angst of agressie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lucius7 (Gast)

Beste mensen,   Gisteren liep ik door een klein maar drukbezocht stukje bos. Eergisteren liep er een groep honden waarvan 1 hond blaffend op mij af kwam toen ik ze tegemoet liep. 'Hij doet niks, doet niks.', kreeg ik te horen. 'Hij is bang voor vreemde mensen zonder hond.'   Het gekke vond ik dat toen de bazen en de honden al zo'n 50 meter voorbij was gelopen de hond wel drie keer helemaal naar mij toe kwam rennen om weer luid blaffend rondjes om mij  te lopen. Ik vond het vervelend en ook vreemd. Nu vraag ik me af, als de hond expliciet terugkomt, terwijl ik al best ver weg was, om tegen me te gaan blaffen enzo, is de hond dan echt bang?  Als de hond bang is en ik - het gevaar - ben alweer redelijk op afstand, is het toch logischer dat hij dan bij zijn eigen groep blijft.   Gisteren werd het echter wel heel bont. Ik liep weer in dat bosje, ik hou ook van wandelen ookal heb ik geen hond. Dit keer was er 1 baas met haar eigen honden, ze wachtte denk ik op een vriendin ofzo met haar honden. Maar goed, ze zat op een bankje en ik wou weer langs lopen. Dit keer had ze de blaffende hond van eergisteren op haar schoot. Nu kwamen de andere honden dus op mij af. Opnieuw eentje blaffend. 1 hond was heel lief, dat zag ik zo, maar de andere kwam kaarsrecht op me aflopen en opeens voelde ik zijn bek, niet hard maar toch, in mijn kuit / broekpijp.    Ik riep verontwaardigd: 'Die hond bijt mij nu gewoon in mijn been he!'   De vrouw/ baas, zei helemaal niks! Ze kwam en lijnde de hond volgens mij aan.   Ik was erg verontwaardigd, wist niet zo goed wat ik er mee moest. Ik zei maar; 'Dit is toch niet normaal, hier moet je echt wat mee doen hoor!' Ze zei nog steeds niks...  Toen ben ik maar weggelopen.   Maar wat vinden jullie van dit hondengedrag?   Ben ik de enige die het erg raar en stom vind dat zij haar honden niet aangelijnd houd als ze zo doen naar vreemde mensen? Ik heb nu natuurlijk geen zin meer om naar dat bosje te gaan, om misschien dit keer echt flink gebeten te worden.. maar ik wil me ook niet laten tegenhouden..Gedragen deze honden zich echt zo uit angst? Of is het de drang om de groep te beschermen? wat kan ik van de baas verwachten? Is het normaal om te eisen dat ze haar honden aanlijnt?   Ik ben erg benieuwd naar jullie input!   groet!

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Tja, allereerst horen honden met zulk gedrag gewoon aan de lijn, en eigenlijk horen ze dat überhaupt als het geen losloop gebied is.

Dat de eigenaar op het bankje niet reageerde:
die was blijkbaar van de overtuiging, als ik niks doe, gebeurd er verder niks, en dat was dus ook zo, maar het is natuurlijk niet netjes. Ruzie maken heeft geen zin, maar een kort excuus was meer dan op zijn plaats geweest. Maar nu kan de eigenaar net doen of er niks gebeurd is, das een makkelijke oplossing.

En het maakt wat mij betreft naar de buitenwereld niets uit of een hond blaft/bijt uit onzekerheid of juist omdat hij de boel doel bewust wil en kan regelen. Daar bij gezet dat angstige honden beslist ook kunnen bijten, en dat eerder doen dan een zelfverzekerde hond.

Voor het "slachtoffer" maakt de reden natuurlijk niks uit, dat is hooguit voor de hondeneigenaar interessant.

Ik kan mijn hond als ik ergens op een bankje zit of überhaupt ergens wat langer sta of zit, niet los laten lopen, hij is van nature een territoriale hond en zal heel gauw "zijn" gebied gaan claimen, en hoewel hij zeker niet in kuiten zal gaan happen, is dit gedrag wel bij meer honden wat door eigenaren makkelijk onderschat wordt.

Ik zal dus niet zo gauw langs on-aangelijnde honden lopen waarvan de eigenaar(en) op een kluitje zitten of staan, daar komt bijna altijd ellende van.


Het kan wel zijn dat je, door wat nare ervaringen nu, onzekerheid uitstraalt, honden ruiken/zien dit feilloos en reageren daar vaak afwijzend op, probeer in die zin (mocht het nog eens gebeuren) op je houding te letten, rechtop blijven, eventueel afgewend stil gaan staan, een object wat stilstaat wordt meestal niet echt "aangevallen" maar alleen geobserveerd, dan kan de eigenaar zijn hond netjes terug halen.

