Mechelse herders / werkhonden: geheel positief opvoeden onmogelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

"  
ja, de uitslag van Universel op het WK, 14 jaar geleden. Iemand (die nu een bekende GT is, maar waar veel controverse over bestaat) die het eens volledig positief wou bewijzen.
Hij was beter thuis gebleven ;-)
 
Maar dat gaat weer over africhting, wat ts niet wou, maar dat slaat idem op de post die ik gequote heb, waarbij iemand zei dat het snel moet zijn om weer doorverkocht te worden.
Dat gaat niet over opvoeden, maar over afichten.  Een afgerichte hond betekent niet automatisch een opgevoedde hond.
 
En daar blijf ik gewoon, dat bij africhting je niet zonder correctie kan. Wie het wel zeker is, doe het dan gewoon eens ;-)
  "

 maar heb jii het over corrigeren  of fysiek straffen want als je verschillende post is dat niet duidelijk .

 

Nogmaals corrigeren vind ik heel anders

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hier 5 mechelse herders. Kan je een mechelaar positief opvoeden. Ja dat kan. Maar in positief en positief zit nogal een verschil. Ik voed mijn mechelaars positief op op mijn manier en wat de hond nodig heeft. Ik verhef wel degelijk mijn stem als dat nodig moet zijn. Vooral als ze bij elkaar zijn is dat echt wel eens nodig. Ik negeer nooit iets. Negeer ik dan ben ik bont en blauw en daar pas ik toch echt voor. 1 op 1 nooit geen enkel probleem, dan hoef ik geen enkele maal mijn stem te verheffen. Een enkele hond is wat mij betreft dan ook een stuk makkelijker als meerdere. Consequent zijn is zeker nodig maar bij welke hond niet. Een band opbouwen is wat mij betreft veel belangrijker als opvoeden. Een band hebben met een mechel (of welke hond dan ook) is 79 % van een opvoeding. Mijn jongste hond Daan daar heb ik niet mee getraind maar door de band die wij samen hebben luistert hij als een tierelier. De Mechelaar begrijpen of beter gezegd zijn karakter begrijpen van de betreffende hond dan heb je al zeer veel gewonnen en kan je zo positief mogelijk een mechel opvoeden. Rekening houdend met het knopje dat in 1 seconde van 1 tot 100 kan gaan en daar mee om weten te gaan.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

"  
ik veronderstel dat jij dus geen dieren hebt thuis dan? "

 Ik heb mijn mechelaar vroeger nooit moeten corrigeren.

Dat deed zijn vorige baas wel, hem geregeld tegen de muur gooien om te "corrigeren"

 

En ja ik heb dieren thuis.

We hebben Teddy. Is met broer en zus samen met de moeder weggegooid.

Bliss, die kon zich in leven houden door de vuilbakken op de parking van het plaatselijk ziekenhuis te plunderen.

Dan hebben we Atalo, hij samen met zijn 7 broers en zussen en mama over de omheining weggegooid.

Idéfix, stak samen met zus en broer in een plastiek zak in de vuilcontainer.

Pleeghond Chanel, die had ook 7 broers en zussen als ze gevonden werden. Zij, 2 zussen en 1 broer hebben het uiteindelijk overleefd.

Sky, yep schuldig. Die heb ik als Cane Corso rashond gekocht uit liefde voor de molossers.

 

Oh juist, dan hebben we nog de katten, 4. Die door geweldige eigenaars hetzelfde lot mochten ondergaan zoals hierboven 5 van de 6. Allemaal letterlijk weggegooid, achter gelaten om te sterven.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"  Ik heb mijn mechelaar vroeger nooit moeten corrigeren.
Dat deed zijn vorige baas wel, hem geregeld tegen de muur gooien om te "corrigeren"
 
En ja ik heb dieren thuis.
We hebben Teddy. Is met broer en zus samen met de moeder weggegooid.
Bliss, die kon zich in leven houden door de vuilbakken op de parking van het plaatselijk ziekenhuis te plunderen.
Dan hebben we Atalo, hij samen met zijn 7 broers en zussen en mama over de omheining weggegooid.
Idéfix, stak samen met zus en broer in een plastiek zak in de vuilcontainer.
Pleeghond Chanel, die had ook 7 broers en zussen als ze gevonden werden. Zij, 2 zussen en 1 broer hebben het uiteindelijk overleefd.
Sky, yep schuldig. Die heb ik als Cane Corso rashond gekocht uit liefde voor de molossers.
 
