Loslopen hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Miriam en Max (Gast)

Hallo allemaal! Misschien kennen jullie me van mijn andere forumvraag met Max. Ik heb nu weer een nieuwe vraag: Max is een Engelse Cocker Spaniel van 5,5 jaar. Hij is nog niet gewend geweest om los te lopen en komt uit het asiel. Hij luistert buiten nog niet zo goed naar kom hier (ook niet met lekkere snoepjes), omdat hij de omgeving heeel interessant vindt. Wat kan ik doen? Hoe leer ik hem goed los lopen? En vooral hoe zorg ik er voor dat hij dan niet naar andere honden toe gaat? Tip voor de antwoorden: ik heb nog niet veel ervaring met honden. Ik waardeer alle reacties heel erg! 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Is er geen afgezette hondenweide in de buurt? Anders kan je misschien oefenen met een lange jachtlijn? En goed belonen uiteraard :-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Eerst moet je zorgen dat jij en de hond elkaar leren kennen, daar kan een leuke hondenschool gericht op positief opvoeden (dus geen verplicht gebruik van slipkettingen e.d) bij helpen. Je krijgt hier veel informatie en je kan het thuis in praktijk brengen en blijven oefenen. 

 

Het kan ook zijn dat je hond wellicht door wat voor een reden dan ook, nooit los kan lopen.

Miriam en Max (Gast)

Er zijn verschillende parkjes in de buurt die zijn afgezet, maar niet compleet. Max probeert dan te ontglippen om naar het bos te gaan. Dat vindt hij veel interessanter. Daar wordt ik heel erg gestrest van en ik ben gister in huilen uitgebarsten, omdat ik bang dat hij ontsnapt. 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Hoe lang hebben jullie Max al?
Cockers kunnen heerlijk eigenwijs zijn. Het belangrijkste is om een goede, sterke band op te bouwen met Max. Eigenlijk moet jij als baasje helemaal het einde worden voor hem, jij zult interessanter moeten worden dan alles in de omgeving. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Nogmaals, het kan jullie vooruit helpen om een goede hondenschool te zoeken en hier samen te gaan trainen.

Allereerst zul je iets moeten vinden dat Max écht motiveert. Dit kan een bepaald speeltje zijn, of een overheerlijk snoepje. Veel honden zijn verzot op een stukje kaas of bijvoorbeeld gedroogd vlees. Vervolgens zul je zijn aandacht moeten vangen en dit belonen. Dit oefen je eerst in prikkelarme omgevingen, zoals in huis of in de tuin. Je kunt er ook een bepaald woordje aan koppelen, bijvoorbeeld zijn naam. Stapje voor stapje kun je het uitbreiden naar moeilijkere omgevingen. Ook belangrijk is om -in het begin- aandacht op zijn initiatief te belonen buiten. Als hij je aankijkt beloon je hem, als hij naar je toekomt beloon je hem, als hij netjes naast je loopt beloon je hem, etcetera. Wat veel honden ook een leuk spelletje vinden is 'verstoppertje' (jij verstopt jezelf en de hond mag je vervolgens gaan zoeken, het is dan wel handig als er iemand anders bij is). Door dit soort oefeningetjes veel te herhalen zal het een gewoonte worden dat hij op je let. Ik zou hem de komende tijd niet los van de lijn laten lopen. Eventueel kun je een lange lijn proberen. Pas als hij zo gefocust is op jou dat je hem los vertrouwd -en hier kunnen enkele weken tot maanden overheen gaan- laat je hem los van de lijn lopen. En dan het liefst beginnend in een veilige, omheinde omgeving.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ik zou eerlijk gezegd nog niet aan loslopen beginnen. 

Zorg eerst voor de band , het vertrouwen.

Je hondje is nogal angstig en dat kan heel verkeerd aflopen. 

 

Als je je hond wat langer heb kan je het aanleren door eerst 'hier' te oefenen/leren. 

En dan beginnen met een lange lijn ( longeerlijn bijvoorbeeld ) 

Als dat goed gaat kun je de lijn los laten ( wel aan de hond vast laten ) en proberen hier.

En vervolgens pas beginnen aan het losklikken van de lijn. 

 

Dit alles neemt ook veel tijd en geduld in beslag , je bent zo een paar maanden/jaar verder. 

 

Maar alsnog zou ik eerst aan je band en het vertrouwen gaan werken samen. 

Volgende forumvraag: Agressie - baasje niet de hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^