Husky ja of nee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Simone (Gast)

Hallo iedereen!    Een en husky ja of nee? Ik zit een beetje in dubio.. samen met mijn vriend zitten we er een beetje over te denken om een hondje te nemen en we vinden allebei een husky een geweldige hond, zowel qua uiterlijk als qua karakter. het enige waar ik een beetje mee zit is dat ik zelf werk en in een 2 ploegen dienst loop en mijn vriend loopt op het moment stage in een 3 ploegen dienst welke in juni ongeveer zou moeten zijn afgerond.  Maar, zit het hondje dan niet te veel alleen? Voor mij persoonlijk zou het wel goed zijn aangezien ik een reuma patiënt ben en op die manier ook wat meer beweging krijg. Dus aan beweging zal het niet ontbreken en aan liefde al helemaal niet, maar gaat het genoeg zijn en zal hij niet eenzaam worden?   kan iemand mij verder helpen?    Simone.

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

Het is in ieder geval heel goed dat je zo kritisch bent voor je zomaar een pupje gaat aanschaffen! 

 

Een husky is namelijk toch een apart ras. Ik heb de afgelopen tijd veel husky verhalen gelezen (ook op een ander hondenforum) en ik denk dat het niet echt geschikt is als beginnershond. Ze hebben een heel zelfstandig karakter, maar kunnen ook weer niet goed alleen zijn. Ze hebben véél beweging nodig en hun jachtinstinct is erg groot. Ook zijn ze, zo blijkt uit vele verhalen, mega ontsnappers haha 

 

Maar ze zijn natuurlijk ook heeel mooi en apart! Maar na al die verhalen weet ik in ieder geval dat ik nooit een husky neem haha 

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Goed dat je info komt inwinnen!

Huskys kunnen heel slecht tegen alleen zijn. Hebben eigenlijk echt altijd wel iemand nodig om hun heen. Het zijn ook geen beginners honden. Gaat veel werk in zitten. En inderdaad meesters in ontsnappen. Het zijn ook honden die ruimte nodig hebben. En veeel wandelingen en sterke uitdagingen.

Met een goede hondschool en begeleiding en goede opvoeding heb je een prachtige hond en maatje voor het leven. Maar alleen zijn is gewoon een dingetje bij hun.

Het zijn zeker prachtige honden om te zien!

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Als je echt zegt;  het uiterlijk spreekt ons aan en we gaan ervoor; ok (dan biedt je wat de hond wil en nodig heeft; veel uitdaging)

 

maar een Hus heeft echt wel veel beweging nodig.

Is een prachtige hond, maar wil wel wat extra's; uitdaging, spelen, actie....

 

Misschien als je wat verder kijkt, vind je ook een hond die wat rustiger is, maar die wat minder nodig heeft.(met de trekken van een Husky)

 

alleszins goed dat je je zo voorbereid!

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis

goed dat je je laat informeren!! 

 

ik ken meerdere husky eigenaren die zeggen 1 hus is geen hus,

de meeste hebben dan ook 2 of meerdere husky's of 'soort gelijke' rassen, 

 

het zijn redelijk ''pittige'' honden, en hebben in tegenstelling tot sommige andere rassen geen will to please, en 'n sterk jacht instinct wat je niet moet onderschatten, je moet erg consequent zijn, 

hebben echt heeel veel beweging nodig, (ik ken 1 husky die écht niet akkoord gaat met een wandeling van minder dan 3 uur, waarvan dan sowieso 1 uur gefietst wordt)

als ze niet voldoende ''uitdaging'' krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen, wat zich weer kan gaan uiten in sloopgedrag, joelen, enz... 

 

ik zou heel goed nadenken over de keuze van een husky, je zegt zelf dat je een reuma patient bent, (niks ten nadele van jou bedoelt hoor) maar zou jij het lichamelijk aankunnen om aan de bewegingsbehoefte van een husky te kunnen voldoen 15 jaar lang?

