Wat heb ik?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Ik lees hier al een tijdje mee. Volgens de norm hier heb je pas een rashond als de hond een stamboom heeft. Anders is het kruizing. Mijn hond komt uit ouders met FCIstamboom, officieel alle testen gehad en dnaprofiel. Zijn broertjes en zusjes hebben een FCIstamboom. Om wille van zijn kleur de mijne niet. Volgens dnatest (die ik zelf in Wageningen heb laten doen) zijn de ouders de ouders. Niet dat het mij wat uitmaakt (mijn hond is de liefste en de mooiste) maar ik ben wel benieuwd wat ik dan volgens de norm van hier heb. Rashond of kruizing.   

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Je hebt een rashond met een niet erkende kleur, waar in Nederland volgens de Raad van Beheer niet mee gefokt mag worden.

Op de stamboom staat "niet erkende kleur".

http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/stamboom-aanvraag-procedure/verbod-fokken-met-niet-erkende-kleur-en-haarvarieteiten/

Wat is het trouwens voor ras en welke kleur?

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Dan heb je gewoon een rashond met een door de FCI niet erkende kleur. Heeft niks met de normen van 'hier' te doen hoor, die zijn in genoeg gevallen heel persoonlijk en worden lang niet altijd door iedereen hier gedeeld.

 

Maar of je nu ook de liefste en mooiste hebt? Volgens mij heb ik die al.

Anoniem (Gast)

Hond heeft GEEN stamboom. Dus ook geen stamboom met "niet erkende kleur" erop. Fokken laat ik aan fokkers over. Blonde Bouvier uit twee donkere ouders.

 

honden page profiel Evelyn met Tommy, Tuppence en Disney!Evelyn met Tommy, Tuppence en Disney!bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Evelyn met Tommy, Tuppence en Disney!

Je hebt een rashond maar door omstandigheden (niet voldoen aan de rasstandaard), zonder stamboom. Natuurlijk is het geen kruising, en volgens mij is dat ook niet de norm hier. Een kruising is het wanneer beide ouders van een ander ras zijn, of zelf een kruising zijn. Ik ben nu wel heel benieuwd wat voor mooie hond jij dan hebt... (foto) 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als het hele nest een stamboom heeft behalve jij niet, dan heeft de fokker de stamboom niet aan je mee gegeven of opgestuurd, door de miskleur ? dat kan je vragen aan je fokker... deze fokker wil voorkomen dat er dan mee gefokt wordt . maar in weze is je hond wel een stamboom hond, alleen je fokker geeft de stamboom niet mee aan je....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De fokker had voor je hond wel een stamboom kunnen aanvragen.

Daar zou dan de aantekening "niet erkende kleur" op vermeld zijn.

Het kan dus zijn dat de fokker de stamboom wel heeft aangevraagd, maar niet aan jou overhandigd heeft of de fokker heeft geen stamboom aangevraagd.

Heb je dit destijds met de fokker besproken? Welke uitleg heb je gekregen?

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Je krijgt van de raad van beheer geen stamboom als de kleur niet erkend is ,broers en zussen die wel zwart of gestroomd zijn die kunnen wel een stamboom hebben .

Maar het is en blijft een bouvier hoor .

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Mijn bovenstaande informatie betreffende het verbod om te fokken met niet erkende kleur is niet up- to-date:

Het verbod van de Raad van Beheer om te fokken met rashonden met niet erkende kleur, is op de Algemene Ledenvergadering d.d. 28 juni 2014 opgeheven. De vermelding "niet erkende kleur" op de stamboom blijft.

De afschaffing van het verbod is niet in strijd met de FCI Breeding Rules.

http://www.raadvanbeheer.nl/meta-menu/nieuws/nieuwsbericht/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1868&tx_ttnews%5BbackPid%5D=25&cHash=da038268e00328bb26e958a45cf58bc9

Door het verbod werd de genenpool beperkt; dat is de reden van opheffing.

toevoeging: merle x merle blijft verboden.

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Een kennis van mij fokte vorige jaar een nest bouviers ,bij de blonde kreeg ze geen stamboom ,de andere wel ,

Ik zal haar eens vragen hoe dat nu zou gaan .

