vraag over machtpositie 2 reuen..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

gisteren hebben sem en scody hun 1ste wie is de baas in huis gevecht gehad..

scody is nu ookal bijna 9maanden dus word ook volwassen en wilt nu de rol overnemen,, dus daar liggen ze nu soms mee in de clinch... maar het is gelukkig maar heel kort, en als er 1 wegloopt dan is het ook gelijk klaar..

ze hebben dat momenteel nu over speeltjes en botten...


wat zeggen jullie,, laat ze het maar uitzoeken als er een duidelijke rang tussen die 2 is dan stopt het,, of moet ik als baasje ingrijpen??

maar veder van de tijd gaan ze heel goed met elkaar,, en gisteren was hun 1ste x dat ze dit deden, 1x over een speeltje buiten en 1x om een bot.. en scody de jongste die wint het van sem


honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ingrijpen, jij bent de baas ;-).

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

ik twijfel heel erg,

aan de ene kant denk ik laat ze het maar uitzoeken dan zijn ze er sneller vanaf

en aan de andere kant heb ik ik moet ingrijpen en klaar nu met deze onzin..

ben erg in twee strijd momenteel O-)

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" ik twijfel heel erg,

aan de ene kant denk ik laat ze het maar uitzoeken dan zijn ze er sneller vanaf

en aan de andere kant heb ik ik moet ingrijpen en klaar nu met deze onzin..

ben erg in twee strijd momenteel O-) "


Als je twee zoontjes had zou je het dan tolereren dat ze gingen knokken om een voetbal of zou je ingrijpen omdat je dat gewoon niet wil hebben?

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Is het niet altijd zo dat wanneer je een hond erbij neemt, ze een keer gaan uitvechten wie de baas is? Is dat achterhaald of broodje aap? Ik dacht nl dat dit sowieso zou gebeuren.....?

Overigens ben ik het wel eens met wat RVS zegt.

Dus moet je er dan altijd tussen springen?

Toevoeging.....ik ben heel benieuwd en wil het graag weten want Willem krijgt over anderhalve week een "broertje/vriendje"!

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Vechten over een speeltje of bot laat ik niet toe, dan grijp ik in.

Maar als ze een soort van "machtstrijd" uitvoeren met veel lawaai en uiterlijk vertoon maar geen fysieke schade dan laat ik ze lekker.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Het ligt eraan is het gewoon een snauwpartij van "opzouten deze kluif is van mij" of als er te ruw in het spel gedaan wordt heb ik geen probleem een woordenwisseling mag.

Maar serieus aan de gang is hier gelijk ingrijpen!
Nu is er hier totaal geen strijd tussen de beide heren dus heb ik nog nooit hoeven ingrijpen.

Je merkt zelf wel of iets onder woordenwisseling valt of onder een treetje hoger dat is het moment dat je als baas moet ingrijpen.

Wellicht deze periode er voor kiezen geen speeltjes en kauwgoed te laten slingeren.
Klaar met spelen alles opruimen.
Ieder een eigen plek om te kluiven en ook ben je klaar blijf je bij de ander uit de beurt.
Zijn ze klaar met kluiven maar de kluif nog niet op gelijk ook de kluif opruimen zo voorkom je al dat er hier een woordenwisseling om komt.

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

het was veel gebrom en gegrom en tegen elkaar aan springen en en als laatste een waarschuwing nip(scody) naar sem toe. en toen was het klaar... dit was tijdens het spelen met de bal.. en met het botje was het dat ik ze bijde een botje wou geven en dat sem het liet vallen en scody eht wou pakken,, dat ze weer eht zelfde deden, met als einde weer een nip van scody en dat sem weg ging..

dus is dat gedrag om te corrigeren,, of dit gewoon laten gaan.. ze bijten elkaar niet super had tot bloedens toe ofzo..