-hoe lang is de hond per dag alleen?

-wat hebben jullie de hond te bieden? 

-hoeveel uur per dag kunnen jullie er uit met de hond? (en wat voor soort wandelingen zijn dit? )

-wat zoeken jullie precies in een hond, 

-wat verwachten jullie van de hond?

-willen jullie wat met de hond gaan doen? 

 

succes!

 

 

honden page profiel ..

honden foto van .

Iets als een 'beginnershond' bestaat niet. Hussen zijn pittig, maar indien je je goed geïnformeerd hebt, je voor het karakter valt en je het beestje bieden kan wat hij nodig heeft, kan je er best een nemen als eerste hond. Echter lijkt het me persoonlijk niet verstandig om, als je reuma hebt, te gaan voor een ras dat gemaakt is om te trekken.. 

 

Wat het alleen zijn betreft, de mijne doet het perfect. Het is onzin dat élke hus per definitie altijd gezelschap nodig heeft, net zoals het onzin is dat geen enkele hus los kan lopen. Veel hebben er (erg) veel moeite mee, maar met trainen is een hoop te bereiken en daarnaast speelt het individuele karakter natuurlijk ook een rol. Weet wel dat er ontzettend veel hussen herplaatst worden door hun sloop- of jankgedrag bij een gebrek aan aandacht of beweging. Zou je een schema kunnen maken waarop staat hoelaat en wanneer de hond dan uitgelaten kan worden? Ben je bereid iets met de hond te ondernemen? Wat is het precies dat je aanspreekt voor een hus te gaan? Wat zoek je eigenlijk in een hond? Waarom geen 'milder' ras?

 

Het is handig een 'worst case scenario' te bedenken. Stel je voor dat je een hond krijgt die omvermoeibaar is, die als hij alleen thuis gelaten wordt je hele huis sloopt en de buren veel ergernis bezorgt door te huilen. Een hond die niet los kan lopen, constant trekt aan de lijn en van je tuin een maanlandschap maakt. Allemaal dingetjes die in principe typisch husky genoemd zouden kunnen worden. Een hond die absoluut niet met katten of knaagdieren om kan gaan, graag ontsnapt/wegloopt en helemaal niet naar je luistert. Zou je in zo'n situatie bereid zijn serieus met de hond aan de slag te gaan, zelfs al kan dit maanden duren? En bepaalde dingen simpelweg te accepteren? Zo niet, dan is het niet slim om voor dit ras te gaan.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Ik vind niet dat een husky 'moeilijk' is , natuurlijk hij heeft een goeie opvoeding nodig , maar dat heeft iedere hond nodig , én hij heeft erg veel beweging nodig , maar als je de husky alles bied wat hij nodig heeft ,tsjah dan is het een best makkelijke hond die mits je het goed aangeleerd heb( misschien meer moeite doen ervoor ) dat hij best alleen kan blijven , maar je moet je ontzettend goed inlezen over dit ras en er ook veel tijd voor hebben , want met een blokje om is hij niet tevreden en dan gaat hij slopen en joelen en dat wil je niet , want en je hebt eeb ongelukkige hond en je buren/jijzelf vinden het niet zo prettig dus wel goed nadenken dus,

honden page profiel kk

honden foto van k

Ik wil toch even inhaken op het stukje "reuma". Ik weet niet welke vorm je hebt, waar en hoe erg. Maar mijn moeder kan absoluut niet mijn hond uitlaten en dit is een Border Collie van ~21 kilo, die vrij netjes meeloopt. Ze heeft het meerdere malen met plezier geprobeerd, maar ze brak na afloop zowat in stukjes (haar woorden en figuurlijk bedoeld, natuurlijk) Ik weet niet of een hus dan wel zo verstandig is...