In het verre verleden heb ik blonde bouviers gefokt ,zij kregen altijd een stamboom maar werden op shows niet gekeurd .

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Het fokverbod is officieel per 1 januari 2015 opgeheven.

 

Pups met niet erkende kleuren, krijgen wel een stamboom, maar met aantekening "niet erkende kleur"; dat was in het verleden ook zo. In het Besluit staat immers:

 

quote overigens zal de aanduiding NEK wel gewoon op de stamboom blijven staan, ............ unquote

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

In het verleden stond dat nek er nooit op ,maar dan spreek ik over plm 25 jaar geleden hoor .

Anoniem (Gast)

Hond is in 2011 geboren. Fokker heeft geboorte aangifte gedaan, maar de chipper heeft geweigerd de hond te chippen dus is er geen stamboom aangemaakt door de rvb. Ik ben er zelf bij aanwezig geweest. We hebben nog geprobeerd door te zeggen dat hij heel, heel licht grijs is maar helaas de chipper bleef erbij.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Gewoon een rashond hoor 

 

Ik heb ook geen stamboom maar toch echt een raszuivere friese stabij 

 

Het "probleem" is dat sommige mensen zeggen dat ze ras A hebben (zonder stamboom) omdat de verkoper hun dat heeft gezegd terwijl kenners er totaal andere rassen in zien 

 

Ben wel benieuwd naar je bouvier! Zullen vast veel mensen vragen of je een labradoodle hebt? 

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston

honden foto van Jenny & Aston

" Hond is in 2011 geboren. Fokker heeft geboorte aangifte gedaan, maar de chipper heeft geweigerd de hond te chippen dus is er geen stamboom aangemaakt door de rvb. Ik ben er zelf bij aanwezig geweest. We hebben nog geprobeerd door te zeggen dat hij heel, heel licht grijs is maar helaas de chipper bleef erbij. "

 Maar waarom wilde hij hem niet chippen dan? Chippen is toch sowieso verplicht?

Anoniem (Gast)

Toen was chippen nog niet verplicht. Hij heeft wel een chip maar geen rvbchip.

Als de chipper de chip gezet had dan zou hij een chip dat met een rvbnummer begint hebben gehad. Aan zo'n chipnummer zit een stamboom vast.

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston

honden foto van Jenny & Aston

" Toen was chippen nog niet verplicht. Hij heeft wel een chip maar geen rvbchip.
Als de chipper de chip gezet had dan zou hij een chip dat met een rvbnummer begint hebben gehad. Aan zo'n chipnummer zit een stamboom vast. "

 Ah, ok. Ik heb nog nooit een rashond gehad dus dat zou ik niet weten. Maar die van jou is gewoon een rashond hoor.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Gewoon een rashond, lijkt me. Je kunt de herkomst herleiden naar ouders met stamboom en de enige reden waarom je geen stamboom hebt is vanwege de kleur. De afstamming van de hond lijkt me overduidelijk in orde. Wel fijn zo'n dna test, haha.

 

Ik heb een "Golden Retriever". Uit het asiel. Is volgens mij niet eens 100% Golden, en volgens mij echt geen rashond. Okee, voor het gemak noem ik het een Golden, maar technisch gezien is het een look-a-like. En ik zelf vermoed een kruising wegens de lichaamsbouw (dun en relatief hoogpotig). Maar eigenlijk heb ik nog nooit gemerkt dat honden van onbekende afkomst meteen een kruising genoemd worden? Hoogstens "look-a-like", of niet-rashond.

 

honden page profiel FeteduseFeteduse

In dit geval zou ik zeggen een rasechte Bouvier ;) Op papier is het geen rashond omdat de stamboom mist en je er dus geen shows mee kan lopen of stamboomhonden mee kan fokken.
Ik vind het wel vreemd dat er om de kleur geen stamboom aangevraagd is kunnen worden. Naar mijn weten is het zoals al eerder geschreven in dit topic: een stamboom met daarop NEK.

Volgende forumvraag: Dit is Jane, boxer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^