Castratie: voor of tegen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Castratie: voor of tegen? Poll

Ja (13)
 
Nee (11)
 

Casteren, ja of nee?

Ja
Nee

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

Hallo
Ik ben alle voors en tegens aan het afwegen over castratie. Onze hond (ongecastreerd) gaat naar de dagopvang, waar alle honden lekker los met elkaar lopen. Nu hebben we het plan op korte termijn toch een pup erbij te nemen. Omdat twee reuen niet altijd even lekker gaat samen (ik weet het, het kan ook wél ;-)) en omdat de hond naar de dagopvang gaat, en om probleemgedrag met teven te voorkomen ben ik in twijfel of we de pup tegen een leeftijd van ongeveer een jaar zouden willen laten castreren.
Omdat je, wanneer je meningen van anderen hoort, toch altijd op punten komt waar je zelf niet aan gedacht zou hebben, wil ik jullie mening graag weten!
Volgens mij zijn de meningen nogal uiteenlopend namelijk..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Castratie: voor of tegen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Je hebt de pup nog niet... Ik ben tegen castreren tenzij medisch noodzakelijk. Ook castreren voordat de hond volwassen is vindt ik ongezond. Castreren werkt ook niet tegen probleem gedrag. Honden worden er vaak veel onzekerder door...

Ik zou me hier voorlopig niet druk om maken en zorgen dat de honden goed met elkaar omkeren gaan. Duidelijk bepalen dat jij de roedelleider bent.

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" Je hebt de pup nog niet... Ik ben tegen castreren tenzij medisch noodzakelijk. Ook castreren voordat de hond volwassen is vindt ik ongezond. Castreren werkt ook niet tegen probleem gedrag. Honden worden er vaak veel onzekerder door...

Ik zou me hier voorlopig niet druk om maken en zorgen dat de honden goed met elkaar omkeren gaan. Duidelijk bepalen dat jij de roedelleider bent. "


waarom ben je tegen? waarom vind je dit precies ongezond? daar ben ik juist benieuwd naar!

ben met je eens dat ze misschien eerst goed moeten groeien omdat dat toch geremd word, maar weer niet wat jee precies bedoeld met ongezond. en probleemgedrag is inderdaad ook alleen of in ieder geval grotendeels te beïnvloeden door je eigen gedrag, ook daar ben ik het mee eens maar ik bedoel de geslachtsdrift..
en bovendien is het wel zo dat je dit gedrag verminderd als je dit op jongere leeftijd doet,.zodat het gedrag nog niet onderdeel uitmaakt van zijn karakter..

vandaar dus daar ik redenen voor voor en tegen zoek ;-)

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

ik denk ook dat je het eerst moet aan kijken
je weet nog niet hoe je pupje reageert

en casteratie maakt de meeste honden onzekerder en daardoor worden ze feller

succes met je keuze

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" ik denk ook dat je het eerst moet aan kijken
je weet nog niet hoe je pupje reageert

en casteratie maakt de meeste honden onzekerder en daardoor worden ze feller

succes met je keuze "


ben ik het ook wel mee eens hoor, plus, operatie kost toch rond de 200 euro
maar toch.. verkleind de kans op bepaalde types kanker enzo natuurlijk wel ..
nogmaals de vraag is puur theoretisch om me er alvast in te verdiepen ;-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ik ben in dit geval tegen want ik vind dat je niet nu al kan bepalen of je deze beslissing gaat maken ja of nee.
Er moet toch eerst een reden zijn om het te gaan doen!
Je weet niet hoe het tzt gaat, misschien is het wel helemaal niet nodig!
En ik vind dat er eerst gekeken moet worden naar waarom een hond zich op een bepaalde manier gedraagd.. oorzaak proberen weg te nemen, iig verminderen en er aan werken dmv training!
Dan kun je later altijd die beslissing nog nemen, als het dan nog nodig is!

