vachtverzorging

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hallo allemaal,

 

Ik vind het heel lastig om Misa te borstelen. Ze zit niet stil en vind het duidelijk niet fijn. Hierdoor kom ik niet goed bij de klitten, die daardoor steeds erger worden. 

 

Type vacht: Misa is een Finse lappenhond. Ze is dus langharig en heeft een volle boven- en ondervacht. Doorgaans verhaart ze niet, ze gaan 1 tot 2 keer per jaar in de rui. Misa is nog niet in de rui geweest. Ze is nu 6 maanden. In principe zou het een vacht moeten zijn die redelijk onderhoudsvriendelijk is en zou een wekelijks borstelbeurt meer dan voldoende moeten zijn. Misa heeft eigenlijk alleen klitten bij de 'oksels' van haar voorpoten. Eerst ook bij haar oren, maar dat lijkt nu redelijk weg te zijn.

 

Wat ik nu doe: Ik heb haar "plat" aangeleerd (liggen op je zij). Als ik haar plat laat liggen zonder iets lekkers houdt ze dat 1 seconde vol. op het moment geef ik haar dentastix of iets anders dat ze heel lekker vindt en iets langer op moet knagen. Maar ook dat is snel op. Dit geeft me misschien 10 seconden. Een botje is niet lekker genoeg en helpt niet. Ik gebruik met name een slickerborstel. 

 

Gevraagd: tips en adviezen! Hoe zorg ik dat ze een positieve associatie opbouwt met borstelen? Gebruik ik wel het juiste gereedschap? Borstel ik misschien verkeerd en doe ik haar pijn? Hebben jullie filmpjes/boeken/online teksten die goede en uitgebreide tips geven? Zijn er meer mensen met ervaring met pups die borstelen niet fijn vinden? Wordt dit vanzelf beter?

 

Ik heb het nu echt een beetje op een 'gevecht' aan laten komen (niet heel erg hoor, maar haar wel fysiek stil gehouden en dat is helemaal niet wat ik wil). Ze heeft nu echt een vervilte klit bij haar linkeroksel en die moet er echt uit. Resultaat: nog steeds niet honderd procent weg + een negatieve ervaring erbij voor Misa. 

honden page profiel LadyLady 3 doggies

Ik stuur je even een PB.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dank je wel! ben benieuwd.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dank je wel lady! Ik denk dat ik echt wat heb aan je tips

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

je hebt al tips zie ik, maar misschien helpt die van mij ook een beetje ?

in het begin vind iedere pup dat in het geheel niet nodig dat gefrannest aan de vacht, wat ik deed is.....

ik gaf een druivenstokje , hield ik met een hand vast en de andere de borstel, die ik rustig over alles heen borstelde, dat heb ik uitgebreid, een goed bot tegenover een borstelbeurt. nu ? geen enkel probleem meer, ze is wat ouder natuurlijk maar weet dat er na iedere wandel beurt een verzorging nodig is.

wel is het zo dat ik het niet eindeloos laat duren, bijvoorbeeld in de rui tijd, dat doe ik in fase, ze ziet er dan ook vaak uit als een kameleon, of kameel.

afleiden met een heerlijk botje, en dat gaan uitbreiden, zodat ze weet dat het ..moet.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hier nog een met lange haren, die het niet fijn vind dat dagelijks borstelen en soms knoopjes uithalen.

 

Ik begin altijd  aan de uiteinden van een pluk haar te borstelen en ga zo steeds meer en meer naar de wortel toe.

 

Soms gebruik ik een spray van Eclat als de haren electrisch geladen zijn of knopen hebben. Dat glijd beter.

Ik begrijp dat ge voor een hond van Misa zulk een spuitbus niet wilt gebruiken . Of misschien toch ? 

 

Wringt hij tegen , dan draai ik de borstel even ondersteboven en borstel verder met de gladde bovenkant   doet dan niks pijn  ....tot hij weer rustig is.  Dan weer normaal .

