ED vaststellen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariemarie

Hoihoi

Onze vorige dierenarts zei dat onze hond ED had, maar hij had dit alleen geconstateerd door te voelen. 

Iemand van op dit forum gaf mij de raad om foto's te laten nemen om zeker te zijn. Onze hond mankt nu echt elke dag en heel zwaar, dus hij heeft veel pijn. Maar we willen eerst zeker weten of het ED is. 

We hebben juist gebeld naar de DA en ze zei dat hij nuchter moet zijn en dat de foto's naar het labo gaan, klopt dit? Kan de DA zelf niet op de foto's vaststellen of hij ED heeft? 

En nog een vraagje: wij zijn bijna zeker dat het ED is, maar ze zeiden hier dat het ook artrose/reuma kan zijn, maar hij had dit al van zijn 1 jaar, kan dit op z'n jonge leeftijd? ED komt wel voor bij jonge honden..

Vanavond moeten we terug bellen voor een afspraak bij de DA, maar ik zou al graag wat antwoorden hebben op mijn vragen omdat ik me echt ongerust maak.

 

Alvast dikke merci!  

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Hallo Marie,

 

Ja voor ED foto's worden honden bijna altijd onder narcose gebracht omdat het geen prettige houding is voor de hond (zeker niet als hij inderdaad pijn heeft daar).
Dus daarvoor moet hij nuchter zijn.

 

Een dierenarts kan de foto's zelf beoordelen, maar hij kan ze ook laten beoordelen als hij zelf twijfelt. Dit wordt niet door een laboratorium gedaan, maar door een orthopeed of een dierenarts die daar wel in thuis is.

Ik weet niet of jouw hond een stamboom heeft, maar dan kan hij de foto's ook opsturen naar de raad van beheer om ze te beoordelen, maar dit kost je weer extra geld.

 

Ik zou wel de fokker op de hoogte stellen, zeker als hij dit al had vanaf 1 jaar, dan kan je bijna zeggen dat hij ermee 'geboren' is, met andere woorden: zijn ellebogen zijn gewoon onderontwikkeld gebleven, arthrose vormt zich dan om de gewrichten omdat deze eigenlijk niet in hun kommen passen, dit gaat ontsteken en dan krijg je dus reuma..

Veel succes, ik denk dat het nu vooral zaak is te kijken naar de mogelijkheden bij zo'n jonge hond, met een heel leven voor zich..

 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wat sneu voor je hond!

Maar inderdaad, je moet eerst een goede diagnose hebben voordat je kunt behandelen.

En foto's maken zijn een begin. En essentieel.

Je hond moet nuchter zijn omdat ze je hond een roesje gaan geven. Hij wordt dus even in slaap gebracht( via medicatie in een bloedvat op zn poot) omdat hij heel erg stil moet liggen en ws ook in verschillende posities.

Daarna wordt hij snel weer wakker gespoten met medicatie die de de roes opheft.

De beoordeling: ik weet niet hoe jullie da praktijk werkt, maar in de kliniek waar ik heen ga hebben ze zelf röntgen apparatuur en ook de kennis om die te beoordelen. Gaat allemaal digitaal dus is direct zichtbaar voor de arts. Dat van een laboratorium snap ik dan ook niet.

Gewoon even navragen!

 

Maar ja, reuma kan ook. Of een bot vergroeiing door ernstig vit. D tekort als heel jonge pup. Of nog iets anders.

Van daar die foto's; en een deskundige die ze goed beoordelen kan....

Sterkte vast! 

honden page profiel Zoë de gevlekteZoë de gevlektebijna goedgekeurde fokker

honden foto van Zoë de gevlekte

Een beetje vreemd dat een dierenarts door te voelen zegt dat het ED is.

Als er toen foto's gemaakt waren had je zekerheid gehad en was erger misschien te voorkomen geweest. 

 

Maar ja, dat is achteraf gepraat.

 

Heel vervelend dat je hond er nu zo'n pijn van heeft. Een foto kan inderdaad laten zien wat er echt aan de hand is, en de ernst ervan. Er kan ook sprake zijn van OCD, een los stukje kraakbeen in het gewricht (even heel kort door de bocht uitgelegd)

 

Je kan er ook zelf voor kiezen de foto te laten maken bij een dierenarts(enpraktijk) die ze zelf kan beoordelen. Maar een goede dierenarts kan dit vaak wel hoor.

 

Melding maken bij de fokker is gewenst, echter heeft ED, net als HD en SD ook te maken met een stuk opvoeding en ontwikkeling. Er vanuit gaande dat er gefokt is met geteste ouderdieren. 

