.

 

 

honden page profiel ElianeEliane

" Nou het op bezoek komen gaat een beetje lastig want we wonen net samen in een nieuw huis.. toen we nog in een appartement woonden is mijn hond er nooit geweest.  "

 




Wat ik hier nu neerschrijf is bedoeld dat jullie de wereld van de hond leren kennen en begrijpen van uit de hond uit en niet vanuit onze mensenwereld.

Jouw vriend zijn hond, is een ras dat heel stress gevoelig is.

Jouw hond is doof en blind en kan dus al helemaal geen lichaamstaal van andere honden zien of horen. Haar/zijn communicatie mogelijkheid is volledig weg.

En zit dan nu samen ...

met een Stafford. Zoals ik al zei een hondenras dat bijzonder stress gevoelig is. Stress die ze zowel binnenshuis als buitenshuis oploopt.

De verhuis zelf brengt ook stress met zich mee, niet alleen voor de mens maar ook voor de hond aangezien ze hun vertrouwde omgeving plots verdwenen is. Zoiets heeft een hele grote impact (ook al is dit voor de mens misschien niet duidelijk visueel zichtbaar. Je zou het kunnen vergelijken dat wanneer jij naar China verhuist. Je bent op een volledig onbekend terrein, verstaat niets van wat er gezegd wordt. En er is helemaal niets duidelijk. Dit zal dan ook een hele zware aanpassing zijn. Een hond heeft nood aan zoveel mogelijk voorspelbaarheid. Dit bezorgt hen een veilig gevoel. Daar is nu een grote onzekerheid voor in de plaats gekomen.

Ik raad jullie dan ook ten stelligst aan om deze honden NOOIT alleen samen te laten. Creëer ook de mogelijkheid dat ze voldoende ruimte hebben voor zich alleen zonder "gedwongen" samen zijn met de andere hond.

Voor je eigen hond is het nog eens zo moeilijk. Een dove blinde hond heeft dan alleen zijn neus nog om op te vertrouwen, bekende geuren geven een vertrouwd gevoel, maar is dit nu ook kwijt.

Verder is het ook zeer belangrijk dat jullie kennis opdoen van de hondentaal/lichaamstaal.

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Onderstaande video geeft een visuele voorstelling van een deel van deze signalen.

https://www.youtube.com/watch?v=ptgqVgtFEI4

Onderstaande filmpjes zijn gemaakt in het kader, onderzoek naar stress bij honden. En zie je hoe honden enorm onder stress kunnen staan zonder dat het lichaam beweegt. En zie je hoe op bepaalde momenten de hartslag verdubbeld.

http://www.dogpulse.org/?page_id=70

Als laatste nog een vraagje -> Waar woonde jouw hond toen jullie op het appartement woonde?

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Voor de hond zin er geen regels in huis.. ze mag doen en laten wat ze wilt.. ze sloopt verder niets.. ik heb met de hond geen problemen. Als ik met haar alleen ben luistert ze goed. En bij mij loopt ze rustig naast me als ik haar uitlaat. Als ze plast en poept in huis is het alleen als we in de slaapkamer zin of samen onder de douche staan. Als we uit huis zin dan kan ze makkelijk een dagje alleen zin zonder dat ze wat doet.
 
Onze honden hebben buiten het huis op onbekend terrein kennis gemaakt. Mijn hond is al oud en ook al blind en doof. En toch valt ze die aan vanuit het niets. Ze kan makkelijk een uur of zo samen in huis lopen tot ze ineens aanvalt. "

 Dit kan je niet maken tegenover je hond. Hier had je toch echt beter over na moeten denken.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik denk dat je heel wat signalen mist, een hond valt niet vanuit het niets aan, daar gaat wat aan vooraf. In dit geval lijkt het me dat ze totaal de kluts kwijt is door de "indringers" die jullie toch voor haar zijn.

 

Is er al een gt langsgeweest of een afspraak gemaakt? Heb je gelet op iemand met een diploma, en geen stafforddriller?

 

Tot die tijd zou ik in elk geval zorgen dat de honden gescheiden blijven voor de veiligheid van je oude blinde hond.

Gizzie (Gast)

Toen we in het appartement woonden zat mijn hond bij mijn ouders. Die boden aan om tot de tijd dat we een nieuwe woning hadden voor haar te zorgen.  

