Zelf laten ontdekken of uitleggen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik doe het allebei denk ik.
Als ik echt iets wil leren in de vorm van een commando dan stuur ik meestal even naar wat de bedoeling is. Lukt dit, dan volgt de beloning. (Bijvoorbeeld in de zit sturen, af laten gaan, het sturen tussen mijn benen door met een brokje enz.) Dit werkt voor Mikey snel en duidelijk.

Maar ook beloon ik spontaan goed gedrag zoals wanneer ze netjes geduldig gaat liggen in de keuken als ik aan het koken ben. Ik geef haar dan geen commando of iets, maar ze weet ondertussen wel dat lief liggen goed beloond wordt. Ook buiten krijgt ze regelmatig een beloning als ze uit zichzelf netjes naast loopt en niet trekt.

Voor de 'leuk' heb ik het wel met een klikker geprobeerd -zonder stem of hulp- om te kijken wat er gebeurde. Ik wilde graag dat ze op een plank zou staan, die in de tuin lag. Dus ik erbij met Mikey en bij ieder goed ding klik + brokje. Eerst bij het ernaar toelopen om te snuffelen klik + brokje. Dit had ze snel door en ze liep er steeds naar toe. Vervolgens was dat niet meer voldoende en bleef de klik uit. Daar begreep ze niets van, maar ze bleef proberen om toch de klik te krijgen, dus met wat geduld kwam er eerst een neusje tegen de plank. Gelijk weer klik + brokje. Na een paar keer uitgebreid naar 1 pootje erop en na even zo bezig te zijn begreep ze uiteindelijk dat 2 voetjes op de plank beloond werd :-)
Maar verder kwam ik niet, want Mikey werd er nogal hyper van. Ze wist dat ze 'iets' moest doen, maar niet precies wat, waardoor ze ook van ongeduldigheid begon te blaffen en rondjes begon te rennen.. :-) Maar toch werkte het wel redelijk.

Gr. Alexandra

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar volgens mij hebben wij inderdaad ook natuurlijk gedrag af en toe beloond tot het uiteindelijk commando's waren. Trucjes heb ik echter tot nu toe uitgelokt en geleerd. Ik heb ook het idee dat ze het leuk vindt om uit te vogelen wat ik nou eigenlijk bedoel? De mentale uitdaging van het proberen te begrijpen van je mens. En dan het succes als het lukt en je een beloning krijgt :-D

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Sommige dingen heb ik ze met toeval aangeleerd of zijn er onbewust in geslopen. Maar ik "stuur" ze over het algemeen wel. Mijn Joey kan dan ook heel erg veel, in combinatie met rennen, apporteren, commando's op afstand enz. is het voor hem werken. Vandaar dat ik elke keer nieuwe dingetjes zoek :-) 

Maar af en toe gebeuren er dingen bij toeval en die beloon ik dan inderdaad, en probeer het daarna opnieuw uit te lokken zeg maar.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Hier een mengelmoes van vanalles en nog wat :-D 'zit' heeft Winter van Ginny afgekeken. Ik zei zit, Ginny ging zitten, Winter keek er naar, keek naar mij, keek nog eens naar haar en ging er maar naast zitten. Hij heeft daar nooit een beloning voor gehad.

'Af', 'bah', 'wacht', 'blijf' en 'ho' heeft hij allemaal op cursus geleerd.

... en sinds gisteren kan hij op commando 'mama' zeggen. Hij was op zo'n typische ZWH manier aan het kletsen en maakte een geluid dat precies 'ma-ma' was, waarop mijn moeder en ik dus in de lach schoten, het woord herhaalden en hij ineens alle aandacht kreeg. Later in het gesprek zei ik 'maar mama...' en Winter tetterde er ook weer MA-MA tussendoor. Ik heb geloof ik per ongeluk een papagaai gekocht O-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

"
... en sinds gisteren kan hij op commando 'mama' zeggen. Hij was op zo'n typische ZWH manier aan het kletsen en maakte een geluid dat precies 'ma-ma' was, waarop mijn moeder en ik dus in de lach schoten, het woord herhaalden en hij ineens alle aandacht kreeg. Later in het gesprek zei ik 'maar mama...' en Winter tetterde er ook weer MA-MA tussendoor. Ik heb geloof ik per ongeluk een papagaai gekocht O-) "


.Haha, super leuk :-D ;-)

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^