Obstipatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Na de operatie van Blackie (baarmoeder verwijderen wegens baarmoederontsteking) heeft Blackie hier en daar nog periodes dat ze geobstipeerd is. De operatie is ondertussen al zo'n half jaar geleden. Enkele dagen geleden had ze weer een periode dat ze zo hard moest persen dat het pijn deed, en er kwam nog steeds niets uit. De dierenarts had ons voordien al Microlax aangeraden, en een olie (parafineolie) die niet verteerd maar zoiets kan je niet blijven geven natuurlijk.

Ik heb hem dan gevraagd of probiotica zou kunnen helpen, maar hij zei dat dit niet helpt omdat de stoelgang te vast is, en daar kan probiotica niets aan veranderen. Hij had dus gezegd dat ik mocht langskomen voor een ander medicijn (want toen ik op consultatie was met Blackie had hij dit niet meer). 

 

Nu vraag ik mij dus af of er eventueel natuurlijkere middeltjes zijn om haar te helpen? 
Als eten krijgen ze hier KVV, waaronder pens. Ze krijgen elke dag zalmolie door hun eten, en ook een soeplepel of 2 gekookte groenten. Elke keer zitten er boontjes of broccoli bij, aangezien dit veel vezels bevat. 

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Als ze er niet allergisch voor is kunnen granen en verzels ( dat laatste geef je dus al ) ook helpen.
Ik weet dat bij mensen bij wie het erg vast zit , ze weleens een kopje koffiemelk drinken.
Is vies maar werkt laxerend.

Ik hoop dat er nog veel tips komen.
Dit is erg lastig als je dit hebt.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

Ik heb dat met Bruce gehad, toen ik alleen kvv gaf had hij steeds last van obstipatie. Ik geef nu kvv samen met taste of the wild brokken en het is over. Voorheen gaf ik de brok apart van het vlees, maar nu eet hij sochtends 300 gr. Kvv en savonds 300 gr. Kvv met een mok brokken gemixt. 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Voor de operatie gaf ik ook al KVV, en toen had ze er geen last van. Het is echt sinds de operatie dat haar darmen amper werken lijkt wel.
Granen krijgt ze hier trouwens ook af en toe, we hebben zo'n zak hondenrijst en mijn moeder doet hier veel te veel van in hun eten (bijna evenveel rijst als vlees.. maar wat ik ook zeg ze blijft het op die manier doen )

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

Misschien toch een hormonen kwestie, komt bij vrouwen ook voor. 

 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Kan dat door de hormonen zijn denk je? Ze heeft wel een probleem met haar hormonenhuishouding. Ze produceert te veel hormonen, daardoor heeft ze hele grote tepels, een grote vulva en is ze bijna helemaal kaal op haar rug. 

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Nou ja hormonen kunnen wel een uitwerking op het lichaam hebben.
Zowel van buiten als van binnen
Dus het zou mogelijk kunnen zijn wat Bruce zegt.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Is de hondenrijst een witte rijst? Het eten van te veel witte rijst kan leiden tot obstipatie. Gebruik daarom liever zilvervliesrijst.

 

Puur spijsvertering zou verbetering kunnen brengen, http://www.nmlhealth.com/p,34,2447/PUUR-Spijsvertering-hond-kat.aspx

 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

" Kan dat door de hormonen zijn denk je? Ze heeft wel een probleem met haar hormonenhuishouding. Ze produceert te veel hormonen, daardoor heeft ze hele grote tepels, een grote vulva en is ze bijna helemaal kaal op haar rug.  "

 Ja hoor, Kijk maar bij zwangere vrouwen, of vrouwen in de overgang. Obstipatie komt ook vaak voor bij menstruatie. Hormonen hebben wel degelijk invloed op de darmen.  Een baarmoederverwijdering gooit de hele boel in de war.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

levertjes hartjes en niertjes op de markt halen, geef wat er van om de andere dag, levertjes en niertjes dat is laxerend, niet te veel erbij .

of je geeft een levertje als traktatie, dat is laxerend, en bouw een pens dag in, een dag alleen maar pens geven, meer niet, dus geen kvv erbij.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ze is gecastreerd, haar hormonen zijn nu in ruste. ze produceert bijna tot niets. castratie dan halen ze alles weg, baarmoeder ijerstokken, alles gaat er uit.

het is misschien ook even wennen aan de overgang van hormonen naar weinig of niets. vandaar geef eens een dag in de week pens. en levertjes als traktatie. even aankijken, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het averechts gaat werken. :-D een half jaar geleden, de narcose doet veel, dat werkt door , en wat de kaalheid op haar rug betreft, dat kan door de narcose zijn en het verwijderen van de baarmoeder ijerstokken, geef wat extra door het voer, zoals een goede probiotica, sanofor, en doet dat iedere dag.... een mooie vacht komt daardoor weer terug. en ook een goede vertering van haar eten.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Bij een baarmoederontsteking worden ook de ovaria weggehaald. 

Verstopping kan een gevolg zijn van uitdroging. Door de gifstoffen van de pyometra kan nierschade opgetreden zijn. 