Ik zie dit heel veel, en dan maar roepen "hij is alleen maar bang hoor", ook met honden die op mijn hond komen afstormen, en ik erger me er groen en geel aan, want eerlijk gezegd zal het mij worst wezen of hun hond bang of niet bang is, ik heb helemaal geen zin in dat soort gedoe.

Veel gedrag is niet zozeer uit angst, maar uit onzekerheid wat de taak van de hond is op dat moment, het is aan de eigenaar hier invulling aan te geven en zijn hond zo leiding te geven dat de hond niet 'in de fout' kan gaan en al helemaal niet tegen onbekende passanten.

honden page profiel BlaiseBlaise

Je leeft niet alleen op de wereld. Als er een groepje honden zit en je kent ze niet hou dan een gepaste afstand. Je hoeft je niet tegen te laten houden om te wandelen maar jij kan zelf ook rekening houden met anderen, niet anderen altijd met jou. Als je autos op je af ziet komen blijf je ook niet staan om te zeggen "mag niet" en eisen dat autos maar geparkeerd staan ingeval zo iemand als jij eraan komt.

 

 

 

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

De hond uit je eerste beschrijving kan best angst hebben. Vind het moeilijk om te beoordelen, maar angst komt in vele vormen voor. Zo bestaat er ook angstagressie.

 

De tweede situatie is absoluut geen angst. Ik denk eerder aan bescherming van de roedel, jij bent een indringer in hun ogen. 

 

Ik denk dat het zeker niet te veel gevraagd is om te vragen of de honden aangelijnd mogen worden. Als is het maar totdat jij gepasseerd bent.

Anoniem (Gast)

@ goja, Ik weet wel een klein beetje wat van honden, dus ik probeer inderdaad altijd gewoon recht op te lopen. Ik had ook begrepen dat het helpt om je blik af te wenden. Dat dit kalmerend kan werken. Dit deed ik dus ook. Ik heb hier dus ook goede ervaringen mee. Als ik angstige honden tegenkomen op straat of bij iemand thuis dan wend ik altijd regelmatig mijn blik af, neem soms zelfs een zijdelingse houding aan zodat ik niet zo groot ben. Na een tijdje zak ik dan door mn knieën, en strek voorzichtig mijn hand uit waar de hond aan kan ruiken. Dit werkt vaak heel goed!  Maar ik vroeg me dus vooral af of dat terugrennen dan wel echt uit angst is. Vind dat toch een vreemde reactie. Je vind iets eng, het gevaar gaat weg, en je gaat er zelf weer achteraan!   Die tweede hond die mij beet, die was volgens mij gewoon dominant aan het doen. Wat ik me kan herrineren is dat de hond al recht op me af kwam lopen en keek me recht aan. Ik bleef stilstaan. Hond verdween achter mij en opeens voelde ik dus - zachtjes gelukkig - zijn bek in mn been/ broekspijp. Toen ik naar de hond keek zag ik wel zon bijdehand koppie. Kan dat niet uitleggen. Dat is gewoon uitstraling.    Je zegt dat het bijna nooit goed gaat met mensen met honden die op een kluitje staan, hoe komt dit? Veranderen sociale lieve honden dan opeens in territoriale beestjes? Betekent dat ook dat een hondenuitlaatservice op die manier al standaard met een groep 'gevaarlijke' honden op straat loopt. Is het niet meer zo, hond goed opgevoed en zonder problemen, dat het in groep dan ook gewoon goed gaat?

honden page profiel BlaiseBlaise

Je bleef staan.....geen idee wat je van plan was. Was je doorgelopen was er niets aan de hand. Als een vreemde ineens blijft staan weet jij ook niet wat die van plan is en lijkt het dreigend.

Moeilijk gedoe om simpele dingen. Ga vreemde honden analiseren en lekkeer voorbij gaan aan je "eigen" gedrag.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Een "territoriaal beest" kan heel goed van aard een lieve hond zijn.

Haha, mijn hond is werkelijk een schat van een dier, kan me niet liever wensen, maar evengoed is hij een waak en verdediger die die taak serieus neemt en ook zal uitvoeren. Aan mij de taak hem te vertellen wanneer ik dat wel en wanneer ik dat beslist niet van hem verwacht. Voor de veiligheid gaat er dan een lijn op, daar zijn die dingen voor. ;-)

Een hond is een hond, als je ergens wat langer staat/zit gaan heel wat honden dat gebied "claimen", ik zeg niet dat dat juist is, maar het is wel gewoon hondengedrag, het is aan de eigenaar de hond zo goed te kennen om te weten of dit gedrag inderdaad bij de hond aanwezig is, en daarop dus ook te handelen.
Ik heb ook een hond gehad die totaal niets territorium had, maar ja, die had een jacht instinct van hier tot tokio, en daar moet je dan ook weer als baas op inspelen.

Ik zou NOOIT een vreemde hond aanhalen, en met gestrekte arm kan dat ook nog bedreigend overkomen voor een onzekere hond, je reikt naar de hond toe en menig hond is hier niet van gediend.