Oh juist, dan hebben we nog de katten, 4. Die door geweldige eigenaars hetzelfde lot mochten ondergaan zoals hierboven 5 van de 6. Allemaal letterlijk weggegooid, achter gelaten om te sterven. "

 Na jouw reactie verbaast het mij dat jezelf dieren hebt 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  Sinds ik Nahla heb, ben ik nóg meer tegen fysieke straffen van de hond.  Ik ben altijd rustig geweest met mijn honden, maar soms werd er jaren terug wel eens een tik uitgedeeld, één tik met een luide neen.  Toen onze eerste hond opgevoed werd, was dat zelfs al een zachte benadering.  We zijn daar erg snel mee gestopt, gelukkig hadden we zelf een beetje verstand en vonden we niet dat we alles maar klakkeloos moesten aannemen van de HS.
 
Nu hebben we Nahla, en zij is zelfs nog nooit gedwongen iets te doen bv. in bench gaan, van zetel duwen enz...
Nahla is doof, en het nadeel hiervan is dat je ze niet kan roepen, je kan je stem niet verheffen of wat dan ook.
Nu kan je haar wel vastgrijpen als ze niet wil komen en dwingen van ergens naartoe te gaan, maar je zal dit niet lang kunnen doen.  Ze weet dit snel en is dan wel zo slim om uit je handen te blijven.
Hier wordt dus gewoon met geduld gewerkt, al moet ik tien minuten aan de deur staan om haar naar een andere kamer te verwijzen, dan doe ik dat.  Haar vastgrijpen en dwingen is géén optie.  Ze moet onze aanrakingen positief ervaren, ze mag niet schrikken van onze aanrakingen, alles moet leuk blijven.
Ze is nu iets meer dan twee jaar en ze is erg zelfverzekerd, is nooit bang, schrikt nooit en vertrouwt ons volkomen, dat is het resultaat dat we wilden bereiken.
Reageert ze snel op een gebaar?  Niet altijd, soms moeten we het herhalen of dichterbij komen.  Komt ze onmiddellijk?  Neen, natuurlijk niet, ze moet ons eerst wel in het oog krijgen, dus moet je ruim op voorhand "roepen" en het geduld hebben te wachten tot ze kijkt.
 
Maar wat is het een goede leerschool voor ons, we hebben geleerd dat geduld en zachtheid het enige is dat je nodig hebt om een hond op te voeden, het kan, alleen moet je er tijd voor nemen.
 
  "

 Wat mooi dit! Wat leerzaam en ben het met je eens! 

honden page profiel HondenboelHondenboel 3 doggies

honden foto van Hondenboel

" Hier 5 mechelse herders. Kan je een mechelaar positief opvoeden. Ja dat kan. Maar in positief en positief zit nogal een verschil. Ik voed mijn mechelaars positief op op mijn manier en wat de hond nodig heeft. Ik verhef wel degelijk mijn stem als dat nodig moet zijn. Vooral als ze bij elkaar zijn is dat echt wel eens nodig. Ik negeer nooit iets. Negeer ik dan ben ik bont en blauw en daar pas ik toch echt voor. 1 op 1 nooit geen enkel probleem, dan hoef ik geen enkele maal mijn stem te verheffen. Een enkele hond is wat mij betreft dan ook een stuk makkelijker als meerdere. Consequent zijn is zeker nodig maar bij welke hond niet. Een band opbouwen is wat mij betreft veel belangrijker als opvoeden. Een band hebben met een mechel (of welke hond dan ook) is 79 % van een opvoeding. Mijn jongste hond Daan daar heb ik niet mee getraind maar door de band die wij samen hebben luistert hij als een tierelier. De Mechelaar begrijpen of beter gezegd zijn karakter begrijpen van de betreffende hond dan heb je al zeer veel gewonnen en kan je zo positief mogelijk een mechel opvoeden. Rekening houdend met het knopje dat in 1 seconde van 1 tot 100 kan gaan en daar mee om weten te gaan. "

 



Ik vind het mooi uitgelegd. Vooral het stukje van karakter begrijpen. Ik heb dezelfde ervaring met totaal andere rassen maar dat terzijde. Ik leg het hetzelfde uit als jou verhaal. Fijn om gewoon eens hetzelfde van een ander te lezen!

