Puppy bijt gemeen, wat te doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Goedemiddag Allemaal,

 

Mijn schoonouders hebben een puppy van ongeveer 4 maanden oud. Genaamd: Tosca, een teefje, Mechelse Herder. Mechelse Herders zijn over het algemeen vrij actieve honden en moeten echt hun ei kwijt kunnen. Nu is Tosca een onwijs lieve hond, ze is jong en speels, maar op zich is zij verder een hele leuke lieve hond. Ze krijgt voldoende aandacht, is overdag lekker veel buiten en mijn schoonouders zijn onwijs lief voor haar! Nu is er twee keer wat vervelends gebeurd, waarvan ik erg benieuwd ben wat jullie mening hierover is, en eventuele ervaringen wat te doen in dit geval!?

 

Tosca heeft nu tot twee keer toe (wel een paar weken tussen de 2 keer) gemeen gebeten. De eerste keer wilde mijn schoonvader haar optillen en in haar bench doen, normaal gaat dit altijd goed, en knuffelen ze haar nog voordat ze in haar bench gaat. Nu tilde hij haar op en beet Tosca naar zijn gezicht. Met een best wel heftig gevolg (bloeden). In eerste instantie werd later gedacht dat hij haar wellicht verkeerd had opgetild (teveel bij de achterkant (heupen) waardoor het misschien pijn zou hebben gedaan). Nu is het vorige week weer gebeurd. Ik weet niet meer precies wat er is gebeurd, maar ze heeft bij mijn schoonmoeder richting haar been gebeten aan de zijkant. en dan echt gemeen (dus geen spelen). Mijn schoonouders gaan met Tosca naar puppy training en daar geven ze aan dat wanneer ze zoiets doet, ze in haar handelen moeten klappen en Tosca moeten afleiden.

 

Ik krijg de indruk dat Tosca hier volledig maling aan heeft, aangezien ze gewoon blijft terug komen. Het lijkt er wel op dat ze het eigenlijk doet wanneer ze haar zin niet krijgt. Als Tosca met onze hond Sita speelt dan is Sita eigenlijk veel te lief, Sita laat alles toe. Tosca bijt haar overal en Sita vind het allemaal prima. Nu is het wel normaal natuurlijk dat een volwassen hond voorzichtig is met een puppy, maar Tosca is echt wel erg wild en Sita blijft onwijs lief. Nu is het wel zo, dat wanneer Sita het echt heel erg zat wordt, ze een keer flink gromt, haar even op de grond gooit en een keertje (nog lief eigenlijk) hapt. Dan schrikt Tosca wel even, maar naar een paar minuten begint ze gewoon weer opnieuw. Het is dus wel een diehard! Nu vragen wij ons af, wat in dit geval goed is om te doen. Moet ze juist een aantal keer goed gestraft worden, zou ze het blijven doen het bijten. Dit is wel iets waar we ons zorgen over maken voor in de toekomst. Wat als ze dit blijft doen als ze straks groot is?

 

Hebben jullie ervaring hiermee? Zo ja, wat hebben jullie hier aan gedaan?

 

Ik hoor graag jullie mening hierover, en ben benieuwd wat we het beste kunnen doen om te voorkomen dat het erger wordt.

 

Alvast dank voor jullie reactie!


honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Buigt hij misschien te ver over de hond heen zodat ze het als bedreiging ziet? Probeer als je haar oppakt altijd door je knieën te gaan en vanuit daar tillen, beter voor je rug ook..

Verder kent niemand verder de situatie hoe of wat er gebeurt dus kunnen wij er weinig van zeggen denk ik..

 

Voor het spelen: het is wel van belang dat je Sita steunt. Heeft Sita dus al aangegeven dat het genoeg is en gaat de pup/jonge hond toch door.. haal die dan weg aangezien Sita niet snel weer zal corrigeren.

honden page profiel Fema & FingoFema & Fingo

honden foto van Fema & Fingo

Ik herken dit gedrag heel erg in onze eigen pup.