:-)

honden page profiel indy en femkeindy en femke

honden foto van indy en femke

praat eens serieus met de mensen waarbij je hond naar de dagopvang gaat.. vraag eens in hoeverre jou ongecastreerde hond problemen opleverd... Dan kun je dat ook in je overweging meenemen.

ps welke hondendagopvang zit je want ik ken er niet veel waar ze allemaal bij elkaar zitten ;-)

honden page profiel D&BD&B

honden foto van D&B

Eerst maar eens afwachten hoe je hondje is.
Onze vorige reu was niet gecastreerd, prima. Onze reu nu, is wel gecastreerd, heeft hem (en ons)veel rust gebracht. Qua gezondheids voor of na delen zou ik het niet doen, volgens mij is het een niet echt beter als het ander. (Niet gecastreerd misschien meer kans op kanker, wel gecastreerd weer meer kans op incontinentie, vachtverandering enz)

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Tegen castreren ben ik niet. Gecastreerde reuen zijn 8 van de 10 keer makkelijker, dat merk ik wel bij mijn werk, in een pension.
Ongecastreerde reuen moeten vaak patsen tegen andere reuen en rijden op teven..
Gecastreerde reuen gaan meestal veel makkelijker mee met een groep dan een ongecastreerde.

Dit is mijn ervaring. Ik zie genoeg honden om deze mening te kunnen hebben. Voor iedereen er weer bovenop duikt.

Ik kan in deze situatie niet zeggen dat ik voor of tegen ben.. Je reu is er nog niet eens haha

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" praat eens serieus met de mensen waarbij je hond naar de dagopvang gaat.. vraag eens in hoeverre jou ongecastreerde hond problemen opleverd... Dan kun je dat ook in je overweging meenemen.

ps welke hondendagopvang zit je want ik ken er niet veel waar ze allemaal bij elkaar zitten ;-) "


mijn huidige hond is vaak erg gefocust op bepaalde teven. vandaar dat dit ook ter sprake is gekomen.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

castratie

honden encyclopedie > castratie
Foto's van bezoekers

castratie
 Bij de castratie worden de teelballen verwijderd. Bij de reu gebeurt dit via een snede tussen de penis en de balzak. Hierdoor wordt de productie van testosteron volledig stilgelegd. Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.
Het is mogelijk om een reu tijdelijk te castreren via een ‘chemische castratie’. De reu krijgt dan een injectie waardoor de productie van testosteron tijdelijk stilgelegd wordt.

--------


Castratie van reuen (en ook teven) is een operatie die geregeld op verzoek van eigenaren door de dierenarts wordt uitgevoerd. Meestal vanwege het gedrag van de hond of omdat de eigenaar denkt dat “het zo hoort”.
Reuen-eigenaren krijgen nog al eens van alle kanten het goedbedoelde advies tot castratie. Een reu die actief en druk is? Een reu die uitvalt naar andere honden? Een reu die achter de kinderen aanrent? Ruzie tussen meerdere honden binnen het gezin? Volgens goedbedoelde, maar ongefundeerde, adviezen allemaal redenen om een reu te castreren. En dan het liefst nog zo vroeg mogelijk om eventueel toekomstige gedragsproblemen te voorkomen.
Er is alleen één hele grote “maar”. Castratie is voor veel van deze problemen niet de oplossing. Sterker nog; vaak is er geen enkel verband en soms kan een castratie een probleem zelfs groter maken. Een onzekere reu kan na een castratie nog onzekerder worden en dat proberen te verbloemen met agressie op voorhand; de eerste klap is een daalder waard.
Er zijn inderdaad enkele problemen waarbij castratie een onderdeel kan zijn van de oplossing. Bijvoorbeeld bij markeergedrag in huis of weglopen (omdat er loopse teven zijn), waar de hormonen één van de veroorzakende prikkels kunnen zijn. Maar alleen castreren biedt zeker geen garantie, het zal dan gecombineerd moeten worden met andere maatregelen en trainingen.

Waarom zou men zijn hond laten castreren? Hieronder gaan we in op de voor- en nadelen. Bij alle opgenoemde punten geldt: hoe vroeger je je dier laat castreren, hoe groter het effect zal zijn.

