Vraag m.b.t. bijtgedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Hoi!

 

Mijn vriend en ik doen vaak gezamenlijk de looprondes met Indy. Af en toe doe ik er 1 alleen, of mijn vriend. Als wij gezamelijk, of mijn vriend alleen, lopen met Indy, heeft Indy de sterke neiging om alleen in de enkels van mijn vriend te bijten. (Ze doet dit ook binnenshuis bij hem) Bij mij doet ze dit niet. In eerste instantie dachten we dat de schoenen die mijn vriend vaak draagt (leren kisten) een 'uitnodiging' voor haar waren om er in te gaan bijten. Dit maakte geen verschil toen mijn vriend zijn andere schoenen aan trok. (sneakers).

 

We proberen dit bij haar af te leren door dat mijn vriend stokstijf stil gaat staan en we haar beide negeren totdat het bijtgedrag afgelopen is. 

 

Het klinkt misschien als een enorme domme vraag..  

 

Maar wat voor reden kan er achter zitten dat ze zit alleen bij mijn vriend doet? Uitdaging tot spelen oid? 

 

Graag hoor ik jullie input, we willen er graag inzicht in krijgen en dit goed aanpakken .

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co 3 doggies

honden foto van Cindy & Co

Geen idee, maar ik volg hier wel effe mee.

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro 3 doggies

honden foto van Linda & Mayro

Hmm, je hebt een puber, als ik de foto's zo zie. Het is de neiging van herders om dingen die snel gaan te contoleren. Fietsers, auto's of mensen die snelwandelen, of joggen. Als hij in het begin een snelle beweging maakte om zich uit de voeten te maken, dan snap ik het spel van de herder.

 

Het kan ook stoeiend bedoeld zijn. Bij ons zien we dat onze hond met mij knuffelt en de 'lieve' momentjes heeft, als ik thuiskom wordt ik vol enthousiast begroet met vocale begeleiding. Bij mijn vriend is het een bonk energie die wil spelen, echt uitvoerig begroet wordt mijn vriend niet. De hond zal hem snel speeltjes e.d. brengen. 

Als dit gedrag tussen je hond en je vriend ontstaan is als spel (onbedoeld), kan  je hond zo aangeven aan hem dat het weer tijd is voor het speelkwartier. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Wat een leuk hondje is Indy

 

ik weet het natuurlijk niet, maar nog een mogelijkheid is dat Indy je vriend wat spannend vindt?

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Van pups heb ik geen verstand, en van herders niet zo veel meer ;) Maar hakken bijten doet mij een beetje denken aan opdrijven/controleren? Kan me voorstellen dat dit een poging is om dit instinctieve gedrag in spel te oefenen.

 

Maar waarom alleen bij je vriend, dat zou ik echt niet weten. Misschien werk jij meer met de hond dan hij? Misschien reageert je vriend op een manier die Indy positief prikkelt? Misschien juist andersom, zou hij meer aandacht van je vriend willen en probeert hij die aandacht te trekken? Geen idee! Denk gewoon een kwestie van over nadenken en goed observeren.

 

Wat een schatje trouwens <3

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper 3 doggies

honden foto van Diesel & Bumper

Bij ons hetzelfde, bij mijn man in de broekspijpen hangen, en bij mij niet, nu nog soms. Het verschil bij ons is dat mijn man heel graag met de hond stoeit en ik niet, dat lijkt mij de reden.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ja mannen spelen vaak wat wilder met honden dan vrouwen 

 

Misschien kunnen jullie proberen dat je vriend binnen eerst even met je hond gaat spelen en daarna pas naar buiten? dat Indy al een beetje energie kwijt is 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Toen ik Lola in het begin had hing ze ook altijd in mijn hielen. Bij haar was dat om aan te geven dat de wandeling wel erg spannend en eigenlijk teveel voor haar was. Uiteindelijk toen we elkaar beter kenden is dit helemaal overgegaan.

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Bedankt voor jullie super input! Ik vind het altijd prettig om van ieder een reactie te kunnen ontvangen zodat ik de situatie vanuit verschillende hoeken/perspectieven kan bekijken. Fijn, zo'n tof forum met toffe mensen. 

