Gentle Leader tips/advies. UPDATE

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Ja, ik weet het forum regels enzovoort maar goed het is gewoon een vraag.

Na een jaar van ziekelijk uitval gedrag en er zo ongeveer alles aan gedaan te hebben heb ik besloten dat Faya een GL om krijgt. Weliswaar niet alleen de GL, haar tuig blijft even goed ook om zodat ik een dubbele lijn heb en ik de kans op blessures minimaliseer.

Op deze manier hoop ik een stukje extra controle te krijgen en haar kracht te ontnemen zodat we beter aan het werk kunnen. Nu kan ik niet veel meer dan goed blijven staan, vasthouden en haar wegsleuren doordat mevrouw in het afgelopen jaar nogal wat groter en sterker geworden is. Afleiding en begeleiding lukt niet meer want ik ben geen superwoman maar dat hoop ik zo weer terug te krijgen.

Nu we dit stukje uitleg gehad hebben zou ik graag willen weten of mensen nog handige tips of advies hebben zodat het hopelijk gaat slagen. Rustig aanleren is logisch maar ik hoop dat er wat tussen zit. Ik heb namelijk geen ervaring met dit soort hulpmiddelen.

Namens mijn armen, schouders, nek en rug alvast bedankt O-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Heb je ook al eens een tuig geprobeerd waarbij een voorsluiting zit, zodat je meer grip op haar hebt?

En wat heb geprobeerd qua uitvallen en hulp erbij halen?

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

hmm, ik heb er wel ervaring mee
en als 1e raad ik dan toch echt aan om er een halsband bij te zetten
een halfcheck het liefste (wij gebruiken er 1 van stof in zijn geheel, maar leer, of met kettinkje kan ook)

dan valt nl de gl bij normaal lopen gewoon los, pas als de hond hevig beweegt pakt de GL het over
(mits eea netjes afstemd op elkaar) maar blijft de basis druk op de halsband

en bovendien staat het dan altijd gekoppeld en is dat niet afhankelijk van jouw sturing
sturen met 2 lijnen is enorm moeilijk, in een stress situatie is dan bijna niet te voorkomen dat de hond vol in de GL vliegt, wat heel onwenselijk is.

verder zal je moeten aanwennen, Gl om, Gl af, snoepje erbij, er mee laten eten, mee laten lopen in huis....... de ene hond accepteert het ding gelijk (die van ons vertrekt geen spier, steekt zelf zn neus er door) maar er zijn er ook waar het middel erger is dan de kwaal

en neem een GL, die zet je vast onder de kin op een vaste plaats, dat is milder als de halti
die door ringetjes gaat en bij aantrekken strakker komt te staan (pijnlijk en onnodig)

wij gebruiken het ding niet ivm trekken, maar ivm ongewenst gedrag van de hond in het verleden
hij toont het niet meer, maar de GL zit er in bepaalde situaties altijd op, gewoon....... ter veiligheid


maar nogmaals ik prefereer heel sterk 1 lijn die op een halfcheck en de GL gaat
ik was daar eerst niet voor maar een trainer heeft ons laten zien dat dat toch echt een
fijne optie is, met het minste gevaar op te veel kracht op de GL

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

Ik weet niet of je er al 1 gekocht hebt, maar anders heb ik er nog wel eentje liggen, die je zo mag hebben...

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

ik heb em tijdelijk bij Nyx gebruikt, de eigenaar van de winkel heeft ons een uur om een schap laten lopen, totdat ik het onder de knie had, haha. Eerder mocht ik de winkel niet verlaten ;-) (dierenwinkel in best, NL)
het beste is eigelijk om je te laten voorlichten in een echt goede dierenwinkel waar ze weten hoe het echt werkt(zonder datze zelf in een boekje moeten bladeren, van hoe was het ook al weer?)