Nadelen

Behalve dat castratie zeker niet altijd een oplossing is voor probleemgedrag, heeft het ook nog eens een aantal risico’s. Risico’s die bij een eigenaar niet altijd bekend zijn. Laura Sanborn heeft in het artikel The Long-term health effects of spay/neuter in dogs (2007) de voor- en nadelen van castraties op een rij gezet. De medische nadelen van castratie van een reu zijn volgens haar:

1) Als een reu wordt gecastreerd voordat hij volwassen is, neemt het risico op botkanker bijna vier keer zo veel toe.

2) Verhoging van het risico op een hemangiosarcoom (tumor) in het hart met een factor van 1,6

3) Verdrievoudigd risico op een te trage schildklier

4) Vergroot het risico op dementie bij de oudere reu

5) Verdrievoudigd het risico op overgewicht

6) Verviervoudiging van het risico op prostaatkanker. Hierbij moet opgemerkt worden dat in tegenstelling tot mensen, reuen niet snel prostaatkanker krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 0,6% van de overleden reuen prostaatkanker had.

7) Vergroot het risico op kanker aan de urinewegen. Ook hiervoor geldt net als bij prostaatkanker, dan deze meestal kwaadaardige tumorsoort relatief weinig voorkomt. Minder dan één procent van de honden met kanker, heeft deze tumorsoort.

8) Vergroot het risico op orthopedische problemen

9) Vergroot het risico op bijwerkingen van vaccinaties

Het is ook bekend dat vele reuen na de castratie sociale problemen krijgen, ze worden dan gezien als teef en worden bereden, worden afgesnauwd, ...

Haar lijstje van voordelen is een stuk korter:

1) Neemt het risico op testikelkanker weg, aangezien bij een castratie de teelballen weggehaald worden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de kans dat een intacte reu sterft aan testikelkanker kleiner is dan één procent. De tumor komt niet zo heel erg vaak voor, is zeer goed te behandelen en heeft weinig kans op uitzaaiïngen. Een uitzondering zijn de reuen bij wie die één of twee testikels niet zijn ingedaald en nog in de buikholte zitten. Daar is de kans op tumoren aanzienlijk groter. Bovendien worden die vaak laat ontdekt doordat ze in de buikholte zitten waar ze onzichtbaar en moeilijk te voelen zijn.

2) Verkleint het risico op problemen met de prostaat, die geen verband houden met kanker

3) Verkleint het risico op fistels rondom de anus

4) Er zijn aanwijzingen dat castratie het risico op diabetes verkleint, maar de resultaten van onderzoeken spreken elkaar hierin tegen.

Als je overweegt je reu te castreren vanwege zijn gedrag, overleg dan niet alleen met de dierenarts maar ook met een gedragstherapeut! Je kunt dan beter inschatten of castratie inderdaad een oplossing is of dat er misschien ook iets anders moet gebeuren om het gedrag te verbeteren.

Andere genoemde voordelen op korte termijn zijn

Geen frustraties meer om zich voort te willen planten

Zodra er ergens in uw buurt een teef loops staat (en dit kan tot km ver in de omtrek zijn), pikt uw hond deze geur op. Hij krijgt de drang om zich voort te planten en wordt daardoor onrustig. Doordat hij letterlijk niet zijn neus achterna mag gaan, geraakt hij gefrustreerd. Dit kan zich uiten door plots beginnen janken of huilen, aan deuren krabben, voortdurend rondlopen, zijn staart achterna jagen of zichzelf tot bloedens toe likken. U kan uw hond van deze frustraties af helpen door hem te laten castreren.

Verminderde neiging weg te lopen en rond te zwerven

Intacte of niet-gecastreerde dieren hebben de neiging om van thuis weg te lopen om op zoek te gaan naar een teef. Hierdoor kunnen zij voor overlast zorgen door over straat te lopen, andere honden lastig te vallen, te janken of blaffen, … . Ook voor de eigenaar van de hond is het niet leuk wanneer zijn of haar dier zo vaak van huis is.
Wanneer het dier gecastreerd is, valt de drang om rond te zwerven weg.

