Gewicht voeraanduidingen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Oké ik heb het vermoeden dat dit een gevoelskwestie is, maar ik wil het toch zeker weten!

op de voerzakken staan altijd ruime aanduidingen hoeveel voer je per gewicht geeft, maar deze zijn best ruim. Hoe bepaal je welke hoeveelheid je aanhoud? Op gevoel of zijn hier richtlijnen voor?

onderstaand is de aanduiding op mijn zak, Lexie zit nog net niet op een kilo, dus zeker geen 3 hihihi.

Wie heeft wijsheid voor mij in pacht?

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Hmmm, tja. Ik voer altijd met mijn ogen. Ik kijk gewoonlijk bovenop de hond zijn rug als hij voor me uitloopt. Wanneer ik hem te mager vind voer ik iets meer. Die fabrikanten geven een richtlijn die m.i. wat ruim is. Wanneer ik me aan de adviezen op de zak houd wordt mijn hond veel te zwaar. Maar misschien is het rasafhankelijk? In dat geval even de fokker raadplegen. Het ligt ook aan de leeftijd van de hond en hoeveel calorieën hij verbrand. Een pup eet veel meer terwijl hij groeit dan wanneer hij uiteindelijk volwassen is.

honden page profiel Vito & Beba Vito & Beba 3 doggies

honden foto van Vito & Beba

Op het oog voeren inderdaad..kijk wanneer het goed gaat en er goed ui ziet. Sommige hebben teveel aan de voorgeschreven hoeveelheid,andere te weinig.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

De pup in kwestie is een 8 weken shih tzu pup, kan je daar dan al het risico mee nemen om op het oog te voeren, of kun je beter wat meer geven en dan zien hoeveel ze overlaat? Bij de fokker eten ze uit zo'n grote pupbak voor zover ik weet, maar dat vraag ik nog na zaterdag ja!!

Sproet (Gast)

Inderdaad op het oog. Maar als je begint met voeren kijken waar het gewicht van je hond ongeveer valt. Als je hondje nog geen kilo is, zou ik hem maximaal 50 gram geven. Je zou kunnen beginnen met 40 gram of 45 gram, en afhankelijk van hoe hij het er op doet na verloop van tijd wat meer of minder gaan voeren

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Je moet eerst weten hoe zwaar de hond ongeveer moet wegen als hij op zijn ideale gewicht zit. Als dat bijvoorbeeld 30 kilo is dan kan je ongeveer 300 gram per dag aanhouden als hij op brok zit. Wordt hij daar te mager op voer je hem wat bij, wordt hij te dik dan wat minder. De ribben moet je niet kunnen zien maar wel kunnen voelen.

Sproet (Gast)

Naar mijn ervaring hebben de meeste pups geen rem als het op eten aankomt, zeker niet als ze het lekker vinden. Ik zou dus in eerste instantie 40-45 gram per dag geven en hem regelmatig wegen en voelen of zijn ribbetjes voelbaar - maar niet zichtbaar zijn. Naarmate hij groter wordt, kan je ook de hoeveelheid voer langzaam verhogen. Ik hou er persoonlijk niet van om het voer de hele dag te laten staan of honden zo veel te laten eten als ze willen - daar krijg je vaak lastige eters van. Mij hond valt direct op zijn voer aan en eet zijn bak in één keer leeg, en zo zie ik het het liefst.

honden page profiel lunaloverlunalover 3 doggies

honden foto van lunalover

Maar wacht even, het is toch niet zo moeilijk te lezen? Er staat 50-105 gram voor 1-3 kilo, dat betekent ongeveer 50 gram per kilo dus in jouw geval zou ik het op 40 gram houden en kijken hoe je hondje het daar op doet.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik zou beginnen met een gram of 50.

105 : 3 = 35 gram, maar ze starten met 50, dus dat is het minimale lijkt me.

En dan beoordlen

 

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Ik heb het geluk dat Joppe gewoon eet tot hij voldaan is. Dus meestal ligt er nog een deel in zijn pot. Ik kan gerust, wanneer zijn pot leeg is , bijvullen. Want als hij geen honger heeft laat hij dat gewoon staan, tot hij trek krijgt. Alleen zijn toemaatjes zoals een stuk brood en een hondenkoekje laat hij nooit liggen.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Oké bedankt voor jullie antwoorden! Dan begin ik met 50 en hou ik haar in de gaten! Hartelijk dank

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Maar wacht even, het is toch niet zo moeilijk te lezen? Er staat 50-105 gram voor 1-3 kilo, dat betekent ongeveer 50 gram per kilo dus in jouw geval zou ik het op 40 gram houden en kijken hoe je hondje het daar op doet. "

 Lezen is niet moeilijk nee  Maar ik wil niet ervanuit gaan dat het zo simpel is en dan mijn hond te kort doen weet je  Dus daarom vraag ik liever wat meningen, en ben blij dat ik die van jullie heb gekregen!

