Verschil oudduitse herder en langstokhaar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

De werklijnen Duitse herder hebben ook een rechte rug. Wel zijn ze vaak wat pittiger omdat ze meer werklust hebben.

Ik ken iemand met een ODH die een auto imuunziekte heeft en die waarschijnlijk niet ouder dan 3 wordt.
Veel mensen vinden de ODH mooier door de lange haren, ze zien er wat liever uit. Maar dat de karakters echt verschillen ben ik het niet mee eens. Niet op basis van de ODH en Duitse herders die ik ken in ieder geval,

Wat mij een beetje zorgen baart is dat de ODH een beetje een mode hond aan het worden is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verschil oudduitse herder en langstokhaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

" De werklijnen Duitse herder hebben ook een rechte rug. Wel zijn ze vaak wat pittiger omdat ze meer werklust hebben.

Ik ken iemand met een ODH die een auto imuunziekte heeft en die waarschijnlijk niet ouder dan 3 wordt.
Veel mensen vinden de ODH mooier door de lange haren, ze zien er wat liever uit. Maar dat de karakters echt verschillen ben ik het niet mee eens. Niet op basis van de ODH en Duitse herders die ik ken in ieder geval,

Wat mij een beetje zorgen baart is dat de ODH een beetje een mode hond aan het worden is. "


dan heb jij misschien weer hele andere gezien dan ik.. want alle oud duitse herders die ik heb gezien waren veel stabieler dan alle duitse herders die ik hier zie lopen. die oud duitse herders waren niet zo gefixeerd op andere honden, en kwamen veel rustiger over.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Naast het karakter is het ook een stuk opvoeding natuurlijk. Als je een ODH lekker z'n gang laat gaan dan gaat ie waarschijnlijk ook fixeren op andere honden.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik denk dat er in de DH wereld eerst weer meer "goede" honden terug gefokt moeten worden.

Na de Duitse politie crimi "commissaris Rex" is de DH naar mijn mening teveel doorgefokt door de enorme vraag naar de DH, dat zelfde heb je ook gezien met de Dalmatiër en de Lassie honden destijds.

Ik ken verschillende DH en ODH's inmiddels en vindt de ODH stabieler, zoals Gerda al zegt gedoceerd druk, bv als je ze los laat in een bos of bij water, maar binnen in huis is het rustige stabiele hond.

Maar veel hangt af van de opvoeding, consequent zijn is hierin het grote sleutelwoord, maar dat geld eigenlijk voor elke hond, groot of klein.

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

inderdaad Rita, het ligt vooral aan de opvoeding maar het feit dat ze zo doorgefokt zijn speelt ook een grote rol.. ik weet uit onderzoek dat de eerste DH's allemaal een rechte rug hadden, dus dan wil ik ook een DH/ODH die het dichtst bij de eersten komt, omdat ik het anders zo zielig vind met die aflopende ruggen, zo horen ze helemaal niet....
ik denk dat ze stabieler zijn omdat er (naast de opvoeding) met stabielere honden wordt gekweekt ipv enkel te kijken naar hun uiterlijk :-D

dus mijn keuze is ongeveer gemaakt denk ik, dankzij jullie ervaringen en reacties, ik zal een ODH in huis nemen :-)
nu nog niet natuurlijk, zal pas voor binnen 2 jaar zijn dus we zien wel wat die 2 jaar brengt
nogmaals bedankt voor alle reacties en als er nog ervaringen met de honden zijn hoor ik ze graag!

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

in ieder geval super dat je al zo ver van tevoren informatie aan het zoeken bent!!!
kunnen veel toekomstige baasjes nog wat van leren ;-)

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Ik vind het ook verschrikkelijk dat sommige Duitse herders zo'n kikker houding hebben! Kan niet gezond zijn lijkt me. Mijn Spencer is een Duitse herder zoals ze er allemaal uit zouden moeten zien, een rechte rug en niet van die zwabber benen.

Er is een stichting die onderzoek doet om de Duitse herder weer een gezond ras te laten worden. Zij doen oa onderzoek naar erfelijke ziekten. Een goed initiatief vind ik. Het is een prachtig ras!

En inderdaad heel goed dat je je zo goed inleest Rana!