Minder neiging om te vechten met andere reuen

Reuen geraken wel eens in de clinch met elkaar. De oorzaken hiervan kunnen hormonaal zijn en kunnen dan opgelost worden door castratie.
Wanneer een teef loops is, ontstaat er tussen de reuen een concurrentie strijd. Ze kunnen heel hevig met elkaar vechten en elkaar verwonden. Bij een gecastreerde reu is er geen hormonale stimulus om te strijden voor een teef.

Verdwijnen van hyperseksueel gedrag

Reuen kunnen nogal eens hyperseksueel gedrag vertonen. Dit wil zeggen dat ze op verschillende voorwerpen dekbewegingen maken ( het zogenaamde “rijden”, zoals een deken, een pluche beer of zelfs op iemand zijn been. Dit gedrag verdwijnt na castratie.

Voorkomen van ongewenste nestjes

Hoewel eigenaars van reuen hier zelf niet rechtstreeks hinder van ondervinden, moeten zij toch hun verantwoordelijkheid nemen. Door hun dier te laten castreren, voorkomen zij dat een ander met de ‘last’ zit.

Verminderde neiging om te markeren

Reuen bakenen hun territorium af door het onder andere te markeren met urine. Reuen doen dit door heel vaak te plassen met de achterpoot opgetild. Wanneer ze dit ook binnen in huis beginnen te doen, wordt het pas problematisch. Wanneer zij echter op voldoende jonge leeftijd gecastreerd worden, komt dit gedrag bijna niet voor.

Ze hebben op wandeling ook veel minder de neiging om elke paar meter te blijven staan om te snuffelen. Ook vermindert of verdwijnt het typische gedrag van het oplikken van urine van teven.

Genoemde voordelen op lange termijn

Verdwijnen van een voorhuidontsteking

Een voorhuidontsteking is een veel voorkomende aandoening bij reuen. Dit komt doordat niet-gecastreerde reuen hun penis vaak uitschachten waardoor bacteriën in de voorhuid terecht komen. Reuen met een voorhuidontsteking verliezen vaak druppels geel-groene etter uit de penis. Een voorhuidontsteking is op zich geen erge aandoening zolang het bij een milde infectie blijft. Een voorhuidreiniger kan in deze gevallen vaak helpen, hoewel het de infectie niet geneest . Er treedt immers constant herinfectie op. Daarom is castratie in de meeste gevallen de enige oplossing.Castratie geeft geen garantie in alle gevallen. Er zijn reuen die een voorhuids probleem blijven houden ook na castratie.

Voorkomen en oplossen van prostaathyperplasie

Onder invloed van testosteron kan de prostaat sterk opzwellen (= hyperplasie). Hierdoor barsten kleine bloedvaatjes met als gevolg dat de reu kleine druppeltjes bloed verliest onafhankelijk van het urineren. Je herkent dit dus doordat je bloeddruppeltjes op zijn slaapplaats of op de vloer terugvindt.


zie foto



Deze zwelling is goedaardig en komt heel vaak voor bij niet gecastreerde reuen , maar ze kan wel gevolgen hebben. Wanneer de prostaat sterk opzwelt, kan hij de urinebuis en zelfs de darm dichtduwen waardoor de reu moeite krijgt met plassen en stoelgang maken. Typerend is plots afgeplatte mest. Deze aandoening kan voorkomen worden door de reu te laten castreren.

Voorkomen en oplossen van peri-anale adenoma’s

Dit zijn goedaardige tumoren die op de anusrand ontstaan. Ondanks dat zij goedaardig zijn, kunnen zij sterk groeien, openbarsten en geïnfecteerd geraken. Deze tumoren groeien onder invloed van testosteron. Door te castreren verdwijnt de testosteron en dus ook de adenoma’s.

Voorkomen van peri-anale hernia’s

Testosteron zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren verweken. Hierdoor kunnen de darmen en/of de blaas in de opening van de spieren wegzakken en eventueel beklemd geraken. Dit is een spoedgeval en moet dus onmiddellijk behandeld worden.
Een gecastreerde reu produceert geen testosteron waardoor er geen of veel minder verweking optreedt.