Vezels mn niet fermenteerbare kunnen idd helpen bij constipatie, maar dan moet er wel voldoende water bij gedronken worden, anders wordt het een betonblokje. Een ander voer kan ook helpen. 

Voedingsvezels 

 

@willemijn: wanneer ik mijn honden alleen pens voer hebben ze harde ontlasting dus laxerend geldt niet voor elke hond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

aha, zo zie je maar weer, hier een pensdag als ze de vorige dag een vleesbot heeft gehad dat heft op hier, dus niet iedere hond krijgt van pens een rustdag in de poepert. :-D

als ik dat niet doe na een vleesbot, dan zijn het kanonskogels, zo zie je maar weer.

:-D

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Zoveel informatie die ik hier krijg die er inderdaad mee te maken kan hebben zeg..

Die hormonen kan dus kloppen, heeft ze altijd problemen mee gehad. (Willemijn, die kaalheid had ze trouwens al voor de operatie, net zoals haar grote tepels en vulva).


En uitdroging.. ja door haar ouderdom, volgende maand 16jaar, heeft ze inderdaad een beetje uitdroging. Ik hou het al goed in de gaten dat ze voldoende drinkt, altijd water beschikbaar ook als we bij mijn oma op bezoek gaan maar als ik aan haar rug achteraan een tentje maak van haar huid gaat die pas heel traag terug.. En daar zit dan ook waarschijnlijk het probleem met de vezels, waar Wendy het dan weer over had.
@Loesje, geen idee welke soort rijst het is maar er zit een mengeling van vanalles in: rijst, tarwe, maïs, gerst en gedroogde groenten. Dus ik ga mijn moeder maar verwittigen dat ze die hondenrijst niet meer mag geven.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Trage darmen..

 

veel vocht geef je

 

en daarbij zouden veel onverteerbare vezels zoals Wendy al zei, kunnen helpen.

 

Als ze baat heeft bij de parafine-olie, dan zou ik die ook blijven geven.

Op 16 ga je niet moeilijk doen, dan heb je al een heel leven lang prima voor de hond gezorgd!( jullie hebben het altijd perfect gedaan, anders was ze niet zo oud mogen worden!)

 

en nu op 16 wat parafine-olie, kan geen kwaad.

 

 

 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Mja dat weet ik, maar ik probeer nu juist zo goed mogelijk voor haar te zorgen door haar leeftijd  Wil haar zo'n lang mogelijk en zo'n goed mogelijk leven geven. Als ze zoveel last heeft zoals nu geef ik die olie natuurlijk, maar ik wil niet elke dag die olie geven. 


Maar ik ga zeker wat doen met de info die ik nu gekregen heb, en hopelijk werkt het. Proberen om haar toch wat meer te laten drinken ('s avonds nog een potje melk verdund met veel water, drinkt ze niet leeg maar goed ze heeft dan toch wat extra vocht binnen), pensdagen en toch eens orgaanvlees gaan zoeken (gewoon bij de slager halen?) en eens research doen naar die onverteerbare vezels en die dan geven ALS ik haar vochtpeil weer wat normaal krijg. 

honden page profiel Daven Daven 3 doggies

honden foto van Daven

http://www.medpets.nl/maag+darmen+diarree+hond/ 

 

zoek maar uit in de poepwinkel

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Paraffine-olie wordt niet door het lichaam opgenomen en vergemakkelijkt enkel de transit.(het is geen medicijn, geeft geen stoffen af, maar houdt de voedingsbrij zacht)

Je hond is nog beweeglijk en in goede doen.

 

Ik begrijp héél goed dat je nu zeker niks fout wilt doen, maar dat kun je hiermee dus eigenlijk niet. (symptomatisch behandelen)

 

Ik zou je hond een zo prettig mogelijke transit geven; pijn bij het persen kan veel nadeliger uitpakken; scheurtjes, kloven, angst om te persen en dan nog meer obstipatie...

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Mja ik had ergens gelezen dat het bij mensen bij langdurig gebruik kan zorgen voor een gebrek aan vetoplosbare vitaminen. En aangezien Blackie al veel te mager is wou ik dat risico niet nemen.

honden page profiel elianne elianne 3 doggies

honden foto van elianne

Kiwi werkt ook laxerend,

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Mja dat weet ik, maar ik probeer nu juist zo goed mogelijk voor haar te zorgen door haar leeftijd  Wil haar zo'n lang mogelijk en zo'n goed mogelijk leven geven. Als ze zoveel last heeft zoals nu geef ik die olie natuurlijk, maar ik wil niet elke dag die olie geven. 
Maar ik ga zeker wat doen met de info die ik nu gekregen heb, en hopelijk werkt het. Proberen om haar toch wat meer te laten drinken ('s avonds nog een potje melk verdund met veel water, drinkt ze niet leeg maar goed ze heeft dan toch wat extra vocht binnen), pensdagen en toch eens orgaanvlees gaan zoeken (gewoon bij de slager halen?) en eens research doen naar die onverteerbare vezels en die dan geven ALS ik haar vochtpeil weer wat normaal krijg.  "

 

Melk bij een hond kan juist zorgen voor onbalans in die darmen.