maar wat zeer belangrijk is: NOOIT met lange lijn gebruiken, krijg je schuur/drukplekken van.
rechtoplopen, trots en happy
GL zelf vasthouden, liefst zo dicht mogelijk bij de kaak

gebruik em juist dan is ie je held
gebruik em verkeerd en t is een hell

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Een ulead bedoel je? Daar heb ik over nagedacht maar het probleem ligt meer bij de onbereikbaarheid op zo'n moment. Met een Ulead heb ik geen controle over haar hoofd en daarbij wil ik het niet gokken op de kwaliteit. Dan is het in combinatie met halsband maar die kan afschieten en zo'n ulead knapt zo. Er komt nogal wat kracht vrij namelijk en haar tuig kan dat hebben en ze kan er niet uit vandaan. Daarbij wil ik graag haar aandacht weer hebben, iets waarvoor ik haar nu als het ware voor moet schoppen zo ver weg is het (doe ik niet laat dat duidelijk zijn.)

Verder nouja wat niet haha. De opties zijn echter gering gezien haar problemen. Gt's zijn er al geweest maar goed daarvan kon ik er ook maar 1 serieus nemen.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Sorry ik ben nogal traag dit was voor Esther.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

@Goja: Daar heb ik nog niet eens aan gedacht, een iets strakkere halfcheck schiet niet zomaar af. Blond laat ik maar zeggen.

Hij gaat zonder morren om ook ze vind het geen probleem. Betekent niet dat ik haar er nu direct mee ga uitlaten maar het scheelt wel.

Bedankt voor je bericht!

@Manon: Ik heb er al eentje maar toch heel lief! Al denk ik dat Pim wel een veel grotere kop heeft dan mijn plaaggeest haha.

@Marlous: Dat is wel service! Helaas hebben we zoiets hier niet maar ik ben niet van plan dingen erger te maken dus heel voorzichtig.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

voordeel van de halfcheck is dat die niet af kan schieten
wij hebben zelf een hond met een sterke brede lange hals, maar een redelijk gestrekt hoofd
dus een gewone halsband is ook niet altijd wenselijk

ik was eerst niet zo voor dat koppelen, maar wij hebben al heel snel ervaren dat het
een heel prettige manier is omde Gl te gebruiken.

ik ben blij dat de GL bestaat, zonder hadden wij in grote problemen gekomen
niet alles is eruit te trainen, en als het er al uit is of lijkt, is het soms nog verstandig
om voorzorgsmaatregelen te nemen, er staat inmiddels genoeg ellende op HP
om te weten hoe belangrijk het is alles veilig te houden.
als een hond een GL moeiteloos accepteert en je gaat er verstandig mee om......

veel succes !!

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Jammer dat de gt's geen oplossing hadden.

Wel fijn dat de gl zo om wil hebben en dat er geen probleem mee heeft. Nu is het veel trainen op aandacht naar jezelf toe en belonen van goed gedrag in het bijzijn van een hond.

Valt ze bij elke hond aan? En wat is dan jou eigen reactie hierop?

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

@Goja: Ja dat is zo goed als het allerbelangrijkste in mijn ogen en ik doe er ook mijn best voor. Over zie ik het niet gaan maar dat geeft ook niet. Het moet echter ook niet richting ongecontroleerd neigen want daar ben ik het dan weer niet mee eens. Loop ik zelf ook rotter wat weer invloed heeft op dat spieheltje en zo gaan we naar beneden in plaats van omhoog.

@Esther: Ja dat zeker. Ik wil niet beweren dat ze allemaal slecht zijn maar als je dan weer een nieuwe hebt, alles laat zien en uitlegt en ze dan aan het einde zeggen ja en dan kom je op cursus dan ben ik uitgepraat.

Ze doet het tot nu toe naar zo goed als alle andere honden. De reactie is wat minder heftig op sommige onzekere kleinere honden maar ook niet allemaal. Er zijn twee uitzonderingen waarmee ze alles kan. Direct ook de twee meest stabiele, sociale en zelfverzekerde honden die ik ken. Ze wilt wel eens te ver gaan maar de ene komt dan direct bij mij of zijn baas staan en de ander kan haar prima zelf de baas. Totaal niet onder de indruk.