Testikeltumoren

Een andere aandoening die we regelmatig zien bij niet gecastreerde reuen is een testikeltumor. Deze tumor is verantwoordelijk voor een hogere productie testosteron met alle bovengenoemde gevolgen.
Een testikeltumor kan je herkennen doordat de ene teelbal groter wordt, en de andere juist krimpt. Castratie is in dit geval de enige oplossing.



honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" Tegen castreren ben ik niet. Gecastreerde reuen zijn 8 van de 10 keer makkelijker, dat merk ik wel bij mijn werk, in een pension.
Ongecastreerde reuen moeten vaak patsen tegen andere reuen en rijden op teven..
Gecastreerde reuen gaan meestal veel makkelijker mee met een groep dan een ongecastreerde.

Dit is mijn ervaring. Ik zie genoeg honden om deze mening te kunnen hebben. Voor iedereen er weer bovenop duikt.

Ik kan in deze situatie niet zeggen dat ik voor of tegen ben.. Je reu is er nog niet eens haha "


klopt, maar jouw redactie geeft precies aan wat ik bedoel! dit soort informatie bedoel ik juist, vandaar dit topic

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat mij heel erg opval hier op het forum is....wanneer kan er gesteriliseerd of gecastreerd worden...

ik begrijp dat als je je niet inleest dat een dierenarts tegen je zegt, geen nestje ? beter alles weg laten halen, maar lees je in, hierboven staan de voor en nadelen ervan.

gezonde reu ? niets aan laten doen, met opvoeding kan je veel meer bereiken dan castreren, mits het geen medische kwestie is.

zo ook bij de teef, een gezonde goeie loopsheid ? dan ook niet laten doen, is er een medische kwestie ? is dat heel wat anders, er zijn niet alleen maar voordelen er kleven ook nadelen aan.

er wordt beweerd dat incontinentie niet vaak voorkomt, nou wil niet graag de honden hier op bezoek hebben van het forum die door de ingreep incontinent zijn geworden, wordt maar weg gewuifd oor vele.

en nogmaals mits het medisch is ben ik er niet tegen, wat moet moet. maar niets aan de hand, laat een teef en reu intact blijven.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

" Tegen castreren ben ik niet. Gecastreerde reuen zijn 8 van de 10 keer makkelijker, dat merk ik wel bij mijn werk, in een pension.
Ongecastreerde reuen moeten vaak patsen tegen andere reuen en rijden op teven..
Gecastreerde reuen gaan meestal veel makkelijker mee met een groep dan een ongecastreerde.

Dit is mijn ervaring. Ik zie genoeg honden om deze mening te kunnen hebben. Voor iedereen er weer bovenop duikt.

Ik kan in deze situatie niet zeggen dat ik voor of tegen ben.. Je reu is er nog niet eens haha "


ben t hier mee oneens. Casper is vroeg gecastreerd om medische reden. Hij kan juist niet mee in een normale groep met de hus. Hij gast enkel mee met een groep teven. Waarom omdat andere reuen op hem rijden en hij hier vreselijk onzeker van wordt.

Rijden is in mijn ogen ook een kwestie van opvoeden. Aandacht vragen, baas gerichtheid..... Dus te trainen. Maakt je reu aanstalten daar roep je hem bij je. De meeste reuen luisteren hier niet naar omdat ze niet goed zijn opgevoed!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

we vergeten ook dat door castratie het skelet zwak wordt, dat wordt nergens aangegeven, maar zonder hormonen die door castratie verdwenen zijn, wordt het skelet zwak.

honden page profiel Petra en de platsmoeltjesPetra en de platsmoeltjes

honden foto van Petra en de platsmoeltjes

Hier een tijdelijke gecastreerde reu in huis ivm loopsheid teef.

Nu heb ik een reu wat een echt l*lletje rozewater is, gaat conflicten uit de weg en als hij een andere reu tegenkomt die "boven" hem staat vindt hij dat prima en volgt braaf. Echter nu hij "gecastreerd" is, is hij een stuk feller, zeker aan de riem. Hier zullen we blij zijn als het half jaar voorbij is en hij weer reu kan wezen.

maw kijk goed hoe je reutje is/wordt en bepaal aan de hand daarvan of je het echt nodig vind om te castreren. De mijne is er dus meer onzekerder van geworden waardoor hij (denk ik) het gevoel heb, "als ik van de toren blaas dan blijven ze wel uit de buurt"

En meerdere reuen in huis hoeft idd echt geen probleem te zijn hoor.