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

"  Dan neem ik aan dat jij geen huisdieren hebt? 
 
Sorry maar als ik terug denk aan mijn kindertijd ... Geen zorgen ... Toen hadden wij ook geen keuze toch? Mama besliste wat en wanneer we aten, we moesten goed punten halen op school , er waren duidelijke regels, we moesten het eerst vragen voor we iets wilde doen ... Maar sorry als kind was ik echt wel gelukkig, ondanks ik niets te zeggen had of ik moest doen wat mijn ouders zeiden... Zorgeloos leventje mijn eten stond elke dag klaar ... Dat leven heeft een hond met een goede opvoeding ook.... Ik ga honden en kinderen nie vergelijken hoor maar uiteindelijk is het wel vergelijkbaar. 
 
Vrijheid staat niet gelijk met een hoog welzijn!! Vrijheid kan in sommige gevallen een laag welzijn geven. Denk maar aan schaarse bronnen en predatoren ...  "

 Door dit soort van vergelijking aan te halen, duidt aan dat het natuurlijk gedrag van de hond  niet erkend wordt / gekend is.

Wij zijn geen prooi / prikkeldieren, wij zijn daar genetisch niet toe geprogrammeerd.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Ik vind mechelaars mooie honden... maar ik ben er niet de juiste baas voor helaas. 
 
Ik weet dat de pit er vaak genoeg op een bepaalde negatieve fysiek straffen manier uitgehaald wordt. Ik vind het verschrikkelijk kan ik niet tegen . Vaak moeten ze voor bepaald werk binnen zoveel tijd klaar zijn en met positieve opvoeding duurt dat te lang. Ik ben er zeker van overtuigd dat het wel kan.. "

 Inderdaad, maar dit heeft absoluut niets meer met de hond zelf te maken. Dit is enkel en alleen door het toedoen van de mens.

 

Net zoals honden opgefokt worden om wedstrijden te spelen. Hier wordt ook de hond in een rol geduwd dat niet in zijn natuur ligt. Het is de mens die prijzen wil winnen, het is de mens die zijn naam op de eerste plaats wil zien staan.

Er zijn heel wat honden die in de wedstrijd wereld gedropt of zelfs geëuthanseerd worden, vanwege de tol dat dit leven eist en geen wedstrijden meer kunnen doen.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" We hebben nu al zoveel jaren honden, maar Nahla is degene waar ik, persoonlijk het meest van geleerd heb.
Natuurlijk keken we daarvoor ook naar lichaamstaal, maar Nahla kan zulke subtiele signalen geven waardoor je weet dat ze je begrijpt of net niet, dat ze zich op haar gemak voelt of niet, dat ze je in het ootje neemt, ook met andere honden let je veel meer op die kleine wijzigingen in houding.  Net omdat je weet dat je haar niet kan roepen, je moet dus net alles voor zijn en je moet haar iets duidelijk uitleggen of je teken is onbruikbaar...
 
Ik vind mensen die hun hond hardhandig aanpakken gewoon te lui om het op een andere manier te doen.  Of ze voelen zich machteloos en dan dwingen ze hem maar, veel sneller resultaat... maar op den duur breekt zich dat op. "

 Dit is heel mooi om te lezen. Super!

Ik "gebruik" honden zoals Nahla in mijn lessen / voordrachten (theoretisch dan toch ) om mensen ervan bewust te maken. Dat wij echt niet onze stem en al dat corrigeren niet nodig hebben.

Er is maar één voorwaarde, kennis hebben van het natuurlijk gedrag van de hond. 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

"  Na jouw reactie verbaast het mij dat jezelf dieren hebt  "

 Waarom?

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Ik was vroeger van mening dat alles wel positief kon. Stem hoefde je niet te verheffen. Riem hoefde je niet te gebruiken om te corrigeren. Het enige wat je nodig had was koekjes, een hoge piepstem en een aai van tijd tot tijd.

Ik ben hier na mijn eigen hond wel op terug gekomen. Ja, ik verhef mijn stem regelmatig. Ja, ik gebruik druk op de lijn op die manier dat de hond stopt met trekken. Ja, ik corrigeer hem van tijd tot tijd. En ja, hij kan een opdonder verwachten als hij naar mijn neefje gromt.