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

dankje judith en mira!
ben ook blij om te horen dat ze er iets aan willen doen,
ik heb eigenlijk iets tegen heel die dog-showbusiness
een hond moet een vriend voor het leven blijven dus zo gezond mogelijk,
natuurlijk ga je eerst af op het uiterlijk, ik ook, maar ik wil zeker op voorhand weten waaraan ik begin, karakter en de juiste opvoeding is ZO belangrijk, anders is het en nadelig voor jou, je hond en al de rest!!! ;-)

dus nu heb ik genoeg tijd om mij helemaal voor te bereiden en een betrouwbare fokker te zoeken
nogmaals merci ;-)

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Een (oud) Duitse herder is wel heel anders dan een Shiba. Wat maakt het dat je graag een ODH wilt? Gewoon nieuwsgierig hoor.

Ik vind zelf de Shiba een van de mooiste honden qua uiterlijk. Ik weet wel dat het honden zijn die qua karakter niet bij me passen. Daarom zou ik er zelf waarschijnlijk geen willen.

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

inderdaad, daarom ook dat ik zo op voorhand eraan begin (:
ik heb herders altijd mooie honden gevonden maar mijn moeder (ben nog maar 16 en woon bij mijn ouders) die heeft niets met hun, en al zeker niet met de duitse herders, omdat ze gekend zijn als diensthond... maar binnen een paar jaar zal ik zelf kunnen beslissen omdat ik ze ook zelf ga kopen en de kosten op mij zullen zijn. Hun lieve maar waakse aard spreekt me echt aan (heb altijd al iets met waakse honden gehad, de mijne is ook zo maar wel super sociaal) en voor de verandering wil ik eens een hond die écht naar me luistert, met de mijne moet je geduld hebben (en dat heb ik ook!) dus ik heb me altijd afgevraagd hoe leuk dat wel niet moet zijn om geen halfuur te moeten wachten eer hij zin heeft om te doen wat ik hem vraag O-) (heb ik vandaag nog meegemaakt, we gingen naar de losloopweide maar ik liet hem eerst zitten voor ik de deur opendeed, hij bleef zitten (dat wou ik) maar dan komt het: ik heb midden in de straat voor zeker 10min gestaan omdat hij maar niet luisterde naar 'kijk naar mij' terwijl hij het commando wél kent, iedereen kijkt natuurlijk zo naar je van: wat doet zij nou??? maar dan keek hij en mocht hij naar binnen :-D)
op vlak van beweging komen ze ook redelijk goed overeen dus dat kunnen ze op elkaar afstemmen
kortom lijkt me een super ras en nekeer iets anders (:

honden page profiel GingerGinger 3 doggies

honden foto van Ginger

Al eens naar een Shiloh shepherd gekeken?Dat is ook een herder (lijkt heel veel op de duitse herder, daar is hij ook uit ontstaan)
Maar met een veel betere gezondheid en nog belangrijker veel betere heupen.
Ook zijn ze iets zachter in karakter. 
Het is een nogal onbekend ras maar ik vind het zelf een geweldig ras.
Mijn ouders hebben voorheen altijd duitse herders gehad. Maar dit is alweer 15 jaar geleden dat de laatste is overleden en dus was de gezondheid ook veel beter. De laatste was een reu kon niet met andere reuen maar met teven prima, rustig in huis maar buiten toch wel energiek. Tevens was het een werkhond (pakwerk/speurwerk) maar wel stabiel in karakter. 
Natuurlijk heeft de opvoeding een hoop hiermee te maken.
De duitse herder is geweldig qua karakter maar de bouw en gezondheid van tegenwoordig hebben me toch laten kijken naar een vergelijkbaar ras en toen kwam ik op de Shiloh Shepherd.
Ik krijg trouwens eind van de lente mijn shiloh pup.

Mocht je toch voor de ODH gaan raad ik je wel aan om goed op te letten of de ouderdieren getest worden. (HD/ED).

Succes!

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

ik zal het ras eens opzoeken, dankje! :-)

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 2 doggies

honden foto van Koning Obi

Vind dit wel een goede vraag ja. Ik ben wel eens honden tegen gekomen dat ik twijfelde wat het nou precies was. (Hoewel sommige duidelijk ODH zijn). Ik weet inderdaad dat de ODH een rechte (fatsoenlijke) rug heeft. En dat ze er vaak wat imposanter uitzien door hun lange vacht en donkerder.  

http://www.ikzoekbaas.nl/asiel-dieren/hond/11890/dierenopvang-heerlen-heerlen

Kwam deze schat tegen op de asielwebsite omdat ik al een poos aan het kijken ben voor een herplaatser. Wat is dit dan? Ik vind hem er meer uitzien als een ODH. Maar je kunt z'n rug niet zien op de foto's.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Gastinnetje, het kan een langharige Duitse herder uit een werklijn zijn. De kleur is meer een werklijn. Maar ook een ODH.

