Stress bij de hond(domineren of communiceren)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Vind dat sommige mensen hier het idee dat achter de dominantietheorie stak, een beetje fout interpreteren. Kan niet anders want vele hier zijn die tussen-generatie.

Het draaide er alleen maar om dat een hond, door bepaalde handelingen uit te voeren, hoger in rang kon komen dan een MENS

Gevechten onder honden waren altijd "om hun rangorde te bepalen". En dat was hun probleem: ze het "uit" laten vechten moest dus.

Een hond werd alleen "dominant" genoemd als er serieuze problemen waren (lees als de baas de "regels" niet meer fanatiek had toegepast)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hehe kunnen jullie allemaal even gas terug emen aub ? 

Ik loop nog enkele paginas achter om alles nog maar te kunnen begrijpen ....durf niet vragen waar ik als alfa vrouwke zou staan in die verdomde dominatie theorie

 

Goya schrijf dit echt niet om jou te ergeren hoor maar ach. , allemaal een knuffel ?  Joop mag erbij.....

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Mevrouw Helena is er zelf niet eens van overtuigd hoe het met de 'rangordes' zit. Ze geeft eerst aan dat ze er helemaal niet zijn, ook niet bij de wolven in gevangenschap, ook niet volgens de stukken/boeken die ze gelezen heeft, er is zeker geen sprake van rangordes tussen mens en hond......om enkele minuten later te zeggen dat het hooguit bij honden onderling ter sprake komt.......apart.... "

 Zij geeft vooral aan dat wij als mens er niets mee hebben en er ook geen rekening mee moeten houden.

We kunnen er eigenlijk weinig over weten omdat we zelf geen honden zijn.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

"
 
Wat ik wel vind en dat blijf ik zeggen, of je dat nu begrijpt of niet, is dat door DE dominantie theorie in het groteske te trekken, je af gaat wijzen en ontkennen dat honden in een rangorde bestaan, dat dat voor hen volkomen natuurlijk is, en dat als dat op normale en natuurlijke wijze tot stand komt, helemaal geen stress op levert, integendeel zelfs.
 

  "

 Niet meer geloven in de dominantietheorie (geloven dat honden in rang hogerop kunnen klimmen dan een mens) heeft toch niks te maken met de rangorde die ze zouden hebben onder elkaar als soortgenoot?

Jij geloofd dus nog altijd dat je hond jou als een soortgenoot ziet? 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik denk dat je nog wel eens bedrogen uit kunt komen als je er geen rekening mee houdt indien je meerdere honden binnen je gezin hebt waarbij het onderling onder jouw toeziend oog prima geregeld is. 

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3 3 doggies

honden foto van Anouk & Balou<3

Gisteren toevallig nog een discussie gehad op een ander forum over de slipketting en dominantie theorie... Vermoeiende discussie waar ik hier ook niet meer aan ga deelnemen.

 

In elke geval bedankt voor het delen van dit filmpje! Ontzettend interessant en heel erg op 1 lijn met wat ik zelf graag voor mijn hond wil :)

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

Het einde van de vorige pagina is nou precies de reden dat ik mee deze keer verre van de dominatiediscussie gehouden heb.

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Pfff ik heb niet eens alle berichten gelezen.. ik werd al moe na vijf reacties te lezen sinds waar ik was gebleven.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje moe wordt van het feit dat als iemand het woord 'dominant' gebruikt, dat er dan gelijk van alle hoeken wordt geroepen dat het fout is en dat er direct wordt terug gekoppeld naar de dominantie theorie. Want als ik goed lees en kijk, zijn we het allemaal over heel veel dingen eens en doen we veel dingen hetzelfde. Alleen doen we dingen soms met een andere invalshoek. En prima, iedereen moet juist zelf weten hoe ze hun hond opvoeden. Ik doe dat op een manier waarop ík merk dat mijn roedel dat fijn vindt.