 

Ik heb tegen mijn vriend ook al gezegd dat het verstandig zou zin om een gt in te schakelen zodat we ook samen kunnen leren hoe om te gaan met de situaties. En dat ze wat socialer kan worden ook met andere honden.

 

Mijn vriend vind dit echter niet noodzakelijk. Terwijl ik denk dat we er beide veel van zouden kunnen leren. 

Ik vind het ook in het belang van de hond wel nodig.

 

Zijn hond heeft al meedere honden hier in de omgeving aangevallen en ik ben bang voor hem ook dat het echt een keer goed fout gaat en dat zijn hond word gerapporteerd als gevaarlijk in de buurt. Dat is het laatste wat ik wil. 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat jammer dat je vriend geen gt wil inschakelen, misschien kan je hem toch nog ompraten, bijv. dat jij graag wil leren, dus de gt komt niet voor hem of de hond maar om jou te leren ermee om te gaan.

 

Ik zou me ondertussen ook zelf gaan inlezen in hondentaal,en  de honden gescheiden houden, veiligheid gaat voor.

 

En laat buiten de hond aangelijnd (een tuigje is fijn) en niet in de buurt van andere honden komen, dat is vragen om moeilijkheden, die je makkelijk kan voorkomen.

Zie je een andere hond aankomen, maak er dan rustig een grote boog omheen, neem een hoop lekkertjes mee, strooi wat lekkertjes naar de andere richting zodat de andere hond uit het gezicht van jullie hond is en ze kan snuffelen (werkt kalmerend)

 

Zorg voor plezier en ontspanning tijdens de wandelingen, laat haar snuffelen waar ze wil, hoe lang ze wil. Laat haar eens zelf de route bepalen (Uiteraard nooit richting andere honden, ga die uit de weg, leer haar dat die genegeerd moeten worden door afstand maken voorlopig)

 

Turid Rugaas heeft een boekje geschreven help mijn hond trekt (of valt uit naar andere honden) dat is een stap voor stapmethode om rust in de wandelingen te brengen. Een aanrader vind ik.

Je zou je ook kunnen verdiepen in BAT behaviour adjustment training.

Mijn hond valt ook uit naar andere honden als we te dicht bij zijn en ik heb veel gehad en we doen nu onze eigen manier van leren andere honden te negeren als in een soort combinatie van BAT en Turid Rugaas.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Heeft zijn hond al verwondingen gemaakt?

Hij zal beter oppassen, als er een serieuse aanval ik, kan je er op rekenen met zijn ras, dat de hond in beslag wordt genomen. Dat is verschrikkelijk voor honden.

http://www.hulpinbeslaggenomenhonden.nl

Zie hier de verhalen. Zet je zak doek maar klaar.

Misschien dat je hierdoor je vriend kan overtuigen, voor zijn hond aan de slag te gaan.

 

Een stafford, heeft een hoge pijngrens en een enorme drive. Als die een grens over gaan, dan heb je echt een probleem. 

Dat moet je echt voorkomen. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Dit kan je niet maken tegenover je hond. Hier had je toch echt beter over na moeten denken. "

 Eens. Heel sneu voor je hond dat je het samenwonen niet beter hebt voorbereid. 

 

Wat je vriend doet moet hij weten, maar ik zou je hond veel meer beschermen. Geef haar een eigen ruimte waar de hond van je vriend niet komt, of denk aan een veiligere plek voor je hond zoeken bij iemand anders.

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

Mijn vriendin heeft 4 honden en ik heb er 3 en gelukkig zitten wij qua opvoeding op 1 lijn . Maar  ik zal me niet bemoeien hoe zij haar honden opvoed en andersom ook niet .Als zij haar honden chips geeft  en niet zou opvoeden respecteer ik dat net zo goed als zij mijn opvoeding respecteert .Ik Zorg wel ervoor dat mijn honden geen onderonsjes met haar honden krijgen ,maar   zij mag mijn honden hierin ook corrigeren als ik te laat zou zijn  en andersom zou ik ook haar honden  corrigeren om onderonsjes te voorkomen .

Wat betreft dat uitvallen ,sommige mensen leren pas als het te laat is

Met je vriend heb ik geen medelijden ,jammer dat de hond de dupe is van een baasje die niet zijn verantwoording neemt.