Rana, inderdaad let wel op de testen en afstammingsbewijs bij het kopen van een ODH. Bij een Duitse herder  heb je een stamboom van de RvB en dan kun je ver weg kijken in de voorouders.
Omdat een ODH geen erkend ras weet ik niet hoe ze dat precies doen. Maar misschien kan een van de fokkers/ eigenaars van de ODH hier het je wel vertellen.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Ah..

Het verschil in schofthoogte tussen de ODH en de langstok zal er wel niet echt zijn toch? Viel me op dat deze hond zo'n lage schofthoogte heeft.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

" Ah..

Het verschil in schofthoogte tussen de ODH en de langstok zal er wel niet echt zijn toch? Viel me op dat deze hond zo'n lage schofthoogte heeft. "
In de rasstandaard mag de oud duitse herder wel groter zijn dan de duitse herder langstok haar.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Mijn kort stokhaar reu is 75 cm. hoog en daarmee 10 cm. hoger dan een ODH reu waar ik mee train.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

" Het is inderdaad zo dat als je langstokhaar met langstokhaar kruist je ODH krijgt. "

Dit klinkt mij heel vreemd in de oren als ik eerlijk ben, hoe wordt de langstokhaar dan in stand gehouden? waar fokken langstokhaar fokkers dan mee? kan iemand mij dit vertellen?

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ook wij zijn geen mensen voor de shows.
Wij hebben eens een show meegemaakt toen onze Bayco 10 weekjes oud was, hebben toen uiteraard niet meegelopen.
Met Nanu heb ik vorig jaar eens een show meegedaan bij de ADRV waaronder hij gefokt is, maar kan je verzekeren, het is niet mijn ding en ga ook niet weer een show mee lopen, echt niet, vandaar ook dat mijn reuen niet aangekeurd zijn of worden als dekreu!

Waarom ik dan toch een show heb gelopen??
Nou je moet alles eens in je leven hebben meegemaakt voor je een oordeel mag hebben :-D

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

goh inderdaad, maar sinds ik een documentaire gezien heb ivm de hondenshows en wat voor problemen al die honden hebben maar toch tot 'best in show' of iets dergelijks is echt om gek van te worden! ik zal de link er eens inzetten, zeker kijken!! je krijgt er echt tranen van in de ogen...
gewoon omdat ze er een bepaalde manier MOETEN uitzien! absurd!!!
http://www.youtube.com/watch?v=yZMegQH1SPg

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gerda

" In de rasstandaard mag de oud duitse herder wel groter zijn dan de duitse herder langstok haar.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Mijn kort stokhaar reu is 75 cm. hoog en daarmee 10 cm. hoger dan een ODH reu waar ik mee train. "

Ik moet de rasstandaard van de SV (Duitse herder vereniging) hanteren.
Dus de ODH mag bij mijn vereniging niet groter zijn dan de DH.
En een afstammingsbewijs van de ODH is uitgebreider dan de stamboom van een DH.
Ook wij moeten laten keuren op HD en ED.
Zelf doe ik ook altijd de rug mee en van Aicira is ook DNA afgenomen.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

"
Ik moet de rasstandaard van de SV (Duitse herder vereniging) hanteren.
Dus de ODH mag bij mijn vereniging niet groter zijn dan de DH.
En een afstammingsbewijs van de ODH is uitgebreider dan de stamboom van een DH.
Ook wij moeten laten keuren op HD en ED.
Zelf doe ik ook altijd de rug mee en van Aicira is ook DNA afgenomen. "


Even off topic ;-)
Gerda wat is de standaard wat de maten betreft?
Onze Bayco, bijna drie jaar is 66 cm en weegt 32 kilo.
Onze Nanu 14 maanden is 69 cm en weegt 42 kilo.

honden page profiel LoetjeLoetje 3 doggies

honden foto van Loetje

Oke interessant gerda! Ik leer weer een hoop bij zo. Ik wist wel dat er bij de ODH een afstammingsbewijs is, maar had geen idee dat die uitgebreider zijn dan de stamboom van de DH. Alleen maar beter denk ik.