Een zelfverzekerde hond zal het aan zien of zelfs rustig op ingaan/ondergaan, een angstige deinst weg, een angstig-agressieve zou je kunnen afwijzen en aangezien het niet zo makkelijk is om dat allemaal te onderscheiden, blijf ik zelf altijd van andermans hond af, en vind ik het erg fijn als andere mensen mijn hond ook met rust laten.

Ik vind trouwens wat blaise zegt onzin, het is voor mij van de zotte dat wandelaars groepjes honden zouden moeten gaan mijden om hen ruimte te geven, de mensen met honden moet zorgen dat andere mensen/honden niet lastig gevallen worden, zitten er honden bij die dat wel doen, behoren ze aan de lijn te zitten. Het idee van de auto ontgaat me volkomen, als die daar mag rijden, mag tie daar ook rijden, je houdt gewoon rekening met elkaar.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" Je bleef staan.....geen idee wat je van plan was. Was je doorgelopen was er niets aan de hand. Als een vreemde ineens blijft staan weet jij ook niet wat die van plan is en lijkt het dreigend.

Moeilijk gedoe om simpele dingen. Ga vreemde honden analiseren en lekkeer voorbij gaan aan je "eigen" gedrag. "

 




dit is onwaar, doorlopen kan zelfs voor een hond als bijzonder onbeleefd worden beschouwd, als een hond daar onvriendelijk op reageert is het verstandig stil te staan en je half af te wenden met je houding recht handen dichtbij je en je ogen niet naar de hond.

Dat is ook bij honden onderling beleefd en normaal, dan volgt vaak rustig gesnuffel en is de spanning er af.

sorry, maar juist het doorlopen of doorrennen triggert menig hond, en ik zie dat ook niet als afwijkend gedrag, het is hondengedrag waar de baas op de juiste wijze op in hoort te spelen zodat zijn hond geen schade doet, of dat nu door bijten is of door grote schrik.

honden page profiel BlaiseBlaise

Zotte? Mag jij vinden, maar honden hebben ook rechten. Natuurlijk behoor je goed je hond te kennen en zorgen dat niets kan gebeuren. Maar in de natuur hoef je elkaar niet perse te paseren. Geef elkaar de rust en ruimte. In de bewoonde wijk moeten honden al aan de lijn, moeten honden al veel rekening houden.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" Zotte? Mag jij vinden, maar honden hebben ook rechten. Natuurlijk behoor je goed je hond te kennen en zorgen dat niets kan gebeuren. Maar in de natuur hoef je elkaar niet perse te paseren. Geef elkaar de rust en ruimte. In de bewoonde wijk moeten honden al aan de lijn, moeten honden al veel rekening houden. "

 



Ik zal er de volgende keer aan denken als jij vlak langs me loopt terwijl ik lekker op een bankje zit met mn hond bij me....... en het wandelpad loopt daar gewoon.

Eens zien wat je vindt wat voor rechten mijn hond dan heeft, tenzij je een flinke omweg door het bos maakt natuurlijk, om mij en mijn hond ruimte te geven..... O-)

honden page profiel BlaiseBlaise

"  


dit is onwaar, doorlopen kan zelfs voor een hond als bijzonder onbeleefd worden beschouwd, als een hond daar onvriendelijk op reageert is het verstandig stil te staan en je half af te wenden met je houding recht handen dichtbij je en je ogen niet naar de hond.

Dat is ook bij honden onderling beleefd en normaal, dan volgt vaak rustig gesnuffel en is de spanning er af.

sorry, maar juist het doorlopen of doorrennen triggert menig hond, en ik zie dat ook niet als afwijkend gedrag, het is hondengedrag waar de baas op de juiste wijze op in hoort te spelen zodat zijn hond geen schade doet, of dat nu door bijten is of door grote schrik. "

 In DIT geval was blijven staan bedreigend. Veel onbegrip jegens hond, veel onbegrip jegens situatie en moeilijk gedoe om niks. 

Anoniem (Gast)

@goja,   thanks voor je uitleg!   Ik haal nooit onbekende honden aan hoor! Schreef ik misschien wat ongelukkig. Ik ga niet zomaar honden aanhalen in het park. Zeker niet. Maar wel als ik dus een blaffende angstige hond tegenkom... dan blijf ik dus vaak staan, wend mijn blik af. Aangezien ik best wel dol op honden uit mijzelf, ga ik dan vaak door de knie-en, en wend mijn houding wat af. Na een tijdje steek ik dan mijn hand uit en vaak komt de hond dan ruiken. (dan is de baas ook al in de buurt en daar praat ik dan even mee in de tussentijd) Wat ik vaak observeer is dat de hond wel rustiger word... Hij blaft even, observeert mij, maar lijkt wel rustiger te worden.. komt soms aan mijn hand snuffelen..   Maar dat met die hand uitsteken doe ik dus niet goed?    Wat is dan de beste manier om een (angstige) onbekende hond aan te halen / mee om te gaan tijdens de eerste ontmoeting.?   @blaise, Ik kan ook niks met wat je zegt. verder vind ik hetzelfde wat goja zegt. 