Hij mag het weten wanneer hij wat goed doet. Dat is ook altijd mijn uitgangspunt. Maar hij mag ook zeker weten, na 4 jaar dezelfde regels, dat hij iets doet wat niet mag.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry


En ja, hij kan een opdonder verwachten als hij naar mijn neefje gromt.
 

 oei dat klinkt eng,  beter kijken wat de oorzaak is van het grommen, als het grommen afgestraft wordt, en de hond leert dat hij niet mag communiceren, (grommen betekend: afstand houden, ik vind dit niet fijn, voel me bedreigd) kan het weleens zijn dat hij de volgende keer niet meer gromt maar bijt, een volgende stap om aan te geven dat de hond iets niet prettig vindt. Kinderen en honden gaat niet altijd automatisch samen en moet goed begeleid worden voor de veiligheid van het kind en de hond.

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

"  oei dat klinkt eng,  beter kijken wat de oorzaak is van het grommen, als het grommen afgestraft wordt, en de hond leert dat hij niet mag communiceren, (grommen betekend: afstand houden, ik vind dit niet fijn, voel me bedreigd) kan het weleens zijn dat hij de volgende keer niet meer gromt maar bijt, een volgende stap om aan te geven dat de hond iets niet prettig vindt. Kinderen en honden gaat niet altijd automatisch samen en moet goed begeleid worden voor de veiligheid van het kind en de hond. "

 



Achteraf bleek dat mijn neefje Shadow heel de tijd achterna liep, terwijl Shadow conflictvermijdend gedrag vertoonde. Op een verjaardag zie je niet alles. Shadow heeft op zijn kop gehad. Mijn neefje ook. Ik zit er nu ook bovenop.

honden page profiel SuzeSuze 3 doggies

honden foto van Suze

Ik ben voorstander van positief opvoeden, maar alleen wanneer het opvoeden niet word weggelaten.

Daarbij moet ik me schuldig maken aan soms ook niet perse volledig zachte hand en koedeliekoedelie te zijn, maar ik denk dat dat dan ligt aan het feit dat wij nogal wat meer honden hebben dan het gemiddelde huishouden. Hier mogen ze dingen soms gewoon NIET (lijnen bijten tijdens het trekken voor de slee is reuze onpraktisch, zeker van je team dog waardoor de helft van je team opeens losgekoppeld komt) en vechten word hier ook niet getolereerd.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Wel grappig. De dingen die ik voorbij zie komen waarbij mensen beweren dat harder optreden noodzakelijk is, zie ik nog andere mogelijkheden ;-)

Positief opvoeden is niet in elke situatie makkelijk, maar dat betekend nog niet dat het onmogelijk is ;-)
Soms moet ik ook even brainstormen over een plan van aanpak.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Het enigste moment dat ik kan bedenken dat ik niet zachtaardig was, was toen een agressieve hond op mijn hond dook, dan laat ik me wel goed horen.
Gewoonlijk vermijd ik zo'n situatie (Dit is helaas niet altijd mogelijk) en tegenwoordig weet Drib vaak wel hoe ze met agressie van een andere hond om moet buigen naar spel of ze negeert die hond.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"  Door dit soort van vergelijking aan te halen, duidt aan dat het natuurlijk gedrag van de hond  niet erkend wordt / gekend is.
Wij zijn geen prooi / prikkeldieren, wij zijn daar genetisch niet toe geprogrammeerd. "

Je begrijpt niet wat ik bedoel. Uit jouw reactie kan ik opmaken dat het ombuigen van gedrag, belonen van gedrag allemaan niet goed is... Of begrijp ik jouw kritiek op de hondeneigenaren fout? 

 

Ik heb duidelijk gezegt dat ik het NIET wil vergelijken. 

 

Maar regels en duidelijkheid maar ook zekerheid ( de gemiddelde hond die een goede opvoeding krijgt krijgt elke dag lekker eten en dergelijk) is niet perse een slechte situatie. In een roedel wordt gedrag ook gecorigeerd of omgebuigd ( denk maar aan twee honden die wat kibbelen en een derde doorbreekt dit gedrag door er doorheen te lopen)  . In elke samenlevende groep zijn er nu eenmaal regels en duidelijkheid en ik wil duidelijk maken dat dat niet perse slecht hoeft te zijn. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca


Ik ben hier na mijn eigen hond wel op terug gekomen. Ja, ik verhef mijn stem regelmatig. Ja, ik gebruik druk op de lijn op die manier dat de hond stopt met trekken. Ja, ik corrigeer hem van tijd tot tijd. En ja, hij kan een opdonder verwachten als hij naar mijn neefje gromt.

