Onze Liz doet heel raar... Wie weet wat dit kan zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Kim, baasje van Laika, Caelin, Lizzy en Bella +

Hi all,
Graag zou ik jullie advies willen vragen. Sinds een paar weken doet Lizzy (Jack Russell Teefje van 2 jaar, geholpen) vreemd. Beetje lastig uit te leggen, ze is zichzelf niet. Ze is rustiger dan normaal, behalve als ze iets ziet, dan is ze meteen volledig overprikkeld. Hier hebben wij een tijdje terug een GT voor ingeschakeld en dit ging al een aantal maanden veel beter, alsook haar agressieve gedrag, wat geheel weg was. Is nu deels weer terug, ook een teken dat ze niet lekker in haar vel zit.
Het meest vreemde is dat ze sinds een paar weken steeds af en toe in huis plast. Frequentie van uitlaten/tijdstip van uitlaten maakt allemaal niks uit. Maar gisteren en vandaag had ze zelfs een paar keer op ons bed geplast! Dit doet ze nooit! En ze was net uitgeweest. het is wel steeds best veel. Vorige week heeft ze ook een paar dagen last gehad van diarree, dit is na wat dagen licht verteerbaar voer overgegaan.
Ik weet niet of ik dit bij medisch of bij opvoeding moet zetten, er is namelijk wel 1 verandering gaande en dat is dat ik nu 10 weken zwanger ben, zou ze daarop zo kunnen reageren? Ik ga morgen ook gelijk naar de dierenarts, maar ik zou graag jullie gedachten hierover willen vragen. Alvast bedankt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

het zou zeker kunnen zijn dat ze wat onder de leden heeft, een virusje , blaasontsteking, veel plassen direkt na het uitlaten, en diaree , virusje.

blijkt dat vandaag, nu is het zondag nog het geval, dan morgen ook nog, dan zou ik zeker de dierenarts even benaderen, en laten checken, neem voor het zekere ochtend urine mee, vang dat op en neem het mee.

heb je niet iets om het op te vangen ? apotheek vlakbij ? haal een containertje, om de plas in te doen, steelpan onder de gat, en in het potje. mee nemen. als het vandaag en morgenochtend nog niet jofel is.

beterschap voor je jack. en laat je het nog even weten hier ?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat betreft jouw zwangerschap, van harte gefeliciteerd, mooi wonder toch. :-D

tuurlijk reageren honden daarop, maar worden daar niet ziek van, vandaar even alles laten checken bij je dierenarts als het vandaag nog zo is.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Dat laatste zou best eens kunnen... Mijn zus haar cyclus raakt in de war als de hond loops is. Klinkt raar, maar toen ze zwanger was, en het nog niet zeker wist, wist de hond het al wel: die was voor haar doen ineens vreselijk knuffelig.
Maar laat haar toch even onderzoeken op blaasontsteking. Je weet maar nooit. Is ze gesteriliseerd? Misschien heeft ze wat moeite met haar blaasspieren? Vraag het even na bij de da.
Gefeliciteerd nog!

honden foto van Kim, baasje van Laika, Caelin, Lizzy en Bella +

Dank jullie wel :-) Ja ik denk ook aan een blaasontsteking, maar wat ik zo vreemd vind, normaal kan ze heel goed aangeven wanneer ze uit moet. Dan gaat ze even zachtjes piepen en rent ze naar de deur. Maar nu, niets van dit alles. En ze piest op ons bed en in haar eigen mand, vervolgens gaat ze erin liggen ;-)terwijl er zat andere mandjes staan (en ze komt bij een goede fokker vandaan, heeft dit nooit eerder gedaan).

Even los van de blaasontsteking, dit is toch heel vreemd gedrag??!!

Wat ze de laatste tijd ook steeds heeft, is dat ze per se bij mij op bed wil liggen 's nachts, terwijl ze weet dat dit niet mag (omdat ze op de meest onmogelijke plekken gaat liggen en ik dan niet slaap). Toch probeert ze het elke keer weer, terwijl normaal 1 of 2 keer terug sturen naar haar mand genoeg is. 

Bedankt voor de tip Willemijn, alvast de urine opvangen, dan gaat het een stuk sneller :-) Ik ga morgen naar de dierenarts

honden page profiel Baasje van 2 verwende damesBaasje van 2 verwende dames 3 doggies

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Allereerst gefeliciteerd! Dat aanhankelijk bij zwangerschap heb ik al veel vaker gehoord, dat zou heel goed de oorzaak kunnen zijn van het bij je willen zijn. Maar of het plassen er mee te maken heeft....
Succes morgen bij de da!

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Gefeliciteerd met de zwangerschap!

Antwoord op je vraag: ja, het kan zeker te maken hebben met de zwangerschap. In feite is het zelfs een hele logische verklaring voor het gedrag... Ik was nl wat verbaasd over wat je schreef (met name over het op bed plassen) tot ik las dat je zwanger bent ;-).

Zwanger zijn is bij honden tot op zekere hoogte niet zomaar iets 'normaals' wat erbij hoort. Vaak wordt namelijk alleen de hoogste teef (teven) drachtig en de rest niet. Teefjes kunnen ook heel erg veranderen na de dracht, juist omdat ze ineens zoveel hoger in de rangorde gekomen zijn (ik denk dat genoeg fokkers wel problemen hebben (gehad) met een onzinlijke teef tijdens of na de dracht).

