Vaccineren - wie doet het?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariemarie

Het is een jaar geleden dat onze hond gevaccineerd is. Dus hij zou deze week opnieuw zijn spuitjes moeten krijgen. 

 

Nu is mijn vraag of jullie je hond laat vaccineren? 

De dierenarts zei tegen rattenziekte enzo.. 

Ik ken heel veel mensen die hun hond nooit laten vaccineren, en die zijn nooit ziek geweest. 

 

Is het echt nodig om te vaccineren? 

DIT IS GEWOON EEN VRAAG, VEROORDEEL MIJ NIET METEEN DAT IK MIJN HOND NIET ALLES GEEF WAT HIJ NODIG HEEFT! 

Is gewoon een nieuwsgierig vraagje ....

 

Alvast bedankt voor je reactie :-)

honden page profiel CharissaCharissa

honden foto van Charissa

Neuh, hier niet. Bella heeft alleen puppy inenting gehad. Verdere rotzooi in haar lichaam weiger ik. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Hier wordt ook niet gevaccineerd. Hij heeft alles gehad tot en met 2 jaar oud, dat is voldoende. Elk jaar opnieuw herhalen heeft geen nut. 

 

De enting tegen leptospirose ('rattenziekte', 'ziekte van weil') schijnt wel het overwegen waard te zijn als je een hond hebt die regelmatig in stilstaand water zwemt waar je dus kans hebt dat er ontlasting van ratten in zit. Dat is hier niet het geval, Mike komt alleen in stromend water het water in, dus ook de lepto prik doen we niet aan. 

 

Ik zou je zeker niet laten overhalen door je dierenarts om ieder jaar in te enten als je er zelf niet achter staat! Als je je verdiept in de werking van het immuunsysteem dan kom je erachter dat elk jaar inenten absoluut overbodig is. En bij inenten moet je in gedachten houden: baat het niet, dan schaadt het mogelijk WEL! De 'baat het niet, schaadt het niet' mentaliteit gaat bij inenten niet op. Bij overenten wordt het immuunsysteem onnodig belast. 

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Prisca is 12 sinds een jaar of 5 laat ik haar niet meer inenten.

Had het eerder willen doen maar twijfelde steeds.

 

Jazz is 9 mnd die laat ik wel inenten maar hoeveel jaar ik dat blijf doen geen idee,nog even wel.

 

De hond van onze dochter is 9 nog alleen pupenting is nooit ziek geweest.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Onze vorige hond werd eigenlijk wel jaarlijks ingeënt, Duke is ook gewoon het plan om jaarlijks ze prikjes te geven.
We wonen hier aan de dijk en zitten redelijk wat ratten, ik zou het risico niet durven nemen.

Onze katten is wat anders, ik heb die laten inenten door verplichting dat wij naar Belgie zijn verhuisd. Dat is nu bijna 6jr geleden, en daarna geen inenting meer gehad. Ze komen ook niet buiten.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Hier ook alleen de puppyentingen. Ieder jaar twijfel ik en denk ik 'oke ik doe het dan toch maar' om het vervolgens niet te doen.

 

Kwam ook mede doordat ze vlak na elkaar twee operaties had. Iedere keer als ik denk ik doe het dan komt er iets wat haar gezondheid aantast. Opspelende allergie, een tumor, bijna bmo, schijnzwangerschap, sterilisatie, hotspot... (Niet in deze volgorde maar wel allemaal gebeurd). En een verzwakte hond ga ik niet laten enten.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

ik ent ook niet, mijn honden zijn nu 5 jaar niet meer ingeent en 2 maanden geleden een titerbepaling laten doen en voor de komende 5 jaar hoeven ze weer niet geent te worden.

ik vind zomaar nietenten wat risico, daar ben ik te onzeker voor maar met een titerbepaling weet je het gewoon zeker.

voor lepto is er niet te titteren en dat is dus wel een bewust risico wat ik neem, nu helemaal ik steeds meer horror verhalen hoor over de reacties die honden kunnen krijgen door de enting zelf, deze zijn heftiger en meer voorkomend bij mij dan honden die ziek worden of overlijden aan weil.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ieder jaar ent ik voor Weill omdat mijn honden standaard bij ieder wandeling in de sloot liggen en overal drinken.

 

Daarnaast krijgen ze hier iedere 3 jaar de rabiës enting ivm vakantie in het buitenland.

 

Diesel is dit jaar weer aan de buurt voor zijn 3 jaarlijkse enting en die wil ik nog 1x laten zetten en daarna laten titeren.

Zelfde geld voor Sky met 4 jaar nog een volledige enting en dan laten titeren.

Wij lopen veel in grote groepen, zijn actief in de hondensport en vind het belangrijk dat mijn honden goed beschermd zijn.