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie 3 doggies

honden foto van Lynn & Charlie

Ik voer op het zicht, maar bij pups ligt dat wel wat moeilijker. Je gaat inderdaad uit van het gewicht op volwassen leeftijd. Hoe zwaar wordt een shih tzu ongeveer? Een 5 á 6 kg? Als je van dit gewicht uit gaat dan lijkt 50 gram per dag mij wel weinig? 

Volgens mij ben ik bij Charlie gestart bij de hoeveelheid die hij bij de fokker kreeg. 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik voer ook op het oog, als ik volgens de zak zou voeren, zou ik een mega dikke teef hebben. De reu gaat precies volgens de hoeveelheid op de verpakking. Maar als pup zijnde heb ik ze wel extra gevoerd op advies van beide fokkers. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Bij een pup of nieuw voer hou ik altijd eerst de hoeveelheid aan die op de zak staat. Als dat goed gaat, dan hou ik die hoeveelheid aan, en anders pas ik het iets aan. In jouw geval zou ik inderdaad voor 50 gram gaan.

Wij wogen onze pup trouwens ook elke week. Zo kan je mooi zien of je pup niet te snel of te langzaam groeit, en ook daar het voer dan een beetje op aanpassen.

 

@ Lynn & Charlie: 50 gram valt wel mee toch? Hier een hond die zo'n 10x zoveel weegt (50 kilo) maar minder dan 10x zoveel voer krijgt. Ze zit op zo'n 400gr per dag (450gr max. bij veel activiteit). Ligt ook een beetje aan welk voer je hebt natuurlijk. Ik heb zakken gezien waar onze hond 750gr per dag van zou moeten hebben; nee dank je

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Ik voer op het zicht, maar bij pups ligt dat wel wat moeilijker. Je gaat inderdaad uit van het gewicht op volwassen leeftijd. Hoe zwaar wordt een shih tzu ongeveer? Een 5 á 6 kg? Als je van dit gewicht uit gaat dan lijkt 50 gram per dag mij wel weinig? 
Volgens mij ben ik bij Charlie gestart bij de hoeveelheid die hij bij de fokker kreeg.  "

 Papa en mama zijn tussen de 3 en 4 kilo.

ik zal het goed gaan voelen en ook even blijven wegen!

dank jullie voor de antwoorden, vind ik erg fijn!

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie 2 doggies

honden foto van Lynn & Charlie

"  Papa en mama zijn tussen de 3 en 4 kilo.
ik zal het goed gaan voelen en ook even blijven wegen!
dank jullie voor de antwoorden, vind ik erg fijn! "

 

Dan zou ik me op dat gewicht baseren en als ik dan op de zak kijk: zo'n 100 gram per dag dan? 

 

@ Marlies & Taika: 50 gram lijkt idd voldoende maar pups hebben veel eten nodig in vergelijking met hun lichaamsgewicht vind ik steeds. 

Ook kleinere honden eten meer (verhoudingsgewijs) dan grote honden als ik jouw hond en de mijne vergelijk. Charlie eet nu wel half vlees en half brok maar op brok alleen zou hij 200 gram nodig hebben per dag en jouw hond die bijna 40 kg meer weegt eet dan maar dubbel zoveel, raar he 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ho sorry voorde 2 doggies! Ipad..

Oké, en dan als ze dik wordt gewoon wat minderen op gevoel dan :) gaat goedkomen denk ik zo!

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

op brok alleen zou hij 200 gram nodig hebben per dag en jouw hond die bijna 40 kg meer weegt eet dan maar dubbel zoveel, raar he  "

 Ah ja, is er inderdaad een verschil in welk merk voer er gegeven wordt dan :) Een hond van 10 kilo zou volgens 'mijn' zak zo'n 100gr hoeven. En dan verschilt het natuurlijk ook nog eens per hond. Sommigen hebben wat meer nodig om op gewicht te blijven, anderen wat minder.

