samojeed met kort haar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

bestaan er samojeden met kort haar?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "samojeed met kort haar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn 3 doggies

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Nee die bestaan niet.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Als je een Samojeed met korthaar hebt gezien dan ben ik bang dat je een geschoren Samojeed hebt gezien, want korthaar Samojeden bestaan niet.

Heb ook wel eens een geschoren Sheltie gezien. Zonde dat sommige mensen niet de moeite nemen om de vacht gewoon te onderhouden...

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Het is natuurlijk wel mogelijk, want je kan ze knippen en scheren maar dat lijkt mij niet echt slim om te doen.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna 3 doggies

honden foto van Eefje • Yuna

Volgens de Raad van Beheer: Korte, zachte, dichte ondervacht en een langere bovenvacht met hard en recht haar. Langer haar in de kraag (vooral bij de reuen), op de staart en als broek. Kort op gezicht en voorkant van de benen.

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

aa oke
dus een reu heeft langer haar dan een teef

honden page profiel ~~ 3 doggies

honden foto van ~

" aa oke
dus een reu heeft langer haar dan een teef "


was het geen ander ras dat je zag of was het gwn iets wat je je afvroeg?

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Wil hier wel even op reageren, er is wel degelijk verschil in haarlengte bij de Samojeed.Er is verschil in de werklijn en in de showlijn en daar zie je ook het verschil in lengte van het haar.
In de werklijn is duidelijk een iets kortere vacht te zien,wel met een onder en bovenvacht.Bij de show samojeed is het haar en vooral het bovendek een stuk langer.Dit is mijn samojeed, één uit de showlijn.De andere foto is Nanna van Randy en Mark en is een Samojeed uit de werklijn met korter haar.De hond rechts op de foto is een kruising show/werklijn type.

honden page profiel HummeltjeHummeltje 3 doggies

honden foto van Hummeltje

Wat een verschil! Prachtig die werklijn! ;-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Werklijn komt minder "keeshond" over. Leuk.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Daarnaast is er bij de meeste poolhonden, waar de Samojeed ook onder valt, een duidelijk verschil tussen 'in vacht zijn' en 'uit vacht zijn'. Bv al zichtbaar bij het wisselen van wintervacht naar zomervacht (een groot verschil, dat gepaard gaat met enorm haarverlies).

Daarnaast is er ook nog een hormonaal vachtverlies, vlak na de zwangerschap. Een teefje dat pups gehad heeft, kan dus heel erg kortharig worden, door vachtverlies.

honden page profiel  Sophietje  **** rip Taat***** Sophietje **** rip Taat***** 3 doggies

honden foto van  Sophietje  **** rip Taat*****

ik meschien heb je hier wat aan



De samojeed is genoemd naar het volk waar hij vandaan komt, de nomadengroep uit Siberië die tegenwoordig Nenets genoemd wordt. Hoewel de samojeed in Nederland ingedeeld is onder de Noordelijke sledehonden en in Europa ook zodanig gebruikt wordt, is dit eigenlijk onjuist. In Engeland staat de samojeed nog wel in de Pastoral Group, de herdershonden. De samojeed is van oorsprong een rendierhoeder. De nomadenvolkeren gebruikten hele grote sledes, waarop hun tenten en huisraad vervoerd werd. Deze sledes werden door de rendieren getrokken. Het was de taak van de honden om de grote groepen rendieren bij elkaar te houden, op te drijven en te beschermen. Tevens werden de honden gebruikt om de mensen, vooral de kinderen, ’s nachts warm te houden. Ze moesten dus behalve harde werkers ook zeer mensvriendelijk zijn.

De Engelsman Ernest Kilburn Scott importeerde de eerste samojeed in 1889. De honden van toen waren niet wit, maar hadden allerlei kleuren. In 1895 fokt hij zijn eerste nest. Vanaf dat moment wordt er vooral met de witte en biscuit honden gefokt, hoewel men in Frankrijk nog een poging ondernomen schijnt te hebben om zwarte samojeden te fokken. In 1909 wordt het ras officieel in Engeland geregistreerd, vandaar dat Engeland het land van herkomst wordt terwijl de samojeed eigenlijk uit Siberië komt.