 Hij gromt naar je neefje en jij geeft hem een opdonder.

Honden leren o.a. door associeren, als hij die opdonder krijgt, zal hij je neefje er niet leuker door gaan vinden, neefje is opdonder.

Heb je je wel eens afgevraagd waardoor je hond gromt? Waardoor hij trekt? 

Wanneer verhef je je stem?

 

Wat belangrijk is met het opvoeden van honden, je verdiepen in je hond en zijn gedrag.

Heel vaak wordt een hond niet goed begrepen, gelezen en wordt gestraft. 

Grommen naar je neefje straffen. 

Wat gaat er aan vooraf? Vind je hond je neefje spannend. Kinderen zijn onvoorspelbaar, dat kan voor onzekerheid bij je hond zorgen. Grommen betekend: blijf uit mijn buurt.

En dan krijgt hij op zn kop!

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

Hier mechelse herders die getraind worden. Het trainen gaat allemaal perfect positief. Is wel detectie en speur werk. Opvoeden gaat positief, maar wel met duiidelijke grenzen, regels en consequenties. Net als voor de goldens labradors en pups hier in huis. Merk alleen wel dat een lab aan 'nee' al voldoende heeft en dat de herders toch iets meer duidelijkheid nodig hebben. En soms best een keer de lijn gebruiken om ze even teryg te zetten. Geen lompe ruk maar wel even duidelijkheid in way je verwacht. Ze nmen sneller over.

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

En ik moet ook wel zeggen dat het ras wel dgelijk uitmaakt qua wat ik wel of niet toesta. Als mijn golden op straat iemand wilt begroeten mag dat nog wel eens, als een gan de werkhonden dit doet laat ik dit niet toe. Die zitten redlijk hoog in driften en zijn nou eenmaal een ander type. Niet dat ze niet sociaal zijn, in tegendeel zelfs! Maar toch vinden de meeste mensen het zelf ook minder prettig als een mechelaar in hun nek vliegt;-)

gilbert bachot (Gast)

Heb zelf al 40 jaar honden ook Mechelaars .
Peggy was mijn eerste mechelaar en heb die 15 jaar mogen hebben en dan kwam er femeke ook een mechelaar en die is 11 jaar kunnen worden en nu heb ik Ons ulcke ook een mechelaar 2 jaar.Heb dus al heel wat ervaring met dit ras.Maar dat doet er eigenlijk niks aan toe.
Je moet elke hond goed opvoeden ,eigenaar en hond moeten één zijn en elkaar vertrouwen.En met brullen en roepen dat help u geen meter verder.
De grote fout volgens mij begint bij de aankoop van een hond gelijk welk ras.Heel het gezin moet daar mee akkoord zijn dat er een hond komt en er mee voor zorgen als je dat niet kan invullen blijf er dan vanaf anders word de hond de dupe en gaat hij zijn eisen stellen ,vergeet niet een hond is een roedeldier dus zijn gezin waar hij met samen leeft is de roedel.
Geef je hond aandacht en werk er mee en zeker een mechelaar die wil niet liever dan werken voor zijn baasje.Ken ook verschillende probleem gevallen maar onthoud een ding als je een hond tegen komt met problemen ,bekijk de baas van die hond want daar zitten de problemen maar niet bij de hond .

gilbert

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Je begrijpt niet wat ik bedoel. Uit jouw reactie kan ik opmaken dat het ombuigen van gedrag, belonen van gedrag allemaan niet goed is... Of begrijp ik jouw kritiek op de hondeneigenaren fout? 
 
Ik heb duidelijk gezegt dat ik het NIET wil vergelijken. 
 