Maar het ligt er aan. Ik loop er nooit recht op af en probeer zo goed als alles te ontwijken. Mocht dit niet kunnen zet ik haar achter een auto en hou haar bezig. Is die optie er ook niet dan zet ik me schrap en probeer door te lopen.

Soms wil ik nog wel eens nee en kom mee zeggen maar zin heeft dat niet. Eten kijkt ze niet meer naar om op die momenten.

Overigens ben ik net even een rondje om gegaan met dat ding los om dus nergens aan vast en ik heb in tijden niet zo rustig gelopen. Zal wel tussen mijn oren zitten maar bij een onverwachte andere hond blafte ze twee keer en liep zo mee. Van agressie was niet echt sprake en ze schudde het zo af. Maar goed, haar kennende is dat vast een eenmalige actie omdat het nog wennen is.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Een hulpmiddel werkt idd beide kanten op. Dat laatste wat je schrijft is erg mooi. Ze blafte 2x en daarna was ze aan het schudden. Ze vond het spannend want ze blafte maar daarna zakte ze in haar emotie's en ging ze schudden.

Dat schudden kun je belonen d.m.v. een braaf of een goed zo. Veel honden weten tegenwoordig niet meer dat ze signalen kunnen inzetten om zichzelf en anderen te helpen. Als ze van jou een braaf of goed zo krijgt dan leert ze weer het schudden haar ook kan kalmeren.

De laatste zin van je is een aanname en jezelf en haar naar beneden halen. Geniet van het moment en ga elke keer wandelen met dezelfde energie en houding als vanmorgen. Zonde om jezelf en haar naar beneden te halen. Meid je bent op de goede weg en geniet daarvan!!

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Haha nou je had me op dat moment moeten zien hoor! Ik probeer het achteraf een beetje te bagetaliseren zodat ik niet te veel vooruit ga lopen op de zaken en ik straks misschien toch ergens een beetje teleurgesteld ben maar ik was apetrots haha. O-)

Maar dat is waar en daar heb je gelijk in, motiveert alleen maar extra! ;-)

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Hier een hond die uit valt naar honden die naast de fiets lopen.

Omdat ik hem dan ook bijna niet kan houden heeft hij de u-lead om, de riem klik ik vast aan de halfslip en de u-lead, zo kan hij nooit los schieten.

De GL was hier een ramp, 6 weken een drama met wandelen, dus dat was geen optie.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

"  Met een Ulead heb ik geen controle over haar hoofd en daarbij wil ik het niet gokken op de kwaliteit.  Dan is het in combinatie met halsband maar die kan afschieten en zo'n ulead knapt zo.  "

Even over dit stukje: voor het knappen van de U-lead hoef je niet bang te zijn.
Hier ook een gevalletje apart, en we hebben een hele poos met de U-lead gelopen: 50 kilo Leonberger 'in actie', maar dit ging prima; het is echt een stevig tuig.

Omdat het hier ook niet meer om uit te houden was (Taika was ook zéér onbereikbaar!), heb ik uit een soort van 'wanhoop' zo'n 4 weken geleden een gentle leader aangeschaft. Omdat onze hond niet zo van het 'ding = koekje = leuk, voorzichtig aanwennen' is, heb ik 'm omgedaan bij de voordeur en meteen gaan wandelen. Geen kans gegeven om te schuren of met de poot af proberen te doen, dus na 2 wandelingen was het ook klaar. Een zeer directe aanpak werkt bij Taika het best.

Ik heb er welgeteld 2 weken mee gelopen en getraind, en of het nou een omslag qua leeftijd is, dat ze opeens bij zinnen in gekomen, óf dat het toch die gentle leader was: ik heb na 2,5 jaar redelijk intensief trainen 'opeens' een hond die héérlijk meeloopt; zonder gentle leader nu welteverstaan.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"
Even over dit stukje: voor het knappen van de U-lead hoef je niet bang te zijn.
Hier ook een gevalletje apart, en we hebben een hele poos met de U-lead gelopen: 50 kilo Leonberger 'in actie', maar dit ging prima; het is echt een stevig tuig.