 

Ik vind het soms wel eens kwetsend om te lezen, dat als ik aangeef dingen in rangorde te doen bij mijn honden, dat ik mijn honden dan niet het juiste geef wat ze nodig hebben en dat ik hen tekort doe. Want laat ik één ding heel duidelijk maken: wij doen alles voor onze honden, sterker nog; ons hele leven draait om hen. Dan wordt er gelijk geroepen dat het zeker over de dominantie theorie gaat en dat dat fout is. Het wordt direct aangenomen, er wordt niet eens naar gevraagd. Ik pik uit iedere theorie iets wat ik belangrijk vind en ik vind geen enkele theorie of werkwijze 100% fout. Er zit altijd iets bruikbaars in. Dat dat altijd wordt ontkent snap ik niet zo goed. 


En ik weet dat ik mijn honden geef wat hen nodig hebben. En ja, sommige dingen hebben met 'dominantie' te maken, omdat ik merk dat het rust en stabiliteit geeft. Ik regel alles, ik bepaal. En daar vindt onze onzekere hond heel veel steun aan. Hij gedraagt zich ook voorbeeldig en is helemaal zichzelf en zoals een natuurlijke hond hoort te zijn. Zet ik hem neer bij iemand die hem heel vrij laat, dan gaat het hij vreemd gedrag vertonen. En met welke invalshoek ik dat ook doe; het werkt voor hem en het werkt voor ons als roedel en als familie. 

 

Die plaatjes vind ik nou weer net zo'n voorbeeld. Een hond op de bank of een hond bij je in bed. Ja, dus? Die plaatjes vind ik eerlijk gezegd weer heel goed aangeven, hoeveel mensen het eigenlijk niet begrijpen. Mensen die gelijk roepen: "Wij zijn zeker heel fout bezig", gekoppeld aan de dominantietheorie. Laten ik duidelijk zijn: de honden liggen bij ons ook zo op de bank of op bed. De manier waarop dat gebeurt vind ik wel belangrijk! Er zit nogal een verschil in het karakter van de hond en de manier waarop hij op bed komt liggen, of hij het vraagt, of hij het doet of dat hij uitgenodigd wordt door de baas. 
En een hond die je al jaren hebt en die een bepaald karakter heeft, die hoef je daar echt niet altijd in te begeleiden. Dit kan best zelf op bed gaan liggen. Er zijn enkel ook honden die die duidelijke leiding wel nodig hebben. Iedere hond heeft z'n eigen karakter en iedere hond heeft z'n eigen aanpak nodig. 

Wakkere husky (Gast)

"  Niet meer geloven in de dominantietheorie (geloven dat honden in rang hogerop kunnen klimmen dan een mens) heeft toch niks te maken met de rangorde die ze zouden hebben onder elkaar als soortgenoot?
Jij geloofd dus nog altijd dat je hond jou als een soortgenoot ziet?  "

 

Ik geloof dat ik een sociale relatie heb met mijn hond, daardoor geloof ik ook in rangorde tussen mens en hond. Mijn hond heeft heel goed door dat ik geen soortgenoot ben (ik moet altijd zo lachen als Shad even op de wc komt kijken, we moeten elke zulke wonderlijke wezens zijn in hun ogen, al die lekker luchten die wij door de plee spoelen...) maar hij gaat wel een verbond met mij aan dat verder gaat dan 'stimulus - respons'. Dus ja, in die zin geloof ik wel in een rangorde tussen mens en hond

Wakkere husky (Gast)

" Hehe kunnen jullie allemaal even gas terug emen aub ? 
Ik loop nog enkele paginas achter om alles nog maar te kunnen begrijpen ....durf niet vragen waar ik als alfa vrouwke zou staan in die verdomde dominatie theorie
 
Goya schrijf dit echt niet om jou te ergeren hoor maar ach. , allemaal een knuffel ?  Joop mag erbij..... "

 

**knuf***

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Ik denk dat je nog wel eens bedrogen uit kunt komen als je er geen rekening mee houdt indien je meerdere honden binnen je gezin hebt waarbij het onderling onder jouw toeziend oog prima geregeld is.  "

 Toevallig ben ik al zo oud dat ik het inderdaad al met verschillende groepen van honden heb kunnen uitproberen.

En geloof me vrij het lukt prima.