Algemeen voorkomen


Hoewel er officieel maar één samojeed is, zijn er sinds de jaren ’50 twee types samojeden. Deze types worden vaak het werktype en het showtype genoemd. De rasstandaard is de laatste keer zo aangepast dat deze meer het showtype aangeeft, maar de omschrijvingen geven nog ruimte om ook het werktype binnen de standaard te laten vallen. Over het algemeen heeft het showtype een meer gedrongen bouw en langere vacht. Het werktype ziet er meer uit als de herdershond die de samojeed eens was, atletisch gebouwd met een lange nek en een kortere vacht. Opvallend is ook de opgetrokken buiklijn, terwijl deze bij het showtype meer recht loopt. Ook in de oren zit een duidelijk verschil. Het showtype heeft kleine, dikke oortjes. Het werktype heeft grotere oren die zeer beweeglijk zijn en in slechte weersomstandigheden naar achteren gevouwen kunnen worden. Typisch voor de samojeed is zijn glimlach. In combinatie met zijn witte, glinsterende vacht zorgt dit voor een bijna sprookjesachtig uiterlijk waar de liefhebber ook in de zomer nog een kerstgevoel van krijgt.



Schofthoogte
reuen 57 cm, teven 53 cm, met een afwijking van 3 cm naar boven of naar beneden


Gewicht
18 - 25 kg. Een samojeed eet in verhouding tot zijn grootte niet veel. Houd hier rekening mee en vraag advies aan de fokker. Zou u zoveel voeren als op de verpakking van het voer aangegeven staat dan zal uw hond al snel te zwaar worden.


Vacht
Omdat de vacht bij het show- en werktype nogal verschilt, geef ik van beiden een omschrijving. Bij het showtype hebben reu en teef, op de voorkant van de poten en het gezicht na, een lange, dikke vacht. Bij het werktype moet het verschil tussen reu en teef zo zijn als bij de leeuw en de leeuwin. De teef heeft een egaal dikke, maar korte vacht, hooguit de broek heeft een iets langere beharing. De reu heeft een imponerende lange kraag en ook hier is de broek voorzien van langer haar. Bij beide types dient een zachte en dichte ondervacht aanwezig te zijn waar men overigens prima van kan spinnen en vilten. De haren van de bovenvacht zijn hard en recht en moeten glinsteren als sneeuw. De vacht is voornamelijk wit, maar authentiek is biscuitkleurige aftekening, vooral vaak voorkomend bij de oren, maar sommige honden hebben ook biscuit platen op hun rug. Opvallend: Om de vacht levendig en glinsterend te houden is het belangrijk om juist biscuit in te kruisen. De leek wil vaak een zo wit mogelijke samojeed, terwijl de kenner biscuit-aftekening prefereert. De vacht behoort vuil- en waterafstotend te zijn. Als een samojeed in een regenbui heeft gelopen en zich daarna uitschudt hoort hij vrijwel droog te zijn. Om het waterafstotende vetlaagje te behouden is het verstandig de hond zo weinig mogelijk te wassen. Dit is ook vrijwel niet nodig, omdat de samojeed vuilafstotend is en ook geen hondenlucht heeft.