Anoniem (Gast)

@ blaise, ik kwam net uit een bocht, ze zat met haar honden op een bankje op een kleine heuvel die dus net na de bocht begint. Ten eerste kon ik niet doorlopen of weglopen. Ik heb begrepen dat het kan helpen om met een bocht een eventuele hond te benaderen, i.p.v. recht op de hond af te lopen. Ik kan hier dus geen uitwijkende route nemen, anders had ik dat wel gedaan. Dat is volgens mij minder bedreigend. Ik was nauwelijks de hoek al om, of de honden kwamen al op me af. Dan ga ik echt niet doorlopen terwijl de honden zich om mij heen krioelen! Volgens mij triggert dat inderdaad eerder agressie. Ooit begrepen dat honden eerder getriggert zijn om te bijten / jagen / opdrijven bij een bewegend object dan iets wat stilstaat. Dat is minder 'spannend'. Daarbij helemaal met goja eens, ik wil me best aanpassen, maar ik ga inderdaad niet helemaal teruglopen en omlopen omdat er iemand met een paar honden met vervelend gedrarg daar wilt zitten. Dat is misschien hetzelfde als dat zij een dikke bmw op het zebrapad parkeert waardoor de voetgangers niet meer kunnen oversteken.. 

honden page profiel BlaiseBlaise

"  

Ik zal er de volgende keer aan denken als jij vlak langs me loopt terwijl ik lekker op een bankje zit met mn hond bij me....... en het wandelpad loopt daar gewoon.

Eens zien wat je vindt wat voor rechten mijn hond dan heeft, tenzij je een flinke omweg door het bos maakt natuurlijk, om mij en mijn hond ruimte te geven..... O-) "

 Ik groet jullie vooraf (je merkt mij dan op, kan bepalen wat je doet) en ik loop gewoon door.

Durf te wedden dat er niets aan de hand is.

Als ik het zelf niet vertrouw loop ik om (mijn opzet is immers wandelen).

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Honden ervaren handen vaak als heeeeeel belangrijke dingen van mensen, want wat ze daar allemaal wel niet mee kunnen....

Uit honds perspectief dus he.

Een hond die super sociaal en relaxt is zal handen vaak als iets best prettigs zien, die aaien en geven lekkers, maar dan nog, aan handen zit enorm veel geur, en aaien is vaak alleen maar fijn als dat van iemand komt die de hond kent, vertrouwt en een band mee heeft opgebouwd.

Is de hond open en sociaal, kan een aai best fijn zijn, maar menig hond zal het, zeker als hij de kans krijgt, het ontlopen, of hooguit ondergaan.

Persoonlijk doe ik het dus nooit, maar ik maak ook weleens een praatje met mensen met honden, tuurlijk, dat is juist leuk, en mensen maken ook praatjes met ons als we de hond bij ons hebben.

Onze hond straalt het uit dat hij zeer op zichzelf is, hij doet dat niet met agressie onrust of blaffen, dat zit in zijn persoonlijkheid, maar als mensen al willen aaien vragen we altijd omdat niet te doen, gewoon omdat we weten dat hem dat spanning oplevert, zit ook in het ras van nature. Ze zijn enorm op eigen, daarom zijn het ook zulke goede wakers ;-)


Ik heb geleerd en weet uit ervaring dat als honden op je af komen stormen, en je blijft heel rustig staan, handen op je rug of even in je jaszakken, ontspannen houding, half afgewend van de honden, ze 99 van de 100 keer na wat geur te hebben genomen weg zullen gaan, of je kan de eigenaar even verzoeken om de hond(en) bij zich te halen, en vrijwel de meesten zullen dat ook gewoon doen.

Honden onderling doen dit niet anders.

Anoniem (Gast)

@ goja, thanks voor je input! Zo doe ik het meestal ook! Alleen doe ik mn handen niet in mn zakken. Maar wat als ik graag een nieuwe hond wil leren kennen. Dan moet ik toch een keer mijn hand uitsteken? Of is het dus slimmer om te wachten tot de hond vanzelf naar je toekomt?   Vind het soms wel lastig hoor. Zo las ik ook een keer dat over de kop aaien vaak als niet prettig word ervaren omdat dat dominant over kan komen vanuit de mens. En als je een hond aait, beter door de knie-en, omdat je je anders over de hond heen buigt en dat komt ook weer imponerend over. Haalt wel beetje de spontaniteit weg hoor.. gewoon lekker aaien, kroelen, klieren met een hond...wat blijft daar nog van over? Nu lijkt het alsof ik een hond maar beter niet kan aanraken.. (ik deel nu gewoon even mijn gedachten met je)

