Wat is eigenlijk een boerenfox(vaak krijg ik deze vraag)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Hallo lieve mensen.
Zal even een korte beschrijving doen wat eigenlijk een boerenbox is.
Het is geen jack russel wat men vaak denkt.


De boerenfox (ook wel: Boerenfoks) is een kleine, hoogbenige terriër die qua verschijning veel lijkt op de gladharige Foxterriër en Jackrussellterriër, iets dat niet vreemd is: onder het niet-erkende ras Boerenfox, wordt een hond verstaan, die vermoedelijk afkomstig is uit een kruising tussen de Foxterriër en de (hoogbenige) Jackrussellterriër (de Parson Russel-terriër). De term Boerenfox wordt in de volksmond echter gebruikt voor allerhande kruisingen, tussen kleine terriërsoorten. Een kruising tussen een Jackrussellterriër en een Boerenfox, zal in de regel resulteren in een Boerenfox, terwijl in essentie een Boerenfox, afkomstig is uit boerenfox-ouders. Zelfs uit de oorspronkelijke kruising van een Foxterriër met een Jackrussellterriër komt geen boerenfox voort, maar een bastaard.

In de regel wordt de term Boerenfox, al dan niet abusievelijk, gebruikt voor:

een hond waarvan beide ouders Boerenfoxen zijn (het niet-erkende ras Boerenfox);
een hond waarvan één ouder een Boerenfox is en de andere ouder tot een ander (hoogbenige) terriërsoort behoort, zoals de Foxterriër of de Russellterriër waar de Boerenfox oorspronkelijk uit voortkomt;
een hond, waarvan de ouders beide tot een ander terriërsoort behoren, bijvoorbeeld een Russellterriër, gekruist met een Fox Terriër.
De boerenfox is niet officieel erkend als hondenras, maar toch onderscheiden ze zich duidelijk van andere rassen en kruisingen. De vacht van de boerenfox is meestal wit, zwart, bruin gekleurd en gladharig. Boerenfoxen hebben een schofthoogte van rond de 40 cm. De dieren staan bekend om hun felle karakter, hun doorzettingsvermogen en hun waaksheid. Naast het feit dat ze vaak erg intelligent zijn, hebben ze ook een dominant karakter, waardoor een consequente opvoeding vereist is.

Van oorsprong zijn boerenfoxen boerderijhonden. Het zijn dan ook perfecte muizen- en mollenvangers. Vanwege hun grote uithoudingsvermogen, behendigheid, speelsheid en leergierigheid zijn boerenfoxen ook uitstekend geschikt voor de hondensport (agility, flyball, frisbee).



Liefs Jo ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat is eigenlijk een boerenfox(vaak krijg ik deze vraag)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

boerenfoxen zijn leuk :-D


leuker dan Jack Russels vind ik.

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca... 3 doggies

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Mijn opa en oma hebben zolang ik leef al boerenfox..

Kben er niet echt blij mee...

Kvind het mooie honden maar die van mn opa waren goed vals..maar dat zal zijn eigen schuld wel zijn..die naaide de honden op..
Maar vergelijken met een jack russel? :-D Haha...

Gisteren in de dierenwinkel was een meisje die zei:
Mama het is geen tekkel hoor maar een rottweiler..
haha ik kwam niet meer bij..WAT EEN VERSCHIL..!!

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

De dieren staan bekend om hun felle karakter, hun doorzettingsvermogen en hun waaksheid. Naast het feit dat ze vaak erg intelligent zijn, hebben ze ook een dominant karakter, waardoor een consequente opvoeding vereist is.

Whahah De boerenfox van mijn vriend is een kleine bangerd, en leert heel simpel. Wel grappig dus.

Ik ken trouwens meer boerenfoxjes met een schofthoogte rond de 30 cm dan 40... Die van mijn vriend is wel rond de 40 cm maar die van mijn buren is de grote van een chihuahua XD

honden page profiel jojo

honden foto van jo

mijn bf zijn teefje was 40 en onze reu pluto 42 hoog.
En ikzelf ken veel bf en zijn alle hoger als de 40 cm meestal tussen de 40 en 45 cm.
Ik vindt het wereld honden lief trouw en rustig(maar dat ligt idd aan de opvoeding) :-D

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca... 3 doggies

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Ow en trouwens die van mn opa, Sjuul die blaft ZO ERG...Dat gaat je door merg en been...
MAAR hij was een ongeloofelijk lieverd..je moest alleen weten dat je NIET met je gezicht in zijn buurt moest komen..en hij was erg baasgericht..

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

De oude hond van mijn vriend was een kruising jack russel, yorkse terrier.

De dierenwinkel experts zeiden dat het een keeshond was...

Hij leek op een cairn terrier om jullie een beeld te geven.

Mensen zijn grappig...

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Onze Flos heb ik ook gekocht als boerenfox. Zijn moeder was een gladharige teckel gekruist met een jackrussel/fox (ze was helemaal zwart en heel laag op de pootjes.) en zijn vader is hoogstwaarschijnlijke een bordercollie/Friesche stabij. Het enigste wat Flos echt gemeen heeft met een boerenfox is dat hij van de boerderij komt. Hij is erg lang van lijf en kortbenig en heeft een enorm hoofd met grote oren voor zijn lichaam, verder zwart/wit.

Onze Morris is een rasechte draadharige foxterrier. Voor Morris hadden we een gladharige foxterrier. Ook een prachtbeestje. Vele zagen hem aan voor een hoogbenige JR en vaak kreeg ik opmerkingen waar zijn lange snuit vandaan kwam. Morris heeft die lange snuit ook, alleen bij hem valt het niet zo erg op! Ik zelf vindt de echte boerenfoxen, zoals je ze tegenwoordig nog maar weinig ziet, prachtig. Die van jouw is echt heel erg mooi. Vooral zijn kleuren...


Groetjes Monique

honden page profiel marianne4umarianne4u 3 doggies

honden foto van marianne4u

Helemaal waar Jo :-D Ik heb ook een boerenfox nml.Hummer. Net een stuiterbal maar nu hij wat ouder is geworden merk ik dat hij rustiger wordt.
Ik ken er verschillende maar ze zijn allemaal heel erg leuk.

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn 3 doggies

honden foto van wil geen lid zijn

zo nou snap ik eindelijk wat het nou precies inhoud!! :-D

honden page profiel tanatana 3 doggies

honden foto van tana

de boerenfox is de oorspronkelijke werk terrier van het boerenerf. toen het tentoonstellingshonden werden, en de hoofden sterk veranderden was dominee jack russel het hiermee niet eens. hij fokte zijn eigen type waarvan hij verbood dat ze in het engelse stamboek werden opgenomen. na zijn dood is dit toch gebeurd, en dit zijn de parson jack russels geworden.
hoe dat met de kortbeentjes is gekomen weet ik niet.de huidige boerenfox is meestal een kruising maar hebben evenvaak het oorspronkelijke karakter, waar de dominee voor stond. :-) tana.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

de boerenfox staat niet bij de hondenrassen op hp toch??

of heb ik dat mis??

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat is eigenlijk een boerenfox(vaak krijg ik deze vraag)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^