Gebruik
Oorspronkelijk was de voornaamste taak van de samojeed het hoeden van rendieren. Daarnaast hield hij de mensen warm ’s nachts en ging af en toe mee op jacht. De eerste honden in Europa werden al snel als sledehond gebruikt. Er wordt vaak beweerd dat je poolhonden en dus ook samojeden, niets zou kunnen leren. Dit is onzin. Een hond die van oorsprong altijd voor de mensen heeft gewerkt, kan dit, indien er goed op karakter en gedrag gefokt wordt, nog steeds. Samojeden halen over het algemeen op hondenscholen goede resultaten. In Amerika zijn zelfs samojeden opgeleid tot blindengeleidehond en doen samojeden geregeld mee aan wedstrijden schapendrijven. Ook bij sporten als agility kunnen ze uitstekend mee doen. Is de temperatuur beneden de 15 graden, dan kan de samojeed (met de juiste benodigheden!) ingespannen worden voor de fiets of step of, als u er meerdere heeft, voor de kar of slee. Houdt altijd rekening met de temperatuur voor u uw samojeed veel laat bewegen. Vooral de showtypes met hun lange vacht kunnen het snel te warm krijgen.


Gezondheid


Voor een samojeed ingezet mag worden in de fok dienen de ogen gekeurd te worden op erfelijke oogafwijkingen door een specialist. In Nederland loopt nog een onderzoek naar de erfelijkheid van de oogziekte goniodysplasie. Hoewel er uit eerdere onderzoeken in Zweden niet duidelijk is geworden hoe dit zich vererft, wordt er aangeraden niet te fokken met honden die dit in hoge mate hebben. Geadviseerd wordt een hond met middelgradige goniodysplasie alleen te kruisen met een hond die vrij van deze afwijking is. Tevens dienen van fokreuen en teven officiële röntgenfoto’s gemaakt te worden van de heupen. Alleen dieren met HD-A of HD-B mogen gebruikt worden voor de fok. Bij het ras komen over het algemeen weinig medische problemen voor, al hebben poolhonden vaak wel een vrij gevoelig maag- darmstelsel. Samojeden worden gemiddeld zo’n 13 jaar oud. Indien u een pup aan wilt schaffen, doe dit dan alleen bij een fokker aangesloten bij de landelijke rasvereniging. Zo heeft u de meeste kans op een gezonde pup.



Aard


De samojeed is een vriendelijke, mensgerichte hond en over het algemeen, ook door hun verleden, heel geduldig, voorzichtig en verdraagzaam tegenover kinderen. Ze kunnen eigenwijs zijn, maar leren ook snel en vinden het leuk om te leren en met hun baas bezig te zijn. Ze vervelen zich echter snel als ze meerdere malen dezelfde oefening achter elkaar moeten doen. Zorg dus dat de training interessant voor de hond blijft. Een samojeed is nooit slaafs. Agressie hoort in het ras absoluut niet thuis. Waaks zijn ze niet, maar bij vreemden kijken ze wel vaak eerst de kat uit de boom.

Ze willen het liefst de hele dag bij hun mensen zijn en zijn dus beslist niet geschikt om in een kennel te houden of veel alleen te zijn. Een samojeed die veel alleen moet zijn of te weinig beweging en uitdagingen krijgt, zal gaan blaffen, huilen, slopen en uitbreken. Een tevreden samojeed is juist een rustige, fijne huisgenoot. Buiten is de hond actief, binnen rustig. Er wordt wel gezegd dat samojeden doordat ze al eeuwenlang met de mensen samenwerken en beschermer van kudde en mensen waren, een bijna menselijke intuiitie ontwikkeld hebben. De samojeed is een hond die zijn stem graag en op meerdere manieren gebruikt, houd daar rekening mee. Ze hebben voor hun postuur over het algemeen een erg hoge, kenmerkende blaf. Behalve het blaffen babbelt de hond graag met u en laat op zijn tijd een prachtig huilconcert horen.



Bijzonderheden


Behalve veel beweging (minimaal 2 uur per dag) en geestelijke uitdaging, heeft de samojeed ook redelijk wat vachtonderhoud nodig. Uiteraard heeft het langharige showtype meer vachtverzorging nodig dan het werktype, maar beiden zullen toch zeer regelmatig gekamd moeten worden. (Nooit scheren of knippen!) Als u bang bent voor veel haar in huis, neem dan maar liever geen samojeed. De reuen ruien twee keer per jaar tijdens de seizoenswissel en tussendoor ook nog enigszins. Teven ruien hormonaal, ongeveer 3 maanden na de loopsheid gaat de hele vacht in een paar weken tijd eraf. Laat een samojeed alleen castreren of steriliseren als dit medisch echt noodzakelijk is. Een gecastreerde of gesteriliseerde samojeed krijgt een enorm dikke, stugge en bijna niet ontwarbare probleemvacht! U zult niet de eerste zijn die denkt dat het wel mee valt en er vervolgens achter komt dat de vacht niet meer zelf te onderhouden is.