 

Vind ik een knoop dan probeer ik mijn vingers  tussen huid en de knoop te houden en knijp de vingers goed samen . Alsje dan trekt dan vang je het trekken op met je vingers. Dan voorzichtig de knoop uiteenhalen maar altijd goed blijven drukken tegen de huid aan. 

Beetje moeilijk om uit te leggen....

 

Een echte dikke klit knip ik open in de richting van de haren, klein knipje en je zal,merken dat de klit makkeijk uiteen gaat. Kost dan wel enkele haren maar ja......

 

Ná het borstelen wordt er altijd even gespeeld met kam of borstel.....ik probeer om met goed gevoel af te sluiten. 

 

Heb ik hem echt even pijn gedaan dan krijgt hij een snoepje . Dat vertel ik hem dan direct ná zijn pijndoen. Maar.....het snoepje komt pas ná de borstelbeurt, dan loopt hij vrolijk naar de plaats waar ze staan.

 

Ik hoop dat je hier iets , hoe klein ook aan hebt gehad.  Succes.

 

 

 Edit : schrijffout

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Je kunt zo'n vervilte klit van onderaf naar boven doorknippen en dan uitborstelen, maar in een oksel zou ik die gewoon wegknippen.

Ik ben niet van het aanleren met botjes waar lang op geknaagd moet worden ter afleiding. Wel beloon ik tussendoor met kleine snoepjes en geef vaak 'vrij', waarbij de stress er even uitgerend kan worden. Ik ben zelf trimster geweest en heb geleerd om een handeling zo kort en effectief mogelijk te doen, zodat het de hond zo min mogelijk stress oplevert. Beter 1 handeling goed uitgevoerd zonder al teveel gedoe, dan doorgaan met veel stress. Zodra je hond begrijpt wat de bedoeling is en altijd een positieve beloning daar tegenover staat, zal die zelf doorkrijgen dat stilstaan iets oplevert en leren dat het ook iets langer kan duren. Tips zal je al genoeg ontvangen, dus die geef ik je verder niet.

Succes!

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Bedankt allemaal voor de tips. Dan inknippen ga ik proberen!

 

@willemijn: fijn om te horen dat ik niet de enige ben die in het begin last had! Even een blonde vraag: is een druivenstokje letterlijk een stokje van een druivenplant? Waar haal je zoiets?

 

@anny en Lance: dat eclat klinkt wel fijn. Ga ik even onderzoeken. Die tip over ondersteboven borstelen vind ik echt fantastisch. Zo simpel en zelf nooit aan gedacht. Thanks!

 

@goldendelerious: ik probeer kort en efficiënt te zijn, maar mis een beetje de ervaring denk ik. Komt vast nog wel. Het lastige is dat we nu in een negatieve spiraal komen. Doordat het lastig borstelen is krijgt ze klitten. Hierdoor wordt het borstelen pijnlijker en wordt het borstelen nog lastiger. Ik probeer dat met afleiding te doorbreken. Maar tot nu toe werkt dat niet echt.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Die ervaring komt vanzelf. Het is een bepaalde manier van puppie in de houding zetten en gewoon je ding doen. Wat ik vaak doe bij een hond die snel klit, is om dagelijks met een kam te werken in plaats van te borstelen. Dat is voor zo'n pup ook veel minder bedreigend. De kam haalt de klitten tevoorschijn die je bij wijze van met je vingers kunt weg halen. Als je eerst de onderlaag doorwerkt en daarna de bovenlaag, dan heb je de vacht snel ontklit. Hoef je enkel maar te worstelen met vervilting onder die oksels en broek. Als je eerst aanleert om dat staande te doen, daarna eens 'vrij' te geven zodat je pup even goed kan ontstressen, dan is daarna liggend borstelen vaak een bedreiging minder. Ik vind het wel goed dat je 'lig' nu al aanleert, want zeker bij grote honden heb je daar profijt van. Als alle klitten er uit zijn, zou ik weer even de hele vacht doorkammen. Dan eindig je altijd met een positieve ervaring.........en dat levert je pup altijd iets leuks op.

