Chihuahua (2,5) wil nieuwe pup aanvallen/bijten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Carmen (Gast)

Hallo,   Ik heb een chihuahua van 2,5 jaar (reutje). Hij is opgegroeid met twee andere honden (teckels). Wegens samenwonen kwam mijn chihuahua er alleen voor te staan. Omdat hij andere honden om zich heen gewend is hebben mijn vriend en ik besloten om een 2e chihuahua erbij te nemen. Gisteren heb ik de pup opgehaald (12 wk oud). Ik had mijn oudere chi meegenomen en in de auto zat hij los op de achterbanken en de pup in een afgesloten hokje. mijn oudere chi was nieuwsgierig maar ging ook grommen en naar de pup happen. Eenmaal thuis ging de oudere chi de pup tot mijn grote verbazing likken, totdat de pup zich bewoog, mijn chi begon vanaf toen agressief gedrag tegenover de pup te vertonen. Hij gromt,  trekt zijn lip op een probeert de pup te bijten. Ik snap dat de rangorde zo bepaald moet worden maar het mag natuurlijk niet gebeuren dat hij de pup verwond. Hier ben ik wel bang voor aangezien mijn chi ook een keer een bekende in het gezicht heeft gebeten tot bloedends toe.    Heeft iemand tips of juist dingen die ik niet moet doen om mijn chihuahua aan de pup te laten wennen? 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Vind het wel raar dat jullie er een pupje bij plaatsen terwijl jouw eerste hondje al bewezen heeft niet stabiel te zijn in zijn gedrag. Jullie zullen met jullie oudste chi erg aan de slag moeten en hem een time-out geven in de bench als hij zo blijft doen tegen de pup. Vind het geen goed idee dat jullie er een ander hondje bij geplaatst hebben...

honden page profiel bassiebassie

Ik ben heel benieuwd waar jij bent in dit verhaal. Je zegt dat de rangorde bepaald moet worden, maar dat is nog lang niet aan de orde. De pup is op dit moment nog gewoon een indringer. Aan jou de taak om voor de veiligheid van BEIDE te zorgen. Dus hou ze voorlopig uit elkaar. Ze hoeven voorlopig nog niets met elkaar, behalve wennen. Spelen is voorlopig nog niet aan de orde. Dus niet opsluiten, maar uit elkaar houden. En zorgen dat ze elkaar met rust laten. Gaat de oude naar de pup dan stuur je die rustig weg(niet boos!) en als de pup naar de oude gaat dan suur je de pup weg. Zo laat je zien dat JIJ het regelt en dat ze het niet zelf hoeven te doen. Kan ook niet, de pup is absoluut geen partij voor de oudere hond.

Beter had uiteraard geweest om ze eerst op neutraal terrein kennis te laten maken, maar dat kan nu niet meer.

Een chihuahua die een mens in het gezicht bijt? Giant chihuahua? Of veel te dichtbij laten komen terwijl het vertrouwen er nog lang niet was? Dit is ook iets wat JIJ moet regelen.

Dus JIJ moet meer sturing geven aan je honden. Niet zelf laten uitzoeken, want dan kiezen ze iets wat jij NIET wilt. Gewoon vertellen wat je van ze wil. Duidelijk en consequent zijn.

honden page profiel annemieke&nakannemieke&nak

honden foto van annemieke&nak

Chihuahua,die iemand in zijn gezicht bijt?

Gelijk tegen de muur aan gooien,hahaha,nee hoor,grapje!

Nee,alle gekheid op een stokje,het is zo als Bassie al zegt,je had de honden eerst kennis moeten laten maken,dit om te zien of het zou klikken tussen die twee.

En hoe in hemelsnaam,wil jij de baas spelen,als de oudste hond vet maling aan jou heeft?
Want het is voor mij heel duidelijk dat jij de baas,NIET bent.

Wat ik vaak zie,is dat mensen hun kleine hondjes te vaak als mensenkind behandelen,ze daardoor te lang schattig vinden,en zodoende alles maar goed,en bij agressie, zelfs leuk vinden.

Tot,op een dag ze worden gepakt door een hond die dat niet pikt.Maar dan krijgt die vaak grotere hond,de schuld!En niet de verpeste Chihuahua.

Dus.....,ik zou naar een goede gedragstherapeut gaan,die zowel hond,als baas aanpakt.

Wil je dit niet,vindt dan zo snel mogelijk een goed,stabiel,nieuw huis,voor dit arme pupje!

Succes! ;-)

Carmen (Gast)

Ik merk door de reacties dat ik een verkeerd beeld geschetst heb van mijn eigen chi. Even terugkomend op dat hij een persoon gebeten heeft, dit kwam inderdaad door te weinig vertrouwen, deze persoon wilde hem oppakken terwijl hij bang was, ik schreef het er alleen bij bij om aan te geven dat hij ook kan doorbijten.   Verder als ik de pup op schoot neem komt de oudere chi nieuwsgierig kijken, hij gromt maar kwispelt tegelijk ook met zijn staart en als de pup beweegt probeert hij te happen, dit is de situatie zoals hij nu is. Vanmorgen heeft de pup bij mij op schoot geslapen en de oudere hond lag er vlakbij op de bank te slapen.   Graag zou ik reacties krijgen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en hoe ze dat dan aangepakt hebben. Is het 'normaal' gedrag van de oudere chi, moet hij gestraft worden of juist niet etc.     