 

honden foto van Manfred, baasje van Hugo en Molly

Ik ent, niet alle vaccinaties elk jaar, maar wanneer volgens de fabrikant nodig. Waarom? Als ik zie wat vaccinaties voor de volksgezondheid betekend hebben en nog steeds betekenen, dan verwacht ik dat voor de gezondheid van de hond ook.

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Casper heeft t/m de derde puppy-enting  gehad. Daarna heb ik door dierenarts Tannetje Koning laten titeren. Tot 2020 hoeft Casper geen cocktailenting (tegen hondenziekte, parvo en hepatitis). Er zijn tot dan voldoende antistoffen in zijn bloed gevonden. Dit is ook in zijn paspoort genoteerd met stempel en handtekening. Weil, kennelhoest en rabiës heb ik niet laten geven. Ik overweeg om in het voorjaar de Weil enting te laten geven. Gisteren op het nieuws; rattengif en muizengif is per 1 juli 2014 voor buitengebruik verboden en daarom zijn er meer ratten en muizen. zie http://pestfree.nl/blog/muizengif-en-rattengif-verboden-voor-buitengebruik

 

 

Tannetje geeft ook regelmatig lezingen door het hele land. Ook organiseert zij in verschillende plaatsen titerbepalingen.

http://www.centrumoase.nl/pages/5/evenementenoverzicht/

 

 

 

Bij welke dierenarts kan je nog meer een titerbepaling laten verrichten? http://www.nmlhealth.com/c,5779,,/Verkooppunten-VacciCheck.aspx

 

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie

honden foto van Lynn & Charlie

Charlie is dit jaar nog ge-ent, tegen mijn zin wel, ligt het aan mij wordt hij nooit meer ge-ent. Mijn ouders zijn helaas paranoïde wat betreft inentingen omdat we elk jaar met Charlie op vakantie gaan en ze bang zijn dat we in het buitenland problemen zouden krijgen. Volgend jaar plan ik een bezoekje aan Tannetje Koning met het oog op een titerbepaling, ik sleur mijn ouders mee als het moet, zij krijgt hen vast wel overtuigd.  

De rabiësenting daar kunnen we niet onderuit denk ik, zonder kan ik met hem niet eens naar de Belgische Ardennen (we wonen in België). Maar gelukkig hoeft dat maar om de drie jaar. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Elk jaar enten doe ik niet. De fabrikant geeft immers aan dat zijn vaccin 3 jaar geldig is (nobivac, 'de grote cocktail'), dus hier wordt het om de 3 jaar gedaan. De dierenarts schrijft ook keurig 3 jaar op in het paspoort.

Ik wil mijn honden namelijk wel beschermd hebben, maar op een veilige manier. Elk jaar enten is dus overbodig, maar het enten zelf vind ik absoluut niet overbodig!

 

Het leptospirose-vaccin (de ziekte van Weil, 'rattenziekte' zoals jij het noemt) doe ik hier niet. Deze is geen 3 jaar geldig, maar één jaar (de werking is zelfs nog wat korter), maar ik vind dit vaccin te heftig om te geven als ik het afweeg tegen de voordelen ervan.

Ook het kennelhoest-vaccin doe ik niet; een gezonde hond kan dit prima zelf bestrijden. 

 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Shadow wordt ieder jaar gevaccineerd, maar alleen omdat we veel wedstrijden lopen waar het verplicht is.

Ieder jaar enten is eigenlijk overbodig en als je twijfelt of de eerdere entingen al zijn verlopen kun je nog titeren als jij je hond niet vol wil spuiten met overbodige chemische rotzooi.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

ik sla nu ook over...ik heb ze de eerste jaren trouw gedaan. maar heb nu ook maar bedankt...

en "ohh dat is zo erg, uw hond is nu niet beschermd meneer!"

die entingen zijn een jaar of 3 geldig. en vanaf pup t/m haar 3e heeft ze ze gehad. dus nu vind ik het wel even klaar, genoeg rotzooi en ze zou nog hartstikke beschermd moeten zijn nou.

dus nu volgend jaar of jaar erop maar weer een keer...

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik ent wel elk jaar. De dierenarts kijkt zelf welke ze nodig heeft, niet elk jaar hoeft alles. Mijn dierenarts houd ook alle veranderingen in enten bij. Een enting (weet niet meer welke) hoefde eerst om het jaar, nu om de 2 jaar.

 

Je kan titteren, alleen dat is een moment opname, je kan niet zien wanneer een ent stof is uitgewerkt, dus hoe lang ze nog beschermd zijn.

De entstoffen worden ook aangepast aan virussen die ook veranderen. Je hond kan zo maar beschermd zijn, tegen een oud virus.

 

Als niemand meer gaat enten, krijg je een bijbelgordel. Een meisje is overleden aan, het was de mazelen volgens mij. Zo een onnodige dood door niet enten.