Komt wel goed. Veel geduld en daadkracht. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt allemaal voor de tips. Dan inknippen ga ik proberen!

 

@willemijn: fijn om te horen dat ik niet de enige ben die in het begin last had! Even een blonde vraag: is een druivenstokje letterlijk een stokje van een druivenplant? Waar haal je zoiets?

 

@anny en Lance: dat eclat klinkt wel fijn. Ga ik even onderzoeken. Die tip over ondersteboven borstelen vind ik echt fantastisch. Zo simpel en zelf nooit aan gedacht. Thanks!

 

@goldendelerious: ik probeer kort en efficiënt te zijn, maar mis een beetje de ervaring denk ik. Komt vast nog wel. Het lastige is dat we nu in een negatieve spiraal komen. Doordat het lastig borstelen is krijgt ze klitten. Hierdoor wordt het borstelen pijnlijker en wordt het borstelen nog lastiger. Ik probeer dat met afleiding te doorbreken. Maar tot nu toe werkt dat niet echt. "

 





een druivenstokje is een botje met wat erin,bij de dierenwinkel te koop. ze zijn ongeveer 15 cm lang, als de pup hier binnen komt met zeven weken is er gelijk verzorging, dat voor later een newfoundlander moet iedere dag op wat oudere leeftijd toch verzorgt worden, een pup hoef je dan niet te dwingen om te gaan zitten of te staan of te liggen, spelenderwijs wordt dat hier al gelijk gedaan.

even met een zachte borstel, gewenning, meer is het niet, het grotere werk is voor later, de gewennig is hier spelenderwijs en ja dan ga ik er bij zitten op de grond, met een zachte babyborstel, en dan wordt er zo,n heerlijk botje met druivensuiker daarbinnen in gegeven, zodat het gelijk plezierig wordt, hier wordt niets gepuscht. voor later is het dan heel gewoon dat er na iedere wandeling geborsteld wordt.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

@goldendelerious: die werkvolgorde klinkt fijn. Ik heb sowieso ook een normale kam. Ga ik daar wat meer mee proberen

 

@willemijn: babyborstel! Dat is ook slim. Bij sommige dingen vraag ik me echt af waarom ik het niet eerder heb bedacht.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Die dikke klitten zou ik inknippen zoals gezegd , daar ga je haar teveel pijn mee doen met het uitborstelen.Kan ze nu best missen met haar afkeer tegen borstelen.

 

Weg daarmee dus , de haren groeien wel terug bij. Vertrouwen van je hond is ook belangrijk .

 

Maar besef dat niet borstelen , uiteindelijk het probleem van klitten steeds  erger zal maken. 

 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dat inknippen ga ik ook doen inderdaad. Ga morgen weer een poging doen, voor vandaag is het even genoeg geweest.

 

dat niet borstelen de slechtste optie is ben ik het helemaal mee eens! Als deze klitten er goed uit zijn kan ik weer aan de slag met de andere tips (met de borstel op z'n kop, babyborstel, kam) en zo weer positieve ervaringen opbouwen.

honden page profiel LadyLady 3 doggies

Is het gelukt? :-)

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

Niet zomaar in een vacht gaan knippen! Ook niet bij een klit!

Ik ben trimster in opleiding en loop stage bij een salon die met een super methode werkt! Ik zou haar twee keer laten wassen, zodat ze nat is tot op de huid en dan goed in de crèmespoeling, laten inwerken en uitspoelen. Daarna droogblazen zodat ze weer tot op de huid droog is. Hierdoor zitten alle haren los van elkaar en kan er dus ook lucht tussen kommen. Op deze manier isoleert de vacht tegen warmte en kou. Als je dit regelmatig laat doen en bijv. één keer per week even kamt met een grove kam heb je er geen werk van ;-) Mocht je meer willen weten mag je me wel een PB sturen.

