Apporteren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Viktor StViktor St

HOIHOI,heb even een klein vraagje :-D
Zoals vele baasjes heb ik al vele pogingen gedaan om mijn pup-junior te laten apporteren, ik heb echter 1 probleem, wanneer ik haar balletje weggooi spurt ze er wel achter, ze loopt dan naar mij en wanneer ze ongeveer nog 1 meter van mij verwijderd is, loopt ze mij pal voorbij en gaat ze ergens anders met het balletje liggen, hebben jullie hier misschien enige tips voor :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Apporteren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

probeer je het met een koekje? Dat ze tot bij je loopt en als ze het bij je brengt je koekjes geeft?

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Jezelf HEEEEEEL leuk maken, dus helemaal uit je dak gaan en de andere kant op rennen. laat ze de bal liggen dan wacht je en geef je nog eens het commando (wijzen naar de bal en pak de bal zeggen)
dan wachten tot ze de bal oppakt.

honden page profiel Viktor StViktor St

Elke keer dat ze het balletje bij mij brengt krijgt ze een koekje, maar toch blijft ze weglopen :p

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ze wil wel apporteren maar ze wil het balletje zelf houden ;-). Bezitsdrang zeg maar ;-). Of... Ze wil gewoon testen wat jij gaat doen, dat past heel goed bij gedrag dat een jonge hond laat zien. Die willen testen en dat doen ze door gedrag te laten zien waarmee ze hopen dat jij een reactie laat zien. En dan is het de vraag welke reactie je laat zien ;-)

Wat ik zou doen is in elk geval niet op hem af lopen en het balletje afpakken. Het jou voorbij lopen is een uitdaging aan jou en daar moet je niet op in willen gaan. Roep je hondje gewoon weer bij je en pak het balletje af. Gooi het daarna weer weg en als ze je weer voorbij loopt roep je haar gewoon weer bij je. Laat haar in elk geval niet het balletje houden. Dat betekent dat het balletje voortaan niet van haar maar van jou is. Jij hebt het balletje en jij 'speelt' ermee. Dat zij er mee mag spelen is alleen omdat jij dat wilt. Dus als het spelen afgelopen is pak je het balletje weer af en leg je het weg waar zij er niet bij kan. 

Jij gaat ook alleen met dat balletje spelen met haar als jij het wilt. Dus als ze de hele tijd bij het mandje gaat staan waarin je het balletje opgeborgen hebt ga je er niet op in. Het is niet haar balletje en ze mag er best mee spelen maar alleen als jij dat ook wilt. 

Speel er ook eens zelf mee en leg het dan weer weg. Dus gooi het in de lucht, lach ernaar en leg het daarna weer in de kast zonder dat zij er mee gespeeld heeft. Want een bezitterige hond is echt niet leuk...

honden page profiel Viktor StViktor St

Ok, deze vind ik wel een goeie, bedankt ;D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Elke keer dat ze het balletje bij mij brengt krijgt ze een koekje, maar toch blijft ze weglopen :p "
Het gaat je hondje ook niet om het apporteren, het balletje is gewoon een manier om er achter te komen hoe jij reageert op uitdagend gedrag. Ik zou niet gaan zwaaien met koekjes of iets dergelijks. Het balletje terug brengen is helemaal geen uitzonderlijke prestatie maar heel normaal gedrag en daar hoef je helemaal niet gek om te doen. Wat je wel kunt doen is als ze het terug brengt het balletje afpakken en even zonder balletje met haar gaan spelen/aanhalen. Zo is de interactie met jou de beloning ipv het koekje dat helemaal los van je staat. Want als je buurman haar een koekje zou geven zou ze het ook opeten. Het gaat haar dus dan niet om degene die het koekje geeft (jou) maar om het koekje zelf. Beter kun je een band opbouwen met haar zonder dat er externe beloningen aan te pas komen. Zo is het omgaan met jou, de baas en haar maatje, de beloning.

Je ziet dat ook in het echte leven. Iemand kan het niet uitmaken waar hij/zij werkt, als het geld maar gestort word. En wie de baas is maakt dan niet uit, als je ergens anders beter betaald krijgt ga je daar naar toe. Maar je kunt ook een band opbouwen met je baas en op het moment dat je ergens anders meer geboden krijgt toch dat aanbod weerstaan. Want je hebt niet per definitie een band met het geld (lees: koekje ;-)) maar met je baas. En voor 'baas' kun je ook iets anders lezen. Een collega, de leuke werksfeer etc. Waar het om gaat is dat er een verschil is tussen iemand die het niet uit maakt van wie hij het geld krijgt, als hij het maar krijgt. En met iemand die minder waarde hecht aan het geld maar meer aan van wie het vandaan komt.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ok, deze vind ik wel een goeie, bedankt ;D "
Asjeblieft hoor ;-). Iedereen heeft een andere benadering van gedrag maar ik heb inmiddels meerdere methode's doorlopen met mijn eigen hond en ik ben er achter gekomen dat je maar het minst met lekkere dingen als beloningen kunt werken. Mijn hond krijgt wel lekkers hoor, maar dan als lekkers ;-). Ze hoeft er niks voor te doen, ze krijgt het gratis van me. En als ik haar beloon dan doe ik dat met mijn stem of even spelen/aanhalen. Vind ze geweldig! Een hond is een super sociaal dier en op dat sociale niveau is de beloning het grootste.