Omdat het hier ook niet meer om uit te houden was (Taika was ook zéér onbereikbaar!), heb ik uit een soort van 'wanhoop' zo'n 4 weken geleden een gentle leader aangeschaft. Omdat onze hond niet zo van het 'ding = koekje = leuk, voorzichtig aanwennen' is, heb ik 'm omgedaan bij de voordeur en meteen gaan wandelen. Geen kans gegeven om te schuren of met de poot af proberen te doen, dus na 2 wandelingen was het ook klaar. Een zeer directe aanpak werkt bij Taika het best.

Ik heb er welgeteld 2 weken mee gelopen en getraind, en of het nou een omslag qua leeftijd is, dat ze opeens bij zinnen in gekomen, óf dat het toch die gentle leader was: ik heb na 2,5 jaar redelijk intensief trainen 'opeens' een hond die héérlijk meeloopt; zonder gentle leader nu welteverstaan. "


Sorry Marlies ik drukte mis!

Maar klopt het is niet zo dat ze uit elkaar vallen als je er naar kijkt maar ik heb Faya al meer zien slopen wat niet zo makkelijk stuk zou moeten gaan. Afgezien van dat is het minder doelgericht zegmaar.

Wel goed nieuws zeg! Ik kan me voorstellen hoe blij je daar mee bent! Ik hoop dat er voor ons ook zo'n dag komt en dat ze leert ontspannen.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Het is inmiddels twee maanden later en laat ik eens een update geven!

Ik durf nu na twee maanden wel te zeggen dat het voor ons DE oplossing is geweest. Faya is de afgelopen weken helemaal niet meer uitgevallen naar andere honden.

Het heeft even geduurd eer we een balans vonden maar sinds zij niet meer op volle kracht kan ging het sowieso bij mij al heel anders. Ik loop toch veel meer ontspannen sinds ik weet dat haar energie te reguleren valt. Ik dacht dat het wel meeviel maar nu achteraf viel het dat toch niet.

Verder zoeken we het nog steeds niet op natuurlijk. De grote bogen blijven er standaard in en we maken geen kennis ofzo.

Vorige week ben ik twee keer een ontsnapte hond tegengekomen en zelfs dat was geen probleem. Ik heb hem weggestuurd en hij luisterde direct. Maar deze keren mocht ik hem wegsturen ipv dat madame al een hels kabaal maakte. Ze zat gewoon rustig naast me en liet het gebeuren. Dat vertrouwen in mij maar blijkbaar ook in zichzelf was en ben ik erg trots op.

Alles is veel meer ontspannen en gewoon zelfs leuk te noemen. Faya uitlaten is leuk geworden haha ik dacht dat ik dat pas zou kunnen zeggen tegen de tijd dat ze bejaard was. We kunnen grotere stukken lopen met een simpele slappe lijn. Ondertussen alles rustig bekijken en lekker overal kunnen snuffelen. Ja, ik heb nu zelfs een hond die de tijd neemt om iedere boom uitgebreid te besnuffelen.

We zijn er nog niet maar voor mij is dit al iets fantastisch. Helemaal goed dus

;-)

honden page profiel daisydaisy 3 doggies

honden foto van daisy

Kan me voorstellen dat je super trots en blij bent dat je nu normale wandelingen kan gaan maken.

Ik zeur al over 1 wandeling als die niet lekker gaat als ze bv echt der kop er tegen in gooit of een kat ziet en een run maakt gebeurt niet heel vaak gelukkig maar ik voel hem dan echt wel overal zitten. Zeg dan ook altijd oh je zou elke dag zo'n draak aan de lijn hebben.

Petje af dat je er een oplossing voor hebt willen zoeken en hebt gevonden.