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

http://trimsalonthus.nl/trimsalon/dolly-de-finse-lappenhond/

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Niet zomaar in een vacht gaan knippen! Ook niet bij een klit!

Ik ben trimster in opleiding en loop stage bij een salon die met een super methode werkt! Ik zou haar twee keer laten wassen, zodat ze nat is tot op de huid en dan goed in de crèmespoeling, laten inwerken en uitspoelen. Daarna droogblazen zodat ze weer tot op de huid droog is. Hierdoor zitten alle haren los van elkaar en kan er dus ook lucht tussen kommen. Op deze manier isoleert de vacht tegen warmte en kou. Als je dit regelmatig laat doen en bijv. één keer per week even kamt met een grove kam heb je er geen werk van ;-) Mocht je meer willen weten mag je me wel een PB sturen. "

 

Dit is niet wat ik adviseer, om 'zomaar in een vacht te gaan knippen'.

Standaard advisering binnen een ABHB opleiding is om een niet uit te borstelen klit van onderaf de huid naar boven in te knippen, zodat er 2 delen ontstaan die op die manier makkelijker zijn uit te borstelen. Een klit in de oksel die vervilt is tot op de huid, knip je bij een pup liever geheel weg.

Elke week een wasbeurt in een trimsalon lijkt me voor de pup zelf en eigenaar geen meerwaarde hebben.

 

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

"  

Dit is niet wat ik adviseer, om 'zomaar in een vacht te gaan knippen'.

Standaard advisering binnen een ABHB opleiding is om een niet uit te borstelen klit van onderaf de huid in te knippen, zodat er 2 delen ontstaan die op die manier makkelijker zijn uit te borstelen. Een klit in de oksel die vervilt is tot op de huid, knip je bij een pup liever geheel weg.

Elke week een wasbeurt in een trimsalon lijkt me voor de pup zelf en eigenaar geen meerwaarde hebben.

  "

 



Was ook niet op jou gericht, meer in het algemeen, omdat waarschijnlijk de meesten dat zullen adviseren. Ik heb het ook niet over een wekelijkse wasbeurt in een trimsalon, maar regelmatig. Dit verschilt per hond, maar is gemiddeld 1 x per 3/4 maanden. Ik heb het over één keer per week zelf kammen.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik heb er hier nog niet 1 gelezen die het adviseert, dus ik voel jouw opmerking wel degelijk op mij gericht. Het ras van TS hoeft normaal gesproken niet getrimd te worden. Kan over het algemeen prima zelf door een eigenaar worden bijgehouden. Maar een optie is zo af en toe een trimsalon in ruiperiodes.

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

Ze vraag toch juist hulp/advies omdat het haar zelf niet helemaal lukt. Juist daarom is het voor haar en de hond zelf misschien fijn om de hond bij te houden in een trimsalon. Sowieso tijdens de rui, maar daar tussen in kan het beslist geen kwaad, en doordat de vacht dan zo los is door het wassen en blazen gaat het kammen ook veel gemakkelijker.

Maar ik geloof dat we van mening verschillen ;-) Geeft niet, ieder zijn eigen mening en manier ;-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Ik heb niets tegen het bijhouden van de pup in een trimsalon...als de betreffende trimsalon TS dan ook borstel- en kamtechnieken leert, waarmee ze zelf thuis verder kan, dan is dat gericht advies. 

