Wanneer voor het eerst,....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

Hoi allemaal,

Ik heb me hier zojuist aangemeld, nadat ik eerst een maandje dagelijks heb meeglezen. Zelf heb ik een aantal vragen die ik zo 1 2 3 niet kan terugvinden (excuses als ik ergens over heen gelezen heb!).

Eerst even de situatie hier bij ons thuis: Ik en mijn vriend Bastiaan hebben na 2 jaar dromen en 1 jaar overwegen besloten ons gezinnetje (bestaande uit onszelf, poes Dushi en konijntjes Funky en Harley) uit te gaan breiden met een hondje. Onze voorkeur ging al snel uit naar een asieldier, aangezien wij goede ervaringen hebben met het asiel hier in de regio, en we hier ook altijd terecht kunnen voor adviezen van allerlei aard.

Omdat we al wat huisdieren hebben, hebben wij gekozen voor een pup te gaan. Dit is onze Dana geworden, die met haar mama en broertje en zusje in het asiel zit. Over 2 weken kunnen we haar halen, betreft materialen zijn we er volledig klaar voor, de kennis doen we nog dagelijks op (er is ook zo ontzettend veel te lezen, zeker als je het naatje van de kous wilt weten). Toch heb ik nog enkele vragen, en ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen ':-)

- Aangezien ikzelf geen rijbewijs heb, wil ik de hond ook wel eens meenemen op de fiets en met het openbaar vervoer. Als ik de info goed begrijp, is de socialisatiefase (waarin Dana valt op  het moment dat ze hier komt wonen) daar de aangewezen tijd voor. Maar is dit jaargetijden hier ook wel geschikt voor, of zal een mandje op de fiets nu te koud zijn? Zoja, iemand tips om dit toch dragelijk te maken, of gewoon helemaal niet doen?
- Ik lees veel over een bepaald speeltje, de Kong, maar als ik dit google of op een grote internet-dierenbenodigdheden-site opzoek, krijg ik allerlei varianten hierop... Welke hiervan is geschikt om de pup eventjes zoet te houden in de bench, tijdens het opbouwen van het alleen zijn?
- Tot slot: Botten: mag Dana straks al direct alle soorten botten hebben als ze zo jong is?

Sorrie voor de vele vragen... hoop dat ik het in ieder geval duidelijk omschreven heb, vragen zijn natuurlijk altijd welkom, en ik hoop dat jullie me kunnen helpen met deze 3 vragen :-)

Groetjes Kimberley

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer voor het eerst,...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Hoi Dana, welkom op het forum en super dat je een asieldier hebt gekozen ;-)

Volgens mij kun je best een tochtje op de fiets maken (oké, als het -20 is, is dat misschien niet zo'n goed idee ;-)), lekker fietsmandje, fleecedekentje erin en GOED vastmaken zodat ie er niet uit valt.

Laat hem de eerste week sowieso thuis gewoon lekker wennen, niet teveel drukte, niet gelijk bus, trein, markt en hordes visite over de vloer.

Je hebt een speciale puppy Kong, volgens mij is dat een lila exemplaar. Intratuin en Ranzijn hebben ze sowieso, net als de Jumper.

En wat voor botten wil je geven? Die gewone runderkluiven enzo? Je hebt ook kluiven van Farmfood (wit, zijn wat dikker), die vind ik persoonlijk fijner.

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

Hoi Cindy en Mellow,

Bedankt voor je reactie!

Ik ga zo''n fietsmand aanschaffen met een soort kooitje er overheen, zodat ze er sowieso niet uit kan vallen. Fleecedekentje mee is een goede tip, ga ik doen!

De eerste week op het gemak doen is wat mijn gevoel ook zegt, maar ergens ben ik ook bang dat Dana doordat ze in het asiel in een aparte ruimte zat met moeder en nest, daardoor nog erg weinig indrukken heeft gehad. Dus ik wil wel direct beginnen met het opbouwen van nieuwe ervaringen, maar dan echt in babystapjes, dus 1 kleine nieuwe ervaring per dag, en dit langzaam opbouwen.

De puppykong wil ik denk ik dan sowieso aan gaan schaffen, omdat je hier veel positiefs over leest, en de kleine dan wat te doen heeft als ze even in de bench moet.

Wat voor botten ik wil geven weet ik dus nog helemaal niet, omdat ik niet weet of een pup alle soorten wel mag hebben enzo.... die van farmfood ga ik dus sowieso van de week even bekijken in de dierenwinkel.

Nogmaals, bedankt voor je tips en hulp!

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Welkom hier, en wat een leuke pup krijgen jullie!