Maar je hebt natuurlijk wel hondenrassen die veel energieker en nerveuzer zijn de anderen in de groep. Die zullen zich moeten leren beheersen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Slechts 2....vrees dat het een tango wordt ( it takes two to tango)

Vera (Gast)

Gedeeltelijk ben ik het eens met haar, alleen niet over dat dinosaurus/rangordes niet bestaan. Een iedereen die een beetje ervaring heeft met honden weet dat dit ook niet zo is,  dominantie/rangorde bestaan wel bij honden, maar ook bij mensen en bij elk levend sociaal wezen. De uitleg/mening over dominantie is vaak helemaal verkeerd. Een moeder hond is dominant over haar pups, zij leert haar pups namelijk alles wat zij weet en hoe ze zich sociaal moeten gedragen, en daarmee is zij rustig en zelfverzekerd en draagt veel verantwoordelijkheid. Wat ze ook zegt, een die mening deel ik, dat uitvallende honden juist onzeker zijn, dat betekend ook dat dit soort honden begeleiding nodig hebben en dat is onze taak, en als dominante leider van mijn honden heb ik die verantwoording op mij genomen. Hoe moet dat? Honden begrijpen niets van onze taal, onze beweegredenen, onze intenties of onze motivaties, en dat kan vervolgens zorgen voor een onzekere hond. Willem wij mensen communiceren met een hond dan zullen we onze dingen aan de kant moeten zetten en gaan communiceren op een manier die ze wel begrijpen. Een hond die uit valt naar een andere hond doet dat met een bepaalde reden, en de situatie zorgt vaak voor dit gedrag, en de oorzaak is veelal de mens die bepaald dat de hond in die situatie komt, mocht de hond zelf kiezen dan bleef die vaak ver van die situatie. En onze taak als verantwoordelijke baas, verantwoordelijke leider, is om dit te herkennen en er zorg voor te dragen dat de hond of niet in die situatie komt of de hond het gevoel te geven dat ie niet onzeker hoeft te zijn, en dus bepaal ik, aan de hand van wat de hond mij verteld, wat we wel of niet gaan doen, en dat maakt van mijn een dominant persoon die alle situaties overziet, rustig, zelfverzekerd en assertief blijft. En dat is wat de meeste honden nodig hebben, sturing, begeleiding en liefde. Ook een moederhond met pups zal met al haar liefde de pups begeleiden/sturen, en zij zal zichzelf tussen de pups en de mogelijke bedreiging in zetten zodat de pups zich veilig en geborgen kunnen voelen. En dat maakt van haar een dominante ranghoogste leider, en dat kunnen wij mensen ook. Dus wanneer we nu weten dat bv en uitvallende hond dit juist doet omdat hij onzeker is over de situatie en wij gaan vervolgens ook uitvallen naar of ons eigen hond of de andere hond of baas, hoe zal de hond ons dan zien?

Vera (Gast)

Dinosaurus/rangorde moet dus zijn dominantie/rangorde :-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

" Dinosaurus/rangorde moet dus zijn dominantie/rangorde :-)"

 

Ik vond het stiekem wel een leuke woordspeling.......rangorde zo oud als de dinosaurussen

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

"  

Als dat knelpunt nu alleen in dit topic was, los je het makkelijk op door hem over te slaan.

 

Het 'probleem' voor velen is dat je in vrijwel IEDER topic heel bewust je woorden moet kiezen want de woorden dominantie, rangorde, hiërarchie en alle huis/leefregels die ter sprake komen die ook maar enige overeenkomst tonen met ' de dominantie regels' worden 'zwaar afgestraft' met pagina's  tekst en uitleg over de achterhaalde dominantie theorie van Lech. Dat de schrijver 10 keer schijt aan Lech en zijn theorie heeft en vanuit een andere invalshoek reageert doet er helemaal niet toe. Hup nog 3 pagina's met kalmerende signalen er achteraan, simpele 'negotiation signals' bestaan niet.  "

 


Haha! Super, hoe doeltreffend jij het omschrijft ;-).

honden page profiel CornelieCornelie 3 doggies

honden foto van Cornelie

En toch ook 'leuk' dat het filmpje eigenlijk gaat over stress en niet over dominantie, jammer dat we het niet gewoon allemaal daar over kunnen hebben :-)

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Ja okee, het komt te dikwijls terug, maar ik erger me bont en blauw als iemand een topic start met vb: mijn hond plast tegen mijn been. En dan krijgt ie soms antwoorden dat die hond haar wil "domineren" of dat ie het doet omdat ie haar als zijn bezit ziet.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