honden page profiel BlaiseBlaise

" @ blaise,
ik kwam net uit een bocht, ze zat met haar honden op een bankje op een kleine heuvel die dus net na de bocht begint. Ten eerste kon ik niet doorlopen of weglopen. Ik heb begrepen dat het kan helpen om met een bocht een eventuele hond te benaderen, i.p.v. recht op de hond af te lopen. Ik kan hier dus geen uitwijkende route nemen, anders had ik dat wel gedaan. Dat is volgens mij minder bedreigend. Ik was nauwelijks de hoek al om, of de honden kwamen al op me af. Dan ga ik echt niet doorlopen terwijl de honden zich om mij heen krioelen! Volgens mij triggert dat inderdaad eerder agressie. Ooit begrepen dat honden eerder getriggert zijn om te bijten / jagen / opdrijven bij een bewegend object dan iets wat stilstaat. Dat is minder 'spannend'. Daarbij helemaal met goja eens, ik wil me best aanpassen, maar ik ga inderdaad niet helemaal teruglopen en omlopen omdat er iemand met een paar honden met vervelend gedrarg daar wilt zitten. Dat is misschien hetzelfde als dat zij een dikke bmw op het zebrapad parkeert waardoor de voetgangers niet meer kunnen oversteken..  "
 
Dan roep je de baas en vraagt de honden aan te lijnen tot je voorbij bent, snelste en simpelste. Je gedrag hierop basseer je op theorien, onnodig moeilijk en vaak niet juist. Hou het simpel.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Blaise wat je nu zegt is onzin. Als er mensen met een honden op een bankje zitten moet je gewoon normaal kunnen passeren. De wereld is nog altijd van de mens en niet van de hond! Zou een bak zijn als je constant de honden van een ander in de gaten moet houden.

Zelfs al zit je in een losloopgebied dan jog hoeft je hond niet te happen naar vreemden. Dit is totaal onacceptabel gedrag. En het baasje neemt daarin geenv erantwoordelijkheid. Je hond kan alleen los wanneer die dit aankan. Kan die dit niet aan en vertoont dergelijk gedrag gewoon aanlijnen en bij je houden.

 

en juist blijven staan en je gezicht afwenden is een kalmerend signaal naar de hond toe. Daarmee geef je aan dat je geen kwaad in ede zin hebt.

 

dus een volgende keer mag je deze mevrouw best aanspreken op haar gedrag. En mocht er nog een hapincident van komen mag je ook best melding van maken bij de wijkagent/ boswachter oid.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Je leeft niet alleen op de wereld. Als er een groepje honden zit en je kent ze niet hou dan een gepaste afstand. Je hoeft je niet tegen te laten houden om te wandelen maar jij kan zelf ook rekening houden met anderen, niet anderen altijd met jou. Als je autos op je af ziet komen blijf je ook niet staan om te zeggen "mag niet" en eisen dat autos maar geparkeerd staan ingeval zo iemand als jij eraan komt.
 
 
  "

 

Sorry Blaise maar wat je nu zegt is klink klare onzin! Dus dit betekend dat als iemand niet op gepaste afstand loopt (weet niet wat jij onder gepaste afstand verstaat) dat een hond een vrijkaart heeft om te blaffen en te bijten?

 

Daarbij komt ook nog dat de meeste mensen van schrik zouden blijven staan als er een hond blaffen op hun af komt. Wat had ze anders moeten doen? Als ze misschien door was gelopen waren de honden alsnog gekomen? Had ze moeten gaan rennen? Dan kan je ook ongewenst gedrag uitlokken? De eigenaar had in actie moeten komen en niet de TS, het is de eigenaar die verantwoordelijk moet nemen en de honden moet terug roepen of halen voordat ze schade aan kunnen brengen. Ze weet toch dat haar honden niet van vreemden houdt en het is een openbaar bos dat kan je dus verwachten dat er andere mensen rondlopen.

 

Ik vind dat je wel erg kort door de bocht gaat met je reactie

 

 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Of je nu wel of geen hond hebt, wel of niet in een losloopgebied loopt.

Een hond hoort zich in alle tijden netjes te gedragen!

Zo niet hoort een eigenaar daar zijn verantwoording voor te nemen en de hond aangelijnd te houden zo simpel is dat.

Als ik aan het wandelen ben voor het verhaal dan nu zonder hond en er zitten mensen op een bankje met hond dan loop ik daar gewoon langs heen niks niet met een boogje of ontwijkend gedrag zal even lekker worden zeg.

 

De gebieden zijn voor iedereen vrij toegankelijk of je nu wel of niet daar met een hond loopt.

Nu moet je je als wandelaar dus al gaan aanpassen op eventueel gedrag van een vreemde hond beetje omgekeerde wereld, de baas hoort zijn honden in de gaten te houden.

 

En wat er nu gebeurt is dat is toch een beetje van de zotte dat je als wandelaar in je been "gebeten" wordt.

Als deze baas haar verantwoordelijkheid niet neemt zou ik er toch melding van maken net wat Kim en Casper ook zegt.