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

ik denk idd dat duidelijkheid hier de sleutel is.....
kluifjes op hun eigen plekje geven, en ze blijven uit elkaars buurt totdat het op is....
zo voorkom je dat ze er ( eventueel ) om gaan knokken....
laat jouw twijfel niet merken, maar wees kordaat....;-)
als het duidelijk is voor je honden dat jij bepaald hoe en wanneer er gekloven, gegeten en gespeeld word,
voorkom je al heel veel van dit soort opstootjes...

verder heb ik met de machtstrijd waar N & dogs het over heeft ook geen moeite....
dan laat ik ze lekker sparren...':-)

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

" het was veel gebrom en gegrom en tegen elkaar aan springen en en als laatste een waarschuwing nip(scody) naar sem toe. en toen was het klaar... dit was tijdens het spelen met de bal.. en met het botje was het dat ik ze bijde een botje wou geven en dat sem het liet vallen en scody eht wou pakken,, dat ze weer eht zelfde deden, met als einde weer een nip van scody en dat sem weg ging..

dus is dat gedrag om te corrigeren,, of dit gewoon laten gaan.. ze bijten elkaar niet super had tot bloedens toe ofzo.. "

Dit zou ik niet accepteren, ik heb een onderdanige teef en als ik mijn reu haar alles zou laten afpakken dan zou ze nooit wat krijgen. Duidelijk maken aan je honden wat van hen is en waar ze vanaf moeten blijven. Botten van elkaar afpakken vind ik niet oké.
.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

tja, moeilijk...
ik ben er iig niet van, maar mijn hond is niet zo van even een snauwtje en klaar, dus ik laat bij haar heeeel weinig gaan, want dan heb je gewoon feest...

ik persoonlijk zou ook niet goedkeuren dat ze elkaars eten afpakken...allebei op eigen plaats kluiven en een directe toenadering meteen afkappen..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

jij moet voor beide honden opkomen dus goed opletten en tijdig ingrijpen.

Bij mijn vriend thuis hadden ze twee teefjes, alles ging goed totdat de jongste volwassen werd en toen ontstonden de gevechten die alleen maar erger werden totdat de honden voor de rest van hun leven uit elkaar gehouden moesten worden. Zover moet je het dus nooit laten komen.

Duidelijk zijn, in huis rust instellen, eten apart, botjes, speeltjes alleen onder toezicht en tijdig ingrijpen voordat het uit de hand loopt.

honden page profiel MarijkeMarijke

Ik heb 2 pittige dames. Strijd over voer tolereerde ik met mijn 1e 2 teven wel. De oudste en rang hoogste won altijd. Zij deed dit op een manier zonder letsel. Ze was zeer consequent en assertief.
Na overlijden van de oudste heb ik er een pup bijgenomen. Nu is het de jongste die de strijd aangaat op een manier die niet lijkt op die van de overleden hond. Ze doet het in mijn ogen te fel: ze bijt er echt gaten in. Ik moet zeggen dat haar oudere zuster minder assertief en consequent is dan de overleden hond. Daar heb ik 1x op ingegrepen. De pup is nu duidelijk de rang lagere.
Verder bevestig ik de rang van de hoogste door met haar alles het eerste te doen. Eerst haar aanhalen, eten geven enz. en dan pas de jongste. Dat werkt tot nu toe goed. De handicap is, dat het leeftijdsverschil nu groter is dan bij de 1e combinatie. Eerst zat er 4 jaar tussen en nu 9 jaar. De jongste is lichamelijk sterker. Ze weten dat van elkaar. Bij de eerste combinatie was het andersom. Die konden elkaar lichamelijk goed aan. De combinatie die ik nu heb zijn geen dikke vriendinnen. Ze spelen/stoeien niet meer sinds de jongste de oudste lichamelijk kan overvleugelen.
Ik denk dat het een combinatie is van ervaring, gevoel en verstand. Wanneer je twijfelt is het misschien een idee om het een gedragstherapeut te vragen.

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

oke dan zet ik scody op zijn plaats als die dat doet... en botjes apart geven.. ;-)


maar als ze dan buiten spelen met een bal of iets,, en dan hebben ze een opstootje met elkaar,, is dat ook erg. of is dat gewoon?? want dat doen sem en scody bijde soms... niet heel vaak maar eens in de zoveel tijd willen ze perse allebij het zelfde hebben. en dan is het ook gebrom en gegrom.. zijn net kleine kinderen soms O-)

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" oke dan zet ik scody op zijn plaats als die dat doet... en botjes apart geven.. ;-)


maar als ze dan buiten spelen met een bal of iets,, en dan hebben ze een opstootje met elkaar,, is dat ook erg. of is dat gewoon?? want dat doen sem en scody bijde soms... niet heel vaak maar eens in de zoveel tijd willen ze perse allebij het zelfde hebben. en dan is het ook gebrom en gegrom.. zijn net kleine kinderen soms O-) "