Maar regels en duidelijkheid maar ook zekerheid ( de gemiddelde hond die een goede opvoeding krijgt krijgt elke dag lekker eten en dergelijk) is niet perse een slechte situatie. In een roedel wordt gedrag ook gecorigeerd of omgebuigd ( denk maar aan twee honden die wat kibbelen en een derde doorbreekt dit gedrag door er doorheen te lopen)  . In elke samenlevende groep zijn er nu eenmaal regels en duidelijkheid en ik wil duidelijk maken dat dat niet perse slecht hoeft te zijn.  "

 Het ging me louter om het feit dat je niet wil vergelijken en het toch deed. Alles hangt er vanaf wat je vergelijkt. In aantal gevallen kan je de vergelijkingen maken zoals bvb met het soortgelijk ervaren van emoties. Dit wordt ook nog veel te weinig gekend/erkend door hondeneigenaars. 

In heel veel gevallen zouden mensen nooit willen behandeld worden zoals een/hun hond behandeld wordt. 

 

Structuur is inderdaad goed voor de hond in die zin dat ze erge nood hebben aan voorspelbaarheid. Maar het natuurlijke gedrag van de hond is veel te weinig gekend. En dus daarbij ook de noden van de hond.

Er wordt door ons ontzettend veel bepaald voor de hond. 

Laat ons eten als voorbeeld nemen. Jee joepie jee. Je krijgt eten, moet zelf niet gaan jagen. Dagelijks staat het eten daar.

Welke keuze is er voor de hond? Of hij het nu lekker vindt of niet. Wanneer heeft hij honger, krijgt hij dan eten. Of krijgt hij eten als ze thuis zijn en er tijd voor hebben? En wat voor eten? 

 

Hoeveel honden zijn er ondertussen niet met voedsel gerelateerde problemen?

In de wetenschap gaat men nu in de richting kijken dat de allergieën mogelijk stress als oorzaak zouden kunnen hebben.

 

Ik ben dagelijks 7/7 bezig met studies aangaande het gedrag van de hond. En ook al specialiseer ik mij in het gedrag van honden.....ik zal nooit lang genoeg leven om alles te leren en te weten. Maar wat ik wel weet, dat hoe meer ik leer en weet. Ik ook geregeld mijn gedrag moet aanpassen aan dat wat ik leer.

Maar ik weet dat zoveel mensen totaal geen besef hebben van wat een hond is. Er wordt gewoon niet bij stil gestaan. Er is een studie een aantal jaren geleden gedaan aan de universiteit van Utrecht. Naar diersoorten die NIET geschikt zijn als huisdier. Weet je dat de hond mee in die lijst staat. Omdat wij als mens niet aan zijn noden kunnen voldoen.

Pijnlijk want wij zien onze hond wel graag. En mensen baseren zich op wat? Op het feit dat ze in de loop der jaren een aantal honden hebben gehad.

Ik heb al die jaren verschillende auto's gehad. Maakt mij dit nu een expert automechanica?

 

Keer op keer merk ik dat van "opvoed"problemen die hier verteld worden, stress een grote oorzaak is.

Hoe kan dat nu? Mijn hond ligt hier rustig, die heeft geen stress! 

Heel veel mensen kunnen niet aannemen dat een groot aantal honden ontzettend veel stress hebben. 

En nog minder wat de gevolgen zijn voor de hond zijn lichaam en geest.

 

Ik begrijp ook dat veel mensen dit niet graag horen. Ze houden tenslotte van hun dier(en).

Maar hoe kun je het in hemelsnaam dan zo behandelen

 

 

honden page profiel Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina*Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina* 3 doggies

honden foto van Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina*

Ik heb een Mechelaar in mijn klasje gehad op de hondenschool en die kwam ook uit een werklijn...
Veel heviger dan de showlijn, maar absoluut positief op te voeden.
Zoek iets wat ie heel leuk vind (snoepjes, speeltje, enthousiasme) en dat gebruik je telkens om te belonen.
Wat niet goed is of niet mag, zoveel mogelijk negeren...
Werkt bij elk ras dat ik al mee gaan wandelen ben in het asiel perfect, waaronder ook een aantal Mecheltjes uit de werklijn.