"  He je verwoordt precies hoe ik me vaak voel. Ze komen op de hond afgestormd met een snoepje en denken dat ze magisch zal veranderen in een supersociale hond die ineens door iedereen geaaid wil worden. Of nog zo ééntje:" het is jouw schuld als je hond niet sociaal is, jij moet hem opvoeden en tonen wie de baas is." Ondertussen heb ik daar een aantal standaardvragen voor als antwoord: "kennen wij elkaar?" "kent u mijn hond?" "kent u het verleden van mijn hond?" Als het antwoord 2 tot 3 keer nee is dan vraag ik ze vriendelijk wat hun dan het recht geeft van over mij en mijn honden een oordeel te vellen...   stilte "

 Wij weten niet wat er door ze heen gaat op zo'n moment of ze last kunnen hebben van flash backs bijvoorbeeld door een geur iets wat ze zien of horen.  Ik denk dat er veel mensen zijn die te snel oordelen (dat heb ik met Beauty en haar rugzakje en stress en angst ook wel gezien). Maar het kan erg frustrerend zijn.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Ja okee, het komt te dikwijls terug, maar ik erger me bont en blauw als iemand een topic start met vb: mijn hond plast tegen mijn been. En dan krijgt ie soms antwoorden dat die hond haar wil "domineren" of dat ie het doet omdat ie haar als zijn bezit ziet. "

 

Ja en?! ... Dat heeft toch niks met de dominantie theorie van Mech te maken? 

 

Gaat over geur afzetten en of dat al dan niet bewust gebeurt, volgens mij kunnen we heel legitiem hierover van mening verschillen (want het zijn verschillende meningen he, meer niet, niemand weet zeker wat er in de hond omgaat) zonder meteen de ander als honden-mishandelaar weg te zetten. 

 

 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" ....durf niet vragen waar ik als alfa vrouwke zou staan in die verdomde dominatie theorie "

 

jij zou onbetwist de roedelleider zijn anny  

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"
Effe een voorbeeldje: onze buren hebben een logee hondje, een wolletje, buurman stapt naar buiten met wolletje 2 meter voor hem aan een haspeltje, wat vervolgens luid grommend en blaffend mij aanvliegt (letterlijk), zal op geur zijn, want ik ruik naar die grote reu die bij de buren woont, maar het gebeurde wel.
 
Andere buur ziet dat en reageert ook boos "hou dat beest dan bij je".
 
En laat het nu een onderdeel zijn van mijn routine dat onze hond NOOIT ergens als eerste door een doorgang gaat, hoeft tie niks te regelen ook.
 
Kan je "domineren" noemen, kan je "rangorde" noemen, ik denk dat ik mijn hond dan beter bescherm, veiligheid biedt, structuur biedt, dan het hondje van de buren want prompt een boze baas had (onverdiend, want hij deed gewoon wat hij moest doen in die positie)
 

  "

 En dat is nu net wat ik bedoel,ik zie dit idd als je hond beschermen,mijn hond gaat ook niet als eerste de deur uit,maar dat is puur uit (voor) zorg,niet omdat ik haar wil domineren of omdat ik hoger in rang zou staan.

 

Het grappige vind ik dan dat we eigenlijk hetzelfde zeggen,uit dezelfde gevoelens handelen naar de hond...ik zie er geen rangen-gebeuren in of domineren,daarom kan ik het ook niet daaronder plaatsen.

 

En rangorde...jij zegt dat het er is..ik denk het niet eens over na,zonde van de tijd om zo naar honden te kijken vind ik,er valt genoeg te zien aan gedrag van de honden om iets niet tot grote problemen te laten ontpoppen,en dingen voor te zijn,of te verbeteren,te beschermen enz.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

" En toch ook 'leuk' dat het filmpje eigenlijk gaat over stress en niet over dominantie, jammer dat we het niet gewoon allemaal daar over kunnen hebben :-) "

 

Het zijn althans de filmmakers, de hoofdrolspelers en bijbehorende samenvatting die het bij elkaar brengen in deze.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
 
Wat hier op HP nogal eens gebeurt is dat de koppeling andersom wordt gemaakt, ook met de politiek correcte, zogenaamd humoristische plaatjes van Soraya; de gebrekkige theorie van Mech over wolvengedrag die foutief vertaald is naar mens - hond verhoudingen is achterhaald dus dominantie bestaat niet. Dat is waar ik bezwaar tegen heb. 
 