 

Overigens complimenten voor jou TS dat je zo netjes reageert op honden en ze op die manier benadert.

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hoe onlogisch het voor ns ook is, bange honden lopen soms op de bron van de angst af om daar (luidkeels) te verkondigen dat je uit zijn buurt moet blijven. Mijn jongste hond doet dat met honden als ie de kans krijgt. 

En als dat succesvol is, en meestal bewegen mensen weg van de hond, dus succes, dan zal de hond dat vaker doen. Daarbij zal de hond ook steeds minder angstig tonen, hij weet immers dat het werkt.

Of het bij deze hond uit angst is is zo niet te zeggen maar het kan. 

Het tweede incident kan voortkomen uit het feit dat dieren (en mensen) zich in groepen anders gedragen. Ze kunnen door de opwinding hun zelfbeheersing verliezen. Het van achter bijten betekent dat dat ook al geen held was.

Stil staan is idd de beste manier om te deëscaleren, oha ben je dan niet interessant meer. Helaas is een groepje minder voorspelbaar. 

Dat de vrouw toen niets deed buiten de hond ophalen is trainingtechnisch de enige goede manier. Straffen heeft geen enkele zin. Maar voor het slachtoffer onbevredigend. 

 

 

honden page profiel BlaiseBlaise

De wereld nog altijd van de mens? Daar ben ik het niet mee eens. Is van ieder levende wezen.

Rekening houden met elkaar is echt geen 1 richtingsverkeer. 

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" De wereld nog altijd van de mens? Daar ben ik het niet mee eens. Is van ieder levende wezen.

Rekening houden met elkaar is echt geen 1 richtingsverkeer.  "

 



Een hond (of wat/wie dan ook trouwens) mag in mijn optiek NOOIT op wat voor manier welk mens dan ook angst aanjagen, laatstaan zoals bij TS happen, al is het uit angst, al is de persoon misschien onverstandig (je kan moeilijk van iedereen verwachten dat ze een enorme kennis hebben van hondengedrag en iedere hond maar kunnen doorzien, jij kan dat blijkbaar wel, en dat is heel knap)

En zeker te weten dat doorlopen juist de agressie in de hand zal werken, iedereen kent honden aan de fiets die aangevallen worden en waarom.... omdat ze het totaal onmogelijk gemaakt wordt om op een hondse manier te communiceren, bv door een bocht te maken, of tot stilstand te komen, hun houding te verlagen, kortom om conflictvermijdend en sociaal te zijn.

Ik vind het fijn als mensen mij wat ruimte geven met de hond, maar de taak om het veilig te houden ligt altijd en immer bij mij, nooit bij de ander.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" De wereld nog altijd van de mens? Daar ben ik het niet mee eens. Is van ieder levende wezen.
Rekening houden met elkaar is echt geen 1 richtingsverkeer.  "

 

Nee dat klopt, ieder levend wezen moet rekening met elkaar houden. Maar hoe jij het er neer zet, zeg je in feite dat de TS daar niet had mogen lopen en dat ze rekening had moeten houden terwijl het een openbaar gebied is. Daar delen de meeste van ons jouwn mening niet in, snap je?

 

Dat je met elkaar rekening houdt prima, maar ik vind dat de TS als genoeg rekening er mee hield en de eigenaar van de honden niet. Die had eerder moet ingrijpen, zij weet dat er andere mensen ook daar lopen en ze weet hoe haar honden reageren. Dat haar hond niet van vreemden houdt is één ding, maar dat betekend niet dat hij zomaar op iemand mag blaffend af mag lopen en mag bijten.

 

 

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Het lijkt wel of iemand hier met het verkeerde been uit bed gestapt is en daarom tegendraads wil doen. Ik hoop in elk geval dat dat de reden is en dat er geen mensen zijn die echt denken dat een andere wandelaar zich maar moet aanpassen aan hun hond, wat die ook doet, want die heeft ook het recht om te wandelen, awel, die wandelaar zonder hond ook! Als je hond achter een jogger of fietser aangaat dan had die jogger of fietser maar een andere weg moeten nemen ... Als jij of je hond aangevallen worden, had je maar een andere weg moeten nemen ... En je moet maar roepen want het is jouw verantwoordelijkheid dat de hond bijt anders ... Omgekeerde wereld lijkt me! En het werkt zelfs niet. Ik vraag regelmatig aan mensen om hun hond aan te lijnen voordat ze bij me zijn (in België heb je zeer weinig losloopgebieden) en velen doen dat, maar sommigen niet ... Als een hond op je afkomt, is je omdraaien om om te lopen en zo je rug tonen wel een van de domste dingen die je kan doen als hij werkelijk wil bijten.

Ik hoop echt dat het om een

ochtendhumeur gaat en niet om een echte mening, want dan voorzie ik nog wel wat problemen in de toekomst met de bedoelde persoon en zijn honden.