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

Dat zou ik sowieso wel doen, en voor zover ik weet de meeste trimsalons :-)

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Dat inknippen ga ik ook doen inderdaad. Ga morgen weer een poging doen, voor vandaag is het even genoeg geweest.
 
dat niet borstelen de slechtste optie is ben ik het helemaal mee eens! Als deze klitten er goed uit zijn kan ik weer aan de slag met de andere tips (met de borstel op z'n kop, babyborstel, kam) en zo weer positieve ervaringen opbouwen. "

 Als ik jou was zou ik een paar keer naar een goede trimsalon gaan. Zij kunnen je leren wat je t beste kunt doen op dit moment, en samen gaat t gewoon ook een stuk makkelijker. Op de lange termijn kun je daar echt veel aan hebben. 

 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

1 oksel is gelukt! Morgen de andere kant. Ennuh... Ik heb ingeknipt... 

 

Ik heb het nu 's avonds gedaan, want dan is ze een stuk rustiger. Dat scheelde ook wat. En we hebben het samen gedaan. Mijn vriend knuffelde en ik kamde. Zo hebben we toch een sessie van 3 min kammen erin gekregen. Heb een kam gebruikt en niet de borstel. Heb steeds met 1 pin de klit haartje voor haartje ontrafeld (na inknippen). Daarna wat nageknuffeld en gespeeld. Was eigenlijk nog best relaxt.

 

we zijn in het begin (toen we haar net hadden) ook een keer met haar naar de trimmer geweest. Mijn vriend is toen geweest en er bij gebleven. Hij heeft heel gezellig staan kletsen en heeft geen enkele tip onthouden. Ik wil zelf nog wel een keer en dat ik dan zelf ga. Ik denk in de ruiperiode. Heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Hopelijk ben ik voor de eerste rui wel wat beter geworden. Het doel is wel om het uiteindelijk helemaal zelf te kunnen.

 

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Naar de trimmer gaan terwijl je hond midden in de rui zit is ideaal, de hond is in 1 keer bijna al zijn haar kwijt! Wat ook vaak wordt gedaan bij lang haar in de oksels en daar weg laten scheren of knippen. je ziet er niets van (als je tenminste niet te veel weg scheert) en de hond blij, want daar kammen is nooit leuk! Is een idee, maar als je show ofzo wilt gaan doen dan weet ik eigenlijk niet of dat mag, dat is per ras verschillend.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Mijn collie heeft ook een flinke ondervacht en bovenvacht.

Borstelen enz is niet zijn favoriete hobby.

 

Bij mij maakt het niet uit ze mogen liggen zitten of staan waar ze zich zelf prettig bij voelen.

Dan begin ik met een soort antiklit spray die ik even lekker in masseer.

En dan bepaal ik welk gedeelte ik van de hond even goed wil aanpakken zodat de borstelsessie niet te lang duurt.

Eerst gebruik ik de grove hark om het even flink door te borstelen en dan stap ik over op de kam en begin onderaan vouw de vacht open en laagje voor laagje  kam ik die uit.

Vilt of flinke klitten knip ik in met de haargroei mee dus vanaf de huid naar beneden en dan kun je het heel makkelijk uit kammen.

 

Achter de oren gebruik ik een effileerschaar om het uit te dunnen.

 

Oksels en liezen zorg ik altijd dat daar de vacht kort geknipt is zo blijft het ook schoon daartussen en is de kans op vervilting niet aanwezig en juist die plekken zijn enorm gevoelig met borstelen en kammen.

 

Door iedere dag een gedeelte van je hond te doen hou je het lekker kort.

 

Naar een trimmer is ook een idee maar mijn ervaring is dat er helaas toch veel trimmers zijn die niet de juiste vachtverzorging geven in mijn geval bij collies en ik zie het ook bij veel collie eigenaren die hun hond bij de trimmer brengen dat het niet goed gaat.

Probeer dus een trimmer te zoeken die weet hoe hij/zij met dit soort vachten om moet gaan.

 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Niet enkel bij Collies, De mannen.

 

Fijn dat het beter gaat, Irene. Des te meer gewenning, des te beter het zal gaan. En inderdaad, de nodige leuke aandacht.

 

Volgende forumvraag: test voedselallergie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^