En regels handhaven ligt trouwens volgens mij toch heel dicht tegen dominant gedrag aan. Of niet soms?  "

 Hé verkeerde veronderstelling 

 

Ik zeg nergens dat dominantie niet bestaat,maar wel dat de Dominantie theorie fout is geobserveerd,dus dingen die foutief zijn geïnterpreteerd ,en ook nog bij wolven(wat weer niet helemaal hetzelfde is als mijn huishond),dus waarom zou ik dan die dingen willen toepassen op het gedrag en leven van mijn hond?

 

Vind dat je hond regels geven over duidelijkheid gaat,en de dominantie theorie gaat over domineren...ja dat kun je ook aan regels koppelen,maar dat is niet wat ik er mee wil bedoelen in ieder geval.

 

De foto's die ik plaatste waren niet zogenaamd humoristisch gedoeld,maar serieus..het geeft goed aan wat voor onzinnigheden er schuilen in de Dominantie theorie....en veel mensen de hond aan blootstellen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Weet je, in de VS mocht je op een gegeven moment het woord dwerg niet meer gebruiken, want het was te stigmatiserend. In plaats daarvan werd het vertically challenged. Ik heb dat nogal belachelijk gevonden.

 

Hetzelfde gevoel bekruipt mij in deze discussie; het woord dominant mag niet gebruikt worden want het impliceert dat je volgende de 'dominantie theorie' van Mech denkt (of beter gezegd, de theorie van een aantal trainers die dachten dat dat hielp om een werkbare relatie met een hond op te bouwen, want er wordt nu ook gedaan alsof iedereen zo dacht, ook niet helemaal waar, maar goed). 

 

Het is gewoon een term uit de gedragsbiologie, net als rangorde. 

En Soraya, sorry, maar je moet zelf weten wat je wel en niet toepast je hond. Maar op het moment dat je een regel stelt en handhaaft vertoon je dominant gedrag. Da's schrikken... 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Weet je, in de VS mocht je op een gegeven moment het woord dwerg niet meer gebruiken, want het was te stigmatiserend. In plaats daarvan werd het vertically challenged. Ik heb dat nogal belachelijk gevonden.
 
Hetzelfde gevoel bekruipt mij in deze discussie; het woord dominant mag niet gebruikt worden want het impliceert dat je volgende de 'dominantie theorie' van Mech denkt (of beter gezegd, de theorie van een aantal trainers die dachten dat dat hielp om een werkbare relatie met een hond op te bouwen, want er wordt nu ook gedaan alsof iedereen zo dacht, ook niet helemaal waar, maar goed). 
 
Het is gewoon een term uit de gedragsbiologie, net als rangorde. 
En Soraya, sorry, maar je moet zelf weten wat je wel en niet toepast je hond. Maar op het moment dat je een regel stelt en handhaaft vertoon je dominant gedrag. Da's schrikken...  "

 Soms vraag ik mij af waarom er zoveel sarcasme doorheen moet?Of bedoel je het 'da's schrikken' niet zo?

Misschien lees ik het verkeerd,en bedoel je het aardig  

 

Verder vind ik niet dat ik dominant gedrag vertoon als ik mijn hond bescherm,en het voortouw neem bij het bijv. oversteken van een straat,een hond zou gewoon oversteken,geen idee dat die dingen door rijden.

 

Kunnen we denk ik nog uren over door praten,maar ik blijf er bij dat ik niet dominant ben(en dat weet ik ,want ik zit in mijn hoofd en lichaam),dat zijn niet mijn beweegredenen op het moment dat ik haar bescherm of begeleid.

 

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

"  
Ja en?! ... Dat heeft toch niks met de dominantie theorie van Mech te maken? 
 
Gaat over geur afzetten en of dat al dan niet bewust gebeurt, volgens mij kunnen we heel legitiem hierover van mening verschillen (want het zijn verschillende meningen he, meer niet, niemand weet zeker wat er in de hond omgaat) zonder meteen de ander als honden-mishandelaar weg te zetten. 
 
  "

 Hondje kan evengoed door stress plassen tegen been van baas hoor.

Denk dat zijn eigen baas wel genoeg geur van hem draagt.

