Wat te doen?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Giacolina & Buddy Giacolina & Buddy

honden foto van Giacolina & Buddy

Buddy, onze pup van bijna 14 weken, blijft maar bijten in onze handen, voeten en al het andere van het menselijke lichaam. Sinds twee weken bijt hij niet meer in de bank, de tafel of het kleed. Daar blijft hij netjes vanaf en ook de kerstboom staat rustig op zijn plekje. Toch blijft de pup maar bijten in onze handen. Soms gebeurt dit opeens, wanneer hij lekker ligt te spelen. Hij staat op en komt naar ons toe rennen en bijt in onze voeten. Maar het gebeurt ook wanneer hij met mij speelt en mijn vriend staat op of komt aanlopen. Hij bijt tot bloedens aan toe. Ik ben niet van het ‘straffen’ maar zelfs ik heb nu zoiets van… wat doen we fout?

Hij heeft twee speeltjes en een bot waar hij vaak op bijt. Ik zorg dat hij genoeg te eten krijgt en er staat drinken voor hem. Ik dacht dat hij wellicht teveel energie had en daardoor ging bijten en ben langer met hem naar buiten gegaan, geen 12 minuten maar 20 minuten. Tijdens het lopen oefenen we commando’s  zoals volg, zit,wachten en blijf. Verder ren ik een klein stukje rechtdoor met hem. Hij stopt voor de deur en ik ga eerst, als ik “vrij’ zeg mag hij. Dan wacht hij tot ik klaar ben en dan doe ik zijn riem af en ga ik als eerste naar binnen. Ik vertel dit allemaal om aan te geven dat hij zich niet ‘verveeld’, we doen veel met hem. Wanneer hij wel braaf speelt, geven we hem steeds even aandacht, zodat het goede gedrag bekrachtigd wordt. Even een aai,  of we zeggen”goed zo Buddy”.

Ik lees veel over ‘overprikkeling’, maar dat kan bijna niet. We zorgen dat hij steeds maximaal 1 uur wakker is en moet daarna 2 uur slapen.  Als hij ’s ochtends uit zijn bench komt heeft hij 8 uur achter elkaar geslapen, gaan we 10 min naar buiten, doet hij zijn behoefte, krijgt hij eten en drinken en vervolgens mag hij even spelen. Dan begint hij vrijwel direct in mijn voeten te bijten. Dan kan hij gewoon weg niet overprikkeld zijn, honger of dorst hebben. Hij kan willen spelen en dat doe  ik dan ook, maar dan begint hij in mij of mijn vriend te happen. In het begin pakte ik een speeltje en wilde dat hij daar in beet. Dit werkte niet, hij moest en zou mijn voeten of handen of broek hebben. Daarna heb ik het bijten genegeerd, maar dat helpt niet. Hij bijt steeds harder totdat het gaat bloeden en het echt zeer doet. Ik wil dit niet goed keuren.  Alle honden, maar zeker Duitse herder, moeten wel weten wie de baas is. We hebben een bench, maar ik wil hem daar nooit voor ‘straf’ instoppen. Hij slaapt in zijn bench en dat is het. We hebben hem er nu af en toe in gedaan met zijn bot als hij te wild werd, maar als hij er dan uit kwam ging hij vrolijk verder met bijten. Buddy is altijd 1 dag in de week bij mijn vader en toen hij gebeten werd gaf hij hem een duwtje en zei “Buddy nee” en dat hielp. Ik was het er niet mee eens(lichamelijke staf), maar hij leek te stoppen met bijten. Maar als je hem nu(een week later) een duwtje geeft, zie je dat hij terug komt om opnieuw te bijten. Dus is het een uitnodiging tot spelen. Dat is niet de bedoeling. Maar…. Wat nu? We hebben een aantal dingen geprobeerd… minder prikkelen, meer prikkelen, negeren werkt niet..hij gaat gewoon door. Duwen werkt niet, dat is uitdagend, hij mag niet voor straf de bench in en ook daarna bijt hij vrolijk door… Ik merk gewoon dat het een frustratie wordt. Ik ga al niet meer op de grond zitten want dan komt hij met zijn bot op mijn schoot zitten. Wellicht straalt dit niet uit dat ik boven hem sta, aangezien hij nu in de rangorde fase zit.

Ik hoop dat er nog tips/reacties komen waar ik zelf en mijn vriend nog niet aan gedacht hebben of dat we iets over het hoofd zien. Ik weet dat het een puppy is en dat bijten er bij hoort, maar ik wil straks geen grote hond die blijft bijten.

Gr Giacolina  

honden page profiel dyfaine dyfaine

honden foto van dyfaine

Hij is en pup en dat doen pups ik zeg heel duidelijk nee en negeer hem erna een tijdje. Spikey is nu 18 weken. Word al wel minder maar doet t ook nog. Vaak als ze tandjes hebben gewisseld is t over..Dus nog ff geduld

honden page profiel --

Als eerst.. is het gewoon puppengedrag. Je bent niet de eerste en niet de laatste. Pupjes verkennen alles met hun (vlijmscherpe) tandjes.

 

Dat betekent niet dat je geen grenzen aan mag geven,  want tot bloedens toe bijten is nooit de bedoeling.

 

Je pupje is 14 weken. Het zou een goed idee zijn om nu een puppy, of misschien basiscursus te gaan doen. Je zou kunnen beginnen met spelenderwijs clickertraining. 

 

En over het bijten zelf, als hij aan komt rennen, geef hem dan meteen een speeltje of kluifje. Maak duidelijk dat hij dáar in mag bijten en niet in jouw hand of voet. 

 

Ook een "nee" is wat je je pupje kunt gaan leren. "Nee" of "op de plaats". Je mag hem best wegsturen bij on acceptabel gedrag. Je hoeft hem daarbij niet fysiek te corrigeren, maar je mag wel duidelijk maken dat hij nu even "uit je zone moet."

 

Als hij braaf is natuurlijk ook belonen. Want van gewenst gedrag belonen leren ze héél veel!! Van een baasje datzich aan hem ergert leren ze echt helemaal niks.

honden page profiel Giacolina & Buddy Giacolina & Buddy

honden foto van Giacolina & Buddy

bedankt voor de reacties. Ja ik wilde heel graag met hem op puppycursus, maar in december is de winterstop. Pas in januari begint hier de training weer. Vandaar dat we veel met hem oefenen, en hij kan ook al veel. Dat is super, maar ik vind het voor hem en voor ons niet prettig om boos te worden als hij zo bijt.. en wellicht zijn er mensen die het nog iets anders aanpakken, zeker met zo'n soort hond. De ene pup is de ander niet. Mijn schoonouders hebben een labrador en hebben het bijtgedrag genegeerd... en nu is hij ruim 1  jaar en 4 maanden en bijt nog steeds in je handen.. echt niet tof. Dat wil ik echt voorkomen. 

Volgende forumvraag: Gijs wil niet meer op de traplift?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^