Bent u iemand die het meest geniet in de zomer en in de winter liever bij de kachel zit, neem dan geen samojeed. Een poolhond kan het beste in najaar en winter lange wandelingen maken, terwijl de zomer de rusttijd is. Ook met vloerverwarming in huis doet u een samojeed geen plezier, omdat de hond dan nergens in de kamer koel kan liggen.

Houd er ook rekening mee dat samojeden vaak overgevoelig zijn voor narcosemiddelen en / of kalmeringsmiddelen. Bij veel dierenartsen is dit niet bekend en dit heeft al veel samojeden het leven gekost. Heeft u een samojeed in huis genomen, overleg dit dan altijd gelijk met uw dierenarts, het kan zijn of haar leven redden.



23 Jaar tussen de witte wol

23 Jaar geleden besloten mijn toenmalige partner en ik een hond te nemen. En hoewel we weinig ervaring hadden op het gebied van honden, hebben we precies de juiste weg bewandeld om een nieuwe huisgenoot te krijgen. Eerst ons eens verdiept in de hondenbladen. (Internet bestond nog niet). En zo kwamen we op de wolfsgrauwe keeshond uit, die ons beide aansprak. Na overleg met iemand van de rasvereniging kwamen we erachter dat deze niet geschikt voor ons zou zijn. Te waaks voor mensen met een eigen zaak waar de hele dag mensen op het erf kwamen. Toen herinnerde ik mij een advertentie van een hondenvoerfabrikant met daarin foto’s van witte oertypes: de samojeed. Ook bij deze rasvereniging informatie aangevraagd en dit ras bleek wel bij ons te passen. We hebben ons op de wachtlijst laten plaatsen en het zou wel twee jaar kunnen duren voor er een pup voor ons was, maar een half jaar later was het al zover. Door omstandigheden was het niet één eigenwijs wolbaaltje wat ons leven binnen kwam, maar twee. Hoewel we er nooit spijt van gehad hebben, raad ik niemand aan twee puppy’s tegelijk in huis te nemen. Uiteindelijk gingen vriend en ik toen de pupjes 8 maanden waren uit elkaar en in goed overleg met elkaar en de fokker hebben we besloten ieder met 1 hond verder te gaan. Het moment dat we de honden bij elkaar vandaan moesten halen was hartverscheurend, maar bij nader inzien ook goed; nu konden beide honden zich ontwikkelen tot de eigenwijze, maar zeer mensgerichte honden die ze tot hun dood (de één 11 jaar, de ander 16) geweest zijn.

Wij wonen op Terschelling en in de loop der jaren kwam ik erachter dat samojeden net Terschellingers zijn. Ze zijn eigenwijs, kunnen hard werken, maar zijn na gedane arbeid heerlijk rustig, kijken bij vreemden altijd even de kat uit de boom, maar heb je ze eenmaal voor je gewonnen dan blijf je hun leven lang hun grote vriend. Daarnaast zijn ze vrolijk, levenslustig en trots.

Samojeden spreken nog wolventaal. Is de lichaamstaal van honden al vrij complex, de oertypes hebben nog veel meer nuances in hun lichaamstaal, even als in hun vocabulaire. Ze zijn nog puur, hebben staande oren, een lange staart, een lange snuit, kortom alles wat nodig is voor een uitgebreide mimiek naar andere honden toe. Voor de eigenaar is het dan ook een must zich te verdiepen in hondentaal en leren om zelf een beetje hond te zijn om de hond beter te kunnen begrijpen. Ook vocaal hebben samojeden heel wat in huis. Ze kunnen blaffen, huilen en alles er tussenin. Ze doen dit ook veelvuldig, dus woont u niet zo vrij en heeft u buren die zich snel storen aan geluid, begin dan maar liever niet aan een samojeed.