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"  Soms vraag ik mij af waarom er zoveel sarcasme doorheen moet?Of bedoel je het 'da's schrikken' niet zo?
Misschien lees ik het verkeerd,en bedoel je het aardig  
 
Verder vind ik niet dat ik dominant gedrag vertoon als ik mijn hond bescherm,en het voortouw neem bij het bijv. oversteken van een straat,een hond zou gewoon oversteken,geen idee dat die dingen door rijden.
 
Kunnen we denk ik nog uren over door praten,maar ik blijf er bij dat ik niet dominant ben(en dat weet ik ,want ik zit in mijn hoofd en lichaam),dat zijn niet mijn beweegredenen op het moment dat ik haar bescherm of begeleid.
 
  "

 

Nu komen we bij een interessant punt; 'dominant zijn is niet jouw beweegreden'. Maar weet jouw hond dat ook? 

Ik haal dan even Suzanna Clothiers definitie van dominantie aan; Dominantie is eenvoudig het vermogen om invloed uit te oefenen op anderen, ofwel door maatschappelijke overeenstemming, onderhandelen, intimidatie of ronduit door macht. 

 

Op het moment dat jij bepaalt waar je hond heen gaat, ben jij dominant. En ik denk dat een hond dat ook zo ervaart. Die zitten daar ook niet zo mee, hebben heel die morele lading die er soms aan lijkt te hangen niet zo. 

 

Ik bedoelde het overigens prikkelend, ik mag graag prikkelend discussieren. Tja, ben nu eenmaal een dominante bitch :-) :-) die graag uitdaagt.... 

 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"  Hondje kan evengoed door stress plassen tegen been van baas hoor.
Denk dat zijn eigen baas wel genoeg geur van hem draagt.
  "

 

Denken staat vrij. En 'even goed' zijn fijne woorden, je erkent dus dat het ook een andere reden dan stress kan zijn. In mijn ogen is het communicatie nl. 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
Nu komen we bij een interessant punt; 'dominant zijn is niet jouw beweegreden'. Maar weet jouw hond dat ook? 
Ik haal dan even Suzanna Clothiers definitie van dominantie aan; Dominantie is eenvoudig het vermogen om invloed uit te oefenen op anderen, ofwel door maatschappelijke overeenstemming, onderhandelen, intimidatie of ronduit door macht. 
 
Op het moment dat jij bepaalt waar je hond heen gaat, ben jij dominant. En ik denk dat een hond dat ook zo ervaart. Die zitten daar ook niet zo mee, hebben heel die morele lading die er soms aan lijkt te hangen niet zo. 
 
Ik bedoelde het overigens prikkelend, ik mag graag prikkelend discussieren. Tja, ben nu eenmaal een dominante bitch :-):-) die graag uitdaagt.... 
  "

 Nee joh,dan ben je toch niet meteen een bitch haha,als je het maar echt zo(aardig)bedoelt 

 

Even het dik gedrukte...Dominant betekend overheersend,misschien pik ik het veel negatiever op dan jij.Of neem ik deze woorden heel serieus,neem ik het aan zoals ze geschreven zijn als je het op zoekt qua betekenissen (en het komt overeen met wat de intenties waren hoe de Dominantie Theorie uitgevoerd moest worden).

Net als jij weet ik niet precies wat mijn hond denkt op het moment dat we de kant op lopen die ik kies.Maar wij communiceren wel onderweg met elkaar.

Zij gaat weleens stil staan,kijkt duidelijk een kant op (neus steekt DIE ---> kant op  ) ,kijkt mij dan aan of ik wel zie (en dát ik zie)wat zij staat te communiceren,dan zeg ik 'Hmm nee vandaag niet,geen zin om die kant op te gaan of we hebben geen tijd' of ik zeg 'Wil je die kant op? Ja loop maar dan'.

Ik vind het mooi dat het zo is gegroeid,dat ik haar taal en bedoelingen begrijp en ook van haar kan accepteren,net zoals zij mijn taal is gaan begrijpen en ook accepteert. 

Als zij mij op iets wijst,dan zie ik daar absoluut geen dominante handeling in,ik zie een dier met ook een eigen stel hersenen,die ook weleens iets te willen heeft,net als ik.