Deze is twee keer flink uitgevallen naar mij. Beide keren toen ik hem optilde/wilde optillen.

Waarschijnlijk doordat hij schrok van mij? Besloten om elke keer door mijn knie-en te gaan, de pup te lokken en dan pas voorzichtig op te tillen.

Wat betreft het ''spelen'' met andere honden merk ik ook dat onze pup flink te keer gaat, bijten, springen, krabben etc. We laten ze even spelen en daarna volgt een time-out. Onze pup kan zelf niet zijn grens aangeven en draaft helemaal door. Wij bieden hem dan rust doormiddel van; met een lekker kluifje in de bench. Heel vaak valt hij dan vrijwel meteen in slaap.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Thnx voor jullie reactie, ik zal eens doorgeven da wellicht het buigen door de knien, Tosca roepen om te laten komen zou kunnen werken. Misschien is het idd van de schrik!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Hoe is de verhouding energie kwijt kunnen, mogelijk overprikkeling en de rust die de hond neemt, krijgt/opgelegd krijgt.

Voldoende rust is erg belangrijk. Kunnen ze hun energie niet voldoende kwijt of zijn ze juist overprikkeld gebeurt dit sneller.

 

Verder de hond gelijk naar zijn/haar plek begeleiden en in de negeer modus.

 

Sommige dingen kun je makkelijker bij je hond/pup herkennen als je bekend bent met kalmerende signalen (hondentaal die honden onderling gebruiken om dingen duidelijk te maken. Voor onszelf is het boekje Kalmerende signalen van turid rugaas een grote steun geweest. Ook om dingen in de eigen taal duidelijk te maken waar we niet van gediend waren. 

 

Maar ook herkennen of ze aan geeft iets niet prettig te vinden, signalen die vaak vooraf gaan aan bijvoorbeeld buiten of grommen. Je kan dan door die signalen te zien beter en eerder inschatten of de hond iets als echt vervelend ervaart, maar ook wanneer die zichzelf of jou probeert te kalmeren, in beide situaties worden dezelfde signalen toegepast. 

 

 

Het is wel heel erg belangrijk dat deze situatie die nu 2 keer is voorgevallen serieus genomen word, zoeken naar een betere balans, energie/rust verhouding. Herkenning van overprikkeling of juist te veel energie daar moet een goede balans in gevonden worden. 

Begeleiden hierin en goed begeleiden is nu noodzaak voordat de hond dit gedrag gewoon gaat vinden maar tevens ook een signaal dat de hond enerzijds duidelijke regels moet hebben maar er ook wordt geluisterd naar wat hij aangeeft. 

 

In plaats van in de bench dragen desnoods aanlijnen en naar de bench begeleiden zonder te tillen, tillen ervaart de hond mogelijk als zeer vervelend, dan gewoon niet doen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik kan je het boekje: begrijp ik mijn hond van Gaus en Gootjes aanraden. Hier in wordt de lichaamstaal van een hond uitgelegd.

Een hond geeft goed aan hoe hij zich voelt door zijn houding. Heel belangrijk om de signalen goed te herkennen om ongelukken te voorkomen.

 

Eigenlijk bij een hond niet zomaar. Je schoonvader buigde zich over de hond heen? Dit is bedreigend voor een hond. Optillen vinden honden sowieso helemaal niet fijn (je hebt uitzonderingen) beter naar de bench krijgen door iets lekkers in de bench te doen en uitzich zelf er in laten lopen. Misschien overviel het oppakken de hond ook.

In het been van je schoonmoeder?

 

Hoe gaan ze verder met de hond om? Wordt hij gecorrigeerd en hoe? 

 

Hij is veel buiten, maar krijgt hij dagelijks genoeg uitdaging? Lopen aan de lijn, lopen los buiten op een uitren veld met andere honden, denk spelletjes, trekspelletjes enzo.

 

Door alleen buiten te zijn komt een jonge hond niet aan zijn trekken, met een mechelaar moet dagelijks flink gewerkt worden.