@TS Het is moeilijk om te zeggen of het over angst of agressie gaat als je er niet zelf bij was (hoewel het me uit je beschrijving 2x eerder om angst lijkt te gaan), maar eigenlijk maakt dat voor jou niet zoveel uit, want jij bent gebeten ... om welke reden ook. Ik hoop dat het niet te ernstig was en dat je je psychisch over je angst kan zetten, want honden voelen dit zeer sterk aan. Ik merk dat het bij mij helpt, als honden op mijn hond afgestormd komen, om mezelf groter te maken, mijn vinger op te steken en met een lage stem "pas op eh" te zeggen. Vaak doet het de hond twijfelen, en zich dan ofwel omdraaien, ofwel geeft het een onoplettende baas de kans om de hond terug te roepen. Een baas die niets doet mag je hier gerust op aanspreken (steeds respectvol natuurlijk, maar uit je reacties lijkt dat me geen probleem) en je mag ook gerust excuses vragen. Als het steeds weer dezelfde baas is en deze doet er niets aan zou ik zeker vermelden dat ik er de volgende keer de politie bij zou halen ... Uiteindelijk moet iedereen veilig kunnen rondwandelen en ik vraag me af wat dergelijke ontmoeting met een kind zou doen ...

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Zotte? Mag jij vinden, maar honden hebben ook rechten. Natuurlijk behoor je goed je hond te kennen en zorgen dat niets kan gebeuren. Maar in de natuur hoef je elkaar niet perse te paseren. Geef elkaar de rust en ruimte. In de bewoonde wijk moeten honden al aan de lijn, moeten honden al veel rekening houden. "

 

Ik vind dat ik er voor moet zorgen dat andere mensen geen last hebben van mijn honden. Ik weet dat ze naar mensen toe echt heel 'zacht'  zijn en niets anders zullen doen dan snuffelen. Toch neem ik ze altijd naast me als we andere wandelaars tegenkomen, zodat mensen geen last ondervinden van mijn honden. Zoals ik in de auto overigens ook afrem en de berm in ga als ik een wandelaar met hond(en) tegenkom. Terwijl ik toch het recht heb daar met 60 km.uur langs te scheuren (en geloof me, er zijn er zat die het doen.. ) 

 

Als mijn honden los lopen, willen ze wel eens op iemand af lopen. Sommige mensen vinden dat leuk, anderen niet. Iha roep ik ze even bij me. Ik probeer ze te leren anderen te negeren. Ik heb wel eens gehad dat Spot naar een man toe ging - en Spot doet dat heul voorzichtig, zeker bij vreemde mannen en die man reageerde nogal uh.. apart door heel gek te gaan lopen en met zijn handen te gaan wapperen (hij leek een beetje op Mr Humphries uit Are you being served). Dat wekte alleen nog maar mee interesse bij Spot - dus ben ik er even heen gegaan en hem opgehaald. 

 

Als mijn hond blaffend op andere mensen af zou rennen en/of bij andere mensen in de broek ging hangen, zou ik mij eerlijk gezegd heel ongemakkelijk voelen. De TS heeft in dit geval in mijn ogen weinig fout gedaan. Losloopgebied of niet, honden hebben niet op vreemde mensen af te gaan, in hun broekspijp te gaan hangen of blaffend rondjes rond hen te rennen. 

Zeker voor niet hondenmensen kan dat heel bedreigend zijn.

 

Overigens ben ik zelf ook niet vrolijk als dit gebeurd. Ik ben ook weleens achterna gezeten op de fiets door een blaffende "hij doet niets hij wil spelen" dobermann. Leuk joh, op een racefiets. Of een vrolijke labrador die zijn modderpoten aan mijn witte broek afveegde. 

 

En dan nog even als hondenliefhebber: als het een onzekere hond is (wat ik van hieruit niet kan beoordelen, het kan bv ook nog zoiets als drijfgedrag zijn) hoe goed ben je dan als baas bezig dat je je hond zelf het op laat lossen? Dat is voor de hond toch ook helemaal niet prettig? Persoonlijk neem ik het dan liever over en bescherm ook mijn hond tegen mogelijke nadelige consequenties.

 

 

Anoniem (Gast)