 

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

" Jij kan wel vinden dat zijn hond niet opgevoed is, maar je voed op een manier op, waar je je als baas prettig bij voelt.
Niemand kan voor jou de regels bepalen. 
 

 
Nee zijn hond vind ik niet slecht opgevoed, hij is opgevoed, zoals je vriend het wilt.
 
  "

 

* Een stafford, heeft een hoge pijngrens en een enorme drive. Als die een grens over gaan, dan heb je echt een probleem. 

Dat moet je echt voorkomen.*

 

 

Ik kan niet 2 quotes maken, dus even wat old school kopieer en plakwerk erbij.. sorry...

 

maar Suzanne..denk je niet dat dit wel degelijk met opvoeden te maken heeft..., bepaald gedrag moet toch begrensd worden in mijn ogen, los van welke hond het is...?

 

@ Gizzie...ik vind net als de rest dat je je hond moet beschermen aangezien deze al behoorlijk beperkt is ....

Verder hoop ik van harte dat je vriend met zijn hond aan de slag wil, en hij dus zijn verantwoording neemt..

sterkte ermee...

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  
* Een stafford, heeft een hoge pijngrens en een enorme drive. Als die een grens over gaan, dan heb je echt een probleem. 
Dat moet je echt voorkomen.*
 
 
Ik kan niet 2 quotes maken, dus even wat old school kopieer en plakwerk erbij.. sorry...
 
maar Suzanne..denk je niet dat dit wel degelijk met opvoeden te maken heeft..., bepaald gedrag moet toch begrensd worden in mijn ogen, los van welke hond het is...?
 
@ Gizzie...ik vind net als de rest dat je je hond moet beschermen aangezien deze al behoorlijk beperkt is ....
Verder hoop ik van harte dat je vriend met zijn hond aan de slag wil, en hij dus zijn verantwoording neemt..
sterkte ermee...
  "

 Nou, idd met de hond aan de slag gaan, dit gaat veel te ver! 

 

Voorkomen, bedoel ik, buiten niet meer los laten. Hij heeft al een paar keer een aanvaring gehad. Moet er niet aan denken,dat het echt een keer goed mis gaat.

honden page profiel ElianeEliane

" Toen we in het appartement woonden zat mijn hond bij mijn ouders. Die boden aan om tot de tijd dat we een nieuwe woning hadden voor haar te zorgen.  

 


Het is ook belangrijk dat je beseft dat hier vanuit jouw mening/gevoel vertrokken wordt. Namelijk jij die jouw hond bij je wilt. Maar behalve het feit dat hij dan bij je is, zit hij ook doof en blind in een totaal vreemde omgeving met onbekende geuren. En kan te pas en onpas aangevallen worden.


Ik heb tegen mijn vriend ook al gezegd dat het verstandig zou zin om een gt in te schakelen zodat we ook samen kunnen leren hoe om te gaan met de situaties. En dat ze wat socialer kan worden ook met andere honden.
 



Vind ik heel verstandig van je. Iemand die kennis van zaken heeft (helaas zijn die er echt niet veel) kan jullie leren hoe je haar kan leren lezen. Toch dien je er wel rekening mee te houden dat dit nu eenmaal geen honden zijn die je sociaal met andere vreemde honden maakt. Het is meestal al ontzettend moeilijk om ze met meerdere in 1 huis te houden. Maar je kan haar wel aanleren om rustig te worden en niet meteen in de stress te schieten.


Mijn vriend vind dit echter niet noodzakelijk.
Terwijl ik denk dat we er beide veel van zouden kunnen leren. 

Ik vind het ook in het belang van de hond wel nodig.

 


Dit is vermoedelijk deels te wijten aan gebrek aan kennis, alsook ontbreken van verantwoordelijkheid ten opzichte van andere.


Zijn hond heeft al meedere honden hier in de omgeving aangevallen en ik ben bang voor hem ook dat het echt een keer goed fout gaat en dat zijn hond word gerapporteerd als gevaarlijk in de buurt. Dat is het laatste wat ik wil. 

  "

 




Niet alleen dat de hond gerapporteerd kan worden als gevaarlijk.
Maar je vriend is wat dat betreft dan ook wel egoïstisch naar andere honden en mensen toe.
En verdient zijn hond een baas die wel het nodige doet en wil leren

Volgende forumvraag: Teek
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^