.Een simpel "HEY!" is vaak voldoende

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

ja dat denk ik wel, ze reageren goed op stemgeluid ;-) dan gaan we dat gewoon voortaan doen,,

maar ik dacht ik zal eerst hier even de vraag neerleggen, want vaak hoor je ook dat je ze moet laten gaan, zodat ze kunnen uitzoeken wie de roedelleider is van de honden...

honden page profiel hans masthans mast

honden foto van hans mast

hoi vivian

een keer knokken met elkaar dat is niet zo erg,en zeker niet als de honden elkaar kennen,en als jij vind
dat het te hard gaat?dan zou ik zeker wel in grijpen
,want jij moet laten zien dat je de baas bent en niet een van de twee honden ik wens je er veel succes mee,maar dat zal wel mee vallen denk ik,en zeker als het bordercollie,s zijn

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik heb dan wel een reu en een teefje, maar ook hier was (vooral in het begin) ook wel eens een 'discussie'. Ik tolereer dat ze grommen of elkaar iets duidelijk maken (bv. afstand houden) maar als het naar mijn gevoel te ver gaat dan kom ik er tussen. Dan zeg ik eens luid genoeg of nee. Zo hadden ze in het begin wel eens ruzie over speeltjes. Perdie speelde nooit maar nu Orga ermee speelde moest ze het ook hebben. Dan ga ik éénmaal ieder zijn speeltje en als er dan nog spanningen waren dan ging het speeltje terug de kast in. Ik ben niet zo voor honden het helemaal zelf te laten oplossen. Tot op een bepaalde hoogte wel maar als het te ver gaat grijp ik in. En nu liggen ze soms naast elkaar te kluiven tegenwoordig :-D

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Ik heb hier eenmaal spanning gehad tussen de heren... Reilly heeft momenteel behoorlijk wat last van zijn hormoontjes. Ik merkte het al voordat we een weekend weg gingen: over BJ's plas heen plassen, als ze samen aan het snuffelen waren, BJ blokkeren om daar alleen te kunnen plassen. Toen gingen wij een weekend naar Brussel, BJ's fokker bezoeken en m'n schoonmoeder ophalen vanaf het vliegveld. Ivm ruimtegebrek kon Reilly helaas niet mee, dus logeerde hij bij mijn ouders. Tussendoor hebben we Brussel ook bezocht, BJ was echt ontzettend moe. Eenmaal thuis, Reilly weer opgehaald, pakte Reilly zijn rangorde strijd op. Eenmaal heeft BJ toen gegromd, in zijn vermoeidheid heeft hij even aangegeven "dat ie nu eens moest ophouden". En dat.... was voor Reilly zijn kans, BJ ging er EIN-DE-LIJK eens op in. Ik heb hier een paar dagen lang spanning gehad, Reilly wilde echt het gevecht opzoeken en aangaan met BJ. Arme jongen, hij maakte geen schijn van kans! BJ is zo verschrikkelijk "Alfa". Hij heeft alles genegeerd, hij straalde rust uit, maar met een bepaalde attitude. Ik heb hier niet ingegrepen, maar met bewondering naar BJ staan kijken hoe hij het oploste. Er is geen enkele grom aan te pas gekomen. Na een aantal dagen begonnen ze weer te spelen, maar zodra het voor Reilly omsloeg om in spel rangorde te gaan bepalen, kapte BJ het gelijk af en liep weg. Ik heb echt niets hoeven doen, het loste zo vanzelf op!

In jouw situatie zou ik overigens wel ingegrepen hebben. Dit lijkt me ook geen rangorde bepaling. Hier heb ik Reilly en BJ geleerd omstebeurt het balletje te pakken. Reilly is sneller dan BJ en knalde regelmatig in volle snelheid bovenop hem, wat natuurlijk flink zeer doet. Dus tegenwoordig wachten ze bij mij wanneer de een net z'n beurt heeft gehad. Lijkt me ook verstandig om dat jouw honden te leren. Daarnaast kun je de botjes ook geven op hun eigen plek, zodat ze ze niet meer van elkaar kunnen afpakken (deze tip is al gegeven). Scody komt nu in zijn puberteit terecht, dus je mag hem best weer even grenzen stellen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zou zeker ingrijpen. Ruzie om een spleeltje is speeltje afpakken. Zo leren ze dat ruzie maken om een speeltje betekend einde met de pret. Later kan je ze elk een eigen ander speeltje geven, dus niet dat ene speeltje. Een kluif elk op een aparte plek geven als een de ander wilt afpakken, gelijk terug op zn plek. Buiten elk een eigen bal mee. Ze moeten rekening leren houden met elkaar en leren samen werken.