 

De foto's die ik destijds van Zoë heb laten maken konden zonder roesje, maar zij had geen pijn natuurlijk en is van nature rustig en meegaand. Als je hond veel pijn heeft of snel in de stress is, is wat sedatie wenselijk voor een ieders rust en gemak.

 

Sterkte ermee!

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Goed dat je foto's laat maken. 

 

De foto's heb ik laten maken bij mijn reguliere da en die heeft ze laten beoordelen door een orthopeed. 

 

Ik heb trouwens ook direct foto's van de heupen laten maken voor de zekerheid. 

Dit omdat ze dan maar 1 x onder narcose hoefde en ik direct wist waar ik aan toe zou zijn. 

honden page profiel mariemarie

Hartelijk voor jullie reacties! Nu weet ik wat meer. 

De DA zei ook van bloed te laten nemen. 

Als de DA al zegt dat ze het gaat opsturen naar het labo, is het dan niet beter dat ik achter een DA zoek die gespecialiseerd is? Een orthopeed? 

Is niet echt in onze omgeving, de dichtstbijzijnde orthopeed is 40 min rijden, maar ja daar hebben wij dat zeker voor over! Het is alleen in een auto is hij nogal snel gestrest. 

We zijn onlangs verhuisd (1 mei), en het is dan alleen maar erger geworden. We denken dat het komt omdat hij hier veel meer trappen doet en meer plaats heeft om te crossen. 

Vanavond gaan wandelen is geen goed idee zeker? Hij mankt echt erg :-( Doet me zoveel pijn omdat te zien.. 

Hij krijgt ook eten van Hill's voor de gewrichten. Maar hij is op dieet en krijgt sinds kort minder korrels (hij krijgt nu korrel voor een labrador van 30 kg). En hij weegt nu z'n 40 kg. Misschien omdat hij minder korrels krijgt dat hij daardoor meer mankt? 

Zonder dat wij het wisten komt hij van een brood-fokker.. Die de ouders helemaal niet testen. Stom stom stom.. Ik waarschuw nu heel veel mensen voor die fokker. En verder proberen we onze hond een zo goed mogelijk leven te geven met zo min mogelijk pijn. Maar ik ga zeker nog eens bellen naar die fokker! 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Mijn voorkeur voor de foto zou wel een orthopeed zijn omdat je dan ook direct het eventuele behandelplan kan bespreken.

 

Ik las dat hij veel trappen loopt en rent, daar zou ik erg mee oppassen want dit is niet bevorderlijk. 

 

Heeft jouw da geen pijnstillers meegegeven? Als hij nu zoveel last heeft zou ik zeker voor nu pijnstillers geven en lijnrust tot je meer zekerheid hebt.

 

Qua lopen durf ik geen advies te geven. Voor artrose is in beweging blijven (rustig aan uiteraard) juist goed om het soepel te houden. 

Maar aangezien het niet is uitgesloten dat het iets heel anders is durf ik er niets over te zeggen. 

 

Maar als hij zooo erg mankt zou ik er wel spoed achter zetten, want het is blijkbaar erg pijnlijk. 

 

Ik hoop dat snel uitsluitsel hebt. 

 

Even ter geruststelling, mijn hond doet het Tot nu toe erg goed en zelfs zonder pijnstillers. 

Met de nodige aanpassingen qua bewegen en voedingssuplementen gaat ze super.

Ook ken ik honden die geopereerd zijn aan ED en waar de operatie goed geslaagd is. 

 

Ik had het in jouw eerdere topic ook aangeven, maar benadruk het nog even. Verdiep je goed in de verschillende methodes van opereren.  Een kijkoperatie is bijvoorbeeld in sommige gevallen ook mogelijk en werd door mijn da niet benoemd.

Dit terwijl het herstel Veel sneller zou zijn. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

advies, ga naar een orthopeed, die kan direct de fotoos beoordelen, stuurt ze niet op, wat je dierenarts dus wel doet, zou ik zeker doen, orthopeed.  40 minuten gaat toch best, neem iemand mee die achterin met de hond zit, naast..... en wat afleiding kan bezorgen, niet alleen achterin laten zitten, voor jou ook fijn als je iemand mee neemt toch ?

honden page profiel KingKing

honden foto van King

Bij mij werden de rx'en dadelijk Door een specialist gemaakt dit om extra kosten te besparen en niet twee keer hetzelfde te moeten doen. 

 

Mijn hond had wel meerdere letsels maar ook lpc een vorm van ED maar dmv artroscopie geopereerd en snel pijnvrij.  Nu echter een ontsteking opgelopen. ..

 

Je hond heeft veel pijn geloof mij beste is hem aan de lijn te laten en hem rechtlijnig te laten bewegen en korte stukken te wandelen bv 3x 15min. Niet verder je doet hem er immers geen plezier mee.

