trekken aan de lijn ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MeesMees

honden foto van Mees

Ha allemaal,

ik heb een vraagje over trekken aan de lijn. Onze pup is nu 10 weken en weegt bijna 4 kilo, maar uiteindelijk zal hier nog 20 kilo bijkomen.

op dit moment trekt ze met regelmaat aan de lijn. Nu heb ik van alles gelezen over hoe je een hond niet laat trekken maar heeft dit ook nut om met een pup van 10 weken dit te doen? Soms schrikt ze van iets of iemand en wil ze meteen naar binnen. In een draf! Moet ik dan blijven staan? Ik vind het lastig in te schatten wat ik moet doen wat ze moet al zooooo veel leren.

ze beet ons veel, nu niet meer alleen in haar eigen spullen (we moeten wel blijven opletten)

ze kan al zit en plaats lukt 5 van 10 keer ook al. Plassen geeft ze nu aan dus nog amper binnen. 

Het lijkt me allemaal zo veel om te doen, (ook voor ons) voor onze pup.

of zouden jullie zeggen, nu alles meteen goed aanleren daar heb je echt profijt van?

alvast bedankt voor het reageren!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik vind van wel, want wanneer zou je er anders mee beginnen?

Mijn hond was een jaar,  30 kg en sleurde me de hele wijk door toen hij uit het asiel kwam. Dat wil je echt niet. 

Nu leer je gelijk dat trekken niets oplevert.

Wat betreft het schrikken zou ik per situatie bekijken hoe te reageren. Je hoeft niet mee met de draf naar binnen, maar  kunt ook even geruststellen. Niet meegaan in de schrik, maar een " het is goed" .

Succes! 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik zou ook zo vroeg mogelijk beginnen met het afleren van trekken. Een pup leert vaak sneller dan een volwassen hond, dus het afleren gaat nu waarschijnlijk ook gemakkelijker. 

 

Wanneer een hond trekt, blijf je stil staan. Pas wanneer de spanning van de riem is (doordat de hond bijvoorbeeld een stap achteruit doet of gaat zitten), ga je weer lopen. Als de hond weer trekt, ga je weer stil staan. Dit herhaal je net zolang tot de pup door heeft dat trekken hem niets oplevert. 

 

Waarschijnlijk sta je in het begin veel stil, maar uiteindelijk heb je er profijt van 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Als ze schrikt, zou ik knielen, haar tussen me nemen en zo steunen, laten zien dat ze niet bang hoeft te zijn.

Zo leer je dat als ze iets eng vind, ze naar jou kan komen, bij jou ben je veilig. Door te steunen en verder normaal te doen, zal ze zien, dat waar ze voor schrok niet eng is.

Loop er als ze rustig is, weer langs.

Wandelen zonder trekken, kan je gelijk oefenen. Trekken als ze ergens snel naar toe wilt, is even stoppen. Als ze naar je kijkt: goed zo. Beloon ook als ze netjes met slappe lijn loopt.

 

Met opvoeden kan je gelijk beginnen. Is beter gelijk goed aan leren, dan later afleren. Als je het op een speelse manier doet, veel belonen, hebben ze het snel door.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier ook een pup, trekken doen ze omdat ze graag weer naar huis willen, trekken nu al afleren, straks gaan ze het alleen nog maar meer doen, leer ze voor de stoep al te laten zitten......

 

trekken, dan draai je om en loop met je pup de andere kant op, schrik je pup ergens van, niet blijven staan, op dat moment niet steunen, doen alsof je de schrik niet ziet, loop rustig door... je pup gaat met je mee.... hou een korte lijn aan, probeer dat de hond niet voorbij je knie loopt, toch ? dan draai je om, het zijn maar kleine wandelingentjes die je met de pup doet, of je nu recht door loopt of af en toe terug loopt, maakt dus niets uit, leren dat ze je volgt... en beloon of met voer of met je stem......

honden page profiel MeesMees

honden foto van Mees

Ik ben nu bezig met de stop methode, op het moment dat ze trekt stop ik.  Ze pikt het dan redelijk op door rustig te gaan zitten. Behalve als ze in de verte iets ziet, dan duurt het langer.

met dat schrikken ben ik nog niet uit, eerste negeerde ik het maar ik lees hier boven een aantal keer het tegenovergestelde om te doen..

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Met negeren leer je ze eigenlijk niets. Je hond vind iets engs, als je zelf iets engs vind en iemand slaat een arm om je heen, voel je je gesteund. Zo ook bij de honden.

Samen als ze rustig is gaan kijken naar het „enge" zo ziet ze dat het niet eng is, over wint haar angst.

Met trekken, als ze eegens heel graag heen wilt, loop gewoon een andere richting uit. Zo leert ze dat trekken haar niet brengt waar ze wilt.

Volgende forumvraag: mijn pup eet haar poep
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^