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Vooral vanwege je reuma zet ik mijn vraagtekens erbij of het wel verstandig is om een husky te nemen, zoals al eerder gezegd ik weet niet hoe erg je dit hebt maar een hus is gemaakt om te trekken en het afleren daarvan is erg lastig al dan niet onmogelijk bij sommige hussen. Husky of geen husky elke hond heeft aandacht nodig, als je fulltime werkt en je vriend ook vaak weg is lijkt het me sowieso onverstandig om nu een hond te nemen.

 

Je kunt geen 1 husky over 1 kam scheren, zoals Chris en co al zei niet alle husky's hebben moeite met alleen zijn of loslopen of trekken aan de riem. Wij hebben een husky gehad die enorm veel energie had, na een uur fietsen was ie nog niet eens een beetje moe, kon moeilijk alleen zijn (zelfs met 2 andere honden erbij) en ging ondanks de uitdagingen die wij hem gaven slopen in huis. Onze hus trok aan de riem, maakt niet uit wat je deed of hoe je het probeerde af te leren hij bleef het doen. En geloof me hij was echt wel goed opgevoed en kreeg heel veel beweging. Er zijn "makkelijke" husky's maar dus ook hussen die dat totaal niet zijn. Houd daar wel rekening mee.

Simone (Gast)

Goedemorgen allemaal!   als eerst wil ik jullie allemaal heel erg bedanken voor alle snelle reacties! na nog eens alles na te kijken de voors en de tegens tegen elkaar af te strepen is een husky o dit moment geen goeie keuze voor ons! We zijn te bang dat het beestje te veel alleen zit! coor de mensen die inhaakten op mijn reuma, jullie hebben ook wel een punt. Ik heb nog niet zo lang geleden weer een aanval gehad, maar zodra ik daar weer helemaal van boven op ben gekomen dan is het ook weer goed.   ik ben niet bang om een uitdaging aan te gaan, maar dit zou denk ik niet goed voor het beestje zijn! en ik wil alleen maar het beste voor hem!   nogmaals heel erg bedankt voor alle snelle reacties!

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

" Goedemorgen allemaal!
 
als eerst wil ik jullie allemaal heel erg bedanken voor alle snelle reacties!
na nog eens alles na te kijken de voors en de tegens tegen elkaar af te strepen is een husky o dit moment geen goeie keuze voor ons! We zijn te bang dat het beestje te veel alleen zit!
coor de mensen die inhaakten op mijn reuma, jullie hebben ook wel een punt. Ik heb nog niet zo lang geleden weer een aanval gehad, maar zodra ik daar weer helemaal van boven op ben gekomen dan is het ook weer goed.
 
ik ben niet bang om een uitdaging aan te gaan, maar dit zou denk ik niet goed voor het beestje zijn!
en ik wil alleen maar het beste voor hem!
 
nogmaals heel erg bedankt voor alle snelle reacties! "
Fijn dat je het nu wel weet dat het nu niet kan voor jullie ( beter dab er later achterkomen en dat hij dan weg moet , zoals de meeste hussen ) misschien een soortgelijke hond maar dan net wat 'minder' energie , en minder de drang hebben om te trekken ( zelfs mijn hond die best goed aan de riem loopt heeft de neiging om een ruk aan de riem te geven als hij iets ziet .. )

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!!

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Ik denk persoonlijk dat een lichtere hond beter bij je past. Ik snap dat je als reumapatient beweging nodig hebt maar ik weet uit ervaring dat reumapatienten soms ook rust nodig hebben en ff uitgeschakeldzijn. Nou is dat laatste met een husky een beetje moeilijk. Waarom niet een iets makkelijker ras? Met een ander ras kun je ook heel veel doen en elke dag wandelen. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wat fijn om te zien dat er ook mensen zijn die echt eerst goed nadenken voordat ze een hond nemen En ook wat doet met de adviezen die gegeven worden, top!