Wat zo als eerste bij me op komt (maar dat is gewoon zo even een idee hoor) is dat je teefje zich behoorlijk hoog inschaalt in de verhoudingen en dat ze het eigenlijk niet wil accepteren dat jij zo'n bevoorrecht iets 'krijgt' als zwanger worden. Omdat het jou daarmee een hele hoge positie geeft. Het zou kunnen dat ze daarom die 'onzinlijkheid' laat zien om zo een reactie naar jou te geven van 'je mag wel zwanger zijn, maar IK sta nog steeds hoger op de ladder dan jij'.

Het is maar een gedachte want ik ken jullie roedel natuurlijk niet. Maar dit is wat bij me opkomt, misschien kun je er wat mee.

Overigens wil ik niet zeggen dat het niet iets medisch kan zijn hoor, dat kan natuurlijk ook nog. Maar het zou wel toevallig zijn... Ik herken namelijk heel veel van dit gedrag, alleen dan toen Dobber drachtig was. Werd ze ook onzinlijk en zo. Dus in dat opzicht herken ik het gedrag van je hond wel.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Ik ga mee met Willemijn en met Dobber.

ten eerste van harte proficiat!

maar een hond (al is ze geholpen) heeft nog wel wat basishormonen die haar hierop doen reageren.

Ten eerste zou ik een lichamelijke oorzaak uitsluiten.(blaasontsteking, oid)DA

en ten tweede....de psychologische...

je hond erkennen; haar gedrag, haar angst.
Ze weet dat er iets op til is en ze wordt door de geur van je zwangerschap nu onrustig. (wij ruiken niks, maar een hond is hiervoor zo gevoelig)

haal haar aan, neem haar bij je, en praat veel.
corrigeer haar (plassen op bed is echt no go, en geef haar haar plek.
zet ze in haar mand, zonder haar af (zoals in rust geven, nadat je haar hebt gerustgesteld)
Hoe komt ze eigenlijk op je bed? Doe de slaapkamer dicht; dat is een signaal; tot hier en niet verder.(zachtjesaan wennen aan een nieuwe situatie; binnenkort mag ze toch ook niet in de wieg?

Het is een woelige periode, gelukkig heb je nog een hele tijd om aan het nieuwe leven te wennen, en je hond samen met jou.

geniet van je zwangerschap!

honden foto van Kim, baasje van Laika, Caelin, Lizzy en Bella +

Dank voor jullie reacties!! Hier de update. Ik ben inmiddels naar de dierenarts geweest, die heeft een urineonderzoekje gedaan, daaruit bleek dat ze geen blaasontsteking heeft maar wel een irritatie aan haar blaas als gevolg van stress. Toen ik meldde dat ik zwanger was hadden ze gelijk zoiets van, ja dat is de reden. Ik heb nu een homeopathisch middel gehad ter ondersteuning van de blaas.

Maar goed, dat neemt niet weg dat ze stress heeft. Hoe kan ik haar helpen haar stress te verminderen? Wij werken met kalmerende signalen, omdat de roedelmethode totaal niet werkt bij haar. Wie heeft tips?

@Kiki, Wodan: Ik ga inderdaad al vaker bij haar zitten en haar aanhalen, dit lijkt ze prettig te vinden, maar uit zichzelf komt ze niet bij me liggen. Ze gaat nu juist vaker in de mand liggen, maar wel altijd bij mij in de buurt en ze houdt me nauwlettend in de gaten. Dit deed ze altijd al wel, maar het lijkt nu veel erger geworden. Rust bouwen we al vaak in, omdat ze van nature al gauw overprikkeld is. Maar hier ga ik extra op letten. De reden dat ze bij ons op bed kan is omdat wij in een appartement wonen. Voor de rust van de honden onderling zitten ze als wij niet thuis zijn apart (2 honden in de woonkamer, Liz in de gang en slaapkamer), dit ging altijd goed, tot nu dus. Inderdaad misschien maar even de regels aanpassen.

@ Dobber: Jou verhaal klinkt heel logisch en ook een goede verklaring, al ben ik niet zo'n fan van de roedelmethode. Maar goed, ik kan mij vinden in jou verhaal, en ik weet dat zij gedrag vertoont wat bij een ranghoge teef zou horen. Hoe zou jij het aanpakken dan?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Vaak wordt namelijk alleen de hoogste teef (teven) drachtig en de rest niet.

Dat is ook logisch toch als je bedenkt dat een roedel een familie is, een moeder, een vader en jongen van allerlei leeftijden. Tenminste bij wolven is dat zo. Honden zie je juist vaak alleen rondscharrelen, en als je groepjes ziet zijn dat dan weer moeders met hun jongen.

Is het niet gewoon zo dat een zwangere anders ruikt door de hormonen en een gevoelige hond daardoor erg van slag van kan zijn? Katten kunnen trouwens ook sterk reageren en dat zijn geen roedeldieren bij mijn weten.

Misschien is  Bach bloesem iets voor haar? Verder zou ik haar vaste gewoontes aanhouden, misschien wat extra aandacht op een goed moment, een extra vriendelijk woordje, een extra spelletje, maar niet overdreven, het beste lijkt me om gewoon jullie ritme aan te houden.

Volgende forumvraag: ziek?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^