Het is niets fijner om gewoon heerlijk samen aan de wandelen te gaan.


honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Wauw, wat super dat je nu zo'n stuk ontspannender kan wandelen. Ik ken het gevoel maar al te goed!
Fijn dat je iets hebt gevonden wat werkt; geniet van alle heerlijke wandelingen die nog komen gaan! :-D

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Wat fijn dat het zo goed gaat nu!
En hoe gaat het richting huis?
Meen me te herinneren dat Faya een sprint nam naar huis voor der eten toch?

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Haha Bianca dat klopt en dat doet ze nog steeds. Ze weet precies wanneer ze eten krijgt omdat ik dat simpelweg niet kan veranderen.

Echter heb ik wel de rondes kunnen aanpassen. Ik heb dat dus gewoon opgegeven. Ik laat haar vlak voor het eten even haar behoefte doen en meer niet. Dan heb ik alsnog 10 minuten een hond die alleen maar in de 'yeess ik ga zo eten' modus is maar goed dat is beter dan een half uur of langer.

Maar goed, met de GL heeft ze alsnog de kracht niet dus het is wel te doen. Ipv voor me uit te racen staat ze nu naast me te huppelen.

Gelukkig voor mij is dat maar 1 keer per dag haha

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

In het verleden heb ik een herder gehad die ik de GL nog op 10 jarige leeftijd heb omgedaan. Hetzelfde verhaal: alles geprobeerd en na ellelijke rug/arm/schouder problemen was dit, het laatste redmiddel.
Ik heb het de hond omgedaan en ben gewoon gaan lopen. (Ik heb er een riem aangedaan met een zo licht mogelijk gewicht. ) Wanneer ik de hond met de GL alleen liet was hij in staat zijn kop stuk te schuren op de stoep om hem af te krijgen. Daarom ben ik gewoon gaan lopen. Eerst 5 minuutjes, en zo opgebouwd tot een half uurtje.
De hond heeft zichzelf 3x gecorrigeerd. Ik vond het heel naar om te zien! De hond krijgt een ruk, en staat meteen met zijn kop naar je toe. Staart laag, meteen onder apel. Het hielp geweldig. Na verloop van tijd heb ik met een nieuw commando en een nieuwe beweging daaraan gekoppeld de hond geleerd om bij me te blijven. Na 3 maanden kon de GL af. Het nieuwe gedrag was gewoonte geworden en hij was zienderogen opgeknapt. Minder stress, meer op mij gericht en uitvallen deed hij niet meer.
Toch vind ik de GL het laatste redmiddel. Ik zie weleens luie hondeneigenaren die de GL om hebben gedaan en daar vervolgens een zware leren riem aanhangen of een Flexi. Dat vind ik niet goed. Hij heeft al iets naars aan zijn kop en dan ook nog een zwaar gewicht eraan! Je moet het niet moeilijker maken voor de hond. De GL was voor mijn hond niet niks: hij vond het echt vervelend!
Ik wil de GL hier niet promoten. Het was voor mij niet mogelijk de hond te herplaatsen. Niemand wilde hem. Hij was erg lastig (o.a. angstagressie) en had al een paar eigenaren versleten in korte tijd. Ook was hij slecht gesocialiseerd wat (her)training heel moeilijk maakte. Euthanasie was de laatste mogelijkheid. Dus dan vind ik een GL een goede laatste mogelijkheid.
De GL is een hulpmiddel voor als andere dingen niet werken. Ik heb later nog eens een lastige herder gehad, maar heb de GL bewust niet gebruikt. Eerst allerlei andere dingen geprobeerd die gelukkig werkten.

honden page profiel MarijkeMarijke

Sorry: Ik bedoelde dus een "halti". Ik dacht dat een Gental Leader hetzelfde was. ;-)

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Net als Goja hier ook gekoppelt aan elkaar en wij hebben het op de training geleerd en het werkt Rambo vindt het ook geen straf hij is blij als hij het ziet want :-D feest we gaan uit

honden page profiel LeoLeo 3 doggies

Heb niet alles gelezen dus misschien dubbel antwoord: Een GL kan erg goed werken mits goed aangeleerd. Gebruik zeker 2 lijnen, 1 om de kracht op te vangen(tuig of hasband) en de GL om weg te leiden. Je kan ook een halti gebruiken welke wat vriendelijker is en deze werkt bijna het zelfde maar dan trek je hem aan de borst weg.
Een GL kan erg slecht voor de nek zijn als je hem niet goed gebruikt.succes