 

 

Misschien hapte hij naar je schoonmoeder door verveling, frustratie, misschien maakte ze een gekke beweging, misschien wilde hij najagen.

Meer aan het werk zetten

 

 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

welkom, en gefeliciteerd, je hebt een echte Mechelaar ontmoet. dat zijn behoorlijk pittige honden, en de reden dat de asiels vol met Mecheltjes zitten is dat veel mensen het karakter enigszins onderschatten (ik zeg niet dat jullie dat ook gedaan hebben hoor - meer een uitspraak in algemene zin)

 

met de onjuiste begeleiding wordt een Mechel snel nerveus, instabiel en/of agressief.

ik zou als de wiedeweerga deze hond een fatsoenlijke bijtrem tav personen aanleren. of het nu je gezicht is, of je been, of je vinger, (of je broekspijp...) de hond moet leren dat daar niet in mag worden gebeten. daar zijn een aantal methodes voor. hebben ze op de hondenschool daarover eea al uitgelegd?

 

als laatste: het is niet normaal dat een hond iemand tot bloedens toe in het gezicht bijt. prima, het zal vast enorm bedreigend zijn als er iemand over een hond heen hangt, maar de hond zal toch moeten leren dat bijten een no-go is. zeker bij dit kaliber hond wil je absoluut voorkomen dat er op latere leeftijd bijtincidenten voor gaan komen

 

 

ik zou deze hond redelijk consequent gaan begrenzen. ze moet leren wat wel en niet geoorloofd is. ik krijg het idee dat ze als een ongeleid projectiel kan en mag doen waar ze zin in heeft. bijvoorbeeld in het spelen met de andere hond: als ze te ver gaat, direct ingrijpen. jullie bepalen hoe en wanneer er gespeeld wordt, niet zij. jullie nemen daardoor ook direct de andere hond in bescherming, en dat is zeker nodig

 

dat klinkt misschien "streng" maar zeker een Mechel is gebaat bij consequente begeleiding. de hond gaat zichzelf niet opvoeden

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Iedere pup bijt, geen hond oppakken als de kans er is dat ze bijten, en nee dat is niet uit gemeenheid, een hond heeft alleen een bek, meer niet, om zich te laten gelden, de pup wilde niet opgepakt worden, vandaar dat er gereageerd wordt, en ja dat is dan alleen de bek waar de pup dat mee kan doen.

wat je vader beter kan doen, roepen, bij hem, en belonen met een aai of voer. en dan begeleiden naar waar je vader de pup wilt hebben, ook kan de hond een halsbandje dragen in huis, even aanklikken de lijn zodat tie onder bereik blijft, geen getrek of geruk niet nodig, de hond belonen dat tie gekomen is en begleiden naar de plek waar je vader de hond wilt hebben.

honden die jong zijn willen alleen maar spelen, door dat er door gegaan wordt, gaat het vaak verkeerd, voortijdig een timeout geven, de pup naar een andere plek sturen, of weer begeleiden door middel van een lijn die aangeklikt wordt, weer belonen voor goed gedrag, nimmer aan de lijn sleuren, dus voortijdig ingrijpen als de hond te wild speelt en dan vervelend wordt of wat je beschrijft gaat bijten in het been van je moeder.

spelen is een must, maar laat het niet zo ver gaan dat het uit de hand gaat lopen, geef tijdig een timeout.

lukt dat zo niet een twee drie, lijn aan en ga naar buiten, loop even een ronde en keer terug en geef een rustplaats waar de pup geen kwaad kan, sloopgedrag of wat dan ook, de pup zal moe worden en gaan liggen en slapen, een rustplekje geven waar die tot zich zelf kan komen, zonder huisgenoten.

pup weet nog niet tot hoe ver die kan en mag, alles moet de pup nog leren, en gemeenheid zit niet in een pup. daar moet rustig aan gewerkt worden dat de pup rustig wordt.

Volgende forumvraag: De boxertest ben jij geschikt :P
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^