jacht instinct erfelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

Hallo allemaal!

 

voor mijn opleiding moet ik weten of de jachtpassie van de wetterhoun(zelfgekozen ras) erfelijk is.

 

Weet iemand hoe dit zit?

 

je hebt toch niet voor niets jachtlijnen en showlijnen bij meerdere rassen?

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Nou ja, vroeger werd natuurlijk wel gefokt met de honden die het beste konden jagen, dus ik denk dat dat er in gefokt zit.

 

Natuurlijk kan het ook bij niet-jachthonden ontstaan, maar net zoals drijven en "eye" hebben bij border collies er in zit, en zwemmen bij labjes en goldens... daar zal toch wel iets erfelijks in zitten.

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor 3 doggies

honden foto van Anne-Marije & Noor

Ik denk dat ze bij een showlijn gewoon fokken op uiterlijk en bij een werk/jachtlijn op kwaliteiten.
Dus om antwoord te geven op je vraag, ja ik denk wel dat het erfelijk is.


Als je een hond met een goed jacht instinct wil fokken lijkt het mij logisch om dan twee honden met beiden goede kwaliteiten daar in te kiezen. Ik neem even aan dat uiterlijk dan minder belangrijk is. 


Maar ik heb verder geen ervaring met fokken dus het echte juiste antwoord laat ik even aan de experts over. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Tja ik zou denken, een jager kiest natuurlijk niet voor niets een hond met jacht instinct.

Het lijkt me in mijn ogen dus erfelijk omdat je van te voren weet dat de hond die je neemt voor een bepaalde categorie werk, bepaalde eigenschappen bezit die de hond nodig heeft om zijn werk goed te doen. 

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Bij mijn ras is het zeker erfelijk.

Persoonlijk zoek ik dus altijd een combinatie van beide uit. De ene wel en de andere geef jachtinstinct.

 

Dit juist omdat het ras door verschillende mensen wordt gehouden om verschillende redenen. Soms op een boerderij (waar ze thuis horen) en soms in  een woonwijk (waar ze prima kunnen als ze weinig tot geen jachtinstinct hebben).

 

Hoe dat met de wetterhoun zit geen idee, zo goed ken ik het ras niet.

Maar jachtinstinct en jacht honden is wel een verschil. Een hond met jachtinstinct heeft altijd zelf de beslissing moeten maken om ongedierte te ruimen, dat is wat het jachtinstinct inhoud.

Jacht honden, worden gebruikt om het wild te apporteren en op te drijven (sommige rassen vanuit het water), maar is altijd dood en al afgeschoten door de jager. Het  zijn dus werk honden, die pas als ze daarvoor getraind zijn en een commando van hun baas krijgen dit gaan halen.

 Hiervoor heb je honden nodig die een hoge werklust hebben, maar behoren geen jachtinstinct te hebben, omdat ze het wild niet dood mogen maken en heel (dus niet zelf opeten en zonder schade van tanden) bij de baas moeten afleveren.

 

Dit hoef je bij mijn ras niet te proberen, ze jagen het zelf op, vangen het zelf, doden het zelf en zullen het als het even kan ook zelf op eten. 

 

Jachtlijnen bestaan niet, dat zijn de werklijnen, honden die gebruikt, gefokt en getraind worden om mee te werken.

De show lijnen kunnen toch best nog aardig werklust hebben, maar zullen (bij de rassen die dit hebben) een andere bouw en soms ook uiterlijk hebben.

 

Als je dus iets moet schrijven over de jachtpassie, zou ik persoonlijk een ras uit zoeken die ook als "gebruik" in de beschrijving hebben staan dat het ongediertebestrijders zijn. Dan moet je meer zoeken in de rasgroepen 2, 3 en 10.

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^