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Onze honden zijn met een soort van gentle leader getraind bij MG!
Wij hebben gesport met onze honden (ligt even stil) en op het veld doen ze alles fantastisch, met uitlaten ook.
Maar van een halsband gaat de vacht kapot in de nek.
Die dingen draaien in het rond en schijnen dan te schuren ze mogen om ons heen lopen (wil ze niet altijd onder appél hebben).
Ik heb ze nu weer aan de gentle leaders en ik gebruik ze heel los, geregeld valt zo'n ding van een neus af, hihihi!
Maar wat schetst onze verbazing, onze honden werden er ineens veel rustiger door, vooral in de kop.
Of dit nu te maken heeft dat ze met die dingen getraind zijn, dat het vertrouwd is, geen idee, maar het loopt heel prettig :-D

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Fijn zijn Sammy, dat de Gl bij jou ook zoveel rust heeft gebracht.
Als de hond het ding accepteerd is het een prettig hulpmiddel

De grootste winst is denk ik, dat zowel hond als baas ontspannen, en wandelen weer leuk
wordt, het vertrouwen in elkaar terugkeert en je zo veel beter en positiever kan communiceren.

fijn te lezen !!!

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe 3 doggies

honden foto van jabadabadoe

Wel apart, weinig negatieve reactie's, en geen melding vanuit het modteam over het gebruik hier van............
Maar ben blij dat het voor jou werkt;-);-);-)

honden page profiel Peggy Peggy 3 doggies

honden foto van Peggy

Ik heb geen idee of ik nu als gast of als forumlid
dit nu schrijf, maar het gaat om het volgende
Charlton een Grote Zwitser,is bijna 60 kilo en loeisterk.
loopr keurig naast me, maar prikkels kan hij niet handelen.
Daardoor loopt hij met een kopband, ik noem dit maar even zo.
Hij is 3 jaar en we gebruikten eerst een halti.
Vorig jaar oktober moesten wij de gedragtherapeut inschakelen.
Zij gaf het advies om een GL te gaan gebruiken, deze zijn directer.
bijna een jaar later heeft Charlton een lelijke vieze bruine plek
op zijn neus, ik ben begonnen het te wassen, maar het wordt alleen
veel erger, heeft iemand hier ervaring mee en wat kan ik hier tegen doen, het lijkt er wel een beetje op, wat witte honden weleens bij de oogjes en of van die likplekken hebben,zijn snuit is namelijk wit met een witte bles

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Waarschijnlijk is het gewoon een irritatie van het (veelvuldig) gebruik van dat ding. Net zoals paarden bijvoorbeeld 'gaten' kunnen krijgen van het gebruik van sporen of honden waarbij de nekhuid en vacht beschadigd is doordat ze dag en nacht een bandje dragen...
Het enige wat zou kunnen helpen is om de lijn (tijdelijk) niet meer te gebruiken zodat het kan genezen. Wassen en dergelijke maakt het alleen maar erger, want het is niet 'vies' maar beschadigd en geirriteerd. Door te veel of verkeerd wassen kan het zelfs gaan ontsteken en wordt het nog erger.

Misschien kun je een nieuw eigen topic openen voor meer advies zodat je aan het prikkel probleem kan WERKEN opv het proberen te onderdrukken met allerlei hulpmiddelen. Want met serieus trainen bereik je veel meer en kun je soort 'hulp' middelen gaan afbouwen. Want zo'n lijn het gaat je probleem ook niet oplossen als je er verder niets mee doet en blijkbaar geeft het nu zelfs weer nieuwe problemen :(

(Dit alles goed bedoeld)

Gr. Alexandra

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: op hakken lopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^