Enkele vraagjes ivm met voeding

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Mijn hond Max (sheltie reu 4.5jaar) weegt nu 12kilo, dat is 3 kilo te veel! Nog niet zo lang geleden woog hij 9kilo, en stond hij goed. Ik ben nu even gedaan met de examens, en toen is hij verdikt omdat ik minder kon wandelen. Nu lukt het niet zo goed om terug op zijn gezonde gewicht te komen, moeten we enkel meer bewegen, of ook minder eten geven? Verder nog tips voor gezonde/verfrissende tussendoortjes voor hem? Max is erg op voedsel gesteld, dus gebruik ik vaak kleine hondenkoekjes als beloning. Ik ben op zoek naar een gezonder alternatief.

Het 2de probleem is dat Max 's ochtends, wanneer hij uit zijn bench komt, heeel veel gaat drinken, en het meestal weer overgeeft omdat het zo veel is. Hij krijgt enkel 's avonds eten, rond 8u en gaat meestal rond 11-12u in zijn bench. Ik vind het eigenlijk onlogisch dat we het zo doen, want nu krijgt hij een 'energieboost' voor het slapengaan, en moet dan de dag doorbrengen op enkel tussendoortjes. Hij krijgt Euro Premium, ook niet het beste voer gok ik? Mijn ouders willen niet op ander voer overstappen, omdat hij het goed doet hierop (mooie vacht, goede ontlasting, hij eet het graag...).Maar ik denk dat hij 's ochtends zoveel drinkt omdat er veel zout in de brokken zit, en hij daardoor 's nachts dorst krijgt.
Ik denk dus dat het eten verdelen over 's ochtends en 's avonds beter gaat zijn, en ook overstappen op een betere brok. Wat denken jullie? Euro Premium is erg dicht hier in de buurt te koop, dus dat is erg makkelijk. Welke brok raden jullie aan? Online bestellen doen we liever niet. Is het wel nodig om over te stappen als hij het nu goed doet?

Alvast bedankt! :-)

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Zou hem 2x eten geven. Even wachten tot na het drinken en dan een deel van het eten geven. Kan best zijn dat hij zo een dorst heeft in de nacht dat hij dan bij het opstaan zo veel drinkt. 

Je zou de eettijden even kunnen aanpassen en dan kijken hoe het gaat. Ken de brok niet maar als die verder bevalt. 

Je zou brokken kunnen vergelijken en kijken naar een minder zouten brok.

Overdag geen koekjes als tussendoortje geven maar bv een stukje fruit of komkommer. Of breek de koekjes in kleine stukjes zodat je een klein stukje geeft ipv een heel koekje.

Enneh inderdaad bewegen daar valt een dier vanaf net al wij.....

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Gekookte sperzieboontjes, afgekoeld en fijngehakt als tussendoortje is lekker en goed voor de darmflora! 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik heb een deel van het eten vervangen door gekookte groente.
Dat kunnen bonen zijn, maar ook worteltjes of wat ik over hen van mijn eten, mits het geschikt is dus geen zout en kruiden.
En volop bewegen.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Bedankt iedereen! ;-)

gast (Gast)

een vraag/

Ik lees dat hij s'morgens als hij uit zijn bench komt heel veel gaat drinken?

Kan hij s'nachts wel bij water?

of zit hij opgesloten zonder water in de bench?

zodat hij extra dorst heeft?

(is het nodig om hem nog in de bench te hebben mocht dit zo zijn?)

ik begrijp dat het een volwassen hond is.(anders een bak water in de bench?)

Onze pup(vanaf het begin)  en honden hebben altijd 24 uur per dag water tot hun beschikking.

Mocht hij geen water s'nachts hebben dan kan dat de reden zijn van zoveel drinken ineens.

Nu ben deze temperaturen is het nog veel belangrijker.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

'S nachts heeft hij idd geen water, dit om te voorkomen dat hij moet plassen? Hij heeft een bench met daaraan een rennetje in huis, zo kan hij in een mand, op de koude vloer of op het tapijt slapen. Goede tip van dat water 's nachts! ;-)

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Als de hond moet afvallen kan je op de achterzijde van de zak brokken aflezen hoeveel hij zal moeten hebben voor zijn ideale gewicht. Dat kan je dan geven. En verdelen over 2 porties is ook beter.

Je kan ook de tussendoortjes die hij krijgt afwegen en dat van zijn voer aftrekken.

Ook kan je sperziebonen bijvoeren maar ook die moet je dan afwegen van het voer en dan aanvullen. De meeste honden eten sperziebonen heel graag! :-D

Zo doe ik het nu bij Bruno en ik zie duidelijk verschil!

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Brokken geef je beter 2x per dag.

Veel drinken en misselijk in de ochtend kan wijzen op een nier probleem. De da kan dit zien in het bloed.
Het kan echter ook komen door de voerwijze en brokken.

honden page profiel SaapSaap 3 doggies

honden foto van Saap

Je kan het beste beginnen met minder eten geven. Zelf krijgt mijn hond net genoeg eten zodat hij super slank is, maar nog net geen ribben te zien zijn. Ga ik een dagje met hem fietsen of zwemmen, dan geef ik hem wat meer eten. Op deze manier blijft je hond perfect op gewicht. Als beloning zou ik alleen 100% gedroogde vlees dingetjes geven, die kan je in kleine stukjes kopen. Geef hem verder zo min mogelijk beloningen, alleen als je hem iets nieuws leert. Geef je je hond te vaak beloningen in de vorm van eten, dan raken ze alleen nog maar gefocust op eten en leren ze niet ook luisteren zonder dat er eten tegenover staat.

Het is natuurlijk beter voor je hond om over te gaan op een betere voeding. Maar als je ouders niet willen wisselen, houdt het al snel op. Je zou eens naar de dierenwinkel kunnen gaan en vragen wat de betere merken zijn die ze hebben. Maak dan een berekening van hoeveel je per dag zou moeten voeren en hoeveel dat dan kost. Je zal zien dat de betere merken hierdoor soms zelfs goedkoper uitkomen als de slechtere merken, omdat je er veel minder van hoeft te voeren. Misschien dat je hiermee je ouders kan overhalen.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Aan een nierprobleem dachten wij ook, daarom is zijn urine en bloed getest maar alles is in orde. Bedankt iedereen voor het meedenken en de tips! ;-)

Anoniem (Gast)

Maar een hond heeft met deze hitte echt water nodig hoor. Ook in de nacht!

Volgende forumvraag: Cavom - lam/rijst - Update
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^