Na de dood van onze eerste samojeed Fellow kwam 9 maanden later Bamse bij ons in huis. Hoewel we ondertussen ook een sheltie hadden, was er van overgaan op een ander ras geen sprake. Eens een samojeed, altijd een samojeed en in ons geval, eens een werktype, altijd een werktype. We wilden graag weer een reu, maar het werd een teefje. Plannen om te fokken hadden we niet, maar we zijn uiteindelijk na ons heel goed in alles verdiept te hebben toch overstag gegaan nadat we het uitdrukkelijke verzoek kregen om te gaan fokken van keurmeester W.Clay. Hij had de eerste samojeden in Europa nog meegemaakt en is tot zijn dood één van onze leermeesters geweest. De belangrijkste reden dat hij ons vroeg met Bamse te gaan fokken, was dat Bamse nog geheel voldeed aan het beeld van het oude werktype, wat steeds minder vaak voorkomt. Het meer populaire showtype heeft het werktype op een tweede plek gezet. Wij fokken dan ook alleen om het oude type te behouden.

Behalve het behouden van het type is het fokken van vrolijke, gezonde, goed gesocialiseerde honden met een fijn karakter voor ons een must. Zoals wij het karakter van de samojeed zo graag zien, zo hoort het ook te zijn. Helaas krijg ik geregeld mailtjes van mensen die een samojeed gekocht hebben uit minder op karakter geselecteerde ouderdieren, die sterk probleemgedrag vertonen, zoals extreme dominantie. Men vraagt zich dan af of dat rastypisch is, want na deze ervaring willen mensen nooit meer een samojeed. Doodzonde, want zo hoeft het niet te zijn. Reuen kunnen dominant zijn tegenover seksegenoten, vooral als het gaat om honden die even oud, even groot en even sterk zijn en waar de rangorde niet duidelijk is, maar veel problemen mag dit niet geven. Nooit mag een samojeed echter dominant of zelfs agressief zijn tegenover mensen! Ik ken verhalen van honden die bijvoorbeeld vachtverzorging niet toestaan. Gezien de geschiedenis van het ras, de honden dienden behalve als rendierhoeder ook als mensenwarmer, mag dit niet voorkomen.

Er wordt wel gezegd dat poolhonden niets leren kunnen en dat je er niet mee naar een gehoorzaamheidstraining hoeft, omdat ze er toch niets kunnen leren en toch hun eigen gang gaan. Er zijn zelfs hondenscholen die poolhonden niet aannemen! Onze ervaring is geheel anders. Van de mensen die een door ons gefokte samojeed hebben horen we over het algemeen hele enthousiaste verhalen over hun prestaties tijdens de diverse trainingen. Mijn mening is dat als je gelooft in het kunnen van je hond de hond beter presteert. Heb vertrouwen in je hond en train op een positieve manier met veel afwisseling en beloning, zonder echte correcties. Eind jaren ’80 toen ik Fellow kreeg was er nog maar 1 soort training, die met de slipketting en correcties. Ik heb wel een gehoorzaamheidscursus gedaan en Fellow is er ook voor geslaagd, maar ik werkte in tegenstelling tot mijn cursusgenoten niet met de slipketting of correcties, maar met beloning en enthousiasme richting de hond. Gelukkig zijn de meeste hondenscholen ondertussen op de positieve trainingsmethodes over gegaan. Is op uw hondenschool de slipketting nog toegestaan, zoek dan voor uw samojeed alstublieft een andere hondenschool. (Gebruik sowieso altijd een zachte nylon, of leren halsband voor uw samojeed, metaal beschadigt de vacht.)