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Misschien is deze pagina handig om eens te lezen. Aan de lichaamstaal van een hond kun je veel aflezen. Het feit dat jij grommen en kwispelen als verwarrend of tegenstrijdig ziet doet mij vermoeden dan je veel aan deze pagina kan hebben:

 

http://www.zitaf.nl/index.php?pagina=4

 

Succes 

honden page profiel bassiebassie

Is het 'normaal' gedrag van de oudere chi, moet hij gestraft worden of juist niet etc. 

Ja het is normaal gedrag en nee het moet niet gestraft worden. Het moet voorkomen worden en gestuurd. Dat is alles!

honden page profiel chimamachimama

honden foto van chimama

je moet niet de pup gaan voortrekkken 

dan wordt je andere chi zeker jaloers

 

gewoon laten lopen op de grond en goed in de gaten houden

 

honden page profiel selinaselina

honden foto van selina

" Misschien is deze pagina handig om eens te lezen. Aan de lichaamstaal van een hond kun je veel aflezen. Het feit dat jij grommen en kwispelen als verwarrend of tegenstrijdig ziet doet mij vermoeden dan je veel aan deze pagina kan hebben:
 
http://www.zitaf.nl/index.php?pagina=4
 
Succes  "

 

Dank je wel voor deze link, gelijk doorgelezen en opgeslagen

Carmen (Gast)

Hallo,   Bedankt voor de reacties & de link (heel fijn om te lezen). Inmiddels gaat het al een stuk beter, ze kunnen samen los lopen door de kamer, zonder gegrom.De oudste loopt er alleen soms met een grote boog omheen. Verder is hij erg nieuwsgierig als ik de pup oppak en komt dan aan de pup snuffelen.   Het kost gewoon tijd en geduld en een goede aanpak :)      

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Jou huis is heel veilig voor je oude chi en dan in eens komt er zo een harig beest op 4 poten bij, die ook nog een vreemd ruikt. Weet je oudste veel wat hij van je pup kan verwachten, misschien valt hij hem wel aan als hij slaapt, misschien pikt hij zijn eten wel in, hij weer niet wat hij aan de pup heeft. Grommen, ja hij wilt de pup op een veilige afstand. Hij zal langzaam aan de pup moeten wennen, het vertrouwen krijgen dat de pup ok is.

je zou even een hekje ergens kunnen plaatsen zodat ze even nog niet bij elkaar kunnen, maar even op afstand elkaar kunnen opnemen.

 

Je hebt verder al goede tips gekregen, alleen honden denken niet in rangen en standen. 

http://www.hond-en-co.nl/hond-wolf-dominantie.html

 

Hier een leuk stukje om te lezen over o.a. Rangorde.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" je moet niet de pup gaan voortrekkken 
dan wordt je andere chi zeker jaloers
 
gewoon laten lopen op de grond en goed in de gaten houden
  "

 Kunnen honden jaloers zijn??

Anoniem (Gast)

Ja honden kunnen jaloers zijn. Het zijn opportunisten.   Wijs je oudste hondje wel terecht als ie ongewenst gedrag vertoont tov de pup. Waarschijnlijk is ie gewoon onzeker en weet ie gewoon niet hoe ie zich moet gedragen tegenover zo'n jong ding. Een goed baasje (leider?) leert zijn hond wat ie wel of niet mag. Pups aanvallen mag niet dus...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik denk het dus van niet. Jaloezie noemen ze een secundaire emotie, hiervoor heb je een zelfbewustzijn nodig en het vermogen om te beoordelen wat anderen denken, dat kunnen honden niet, een hond kan geen jaloezie voelen. Al te vaak zeggen wij honden menselijke emoties toe, alsof het kleine mensjes zijn.

 

Een onzekere hond terechtwijzen is iets wat je nooit moet doen. Hij gromt naar deze indringer, wilt hem op afstand houden, als je dit gaat corrigeren, wat corrigeer je dan?? Dat je hond gromt? Dat je hond gromt naar een indringer? Je wilt voorkomen dat je hond gromt naar een vreemde hond?

Goed je hond stopt met grommen, maar neem je dan zijn onzekerheid

heid weg? Neem je de rede voor het grommen weg? Nee corrigeren is dus niets meer dan symptoom bestrijden. Je zult er voor moeten zorgen als baas dat de honden rustig aan elkaar kunnen wennen. Tips genoeg gehad hoe het aan te pakken.

 

Waarom zou een hond niet naar een pup mogen grommen? 

mira (Gast)

De oudere hond gromde niet alleen naar de pup in dit geval, hij hapte ook, meen ik begrepen te hebben.   Jawel, hij mag grommen naar een pup als de pup zijn boekje te buiten gaat, wat hier het geval niet was, dacht ik.   Een onzekere, zenuwachtige en bijtende hond wordt door andere honden ook terechtgewezen voor zijn bijten hoor. Dat is bij honden in een groep heel normaal.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^