@ kim en turbo en maylo, ziko en baasje laura,   En dit hap incident was al het tweede incident he. De dag ervoor was het dus een andere hond uit hetzelfde groepje die dus al blaffend steeds op me af kwam. Ik ben er niet super bang voor, ik ben juist dol op honden, maar ben ook niet helemaal ongevoelig voor dit soort situaties.   Ik heb na het eerste incident wat gepraat met ze, waarom doet de hond zo? 'Ja uit angst bij vreemde mensen zonder hond.' Naja, nog wat staan vragen, zei een van die dames: 'Je bent toch niet bang voor zo'n klein hondje?' Dat vond ik al zo'n irritante opmerking. Daar gaat het toch niet om? Het gaat mij ook om het principe, ik loop daar rustig, en word lastig gevallen door jullie honden.  Dus ik zei; 'Nee niet bang, maar het zijn niet MIJN honden dus ik KEN ze niet, dus ik weet niet wat ik kan verwachten he!' En ik wil dat bos ook niet gaan ontwijken, maar ik weet zeker dat ik wel met spanning daar zal gaan lopen, want straks bijt een van die honden wel echt door..  En het is echt geen rustig bos, er lopen daar veel mensen. Na mij fietsen er twee jongens langs de dame op het bankje, ja toen zaten de honden aan de riem bij haar, maar hoe hadden die gedaan als de honden los waren? Ik word er gewoon boos van, principeel gezien ook. Als je weet dat honden zo met mensen doen, dan laat je ze toch gewoon standaard niet los? Een hond kan toch ook veel lol hebben aan een lange lijn... Het is niet hetzelfde maar toch..   Ik heb zelf een tijdje beroepsmatig honden uitgelaten, dan wel individueel. Ik heb altijd gezegd, ik laat de hond alleen aangelijnd uit, mits het echt echt echt verantwoord is om de hond los te laten en geen problemen veroorzaakt..  En bij alle honden waar ik kwam thuis werkte mijn houding van afwenden, niet recht aankijken, lichaam klein maken, altijd heel goed! 

Anoniem (Gast)

En met mijn basiskennis over de lichaamstaal van honden kom ik op straat meestal best ver in het inschatten van de gemoedstoestand van een hond, maar in dit soort situaties gaat het altijd heel erg snel!   

honden page profiel BlaiseBlaise

Anoniem heeft een verborgen agenda. Hier standpunten verzamelen om er naar eigen inzicht voordeel mee te halen.

Naar mijn mening een zeikerd die perse recht wil halen om iets onbenulligs.

 

 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

"  
Ik vind dat ik er voor moet zorgen dat andere mensen geen last hebben van mijn honden. Ik weet dat ze naar mensen toe echt heel 'zacht'  zijn en niets anders zullen doen dan snuffelen. Toch neem ik ze altijd naast me als we andere wandelaars tegenkomen, zodat mensen geen last ondervinden van mijn honden. Zoals ik in de auto overigens ook afrem en de berm in ga als ik een wandelaar met hond(en) tegenkom. Terwijl ik toch het recht heb daar met 60 km.uur langs te scheuren (en geloof me, er zijn er zat die het doen.. ) 
 
Als mijn honden los lopen, willen ze wel eens op iemand af lopen. Sommige mensen vinden dat leuk, anderen niet. Iha roep ik ze even bij me. Ik probeer ze te leren anderen te negeren. Ik heb wel eens gehad dat Spot naar een man toe ging - en Spot doet dat heul voorzichtig, zeker bij vreemde mannen en die man reageerde nogal uh.. apart door heel gek te gaan lopen en met zijn handen te gaan wapperen (hij leek een beetje op Mr Humphries uit Are you being served). Dat wekte alleen nog maar mee interesse bij Spot - dus ben ik er even heen gegaan en hem opgehaald. 
 
Als mijn hond blaffend op andere mensen af zou rennen en/of bij andere mensen in de broek ging hangen, zou ik mij eerlijk gezegd heel ongemakkelijk voelen. De TS heeft in dit geval in mijn ogen weinig fout gedaan. Losloopgebied of niet, honden hebben niet op vreemde mensen af te gaan, in hun broekspijp te gaan hangen of blaffend rondjes rond hen te rennen. 
Zeker voor niet hondenmensen kan dat heel bedreigend zijn.
 
Overigens ben ik zelf ook niet vrolijk als dit gebeurd. Ik ben ook weleens achterna gezeten op de fiets door een blaffende "hij doet niets hij wil spelen" dobermann. Leuk joh, op een racefiets. Of een vrolijke labrador die zijn modderpoten aan mijn witte broek afveegde. 
 
En dan nog even als hondenliefhebber: als het een onzekere hond is (wat ik van hieruit niet kan beoordelen, het kan bv ook nog zoiets als drijfgedrag zijn) hoe goed ben je dan als baas bezig dat je je hond zelf het op laat lossen? Dat is voor de hond toch ook helemaal niet prettig? Persoonlijk neem ik het dan liever over en bescherm ook mijn hond tegen mogelijke nadelige consequenties.
 
  "

 

Inderdaad Wakkere Husky, hier ga ik volledig in mee. Maylo vind andere mensen het einde, hij snuffelt, kwispelt en verwacht een aai, maar niet iedereen is er van gediend

 

Toen hij jonger was wilde hij nog wel eens op (buitenlandse) mensen af rennen. Ik weet dat buitenlandse mengen gewoon hartstikke bang zijn voor honden en ze onrein vinden, ik vind het niet nodig dat mijn hond dan op ze afrent al hij heeft geen kwade bedoelingen. Dan hou ik hem gewoon even bij me of roep ik hem terug, simpel toch?

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^