 

Ik zou hem zo snel mogelijk laten behandelen en evt nu op pijnstillers zetten en hem op dieet zetten. ..

honden page profiel KingKing

honden foto van King

Hoe oud is hij?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

ED is niet een bepaalde afwijking maar de verzamelnaam voor afwijkingen in de elleboog. Welke onderzoeken er nodig zijn hangt af van wat precies de oorzaak is. Behalve fotos kunnen een ct, mri en arthroscopie nodig zijn. 

Heel veel informatie over ed in het engels.

http://www.fitzpatrickreferrals.co.uk/orthopaedic/canine-elbow-dysplasia/

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Wat beknopter en in het nederlands

http://www.mcvoordieren.nl/elleboogdysplasie

 

honden page profiel mariemarie

" Mijn voorkeur voor de foto zou wel een orthopeed zijn omdat je dan ook direct het eventuele behandelplan kan bespreken.
 
Ik las dat hij veel trappen loopt en rent, daar zou ik erg mee oppassen want dit is niet bevorderlijk. 
 
Heeft jouw da geen pijnstillers meegegeven? Als hij nu zoveel last heeft zou ik zeker voor nu pijnstillers geven en lijnrust tot je meer zekerheid hebt.
 
Qua lopen durf ik geen advies te geven. Voor artrose is in beweging blijven (rustig aan uiteraard) juist goed om het soepel te houden. 
Maar aangezien het niet is uitgesloten dat het iets heel anders is durf ik er niets over te zeggen. 
 
Maar als hij zooo erg mankt zou ik er wel spoed achter zetten, want het is blijkbaar erg pijnlijk. 
 
Ik hoop dat snel uitsluitsel hebt. 
 
Even ter geruststelling, mijn hond doet het Tot nu toe erg goed en zelfs zonder pijnstillers. 
Met de nodige aanpassingen qua bewegen en voedingssuplementen gaat ze super.
Ook ken ik honden die geopereerd zijn aan ED en waar de operatie goed geslaagd is. 
 
Ik had het in jouw eerdere topic ook aangeven, maar benadruk het nog even. Verdiep je goed in de verschillende methodes van opereren.  Een kijkoperatie is bijvoorbeeld in sommige gevallen ook mogelijk en werd door mijn da niet benoemd.
Dit terwijl het herstel Veel sneller zou zijn.  "

We hebben woensdag afspraak bij de orthopeed. Hij gaat foto's nemen en meteen zeggen wat er met onze hond aan de hand is.

Over een mogelijke operatie gaan wij het ook zeker hebben. Alles wat maar kan helpen! 

En ja de komende dagen krijgt hij rust. Ik ga niet wandelen met hem, wat hij (en ik) heel jammer vind. 

honden page profiel mariemarie

" Hoe oud is hij? "

 Hij is 4,5 jaar. 

honden page profiel mariemarie

" Bij mij werden de rx'en dadelijk Door een specialist gemaakt dit om extra kosten te besparen en niet twee keer hetzelfde te moeten doen. 
 
Mijn hond had wel meerdere letsels maar ook lpc een vorm van ED maar dmv artroscopie geopereerd en snel pijnvrij.  Nu echter een ontsteking opgelopen. ..
 
Je hond heeft veel pijn geloof mij beste is hem aan de lijn te laten en hem rechtlijnig te laten bewegen en korte stukken te wandelen bv 3x 15min. Niet verder je doet hem er immers geen plezier mee.
 
Ik zou hem zo snel mogelijk laten behandelen en evt nu op pijnstillers zetten en hem op dieet zetten. .. "

Ja, we hebben gisteren een afspraak gemaakt bij een orthopeed, leek ons beter dan een gewone DA. 

Ik ga de komende dagen niet met hem wandelen tot we weten wat hij heeft. Woensdag hebben we afspraak en dan kunnen we de behandeling starten zodat de pijn snel overgaat. 

honden page profiel mariemarie

" advies, ga naar een orthopeed, die kan direct de fotoos beoordelen, stuurt ze niet op, wat je dierenarts dus wel doet, zou ik zeker doen, orthopeed.  40 minuten gaat toch best, neem iemand mee die achterin met de hond zit, naast..... en wat afleiding kan bezorgen, niet alleen achterin laten zitten, voor jou ook fijn als je iemand mee neemt toch ? "

Inderdaad, dat dachten we ook. En 40 min rijden vinden wij helemaal niet erg, en zeker niet voor onze hond. Hopelijk kan hij zich wat rustig houden in de auto. 

Mijn moeder zal meegaan en bij hem gaan zitten. 

Volgende forumvraag: Morgen operatie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^