Dan heb ik nog een vraag..waarom zou je dan je pupje willen laten castreren? Misschien ligt een eventueel probleem tegen die tijd wel bij de oudere hond? het wil niet altijd zeggen dat je de jongste moet castreren he, je moet gewoon goed kijken welke hond er een eventueel gedrag vertoont en aan de hand daarvan bepaal je welke er geholpen gaat worden

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

goede argumenten voor tegen! had over het rijden en de bot structuur niet nagedacht! zo zie je maar dat dit bespreken heel handig is

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Plus daarbij dat een narcose en operatie nooit zonder risico's is en er geen garantie is dat er daarna verandering optreedt!
Wat betreft de kans op ziektes en tumoren etc.. die kans wordt maar heel minimaal beperkt!

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

"
Wat betreft de kans op ziektes en tumoren etc.. die kans wordt maar heel minimaal beperkt!

"



Daarbij ook is de kans op andere soorten tumoren na castratie veel groter.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

"

ben t hier mee oneens. Casper is vroeg gecastreerd om medische reden. Hij kan juist niet mee in een normale groep met de hus. Hij gast enkel mee met een groep teven. Waarom omdat andere reuen op hem rijden en hij hier vreselijk onzeker van wordt.

Rijden is in mijn ogen ook een kwestie van opvoeden. Aandacht vragen, baas gerichtheid..... Dus te trainen. Maakt je reu aanstalten daar roep je hem bij je. De meeste reuen luisteren hier niet naar omdat ze niet goed zijn opgevoed!
"


Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik zeg ook 8 van de 10 dus niet allemaal! Moet zeggen dat er in het pension veel labrador reuen zijn die bereden worden door andere reuen, zelfs intacte reuen!

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

"

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik zeg ook 8 van de 10 dus niet allemaal! Moet zeggen dat er in het pension veel labrador reuen zijn die bereden worden door andere reuen, zelfs intacte reuen!

"


Mijn ervaring is dat gecastreerde reuen en teven in een grote groep er juist minder bij horen. Dit komt door het gebrek aan hormonen waardoor ze juist angstiger of agressiever zijn dan de intacte honden. Dit komt puur door het weghalen van de hormonen.

Ik zou mijn honden dus nooit laten helpen, mits het medisch gezien niet anders kan.

Wij hebben nu 1 reu en 1 teef in huis, 3 nov komt daar een teef bij. Wij hebben totaal geen problemen om ze apart te houden als er een teef loops is. Dit is puur een gewenning

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Rijden hoeft niets te maken te hebben met seksuele bedoelingen maar kan ook een teken zijn van stress, veel prikkels/indrukken, vermoeidheid>te weinig rust of opwinding (niet seksueel) !

Als ik bv hoor over veel Labradors, honden in een pension, dan zou het rijden mogelijk kunnen liggen aan de bovengenoemde zaken.
In die situatie is het overigens best mogelijk dat het wel komt van de hormonen en alle lekkere geurtjes!
We kunnen het niet exact zeggen natuurlijk, we weten de algehele situatie niet!
Maar rijden is niet per definitie enkel seksueel bedoeld!
En hoeft dán na castratie niet perse over te zijn, omdat de daadwerkelijke oorzaak niet wordt aangepakt!