Het zinnetje dat ik, het op 1 na, meest gebruik op de hondenschool is...
Wat goed is belonen en wat slecht is negeren O-)

Op nr 1 staat... De lijn laten doorhangen
Maar dat is een ander verhaal

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

Ik zie net op Facebook een foto van pakwerk.. een foto die ronds gaat om de hond te laten afnemen. De hond wilt niet lossen op afstand Baasje roept los stomp los stomp. De keer erna precies hetzelfde.  Arme hond zo ontzettend bang staart tussen de benen bloedende bek en tanden . Flinke mishandeling. Ze willen het op de club afdoen als incident wel geschorst maar komt gewoon trainen . Afschuwelijke foto als ik dat toch iemand zag doen buiten of bij een verenig stond ik niet voor mezelf in.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik ga mijn bachelor over dot onderwerp doen. Ik ga het gedrag van de honden bekijken die positief getraind worden ( positief bedoel ik ook duidelijke grenzen stellen en dergelijk !) en honden die voornamelijk fysiek gecorrigeerd worden. Ook gaan we via de haren het cortisol niveau bepalen. 

Ben benieuwd wat mijn resultaten gaan zijn 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

" Ik ga mijn bachelor over dot onderwerp doen. Ik ga het gedrag van de honden bekijken die positief getraind worden ( positief bedoel ik ook duidelijke grenzen stellen en dergelijk !) en honden die voornamelijk fysiek gecorrigeerd worden. Ook gaan we via de haren het cortisol niveau bepalen. 
Ben benieuwd wat mijn resultaten gaan zijn  "

 oh dat is echt interessant zeg. 

Mijn ervaring is dat je qua gedrag meestal wel kunt merken of een hond thuis meppen krijgt of niet, ook op het veld tijdens de training. Ik stond een keer te frisbeeën met een hond van een kennis. Hij sprong omhoog om de frisbee te pakken dus ik zei nee en hief mijn hand op zodat hij er niet bij kon (leek dus op een "sla" beweging) en hij dook helemaal in elkaar en z'n oogwit was zichtbaar. Nou toen wist ik gelijk dat hij thuis soms slaag krijgt. Achteraf bleek het ook te kloppen. En dat vind ik nou zo jammer om dat te zien...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"  oh dat is echt interessant zeg. 
Mijn ervaring is dat je qua gedrag meestal wel kunt merken of een hond thuis meppen krijgt of niet, ook op het veld tijdens de training. Ik stond een keer te frisbeeën met een hond van een kennis. Hij sprong omhoog om de frisbee te pakken dus ik zei nee en hief mijn hand op zodat hij er niet bij kon (leek dus op een "sla" beweging) en hij dook helemaal in elkaar en z'n oogwit was zichtbaar. Nou toen wist ik gelijk dat hij thuis soms slaag krijgt. Achteraf bleek het ook te kloppen. En dat vind ik nou zo jammer om dat te zien... "

 Inderdaad! 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Hangt er vanaf wat je met positief opvoeden bedoelt.
 
Ik ben persoonlijk sowieso van mening dat ook een hond geleerd moet krijgen dat er limieten zijn. Dat wil niet zeggen dat corrigeren of straffen vanzelfsprekend moet zijn, maar er zijn wel situaties waarin afleiden, gedrag verwisselen en negeren gewoon geen opties zijn.
 
Positief opvoeden moet wel de uitgangspositie zijn. Positief het goede gedrag, benadruk dat. Probeer dat gedrag uit te lokken als de hond iets doet wat niet mag. Maar ik ben van mening dat je wel altijd de mogelijkheid moet hebben om op te schalen als een situatie daar om vraagt.
 
N.b.: ik maak een nadrukkelijk verschil tussen corrigeren en straffen. Corrigeren is het verbeteren van ongewenst gedrag. Straffen is het verbinden van een negatieve consequentie aan ongewenst gedrag. "

 Ik ga met deze mee... Daarin verder altijd karakter hond volgen. Een "nee" voor een hond een boterham pakt (en zichzelf positief beloont) is handig. Een "hier" voor je hond de weg op stuift absoluut noodzakelijk. (En ja, die hier zie ik ook als een verbuiging van gedrag dus correctie :)).

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Zet je boterham hoger, gooi een speeltje of pak een koekje. Dan is er geen stemverheffing nodig ;-)

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Ik ga mijn bachelor over dot onderwerp doen. Ik ga het gedrag van de honden bekijken die positief getraind worden ( positief bedoel ik ook duidelijke grenzen stellen en dergelijk !) en honden die voornamelijk fysiek gecorrigeerd worden. Ook gaan we via de haren het cortisol niveau bepalen. 
Ben benieuwd wat mijn resultaten gaan zijn  "

 Dat is interessant!

Ik zou graag wel je bevinden willen lezen als het zo ver is.

pagina 3 van 5 12 34 5
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^