Naar buiten is geen probleem hoor met je pup en op de fiets ook niet.
Toen hier beide pups kwamen lag er beide keren sneeuw.

Inderdaad fleeceplaid in je mandje en gaan ;-)
Ga wel zo snel mogenlijk beginnen met socialiseren, ik weet niet of ze in het asiel hier ook al tijd aan besteden anderes is het mischien een idee om haar zelf op te halen zolang ze daar zit en in contact te brengen met verschillende dingen.
Zeker vanaf 5-6 weken is dit al heel belangrijk omdat hier de basis begint voor de rest van hun leven.

Weet niet hoe groot je pup ongeveer wordt maar je hebt dus hele kleintjes speciaal voor de pup maar wij zijn gewoon gelijk aan grote (rode) begonnen en dat ging ook goed.

Voor kluifjes kun je kijken voor runderoren dit vinden ze meestal erg lekker of van die runderstaafjes, bullepezen vinden ze ook altijd erg lekker.

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

Hoi Diesel en Sky,

Bedankt voor de reactie, het welkom en het compliment naar de pup :-)
Dat socialiseren is dus inderdaad het punt waar wij ons nu een beetje druk om maken, aangezien ze in het asiel wel zoveel mogelijk aandacht krijgt, maar dat dus wel erg beperkt is door het grote aantal dieren en het kleine aantal vrijwilligers. Wij willen sowieso aankomende week nog 1 of 2 keer langsgaan, maar ik weet niet of we haar dan wel eventjes mee naar buiten mogen nemen? Als dat de mogelijkheid zou zijn wil ik dit zeker gaan doen, juist om dus al wat kleine ervaringen op te gaan bouwen. Maar sowieso gaan we direct vanaf dag 1 aan de slag met de socialisatie, omdat dit dus hoe dan ook een (kleine?) achterstand heeft opgelopen door haar verblijf in een voor publiek gesloten ruimte in het asiel. Dit zullen de eerste dagen echt baby-stapjes worden, belangrijkste is eerst dat ze aan ons huisje en onszelf gaat wennen, maar even op visite (met de bus) bij oma kan denk ik op dag 3 geen kwaad? En tijdens het uitlaten wat verschillende plekjes in de buurt bezoeken bijvoorbeeld. Als ze wat meer op haar gemak is wil ik die stapjes opbouwen, met bijvoorbeeld een kennismaking met kinderen op de school waar ik werkzaam ben, kennismaking met andere honden, familie, de supermarkt etc.
Maar zoals ik al zei: Vanwege de mogelijke achterstand wil ik hier het liefst zo snel mogelijk mee beginnen, maar echter wel pas als de pup er klaar voor is.
Tips op dit gebied zijn uiteraard ook meer dan welkom hoor :-) Ik vind het allemaal toch best spannend! Vroeger heb ik, toen ik een jaar of 15 was, ook wel een pup opgevoed, maar het verschil is wel dat ik toen dag en nacht de hulp kon vragen aan mijn erg hond-ervaren moeder....

Wat betreft de kluifjes... het lijkt mij wel dat de pup hier alleen aan mag komen als je er zelf bij bent, i.v.m. gevaar dat ze stikt in een stukje? Of is dit overdreven bezorgdheid?

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Weet niet hoever ze in het asiel willen meewerken maar mischien is het voor hun een idee de pups mee te nemen naar een bv gezamelijke ruimte/kantoor waar al meer reuring is en geluiden zijn dan in een afgesloten ruimte.
Kijk of het inderdaad mag dat je de pup even meeneemt al is het maar voor een loopje buiten het asiel van 10 minuten.

Zodra je pup thuis is gewoon iedere dag iets gaan doen.
In het begin is het al heel spannend om naar het uitlaatveldje te gaan.
Maar je hebt al een leuke waslijst aan activiteiten dus het gaat vast helemaal goed komen ;-)

Ook onwijs leuk om te doen naar puppycursus hier leer jij en natuurlijk de pup onwijs veel, en heel goed voor de socialisatie.
Kijk naar een hondenschool die positief traint en niet met corigerende middelen zoals slipketting ed.

Hier krijgen de honden alleen een kluif als ik erbij ben nooit alleen. (er is er al eens eentje bijna gestikt in een runderknoop en die kon nog net uit z'n strot trekken waar die klem zat wil dus niet weten hoe dat had afgelopen als ik niet thuis was)
Daarom is een kong ideaal deze kun je wel goed geven als je weg bent.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" Wat betreft de kluifjes... het lijkt mij wel dat de pup hier alleen aan mag komen als je er zelf bij bent, i.v.m. gevaar dat ze stikt in een stukje? Of is dit overdreven bezorgdheid? "

Nee, dat is geen overdreven bezorgdheid, met zulke dingen moet je geen risico nemen.
Ook Mellow krijgt NOOIT een kluif als wij er niet zijn, wel een snoepje (en dat weet ze héél goed ;-)), maar dat is zo op.