 

We vergeten wel eens de rede van het enten, om wereldwijde epidemieen te voorkomen.

 

Het wachten is op een enting tegen ebola.

 

Ja, ik ent!

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Ik ent, niet alle vaccinaties elk jaar, maar wanneer volgens de fabrikant nodig. Waarom? Als ik zie wat vaccinaties voor de volksgezondheid betekend hebben en nog steeds betekenen, dan verwacht ik dat voor de gezondheid van de hond ook.
  "

 Hier precies hetzelfde, plus dat de hondenschool het verplicht stelt.

Tegen de tijd dat titeren even duur/goedkoop en makkelijk is als enten zou ik dat mogelijk heel misschien gaan overwegen. Maar voor nu doet niemand in mijn stad dat nog. Ook heb ik nog nooit een dier verkeerd erop zien reageren, wel gehoord hier op het forum, maar in mijn omgeving nooit. Mijn kat ent ik niet, maar die komt ook niet buiten.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik doe het regelmatig vgs boekje, kat en hond. 

Heb het altijd gedaan met mijn vorige honden zonder ooit een probleem. Dus .....

Trouwens ivm reizen naar buitenland ben ik graag heel safe. 

 

Alleen pipetten tegen vlooien sla ik over vanaf oktober tot april.

zowel voor kat als hond. 

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

mijn flatcoated retriever van ruim 11 jaar laat ik alleen enten tegen de ziekte van weil omdat zij bijna elke wandeling wel het water in gaat, mijn australian shepherd laat ik wel elk jaar enten, omdat ik met haar op een hondenschool loop, en ik ook regelmatig bij andere verenigingen kom voor wedstrijden ( op onze hondenschool is het verplicht om je hond te laten enten ).

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Hier worden de volwassen honden ook niet gevaccineerd, omdat dit ongezond voor ze is.

Verder is er totaal geen garantie dat je hond 'beschermd' is en dus niet vatbaar is voor ziekte en loopt men achter de feiten aan wat de nieuwe ziekteverwekkers betreft. Als je twijfelt, kun je titeren op de 3 viralen en ziekte van Weil etc. geef ikzelf niet. Mijn honden wonen in rattenrijk gebied en zwemmen dagelijks.

titerbepaling en op maat vaccineren

honden page profiel Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)

honden foto van Retrievertails (Michelle, Max & Sienna)

Nee, hier wordt niet geënt, zitten te veel risico's aan.

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker

honden foto van Anne

Over wel of niet enten zijn de meningen heel erg verdeeld.

 

Natuurlijk is het zo dat niet iedere hond heel goed op een inenting reageert, wat dat betreft is het met mensen net zo, daar overlijden ook wel eens kinderen omdat het in het lichaam mis is gegaan met de enting.

 

Aan de andere kant zouden er heel veel ziekten nog welig tieren als er geen entstof zou zijn ontwikkelt, zowel bij de mens als bij de dieren.

 

Wij als showende fokkers hebben de verplichting onze dieren volgens de voorschriften te enten omdat ze bij binnenkomst op een show de paspoorten op inenten controleren en sommigen doen zelfs al moeilijk als de entingen niet op tijd gegeven zijn.

 

Hetzelfde kom je tegen als je je hond in pension wilt brengen of mee wilt nemen op vakantie.

 

Hoeft dat allemaal niet te gebeuren dan kun je je afvragen of je je hond ieder jaar volgens de voorschriften moet enten.

 

Ik zou dan kiezen om hem te laten titeren, via de bloedtest kijken ze dan of er voldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn zodat de hond niet blootgesteld wordt aan ziekten. Titeren heeft echter ook weer voorstanders en mensen die menen dat het onnodig is en weer een manier om toch geld uit je zak te kloppen door de DA, ik ben het daar niet mee eens, ik weet liever zeker of mijn honden onnodig risico lopen in bepaalde gevallen of niet.

 

De kosten van een titertest liggen tussen de €38,= (voor meerdere honden) en €52,= voor 1 hond. Shoppen bij DA praktijken wat het kost is de moeite waard.

 

Er zijn immers nog steeds gevallen van Parvo, hondsdolheid en noem maar op en als je met je hond in het bos gaat wandelen en hij toevallig een sloot in duikt waar zieke ratten in hebben geplast vergeef je het jezelf toch niet als je de pech hebt dat ie ziek wordt en er dood aan gaat?

 

Ik denk dat je in dit geval alle info moet lezen die er op internet te lezen is en dan zelf je keuze moet maken.