honden page profiel Viktor StViktor St

Ok, bedankt allemaal, zal het straks even uitproberen :-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik beloon ook bijna nooit met voer. Jayla vind een voerbeloning zelfs niet eens geweldig. zij wordt liever beloond met een super enthousiaste baas of een speeltje. voor haar is het gooien van de bal de beloning. maar nu heb ik ook een hond die gefokt is voor het apporteren, dus bij ons ging het eigenlijk allemaal vanzelf.
maar houdt het apporteren wel leuk! dus er mag best beloond worden en het moet een leuk spelletje blijven!

honden page profiel Petra, baasje van GuinnessPetra, baasje van Guinness

honden foto van Petra, baasje van Guinness

Zo herkenbaar!!! De methode van Dobber heb ik ook geprobeerd. Maar ik heb op den duur ook eens gehoord dat je gewoon de andere kant op moet lopen. En dat werkte bij onze hond.Hij wilde graag met mij spelen en mij uitdagen. Door dat te negeren kreeg ik hem wel zover dat hij het balletje kwam brengen.
Maar inderdaad niet naar je hond toelopen. Hij moet naar jou komen.

Het is trouwens niet in een week opgelost hoor, dat duurt wel even.

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Hier is pas ook een vraag over geweest zie: http://www.hondenpage.com/hondenforum/146953/apport-brengen.php

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

" Elke keer dat ze het balletje bij mij brengt krijgt ze een koekje, maar toch blijft ze weglopen :p "


Ik zou geen koekjes gebruiken...daardoor laten ze vaak hetgene wat ze aan moeten geven te vroeg los.
Beloon je hond juist door het balletje weer weg te gooien als ze hem terug heeft gebracht.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Zo herkenbaar!!! De methode van Dobber heb ik ook geprobeerd. Maar ik heb op den duur ook eens gehoord dat je gewoon de andere kant op moet lopen. En dat werkte bij onze hond.Hij wilde graag met mij spelen en mij uitdagen. Door dat te negeren kreeg ik hem wel zover dat hij het balletje kwam brengen.
Maar inderdaad niet naar je hond toelopen. Hij moet naar jou komen.

Het is trouwens niet in een week opgelost hoor, dat duurt wel even. "
Dat kan natuurlijk ook, als je achteruit loopt met het gezicht naar de hond toe en een beetje voorover gebogen ben je aan het 'invitatielopen'. In principe nodig je de pup uit om bij je te komen, ook een hele goede manier om de pup te leren bij je te komen op commando ;-).

honden page profiel Viktor StViktor St

Ok, het grootste probleem is opgelost: ze loopt niet meer weg !Allez, 't is te zeggen, ze loopt een rondje achter mij en gaat dan een meter van de plaats die ik aanduid met mijn vinger liggen. Ik "straf" haar dan maar dat haalt niets uit :/

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Voorkom dat ze een meter van die plaats vandaan kan gaan liggen ;-). En hoe straf je dan? Want straf is in feite ingaan op een uitdaging en iets dat je juist moet zien te voorkomen...

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Niet je hond straffen als je met een spel bezig bent. daar bereik je alleen maar het tegenovergestelde mee van wat je wilt.
negeer het als je hond het niet goed doet en loop gewoon weer van je hond weg als die niet naar je toe komt. lok het gedrag uit en beloon daarna uitbundig als je hond het goed doet

honden page profiel Viktor StViktor St

Ik straf haar door te zeggen "stout eh" en door haar naar de plaats te duwen die ik aanduid.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Straf astjeblieft niet. Het apporteren moet leuk zijn, juist ook voor je hond. maak er geen "moeten" van. neem de tijd en doe het op een positieve manier, dat heeft echt de meeste kans op slagen. het is de bedoeling dat je hond het straks leuk vind.

honden page profiel Viktor StViktor St

Ok, zal ik doen :-)

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Loes liep mij in het begin ook altijd voorbij tijdens het apporteren. Maar daar is ze spontaan mee gestopt, ze brengt het balletje nu gewoon netjes naar mij toe.
Als zij de bal niet bracht, stopte ik gewoon met het spel. Bij haar heeft dit blijkbaar gewerkt. Ze kan er nu geen genoeg meer van krijgen! Misschien duurt het bij sommige honden gewoon wat langer eer ze doorhebben hoe het precies in zijn werk gaat.

Groetjes

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik heb juist andersom, meneer gaat achter de bal pak de bal laat de bal vallen op de plaats waar hij de bal vindt en denk dat zoiets van 'ja doei breng hem echt niet ga maar zelf halen'. Terwijl hij het binnen en in de tuin heel netjes doet.

Gewoon vaak oefenen, eerst binnenshuis, dan tuin en dan buiten. Je heel leuk zelf maken en brengt ze de bal tot aan jouw uitbundig belonen ;-)

En niet straffen, het moet een leuk spel blijven. als komt ze toch al een beetje naar je toe, belonen. Ik zou persoonlijk ook niet komen als iemand me toch straft?

honden page profiel Petra, baasje van GuinnessPetra, baasje van Guinness

honden foto van Petra, baasje van Guinness

Wat voor ras heb je eigenlijk Viktor?
Deed Guinness ook, een meter voor je de bal neerleggen, maar ja... niet gaan halen, niet straffen, en op den duur geen aandacht geven dan komt ie vanzelf dichterbij

honden page profiel Viktor StViktor St

Ik heb een golden retriever, maar wat bedoelen jullie juist met jezelf heel leuk maken?

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Jezelf leuk maken....maak er een super gezellig spel van......wees vrolijk...maak dingen spannend...prijs je hond de lucht in als die iets goeds doet...moedig je hond aan....doe lekker gek.
Dus vooral niet geirriteerd raken of boos worden. Als je geirriteerd raakt stop dan gewoon even en ga lekker even wat voor jezelf doen zodat je weer onspant en je het later weer op kan pakken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Apporteren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Noah is er niet meer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^