 

Ik zou inderdaad ook een husky afgeraden hebben voor jullie situatie op het ogenblik.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel hondenrassen, en misschien is het lastig om te weten te komen wat nu het best bij jullie past. Als ik een tip mag geven: maak een nieuw topic aan waarin alle HPers rassen kunnen voorstellen die bij jullie passen! Als je antwoord geeft op het lijstje wat Lauraa in haar berichtje heeft gezet, dan kunnen we jullie helpen met jullie (leuke!) zoektocht

Simone (Gast)

Ik heb samen met m'n vriend ook nog even overlegd en gedaan.. En we gaan gewoon rustig opzoek naar een ras wat iid wel beter bij ons past.. Maar we willen geen te overhaaste beslissingen nemen! dus onze zoektocht gaat gestaag verder!   super bedankt voor alle reacties en hulp!

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Wat super goed dat jullie goed nadenken hierover  en wat doen met de tips en advieze die worden gegeven.

Succes met jullie zoektocht! En schroom niet om dan hier weer je vragen neer te leggen hoor!

honden page profiel MarijkeMarijke

Misschien is het een goed idee om eens te kijken naar rassen die goed zijn in aporteren e.d. Je zou een hond het e.e.a. kunnen leren (evt. onder begeleiding) zodat je een soort hulphond krijgt. Stel dat je een dag wat minder bent dan heb je een leuke assistent!

Simone (Gast)

Ik zal hier ongetwijfeld nog wel eens vaker met wat vragen komen Susanne! Haha.. En Marijke dat is iid ook een idee! Ga dat tog even in me achterhoofd houden.. Haha.. Als we iets hebben gevonden zal ik het in ieder geval laten weten!  Kan misschien nog even duren, maar dieren heb je niet voor even, maar voor het leven! dus toch belangrijk dat een goeie keus gemaakt wordt!

honden page profiel michamicha

Ik kan alleen reageren met mijn eigen huskies in mijn achterhoofd.

 

Met een goede opvoeding, kan een husky alleen thuis blijven en kan goed los en naast lopen.

Wij hebben een husky pup van 8 maanden die altijd los loopt, en wij hebben een husky overgenomen (waarvan een stukje terug in dit forum staat dat hij niet los kan en trekt aan de riem)    maar na een week liep deze al los, en kan perfect naast lopen.

 

Ik vind dat je vooral moet kijken hoe je bereid bent om tijd te nemen om de hond op te voeden. Ik ben met de pup 3 weken thuis gebleven om de eerste dingen te leren, met de oudere hond (2 jaar)   ben ik een week thuis geweest. Maar je zal 'S ochtends(of voor dat hij alleen is) een half uurtje/3 kwartier met de hond gaan fietsen.

 

Als het echt een langere tijd is, kan je er altijd voor kiezen om een grote mergpijp of zalmkop ofzo geven (mijn honden ijn hier gemiddeld 3 uur mee zoet en daarna geestelijk moe en gaan slapen).  Ook als je een grote tuin heb helpt het mee(mijne zitten wel in de tuin als ze alleen thuis zijn)

 

Maar boven al: goede opvoeding doet wonderen!!!

honden page profiel ..

honden foto van .

Met een goede opvoeding kan veel, heel veel bereikt worden. Echter moet niet vergeten worden dat hiernaast ook raseigenschappen en het individuele karakter een grote rol spelen. Er zijn genoeg hussen die los kunnen lopen, er zijn er ook genoeg die dit niet kunnen en waarbij het proberen alleen al onverantwoord is. Als TS ervan uitgaat dat alles wel met de opvoeding te regelen is, dan kan dit heel lelijk uitpakken. Zoals ik al zei; uitgaan van een worst case scenario is altijd handig in zo'n situatie.

 

Generaliseren is nooit goed, wat bij de een werkt hoeft niet per se bij een ander te werken. Geen enkele hus is hetzelfde.