 

info links zijn:

 

http://www.vetined.nl/news/38/show

 

http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/VraagAntwoordtiterenJeanDodds.htm

 

http://www.diamondfauna.nl/index.php/component/content/category/85-titertest-onzinnig

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Hoihoi,

Ik laat DJ enten. Ik ben zelf ook altijd geent en voor ons heeft het dezelfde gevaren als voor een hond. Ik krijg ook de griepprik, word ik altijd ziek van maar haal hem toch elk jaar. En DJ is nog nooit ziek geworden dus ik hou het lekker zo :-)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Ik ent, inclusief kennelhoest en weil en rabies. Ivm reizen en pensionverblijf verplicht. Bovendien komen ze bij sloten en vangen muizen etc.

Da kijkt hoe vaak, rabies nu bv maar 1x per 3 jaar nog maar.

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Boefie wordt ook geënt, hij zwemt in alles van stinkblubber sloot, tot open water meren. Hij houd van rollen in alles dat stinkt .....dus in zijn geval vind ik het wel nodig. Op de honden school moeten ze geënt zijn, nu volg ik momenteel geen opleiding met hem, maar wil dit wel weer gaan doen.

Dribbel, een van onze vorige honden had alleen zijn puppie entingen gehad. Hij was nóóit ziek en is 18 jaar en 7 maanden geworden. Het is dus net wat je zelf wilt, en hoe je hond is......

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hier zijn de honden altijd geënt.

 

Freggle is al bijna 14 en altijd volgens het boekje geënt.

Nooit problemen mee gehad, hij heeft er nooit last van gehad en is ook nooit ziek geweest.

Ook altijd keurig ontwormd en ontvlooid, daar heeft hij ook nooit last van gehad.

 

Black is een jaar en die is tot nu toe ook volgens het boekje geënt, ontwormd en ontvlooid.

Ook hij heeft er geen last of problemen door gehad.

 

Of ik het bij Black zo laat of informeer bij de dierenarts over titeren, ben ik nog wel van plan te doen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow is tot nu toe wel jaarlijks geënt. Elke keer denk ik 'ik doe het niet', maar toch doe ik het wel steeds. Ik wil tzt met haar op vakantie, maar heb laatst begrepen dat alleen rabiës noodzakelijk is als je de grens over gaat.

Weil vind ik toch wel een prettig idee. In voorjaar/zomer gaat ze nog wel eens het water in, al mag ze van mij alleen in stromende watertjes. Ze drinkt dan ook en ze mag ook graag uit een blubberige plas in het bos drinken. Geen idee wat er (naast hert, konijn, vos) nog meer loopt in dat bos...

 

Tegen de tijd dat titeren even duur/goedkoop en makkelijk is als enten zou ik dat mogelijk heel misschien gaan overwegen. Maar voor nu doet niemand in mijn stad dat nog. "

 

Er zijn er hier 2 waar je kunt laten titeren  De praktijk waar wij komen doet het (nog) niet. Geen idee of ze het ooit gaan doen.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

"  
Er zijn er hier 2 waar je kunt laten titeren  De praktijk waar wij komen doet het (nog) niet. Geen idee of ze het ooit gaan doen. "

 

Ik stap in mei 2015 over naar een praktijk die titeren. Mijn DA loopt standaard 2 jaar achter op het advies van de fabrikant. Ik denk dat ik de nieuwe Weil enting ga weigeren.

 

*edit*  Ik betaal liever 100 euro voor titeren dan 50 euro voor een beetje gif.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ik lees dat best veel mensen helemaal niet enten of tot een bepaalde leeftijd! Hoe zit dat dan? Jullie zeggen dat de meeste entingen 3 jaar geldig zijn, waarom krijgen wij dan elk jaar een brief dat Bruno geënt moet worden??

 

Ik heb bij ons wel eens naar een titer behandeling gevraagd maar ze zeiden iets over dat dat niet heel betrouwbaar was en dat je het beter maar gewoon elk jaar kon doen...is het dan dat ze dat zeggen voor het geld?  Zo'n prikje is belachelijk duur..!

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie

honden foto van Lynn & Charlie

" Ik lees dat best veel mensen helemaal niet enten of tot een bepaalde leeftijd! Hoe zit dat dan? Jullie zeggen dat de meeste entingen 3 jaar geldig zijn, waarom krijgen wij dan elk jaar een brief dat Bruno geënt moet worden??
  "

  Is fijner voor de portemonnee van je DA. 

 

Ze verdienen vast een procent op het aantal vaccins dat ze verkopen. Al hoor ik ook vaak dat er DA's zijn die al adviseren om elke 3 jaar slechts te vaccineren, de onze nog niet. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik heb verleden jaar de vraag om titteren gesteld aan mijn DA. 

Nu is dat niet de eerste de beste, heel goede reputatie in Antwerpen, zijn antwoord was dat het in Belgie nog heel weinig werd gedaan en redelijk omslachtig was. 

Tja dan ben je uitgepraat. En laat je maar weer enten. 

pagina 1 van 6 12 3 4 5 6
Volgende forumvraag: Onderzoek gezondheidschip
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^