 

En ook bedankt voor de complimentjes ! Twijfel nog steeds of ik een 52 weeks of Indy topic wil aanmaken..

 

Ik ben overdag thuis en werk niet, i.v.m. medische redenen (epilepsie). Daarom doe ik ook het meeste met haar (trainen, spelen etc.) Hij gaat mee naar de puppycursus, maar ik doe daar inprinciepe alle oefeningen met haar. Het is denk ik ook inderdaad een kwestie van veel en goed observeren, zoals Aurelia ook al benoemd. 

 

We gaan in ieder geval uittesten om mijn vriend met Indy te laten spelen voor het wandelen, kijken of dit een verschil maakt. 

 

Ik herken me wel in wat Linda zegt, overdag heb ik veel van die knuffelmomentjes met Indy. Mijn vriend heeft die natuurlijk ook, maar soms ligt ze overdag compleet tegen me aangeplakt als een soort stukje ductape.  

 

Dorby: Hoe heb je uiteindelijk dit gedrag kunnen 'ombuigen'? De wandelingen steeds een beetje uitbreiden en stoppen wanneer het te spannend werd? 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Je hebt een herder, die willen dingen tegen houden en stoppen, dat doen ze door in de kuiten te happen. 

Ze zijn daarom veedrijvers geworden. Prikkel gevoelig en snel reageren. Je hebt een grote kudde vee en ergens loopt er eentje weg, ze zien alles en reageren gelijk.

 

Heel goed om gewoon stil te staan, wachten tot hij rustig is.

 

Met mijn hond deden we het ook zo. Bleef ze het doen, even aan de lijn en haar weg halen bij de kuiten. Het woordje: nee als commando aanleren. Ik gooide soms met een bal, of nam een trek spelltje mee. Bijten vinden pups ook gewoon lekker. Prima, maar niet in ons mens.

 

Nu heb ik een spelletje met mijn hond, soms ren ik heel hard weg, ze stopt me dan. Pakt mn mouw, ik stop en zeg: goed zo.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry


 En ook bedankt voor de complimentjes ! Twijfel nog steeds of ik een 52 weeks of Indy topic wil aanmaken
  
Dorby: Hoe heb je uiteindelijk dit gedrag kunnen 'ombuigen'? De wandelingen steeds een beetje uitbreiden en stoppen wanneer het te spannend werd?  "

 

Dat is wel leuk om alle ontwikkelingen bij te houden zo n topic.

 

Lola was een volwassen hond uit een asiel, dus wel heel andere situatie als bij jullie.

Inderdaad stapje voor stapje, eerst alleen korte saaie wandelingen, steeds dezelfde rondjes. Zodat ze wist waar ze aan toe was en er wat meer vertrouwen in kreeg. In zichzelf voornamelijk ook, en in mij en in haar nieuwe situatie.

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Kleine update:

We zijn met het bijtgedrag aan de slag gegaan d.m.v van jullie tips. Het is helaas nog niet verbeterd. Indy blijft in de enkels bijten van mijn vriend tijdens de wandeling. (Nu ook vaker in huis). Als mijn vriend haar corrigeert met een "Nee" of een "Foei" blijft ze doorgaan met het happen naar de enkels. 

 

Als ik de lijn  over pak tijdens de wandeling en haar corrigeer met mijn stem stopt ze met dit gedrag. 

 

Zijn er nog verdere aspecten waar we naar kunnen kijken, of is het een kwestie van heel lang consequent door blijven zetten totdat het 'kwartje valt'? 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro 3 doggies

honden foto van Linda & Mayro

Als jij haar corrigeert stopt ze.

 

Dus hij corrigeert niet goed of de hond ziet jou als de baas. Herders zijn gericht op één persoon.


Daarom mijn advies dat jij even een stap terug doet. Je vriend gaat alles met je hond doen, eten geven, wandelen, trainen, alles. Je hond moet leren dat ook hij de baas is.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik denk nog steeds dat ze je vriend erg spannend vindt, nee of foei roepen zal haar dan alleen maar meer opwinden en zou ik ook niet doen.