Uit welk asiel komt je pupje? Is het wel een NL hond of komt ze uit het buitenland?
Denk inderdaad wel dat die eerste socialisatieperiode niet is gebeurd (de periode dat ze nog bij moeder verblijven), dus daar zul je zelf wat meer tijd in moeten steken.

Zijn de pupjes in het asiel geboren eigenlijk of is moeder met kinders gevonden?

Wij zijn trouwens wel vrij snel al met Mellow op pad gegaan. Sterker nog, vanuit het asiel gelijk naar het tuincentrum (voor een bench, die ze niet hadden) en naar de dierenwinkel (voor een bench en voerbakken enzo).
De rest van de week wel rustig aan gedaan, wel even bij mijn ouders geweest (die wisten van niks namelijk).

Weet je, het meeste gaat best vanzelf eigenlijk. Voor ons was Mellow ook de eerste hond, het was best moeilijk in het begin, maar uiteindelijk komt alles goed (met af en toe een terugval, maar ook dat gaat steeds beter :-))
Het is zó leuk, zo'n klein babyhondje ;-)

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

oontspan . het echt socialiseren kan je het beste doen op 12 weken na alle entingen . dan heb ik het wel over bus en trein enzo he. een bus en een trein zijn groot maken veel lawaai . goku vind vrachtwagens nog steeds een beetje eng . wel kan je je pup naar de naaarbij gelegen buurtsuper meenemen en dan lekker mensen gaan zitten kijken lekker laten snuffelen aan de winkelwagentjes enzo . probeer poepveldjes te mijden . op de fiets in een mand ? prima lekker warm inpakken dat pupseltje en gewoon mee. eventjes op bezoek bij oma is ook niet zo een probleem  . maar geef je pup de eerst twee dagen alleen maar rust. de verandering van omgeving zal namelijk al een heele grote impact hebben op je pupje.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Wat je ook kan kijken bij het asiel of je, als ze niet mee naar buiten kan, wat kan doen met een 'verrijkte omgeving'. Neem zlef spullen mee als een emmer, een stuk vloerkleed, een oud matje, een knuffel, kortom van alles waar ze mee mag sjouwen, aan kan snuffelen en overheen kan lopen. Dan kan je daar ook al wat van socialisatie doen,

Verder, goed dat je beseft dat socialisatie zo belangrijk is, maar doe het n het tempo van de pup. Beter vijf minuten op de gond zitten voor de lokale supermarkt dan een half uur naar de stad.
Van een hondentrainster kreeg ik de tip om ergens heen te gaan waar het druk is geweest, bv de markt na sluitngstijd. Dan kan je pup wel op het gemakje allerlei verschillende geuren opsnuiven, waar ze ook veel van leren, zonder meteen overdonderd te zijn.

Ik heb vorig jaar twee pups gesocialiseerd in november (jeetje, het is alweer een jaar geleden...) en het is idd een wat onhandig jaargetijde maar het voordeel is wel dat het niet meteen superdrk is op straat en ze goed kunnen wennen aan rondwaaienden dngen ;-).

Ik had trouwens twee totaal verschillende pups, een 'ik ben nergens bang voor en storm overal op af' en een die bang was van kinderren en onverwachte dingen. Als je dat naast elkaar ziet merk je pas hoe groot de individuele verschillen zijn. Bij Spotje, de wat meer bange, was het heel belangrijk om de tijd te geven maar ook om hem de boel te laten verkennen vanuit een veilige basis. Daar heb ik dus regelmatig naast op de grond gezeten en hem bv ook op schoot gezet in een restaurant. Nadeel is dat 21 kg husky puber nu nog steeds af en toe op schoot probeert te kruipen, voordeel is dat hij zelfs midden op een kermis met gillende kinderen rustg naast mij kan zitten, juist omdat we het opgebouwd hebben.
Shadow was een totaal ander verhaal, die moest eigenlijk alleen maar aflerem echt overal op af te stuiven... (die ging kopje onder in de Maas omdat hij een gans zag zwemmen en daar zo op af stoof. Zwemmen vindt hij dus geen goed idee...)