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gerda

"

Even off topic  ;-)
Gerda wat is de standaard wat de maten betreft?
Onze Bayco, bijna drie jaar is 66 cm en weegt 32 kilo.
Onze Nanu 14 maanden is 69 cm en weegt 42 kilo.

"
Bij de DRC mogen reuen 60-65 cm zijn en teven 55-60 cm met een uitloop naar boven en beneden van 1 cm.
Dus mag een reu 59-66 cm zijn.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

" Het is inderdaad zo dat als je langstokhaar met langstokhaar kruist je ODH krijgt. "
Gerda kan je mijn vraag ook beantwoorden?want.....

Dit klinkt mij heel vreemd in de oren als ik eerlijk ben, hoe wordt de langstokhaar dan in stand gehouden? waar fokken langstokhaar fokkers dan mee? kan iemand mij dit vertellen?

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

" Bij de DRC mogen reuen 60-65 cm zijn en teven 55-60 cm met een uitloop naar boven en beneden van 1 cm.
Dus mag een reu 59-66 cm zijn. "


Hahahaha, dan is onze Nanu al veel te groot voor DRC :-D
Waarom zitten er zoveel verschillen tussen de verenigigen, want bij de DHCN zou hij wel weer als grote mee mogen doen? Tenminste dat is mij net aan de foon verteld!

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gerda

" Gerda kan je mijn vraag ook beantwoorden?want.....

Dit klinkt mij heel vreemd in de oren als ik eerlijk ben, hoe wordt de langstokhaar dan in stand gehouden? waar fokken langstokhaar fokkers dan mee? kan iemand mij dit vertellen? "

Er staat een schema op mijn website.

http://www.vanthogeland.nl/rasstandaard.html

Daar staat ook een stukje over het ontstaan van het 'ras'.

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gerda

"

Hahahaha, dan is onze Nanu al veel te groot voor DRC  :-D
Waarom zitten er zoveel verschillen tussen de verenigigen, want bij de DHCN zou hij wel weer als grote mee mogen doen? Tenminste dat is mij net aan de foon verteld!

"
De DHCN zegt dat ze het net zo willen doen als Raad van Beheer.
Maar de maten kloppen dan sowieso niet.
De RvB heeft namelijk ook dezelfde rasstandaard als de SV.
Ik zie het altijd net als bij de NODHV (maar goed dat is mijn mening), ze passen zich aan aan de honden en niet andersom.
En dat is voor mij ook een reden, (en toenmalige NODHV veranderde altijd van mensen en bestuur) dat ik daar niet onder ben gaan fokken.

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji

honden foto van Rana & Koji

het is toch goed dat ze zich aan de honden aanpassen?
wat maakt het als ze een paar cm's erboven of eronder zitten?
ik spreek niet over 20 cm maar bv 5 ofzo is toch niet zo erg?
Ik zou het juist niet goed vinden als de honden zich zouden moeten aanpassen,
gewoon voor het uiterlijk!
zolang het karakter en de gezondheid goed zit is de rest toch gewoon goed meegenomen?

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

"
Er staat een schema op mijn website.

http://www.vanthogeland.nl/rasstandaard.html

Daar staat ook een stukje over het ontstaan van het 'ras'. "

Oke nou bedankt, dit maakt het voor mij eigenlijk niet duidelijker op..... LSH x LSH word ODH volgens mij wordt LSH x LSH gewoon LSH of Oud LSH ? en dan ben je dus ook gelijk je FCI erkenning, kwijt??? Want LSH is FCI erkent en ODH niet volgens mij.....

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

"
Oke nou bedankt, dit maakt het voor mij eigenlijk niet duidelijker op..... LSH x LSH word ODH volgens mij wordt LSH x LSH gewoon LSH of Oud LSH ? en dan ben je dus ook gelijk je FCI erkenning, kwijt??? Want LSH is FCI erkent en ODH niet volgens mij..... "


In de afstammings papieren staat, Oud Duitse herder, beharing Lang Stok haar!
Is dit wat je bedoelt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verschil oudduitse herder en langstokhaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
^