Is me even ontschoten wat je exact voert, maar extra vocht bij de voeding en daar buiten is zeker een must om de brij in de darmen goed in te laten dikken en de endeldarm te laten passeren. Daarnaast zou je bijv. tarwekiemolie kunnen geven, dat is een bron van o.a. het belangrijke vit. E, een anti-oxidant voor herstel na operaties en de verdere inhoudsstoffen zorgen over het algemeen voor een goede darmpassage.

De psyllium husk zou je door de voeding kunnen geven, maar dan moet je wel zorgen dat daar voldoende vocht bij zit. Doe je dat niet, dan raakt je hond extra geobstipeerd. Verder kan het nuttig zijn om na dit soort operaties, waarbij de darm een nieuwe ligging in de buikholte moet zien te vinden, een fysiotherapeut, osteopaat of acupuncturist in te schakelen die met specifieke massagetechnieken kan helpen om de doorstroom in de darmen op gang te houden en de darmen een goede ligging kunnen geven. Klachten kunnen dan in notime worden verminderd.

Sterkte met je oudje.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Je hoeft niet dagelijks bij alle voedingen dat bij te geven

Af en toe; .om de andere dag of enkel s avonds. Zoek een systeem waar je je goed bij voelt.

Om haar wat te laten bijkomen; eiwitten en koolhydraten.

 

Ik gaf mijn oude hond regelmatig een ei met wat olie of room. (Had geen allergie)

 

Als ik zo lees dat je haar wat te mager vindt, dan zou gewone olie bij de voeding ook mogen.(ipv paraffine)

Beetje zachte roomboter zonder zout oid.

 

Ik heb dat altijd zo gedaan, kan je enkel de tip geven; doe waar je hond en jij je goed bij voelen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik geef mijn eigen hond ook vezels, maar dan maak ik er een soepie van. Met een flinke plas warm water over de brokjes.

 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ik heb op deze website eens gekeken wat goede groenten zijn, en heb daar zowat de groenten uitgekozen die goed zijn tegen constipatie. 
Orgaanvlees zal helaas pas voor maandag zijn, dat heb ik vandaag niet kunnen gaan halen (moet blijkbaar besteld worden bij de slager)
Die tarwekiemolie ben ik vergeten Was in de winkel en wist dat ik iets vergeten was! Maar goed, hopelijk kan ze het weekend doorkomen met de groentjes  Ik gaf haar altijd wortelen maar heb nu op die website gezien dat dat tegen de diarree is. Dus heb wel wortelen gekocht, maar dan voor Saffira omdat zij juist aan de platte zit.. Blackie krijgt vooral andijvie, selderij en een klein beetje komkommer. Komkommer vind ik er nogal raar staan omdat ze zeggen dat familie van de nachtschade niet goed is voor artritis, maar bij de uitleg van de komkommer zelf staat dan wel dat het ontzurend werkt, wat goed is tegen reuma.. 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Het stukje over nachtschades waaronder komkommer is info afkomstig van mijn hand en van mijn forum Rauwe voeding voor Honden...). De komkommer en afgeleiden behoren tot de komkommerfamilie, maar zijn geen nachtschades. Echter, er wordt flink genetisch gemanupileerd met diverse groenterassen, waaronder ook met komkommers die gekruist worden met bepaalde tabaksplanten. In die zin verandert de structuur van de vrucht naar nachtschade en kan een risico vormen bij individuen die daar gevoelig voor zijn. Dit vormt met name in Amerika en Aziatische landen een probleem en speelt iets minder hier in Nederland. 

Zo af en toe komkommer door een groentemix is geen enkel probleem. Ik adviseer en prefereer het gebruik van biologische komkommers (groentes in het algemeen), omdat die vrij zijn van bestrijdingsmiddelen die op reguliere waar wel een belasting kunnen vormen. Groentemix met een eitje er door, een bron van belangrijke aminozuren en vitamines en helpt ook weer bij obstipatie. 

Persoonlijk zou ik bij zo'n oude hond erg zuinig zijn met het gebruik van orgaanvlees, behalve een goede kwaliteit vuile pens. Binnen het NRF is voor oude honden waarvan organen gespaard moeten worden 10% van het totaalmenu per week beschikbaar voor ander orgaanvlees dan pens. Nier en lever worden ontzien als je in totaliteit op zo'n 8% orgaanvlees per week blijft. Als je toch orgaanvlees wilt geven, dan vind ik enkel hart een aanvulling als je daarnaast nog steeds KVV voert. Geef niet teveel orgaanvlees in een maaltijd, want het leidt vaak tot loose stool. Dat wil je bij zo'n oude hond niet.

 

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Bedankt Stanley&Whooper, is een stuk duidelijker nu!

Denk dat ik dan af en toe eens een stukje hart ga geven dan. 1x per week ofzo? Geen idee of ze het zal opeten maar kan het eens proberen. Schijnt ook goed te zijn voor mijn andere hond, die dan weer een hartprobleem heeft (vergroot hart).

Volgende forumvraag: Platte stoelgang bij husky
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^