Maar vooral, het is leuk! Geniet van de manier waaop de pup de wereld gaat verkennen, en kleedt je warm aan de eerste keren dat je gaat wandelen. Kan zomaar zijn dat je vijf minuten stil staat omdat er iets heeeel spannends is ;-)

Mireille

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

"
Uit welk asiel komt je pupje? Is het wel een NL hond of komt ze uit het buitenland?
Denk inderdaad wel dat die eerste socialisatieperiode niet is gebeurd (de periode dat ze nog bij moeder verblijven), dus daar zul je zelf wat meer tijd in moeten steken.

Zijn de pupjes in het asiel geboren eigenlijk of is moeder met kinders gevonden? "

Het asiel is de reddingsboei in Geleen. Ze is oorspronkelijk een poolse pup, was een erg lang verhaal, maar na het de medewerkers van het asiel het 3 keer te hebben laten herhalen, kan ik het nu ook zelf vertellen:

De moeder was een straathond in Polen, die via een lokale stichting naar Nederland zou komen. Echter kreeg mams vlak voor vertrek pups, die dus met 5 (of was het nou 6?) dagen oud met moeders mee opweg naar Nederland zijn gestuurd... iets waar het asiel op zijn zachts gezegd 'not amused' mee was, aangezien ze hier dus veel te jong voor waren en natuurlijk nog niet eens geent... Maar goed, moedertje en pups zijn goed gearriveerd, en doen het alle 4 goed in het asiel, gelukkig!

De schoonmoeder van mijn schoonzusje (jaja, lekker duidelijk :p) doet in het weekend vrijwilligerswerk in dit asiel, en ze heeft me net foto's gestuurd van de kleine :-D
 
Iedereen trouwens echt heel erg bedankt voor alle tips en adviezen! Wat betreft socialisatie ben ik er nog niet helemaal uit, want ondanks dat sommige van jullie iets totaal anders zeggen, vind ik het allemaal ook wel weer logisch klinken....  Ik denk dat ik dit dus ook even aankijk, afhankelijk van de signalen die de pup afgeeft....

Ik heb vanmiddag wel in de stad al zo'n Kongo-puppy-dingetje gekocht, en een stevig kluifje! De bench arriveert dinsdag, en dan zijn we er volgens mij helemaal klaar voor :-D Nu zij nog ;-)

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

" oontspan . het echt socialiseren kan je het beste doen op 12 weken na alle entingen . "


Na 12 weken ben je eigenlijk al te laat.
Het socialiseren doe je tussen de 5 en de 12 weken.
Tussen de 5-8 weken wordt de pup namelijk steeds minder afhankelijk van de moeder.
In deze periode hebben ze ook nog geen angstgedrag dus staan ze heel erg open om nieuwe dingen te leren.

tussen de 8-12 weken staan ze nog steeds open om heel veel op te nemen van nieuwe indrukken.

Vanaf 12 weken komt het echte leren het onderzoeken wat de plek is binnen het gezin (roedel) het aanleren van oefeningen het uitproberen in allerlei gedrag.enz enz.

Die entingen waar je het overhebt is inderdaad belangrijk maar als je met je pup niet op poepveldjes komt is er geen probleem.
Op hondenscholen worden de honden die daar trainen ook geent en is daar inprincipe geen gevaar.


honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

ja maar sky een pupje van jonger dan twaalf weken kan vet veel te gestressed raken hoor als je dan al met de trein en bus enzo gaat reizen . ook zo een jong pupje kan bang worden hoor. ik heb baylee en goku allebei vanaf 15 weken een meegenomen in de bus en trein en goku die gaat gewoon liggen maffen en baylee gaat uit t raam zitten kijken .

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

"

Na 12 weken ben je eigenlijk al te laat.
Het socialiseren doe je tussen de 5 en de 12 weken.
Tussen de 5-8 weken wordt de pup namelijk steeds minder afhankelijk van de moeder.
In deze periode hebben ze ook nog geen angstgedrag dus staan ze heel erg open om nieuwe dingen te leren.

tussen de 8-12 weken staan ze nog steeds open om heel veel op te nemen van nieuwe indrukken.

Vanaf 12 weken komt het echte leren het onderzoeken wat de plek is binnen het gezin (roedel) het aanleren van oefeningen het uitproberen in allerlei gedrag.enz enz.

Die entingen waar je het overhebt is inderdaad belangrijk maar als je met je pup niet op poepveldjes komt is er geen probleem.
Op hondenscholen worden de honden die daar trainen ook geent en is daar inprincipe geen gevaar.