Nu is het geval dat we in mijn mensen-wereld leven,dus veel zal gaan zoals mijn leven loopt.Ik moet zeggen,dat ik in de jaren dat zij bij mij is ,ik het zelfs zonde ben gaan vinden om een hond te hebben in een drukke stad,een land waar niet veel mag of kan,er veel voorbij wordt gegaan aan de dieren(denk aan het drukke en overvolle Den haag,stoepjes waar iedereen op moet lopen omdat alles zo is ingericht(ja haha wisten de mensen veel over hondentaal vroeger toen ze het hele land vol knalde met stoepjes en asfalt) ,honden maar op beperkte en vaak vreemde plekken los mogen lopen -direct naast een fietspad met daarnaast direct een drukke weg-,denk aan parken waar je los mag lopen maar de paden zo krap zijn er geen uitwijk mogelijkheden zijn voor honden om conflict vermijdend te kunnen communiceren).

Dat ik een hond heb gekozen en wilde,een echt dier om mee te leven en te verzorgen,wil niet zeggen (voor mij en mijn hond) dat zij 'te dom zou zijn om zelf te kunnen poepen' (past er mooi bij deze gezegde).Ik weet wel voor 1000% zeker dat als ik haar op straat zou achter laten of in een bos,dat zij dan echt wel aan haar eten en activiteiten komt,weet ook zeker dat als ik haar verlaat dat een hond die zo lang aan je gehecht is wel heel veel verdriet zou mee maken,maar mijn voorbeeld is meer bedoelt om even beeldend te maken dat een dier/hond  gewoon zonder ons ook voor zichzelf zorgen.En dat geldt in mijn ogen voor alle dieren,ze kunnen alles eigenlijk al zelf,ze hoeven niks van ons te leren,want ze kunnen alles al,instinct.

Daar wil ik respect voor hebben voor haar dier-zijn ,daar moet ik zelfs respect voor hebben van mijzelf!

 

Wat ik me vandaag wel realiseer is dat wij woorden koppelen aan gedrag van een hond.

En wij dol zijn op macht spelletjes als mens.Ik las ook ergens terug dat begin 1900 de honden ook vooral militair werden getraind,om bijvoorbeeld het graven van een hond (heerlijk natuurlijk gedrag) te stoppen ,de kuil vol met water gooien en de hond er met zijn kop in stoppen totdat hij bijna/net niet verdronk.En dan een halve eeuw(grof genomen) later kwam de Dominantietheorie,met ook vooral alleen maar hele negatieve conclusies,wolven en dan ook de honden wilden macht,de wolf die het hardste van zich afbeet stond bovenaan dus moesten wij mensen dat na doen bij de honden, heel veel onderdrukken,hard zijn,de baas zijn,want dat wilde volgens ons menselijke observaties de wolven (en dan ook maar meteen de honden) ook.

 

WIJ mensen denken in termen van macht,de baas willen zijn,en dat stukje van ons mensenbrein schrijven we toe aan gestreste wolven en honden gedrag,het wordt gezien als macht willen hebben.

 

Honden en andere dieren leven op hun instincten,ze kennen en voelen wel dezelfde emoties als ons,maar denken niet verder door.Ze reageren primair,zuiver.

Als je het snapt,goed kan lezen dan zie je het gebeuren en kun je er op anticiperen als mens,daarom vind ik het belangrijk om geen macht-gerichte 'spelletjes' op mijn hond te projecteren die ooit door een mensenbrein bedacht zijn.

 

Tuurlijk zijn de Kalmerende Signalen ook door mensen ogen vertaald.Het verschil vind ik dan wel ,in vergelijking met de Dominantie theorie,dat er bij KS een grote groep honden (zoals die van jouw en mij) zijn geobserveerd voor 2 jaar lang met een grote groep gedragsdeskundige.

En zij zagen heel wat anders in hetzelfde gedrag van onze huishond.Die wilde geen ruzie,was aan het communiceren,was conflict vermijdend bezig ,loopt liever weg van een gestreste situatie (als deze de kans krijgt)en naar mijn gevoel werd deze communicatie goed opgepikt.

Het is ook wat ik terug zie in mijn hond en in andere honden.

pagina 5 van 9 12 3 4 56 7 8 9
Volgende forumvraag: Sproeien met water
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^