Maar, nooit verkeerd om er eens goed te kijken en vergelijken

 

Qua voertabel en gewicht van het hondje van TS heb je trouwens gelijk denk ik. Meestal moet je uitgaan van het uiteindelijke gewicht van je (volwassen) hondje. Tussen de 3 en 4 kilo dus. Dan zou je inderdaad de eerste 2-3 maanden 100-150gr moeten geven.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Op de verpakking van de zak staat 50-105gram bij een pup van twee maanden.Zie ook dat het speciaal puppybrokken zijn. Dus ik zou zeker aanhouden wat ze adviseren al vind ik bij de volgende fase 4maanden 50-85 gram per dag een beetje weinig.Denk niet dat je pup dan al over de drie kilo is.Maar kijk gewoon verder hoe je pupje het hierop doet, Ze moet wel groeien dus geef niet te weinig.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

Ik denk zelf dat het met een pup van 8 weken moeilijk is om op zicht te voeren en zou het advies op de zak volgen en ook advies vragen aan de kweker en DA (wel oppassen dat je over hetzelfde voer praat want verschillend voer kan verschillende hoeveelheden geven) Ik den dat je bij de tabel moet uitgaan van het huidige gewicht en niet van het uiteindelijke gewicht want dat lijkt me veel voor de grote honden, maar ik ben niet zeker. Vanaf dat de hond wat meer zijn definitieve (en minder ronde puppy)vorm aanneemt zou ik ook op zicht voeren. Uiteindelijk zijn de aangegeven hoeveelheden maar een indicatie en is elke hond anders (actief of niet, gecastreerd of niet, ...).

Toen ik brokken voerde gaf ik deze twee keer per dag en liet ze staan, soms at Turbo ze onmiddellijk op en soms liet hij ze een tijd staan. Nu voer ik kvv en dat kan ik natuurlijk niet laten staan, maar dat is geen probleem want in <30 sec is het normaal op (behalve toen hij wat ziekjes was).

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Op het oog voeren is inderdaad wat lastig als je de pup nog maar nét hebt 

Ik zou in eerste instantie gewoon die 50 gram aanhouden, denk dat je snel genoeg gaat zien of het goed, teveel of te weinig is.

 

Geef ik Mellow dat wat op de zak staat, dan waait ze vermoedelijk weg...

Ze weegt 16 kilo en krijgt Wolfsblut Alaska Salmon, voor honden van 15-25 kilo wordt 160-240 gram aangeraden. Zij krijg rond de 290 gram 

Het verschilt dus gewoon héél erg, per ras, per hond.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Het is hetzelfde voer als de fokker Kim! 

 

Ik ga overleggen met de fokker hoeveel ze ongeveer krijgen, en of zij nog steeds bijgevoerd wordt (heb er de vorige keer niet naar gevraagd, vergeten). Ze was een beetje klein en hongerig en kreeg daarom wat meer dan de rest, dit zal ik dus ook meenemen erin!

heel erg bedankt voor de antwoorden :)

 

ik snap je punt Jozef en Mellow! Bifi zou volgens de wijzer van haar voer tussen de 90-125 g moeten krijgen, maar krijgt op aanraaden van de dierenarts maar 75 omdat ze van meer echt te dik wordt (is een volgroeide bejaarde en rustige hond)

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

" Het is hetzelfde voer als de fokker Kim! 
 
Ik ga overleggen met de fokker hoeveel ze ongeveer krijgen, en of zij nog steeds bijgevoerd wordt (heb er de vorige keer niet naar gevraagd, vergeten). Ze was een beetje klein en hongerig en kreeg daarom wat meer dan de rest, dit zal ik dus ook meenemen erin!
heel erg bedankt voor de antwoorden :-)
 
ik snap je punt Jozef en Mellow! Bifi zou volgens de wijzer van haar voer tussen de 90-125 g moeten krijgen, maar krijgt op aanraaden van de dierenarts maar 75 omdat ze van meer echt te dik wordt (is een volgroeide bejaarde en rustige hond) "

 Tja met een naam als Bifi wordt je gewoon dik  (Hier zeggen ze soms van iemand die te dik is dat het net een bifiworstje is )

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ahum *kuch* ik was 10 en iemand zei dat mijn pup to be op een Bifiworstje leek en daagde me uit haar zo te noemen Hihihi

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

" Ahum *kuch* ik was 10 en iemand zei dat mijn pup to be op een Bifiworstje leek en daagde me uit haar zo te noemen Hihihi "

 Arme pup haha! 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik heb de eerste week toen Black er was, het voer gewogen wat hij mocht hebben.

Daarna heb ik hem op gevoel gegeven.

Toen hij in de volgende 'schaal' kwam, heb ik het voer weer gewogen.

Nu geef ik hem weer op gevoel, omdat je dan ongeveer weet hoeveel hij moet hebben.

Dat gaat prima, hij groeit goed en is niet te dik of dun.

Misschien krijgt hij de ene dag iets meer of minder, maar dat maakt volgens mij niet zoveel uit.

Volgende forumvraag: Msg in brok.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^