"


 Dat wat jij zegt is eigenlijk precies wat ik ook overal hoor en lees, en wat de dierenarts ook aanraadt... Dat je gebruik moet maken van de interesse van de pup die ze in de socialisatiefase (dus ook met 8 weekjes al) hebben... En misschien is de bus dan wel een erg grote stap in 1x, maar dat gaan we ook natuurlijk niet in 1x doen... Ik wil echt alles in erg kleine stapjes gaan doen met haar, en wanneer blijkt dat ze dat aankan kan ik altijd nog sneller gaan, maar wil ook weer niks overhaasten. Maar tot 15 weken wachten vind ik zelf wat lang, aangezien ze dus ook al in het asiel minder gesocialiseerd is dan dat een pup bij mensen thuis of fokker zou zijn geweest, ben ik bang dat als ik hier te lang mee wacht is straks een wereldvreemde hond ga krijgen...

Pfff ik krijg trouwens hoe langer hoe meer vragen, zeker met al die ervaringen van jullie die superleuk, en zeker ook leerzaam, zijn om te lezen! Hoe hebben jullie het gedaan met loslopen? Al direct vanaf het begin (op rustige verkeers- en poepvrije plaatsen) of pas op latere leeftijd?

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

loslopen moet je mee beginnen vanaf dag 1 dat je je pup hebt

honden page profiel De mannenDe mannen 1 doggies

honden foto van De mannen

" ja maar sky een pupje van jonger dan twaalf weken kan vet veel te gestressed raken hoor als je dan al met de trein en bus enzo gaat reizen . ook zo een jong pupje kan bang worden hoor. ik heb baylee en goku allebei vanaf 15 weken een meegenomen in de bus en trein en goku die gaat gewoon liggen maffen en baylee gaat uit t raam zitten kijken . "


Ik zeg ook niet dat je gelijk in de bus en de trein moet, sterker nog mijn honden zijn pas met een jaar voor het eerst in de trein geweest.
Socialiseren is veel meer dan alleen maar trein en bus.
Simpel weg naar buiten valt al onder socialiseren, een keer naar het schoolplein of mee naar het winkelcentrum.

Rustig aan 1 activietijd per dag niet de hele dag aan de gang.
Maar je pup pas meenemen na die 12 weken dan ben je toch echt te laat naar mijn mening.

Bij ons zijn beide honden al vanaf 5 weken bij de fokker al gesociliseerd heb ze beide met 10 weken opgehaald en gelijk begonnen met puppycursus, beide mannen waren nooit ergens van onder de indruk omdat ze alles al eens hadden meegemaakt omdat ze zeker al vanuit de fokker een super goede basis hebben meegekregen.

Vond hier wel een mooi stukje over,
http://www.dekkertjes.nl/puppy.htm

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

dan heb jij mijn eerst post niet goed gelezen want daarin had ik gezet dat ze haar pupje wel gerust mee kan nemen naar de buurtsuper enzo .

honden page profiel KimberleyKimberley

honden foto van Kimberley

"
Vond hier wel een mooi stukje over,
http://www.dekkertjes.nl/puppy.htm "

Duidelijk overzicht geeft deze site zeg! Bedankt!

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

" dan heb jij mijn eerst post niet goed gelezen want daarin had ik gezet dat ze haar pupje wel gerust mee kan nemen naar de buurtsuper enzo . "


Sorry ik had je post anders gelezen/begrepen.

@Kimberley, over loslopen hier ook gelijk vanaf de 1e dag.
Wel op plekken waar het verantwoord is en ze niet weg kunnen lopen of de weg op kunnen schieten.
Wij gingen naar losloopgebieden de pup getild vanaf de parkeerplaats tot waar ze los mogen en dan lekker rustig lopen, even op een bankje zitten dat ze zelf kunnen snuffelen en ondekken.


honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" dan heb jij mijn eerst post niet goed gelezen want daarin had ik gezet dat ze haar pupje wel gerust mee kan nemen naar de buurtsuper enzo . "


En dat is het echte socialiseren ;-). Socialiseren betekent bekend maken met, dus bv een bus gezien hebben, of in de auto mee geweest zijn.

Het idee is dat een pup tot een week of 12-13 alles waarmee hij op een rustige manier kennis maakt, ziet als gewoon. Daarna komt er een periode waarin dat moeilijker gaat en pups sneller bang zijn. Dat is ook biologisch verklaarbaar: vanaf een week of dertien gaan ze meer zelf op avontuur en moeten ze een beetje bang zijn, want zonder angst komt een dier in de problemen. Ook een wolf, wilde hond, hyena, des te verder die van het nest kan gaan, des te meer die op moet letten, anders overleeft 'ie het niet als kleintje.
Groet, Mireille

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer voor het eerst,...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^