 

Voorkom liever dat ze gaat bijten of happen, is je vriend altijd rustig positief in zijn houding en stem of is hij streng en geirriteerd naar haar.

 

Ik zou als ik je vriend was proberen rust in de hond te brengen en proberen een band op te bouwen. Leuke hersenwerkjes, verstop/ en zoekspelletjes met haar doen, misschien samen een cursus volgen waarop het leuk bezig zijn met je hond voorop staat. Zonder druk en dwang.

 

 

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Wij hadden dit ook de afgelopen weken (teckel pup). Ze beet steeds naar mijn vriend zijn armen/handen/voeten en niet naar mij. 

 

Ik heb ontdekt dat het in ons geval is omdat mijn vriend heel "leuk" opspringt/wegtrekt etc als ze hapt terwijl ik gewoon mijn hand laat liggen waar hij ligt. Zo saai ;-)

 

Misschien moet je vriend proberen om telkens als ze bijt naar zijn benen om stil te staan (wel even volhouden) en geen plotselinge wegtrek bewegingen als hij dit doet. Op zulke momenten misschien ook een afleiding gebruiken zoals een tak die over de grond beweegt - vaak is dit soort gedrag ook een gewoonte die ze kunnen vergeten.

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

En als ze gaat bijten voertjes in het gras gooien?

 

Snuffelen en zoeken kost energie, ze vinden het leuk en ze worden er rustig van.

 

Ga ipv wandelen op een plek vlijven en snuffel spelletjes doen.

 

Of neem een flostouw of bijt speeltje mee. Bied die aan, of gooi die weg als hij in jullie bijt.

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

En inderdaad niet alleen met de tak spelen, of voertjes in gras, speeltje gooien etc als ze bijt naar de voeten, maar ook op spontane momenten tijdens wandelen. Anders gaat ze misschien een link leggen. 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" En inderdaad niet alleen met de tak spelen, of voertjes in gras, speeltje gooien etc als ze bijt naar de voeten, maar ook op spontane momenten tijdens wandelen. Anders gaat ze misschien een link leggen. 
 
  "

 Ja en? 

 

Je kan gedrag ombuigen van in voeten happen naar voertjes in t gras, kuiten happen kan door over prikkelt zijn komen, het willen drijven, regelen, spanning. 

Als je ziet dat ze in kuiten wilt happen, gelijk voertjes in het gras. Hierdoor is ze met dat koppie bezig, wordt zo moe. Kauwen, eten ontspant ook nog. Dus er zal rust komen in het koppie. 

 

Als het drijf gedrag is, kan je ook nog een bal gooien, hoewel dat niet mijn ding is, dus een alternatief aanbieden voor het drijven.

Als je dit consequent doet zal het bijten in de kuiten afnemen en plaats maken voor snuffelen, bal najagen. 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

"  Ja en? 
 
Je kan gedrag ombuigen van in voeten happen naar voertjes in t gras, kuiten happen kan door over prikkelt zijn komen, het willen drijven, regelen, spanning. 
Als je ziet dat ze in kuiten wilt happen, gelijk voertjes in het gras. Hierdoor is ze met dat koppie bezig, wordt zo moe. Kauwen, eten ontspant ook nog. Dus er zal rust komen in het koppie. 
 
Als het drijf gedrag is, kan je ook nog een bal gooien, hoewel dat niet mijn ding is, dus een alternatief aanbieden voor het drijven.
Als je dit consequent doet zal het bijten in de kuiten afnemen en plaats maken voor snuffelen, bal najagen.  "

 Het snuffelen is met name het rustgevende gedeelte. Als een hond gespannen is of het even niet meer weet vallen ze hier ook veel op terug. Zie ik bij de cursus ook.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Het snuffelen is met name het rustgevende gedeelte. Als een hond gespannen is of het even niet meer weet vallen ze hier ook veel op terug. Zie ik bij de cursus ook. "

 Snuffelen is zeker kalmerend. 

 

Brokjes in het gras gooien ook. Luca wordt tijdens wachten sport en spel ook druk, dan ga ik een stukje verder haar brokjes laten zoeken, werkt heel goed.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^