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik ben tegen castratie, alleen op medicatie indicatie, anders niet. Waarom zou je in een gezonde hond snijden ? Ik denk dat veel van de verhalen die de ronde doen over reutjes door dierenartsen gestimuleerd worden, omdat ze eraan verdienen.Toen Luca en Romeo vochten, vond de dierenarts ook dat ik Romeo moest laten castreren. Dat stelde hij voor omdat Romeo de jongste en sterkste was, maar dat dat consequenties kon hebben voor de rangorde, vond de dierenarts niet belangrijk. Ik vind dat vaak te pas en te onpas gecastreerd wordt, rijdt hij op andere reuen, castratie, heeft hij te veel belangstelling voor teefjes, castratie, likt of ruikt hij te veel aan struikjes, castratie. Dat rijden op andere reutjes kan overprikkeling zijn of even proberen hoe e.e.a. zit tussen twee honden. Wordt vaak gelinkt aan sexueel gedrag, dat het niet is. Romeo en Luca zijn bij elkaar gekomen, zonder te vechten, zonder castraties en daar ben ik heel blij om. Vaak denken baasjes dat "problemen" opgelost worden door castratie.
Ontstekingen aan de penis worden vaak "opgelost" door castratie. Maar de oorzaak ligt vaak in de voeding. Ik zie nog te veel baasjes die een hond standaard laten castreren, alleen al omdat men zo veel hoort over ongecastreerde reuen. Dat zijn vaak cowboy-verhalen en dierenartsen varen er wel bij.
Ik vroeg laatst nog aan een baasje die haar hond wilde laten castreren, waarom ze het deed.
Eigenlijk wist ze het niet en zei "dat dat beter was" voor de hond en omdat veel van haar kennissen hun hond "ook lieten castreren". Ik ken nu al een aantal honden die niet gecastreerd zijn, maar 1 balletje hebben en toch een hoge leeftijd bereiken, zonder kanker.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

In een pension kun je daar eigenlijk niks over zeggen. Hondenn zijn op er vreemde plaats, verl andere honden, weinig rust en dus overpikkeling... Denk niet dat je daar echt naar moet kijken....

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Mijn vorige reu is op 4 jarige leeftijd gecastreerd en op zich weinig aan gemerkt. Alleen de eetlust nam enorm toe, van moeilijke eter(eigenlijk eetlust passend bij verbruik) naar een etenjattende onverzadigbare vreetwolf. En de paar keer dat ie gevochten heeft was na de castratie.En als ik nu de jongste zou moeten laten castreren, heb ik een probleem. Want de oudste is zeer irritant met gecastreerde reuen.

honden page profiel Noella en IgorNoella en Igor

honden foto van Noella en Igor

Ons vorige hondje was een mops ,die was zo hevig bij het rijden dat er bloed mee kwam . Hij was al twee jaar en omdat het maar verergde met het rijden en bloed erbij hebben we op aanraden van de DA onze mopsje laten castreren. Nu onze Igor is eenenalf jaar en die rijd niet (nog niet haha) maar zolang er geen medische problemen hiervoor zijn  laten we hem heerlijk man zijn. Dan zie ik helemaal geen reden waarom ik hem zou laten castreren. soms hoor ik wel zeggen  Igor is wild (maar das enkel als we gaan wandelen en hij ziet bekenden of honden ) laat die toch castreren dan word die kalm. Nou ik vind dat dit helemaal geen reden is om zijn ballen te laten wegnemen . T'huis is hij heerlijk rustig en daar ben ik blij om . Ik denk ook wel dat het veel met de opvoeding te maken heeft .

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ben ik met je eens, Noella. Romeo is echt een jager en als hij de kans krijgt, gaat hij achter de katten aan of een konijntje. Hoe vaak ik niet gehoord heb, dat ik hem moet laten castreren, omdat hij dat doet. Niet te geloven. Het jachtinstinct blijft, ook na castratie. Toch denken veel baasjes dat dat over gaat na castratie. Zo zie je maar weer dat er veel misvattingen zijn bij bepaald gedrag en dat castreren daar de oplossing voor is. Dierenartsen zullen bijna altijd adviseren te castreren, bij verkeerd gedrag, bij dominantie, bij te veel belangstelling voor teefjes, bij een ontstoken geslachtsdeel. De dierenarts wilde Luca nog castreren toen hij 9 was. Hij had last van overgeven en darmproblemen. Hij dacht dat de prostaat te groot was en dat deze op de ingewanden drukte en Luca daarom overgaf.
Luca had levernecrose, niet ontdekt en als ik dat had laten doen, was het een zinloze operatie geweest. Dat heb ik hem gelukkig bespaard. Net als het weghalen van de anaalklieren.
Luca stierf in juni 2010 aan levernecrose.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Castratie: voor of tegen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^