 

Maar aangezien er nu naar andere rassen gekeken zal worden, succes TS! En kudo's voor het van tevoren inwinnen van informatie.

honden page profiel MaaikeMaaike

honden foto van Maaike

Ik adviseer het niet te doen, OF te kijken of je hond met bvb een uitlaatservice mee kan of naar een dagopvang. Een husky heeft alleen een leuk karakter als hij zijn energie kwijt kan en ga er bij voorbaat van uit dat hij niet los kan. Mentale uitdaging is heel belangrijk, en veel alleen is niks voor deze honden. Dit zijn echte roedeldieren die veel problemen gaan geven als je ze niet kunt bieden wat ze nodig hebben. Bereid je dan hier alvast op voor:

 

 

Je hebt reuma, maar als deze hond eenmaal een loopje met je neemt, gaat het snel niet goed.
Ik zou wachten tot je een stabieler leven hebt, waarbij je weet wat je te wachten staat en de hond ook regelmaat heeft... maar een husky is dan nog niet direct de hond die ik je zou aanbevelen, ook al zijn ze hartstikke mooi en leuk karakter (ligt overigens ook aan waar je dat vandaan hebt...) Probeer anders eens een paar weken voor de husky van iemand anders te zorgen...??? als het je dan nog leuk lijkt...

honden page profiel HerminaHermina

honden foto van Hermina

Je moet een husky aankunnen. Ze zullen je uitdagen en uitproberen tot vervelends toe.

Indien je dit overwint hebt je de liefste hond van de hele wereld. Dat husky's veel beweging nodig hebben en per se niet alleen kunnen zijn is onzin. Mijne is pure siberische husky, maar qua gedrag totaal niet.

 Kan makkelijk 9 - 10 uur alleen thuis zijn, zonder iets te slopen of haar behoeftes te doen.

Ze slaapt de hele dag en als we gaan wandelen is ze na zeker een half uur al klaar mee en wil naar huis om te slapen.

In de winter ligt ze tegen de verwarming aan en in de zomer in de tuin om te zonnen.

Van zo een speciale huksy zijn er niet veel.

 

Leuke lieve ras dat zeker, maar weet waar je aan begint en ga niet na 8 - 9 maanden als ze in de puberteit zitten de pups weer verkopen op marktplaats omdat je ze niet kunt handelen. Dat gebeurt helaas zo vaak, maar is heel sneu.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

" Je moet een husky aankunnen. Ze zullen je uitdagen en uitproberen tot vervelends toe.
Indien je dit overwint hebt je de liefste hond van de hele wereld. Dat husky's veel beweging nodig hebben en per se niet alleen kunnen zijn is onzin. Mijne is pure siberische husky, maar qua gedrag totaal niet.
 Kan makkelijk 9 - 10 uur alleen thuis zijn, zonder iets te slopen of haar behoeftes te doen.
Ze slaapt de hele dag en als we gaan wandelen is ze na zeker een half uur al klaar mee en wil naar huis om te slapen.
In de winter ligt ze tegen de verwarming aan en in de zomer in de tuin om te zonnen.
Van zo een speciale huksy zijn er niet veel.
 
Leuke lieve ras dat zeker, maar weet waar je aan begint en ga niet na 8 - 9 maanden als ze in de puberteit zitten de pups weer verkopen op marktplaats omdat je ze niet kunt handelen. Dat gebeurt helaas zo vaak, maar is heel sneu. "

niet alle husky's zijn zo ( zoals je al zegt ) bv. Mijn husky is totaal niet tevreden met een half uurtje wandelen , en alleen thuis blijven.. Tsjah 4 uur kan hij best , maar leuk vind hij het echt niet ( en hij heeft dagen dat die de onderzetters / afstandbediening pakt en sloopt .. Kan die die njet vinden zoekt hij wel wat anders ) maar laatste half jaar niks gesloopt op 1 vijl na. En je hebt er nog ergere tussen zitten , maar sommige zijn idd erg gemakkelijk maar daar moet je niet vanuit gaan . Maar TS is goed bezig en denkt er goed over na , ze zoekt ook een betere match dus niet echt meer nodig de reacties ;)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^