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

dan doen we gewoon speeltjes apart en botjes apart... denk dat scody zijn hormonen nu gewoon een grote rol spelen,, want het zijn veder ook echte vriendjes..

wat me wel opviel vandaag met los lopen en spelen,, dat scody steeds sem om zijn rug wil laten liggen maar zonder grommen of iets maar gewoon tegen elkaar op springen en dan zet scody zijn kracht in de strijd en dan wint hij.. maar dit is echt spel,, dat maakt toch veder niet uit??

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

ik ga mee met andere die zeggen dat jij als baas dat niet tolereert.Maak duidelijk dat je dat niet accepteert.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  

. Hier heb ik Reilly en BJ geleerd omstebeurt het balletje te pakken. "


.ik vind dit een geniale oplossing! Een hou je naast je, de ander moet een speeltje pakken en voertje als hij bij je is en zo wissel je het om. Kan je ook buiten doen, om en om balletje halen

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Vechten mag niet! Lost nooit iets op. De winnaar voelt zich gesterkt en dat smaakt naar meer. De verliezer wordt een angstbijter want aanval is immers de beste verdediging. Dus ingrijpen voor het escaleert.
Een grommetje is niet erg, maar let op de lippen. Slappe lippen of zijn er kiezen te zien dan is er nog geen aanval, al is het tonen van alle tanden wel een fase verder dan alleen een grommetje met slappe lippen.  Daarna volgt de fase dat je alleen voortanden ziet en dan is het hommeles.

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Ook in spel kunnen ze rangorde aan het bepalen zijn. Tegen elkaar opspringen en de ander op zijn rug duwen vind ik niet respectvol. Scody is gewoon zijn grenzen aan het verkennen, en Sem is ook nog jong en gaat er in mee (zo te horen). Wat ik al eerder zei: het is best eens goed om nu duidelijke grenzen te stellen. Ik zou het zelf niet eens zo ver laten komen. Reilly zag ik van de week voor het eerst tegen een andere hond opspringen om hoger te komen staan in het spel, ik wil dat niet van hem zien en heb hem gecorrigeerd. Ik ben het graag voor, voordat dingen escaleren. Maar je moet het verder zelf weten hoor, jij kent je honden het beste!

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

scody is idd zijn grenzen aan het verkennen,, en soms doet sem mee en soms gaat die gewoon liggen en negeert die het.. en dan stopt scody ook, en gaat die wat anders doen..

binnen mogen ze het van mij hellemaal niet doen,, maar buiten mogen ze het soms wel, omdat ze anders naar mijn idee niet echt kunnen spelen,, want heel vaak rennen en vliegen ze ook achter elkaar aan als een soort van pakspel..

gisteren geoefend met omstebeurt speelgoed pakken,, sem bleef netjes wachten alleen scody niet dus daar ga ik extra mee oefenen

gisteren ook botjes apart gegeven, maar ze gingen uiteindelijk naast elkaar liggen en er was niks aan de hand,, denk dat eht de vorige x was omdat sem het liet vallen en scody het daarom wou pakken...



honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Zolang het gemoedelijk is laat ik ze gaan.
Maar is het echt vechten om wie is de baas of ranghoogte dan moet je ingrijpen.
Doe je dat niet, dan heb je kans dat je ze straks gescheiden moet gaan houden.

Ik heb hier vier reuen en geen één is de baas, dat ben ik.
Wij hebben voor de honden gekozen en moeten hen dus ook leiden.

honden page profiel Vivian   <3    SemVivian <3 Sem

honden foto van Vivian   <3    Sem

tot nu toe emt spelen geen conflicten meer gehad,, misschien was het 1 malig die dag... hadden ze bijde een rot humeur O-) het spelen en stoeien met elkaar doen ze natuurlijk wel,, maar wel op normaal nivo en dat mag van mij... zodra het te hardhandig word zeg ik HEY en dan stoppen ze meteen

;-)

Volgende forumvraag: Snuffelen aan oog
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^