Wij leven ondertussen met 5 honden, sheltie Galynn en de vier generaties samojeden, Bamse, Nuka, Brumma en Binne. Voor ons is het dan ook niet alleen belangrijk om veel te weten over hondengedrag, ook het roedelgedrag is voor ons van belang. Door ons te verdiepen in dit gedrag, kunnen wij op een heel natuurlijke wijze onze honden opvoeden, daarbij geholpen door de oudere generaties honden.

De samojeed is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de husky, absoluut ongeschikt als kennelhond. Hij heeft altijd bij de mensen geleefd en zou doodongelukkig worden als hij altijd gescheiden van zijn mensen zou zijn, al zou hij samenleven met soortgenoten. De samojeed wil altijd met u mee en samen met u leuke dingen ondernemen. Kunt u daaraan niet voldoen, dan krijgt u een hond die tijdens uw aanwezigheid graag uw huis verbouwt, de buren trakteert op een huilconcert en als het even kan de benen neemt, op zoek naar vertier. Als u, net als wij, een tuinhekje heeft van 60 centimeter hoog en uw samojeed heeft geen behoefte om er overheen te springen om de wijde wereld te gaan verkennen, dan heeft u het goed gedaan.

Bent u geïnteresseerd in de samojeed, denk dan goed na of u de hond het leven kan geven wat hij verdient. Is dit het geval ga dan op zoek naar een fokker die u aanspreekt. De wachttijd voor een goede pup kan lang zijn, maar het is het zeker waard. Maar pas op, voor u het weet leeft u 23 jaar later ook in een huis vol witte wol

Bron:Schylger Samoyeds via Honden Fan


honden page profiel WijnaWijna 3 doggies

honden foto van Wijna

Dat valt wel mee hoor dat huis met witte wol !

Merk er hier weinig van , maar heb ook een reu !
Uit de werklijn !
Als je een samojeed gezien hebt met kort haar ,
dan was het wss een teef die uit vacht was !
Dan herken je ze eigenlijk niet terug !

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

ha, die Joke, ik las de beschrijving alsof ik de beschrijving van een laika aan het lezen was, prima verwoord!

Niet vreemd want zoals je al schreef is de Samojeed, van oorsprong een Nenetzker laika. Op onze website, heb ik, bij het hoofdstuk rasbeschrijving, een foto van oorspronkelijke Samojeden (Neneztker laiki) samen met de mensen bij de rendieren, en kun je idd deverschillende kleuren zien.

honden page profiel  Sophietje  **** rip Taat***** Sophietje **** rip Taat***** 3 doggies

honden foto van  Sophietje  **** rip Taat*****

Chris ik heb even op jou website gekeken inderdaad heel mooi ;-)

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Inderdaad joke wat een uitgebreide rasbeschrijving van de samojeed.
En Wijna bij mij valt het uit vacht gaan ook wel mee,waarschijnlijk heeft dat toch te maken met het reu zijn, al is mijn sam een sam uit de showlijn.Of ben ik er al aan gewend geraakt door het teefje wat ik hiervoor had.En inderdaad een teefje dat net pups heeft gekregen verliest ook de vacht.Maar goed er zit dus wel duidelijk verschil in het haar van de ene of andere samojeed.Vind het zo grappig waar een vraag toe kan leiden. :-D

honden page profiel Ronica & FesterRonica & Fester 3 doggies

honden foto van Ronica & Fester

nee er zijn geen korthaar samojeeden, ze hebben juist langhaar voor het weer enzo ;-) als je korthaar gezien ben ik bang dat hij geschoren is :'(

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

" nee er zijn geen korthaar samojeeden, ze hebben juist langhaar voor het weer enzo ;-) als je korthaar gezien ben ik bang dat hij geschoren is :'( "


jammer dat je niet alles gelezen hebt .

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

"

was het geen ander ras dat je zag of was het gwn iets wat je je afvroeg? "


vroeg het me gewoon af

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "samojeed met kort haar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Nieuwe obsessie
^