Info over barf gezocht

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Beste iedereen,

Een aantal van jullie zullen wel weten/gemerkt hebben dat ik nogal zoekende ben naar het juiste voer voor Kiba. Momenteel begind mijn hoop voor een goede kvv op te raken en heb ik besloten me in te gaan lezen over barf. Voorlopig heb ik nog niet echt direct de bedoeling om over te gaan op barf (moet eerst mijn ouders maar eens zien te overtuigen en een grotere friezer kopen ;-) ) maar ik zou toch wel alvast willen weten hoe het in zijn werk gaat.

Ik heb op barfplaats zo'n reken ding gevonden waar dan heel mooi staat hoeveel spier en orgaan vlees ik moet geven en hoeveel bot.. Maarja dan ga ik weer na lopen denken over hoe ik dat dan bepaal.

Ik vroeg me dus af hoe jullie dat afstemmen. Want ik zat te denken, als je bijvoorbeeld een kippen karkas geeft dan zit daar spiervlees en bot in/aan maar hoe weet ik dan hoeveel % dat bij elkaar is en wat ik er aan orgaan vlees aan toe moet voegen (en eventueel extra bot en spiervlees)... T is misschien wel een hele domme vraag hoor, maar ik kom er toch niet helemaal over uit.. Hoe moet ik dus zo iets aanpakken en waar moet ik dan naar kijken.

Verder vroeg ik me ook af naar wat voor vlees ik moet kijken. Kiba is allergiesch voor rund dus dat mag hij zowiezo niet krijgen maar ik weet ook dat meneer geen wild smaak van kvv lust. Gaat dat dan ook gelden voor barf of is dat weer anders? en is het noodzaak dat ik hem wild geef?

en hoe zit het met de groentes? Van de een hoor ik dat ze dat wel nodig hebben en van de ander niet. Maar als ik het wel ga geven, moet ik dan verse groete kopen en koken of kan dit ook bijvoorbeeld uit blik/pot? (al lijkt mij dat verse groente wel gezonder/beter is maarja of dat voor honden ook geld..)

Een hoop vragen maar ik hoop dat iemand mij toch wat uitleg kan geven zodat ik er beter over na kan denken en ook mezelf een beetje kan voorberijden mogten mn ouders het goed gaan vinden (ik moet iig mn ma overhalen haha mn pa vind het niet zo erg geloof ik O-) ).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " Info over barf gezocht" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

http://www.dierbewust.nl/wp-content/uploads/2012/01/EBOOK-de-waarheid-over-brokken.pdf

Misschien heb je hier its aan. Staat ook t een en ander over vers in. Moet er wel bijzetten dat ik zelf nog niet gelezen heb...

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Thnx voor de link ^^ tis wel heel intreresand maar helaas niets over het zelf samen stellen. Ik ga het alsnog lezen gewoon omdat ik het intresant vind ;-)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Niemand verder? O-)

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy « 3 doggies

honden foto van Chantal » Jessy «

Jessy zit tussen de BARF en NRV percentages in.40% vleesbot =  karkassen, nekken, ribben
40% spiervlees =  al het vlees wat geen bot en geen orgaan bevat
20% organen waarvan 10% pens, 5% hart, 3% lever en 2% nier.
Deze percentages worden op HP meer gebruikt.

Vleesbot zijn dus karkassen , nekken, ribben en alles waar een bot in zit. Meestal ga je uit dat vleesbot 50% bot is en 50% vlees. Heb je hele kale botten zoals haaskarkas vaak is dan kun je beter uit gaan van 100% bot 0% vlees en dus geef je maar de helft en wat meer spiervlees.

Spiervlees is alles aan vlees wat geen orgaan is en geen bot heeft. Kipfilet, kalkoenfilet, rundergehakt, rundvlees, paardenvlees, hertenvlees etc.

Van de organen is pens, hart, lever en nier belangrijk om te geven. Lever en nier liever niet van kip, rund en paard dit vanwege de antibiotica die ze vaak krijgen. Konijn, haas, eend en lam kan wel prima.

Als je karkassen met organen hebt kun je de organen eruit halen en het wegen.
Of je doet lekker lui zoals ik, alsjeblieft deze week heb je iets meer orgaan O-)
Als je hele dieren voert of dieren die zijn ontdaan van vacht/veren dan kun je die gewoon als compleet beschouwen, doe je dat 1x per week bereken je de rest over 6 dagen.

honden page profiel meikemeike 3 doggies

honden foto van meike

Hier is veel basisinfo te vinden over zelf samenstellen, vooral het gedeelte over de ingredienten zal interessant voor je zijn

http://www.voerwijzer.com/zelfsamenstellen/wat-is-zelf-samenstellen

Wild in kvv smaakt hetzelfde als hele stukken wild, dus dat zal hem niet worden.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Ik vroeg me dus af hoe jullie dat afstemmen. Want ik zat te denken, als je bijvoorbeeld een kippen karkas geeft dan zit daar spiervlees en bot in/aan maar hoe weet ik dan hoeveel % dat bij elkaar is en wat ik er aan orgaan vlees aan toe moet voegen (en eventueel extra bot en spiervlees)... T is misschien wel een hele domme vraag hoor, maar ik kom er toch niet helemaal over uit.. Hoe moet ik dus zo iets aanpakken en waar moet ik dan naar kijken. "


Op mijn forum Rauwe voeding voor Honden kun je je menu laten doorberekenen, waarbij dan ook uitgegaan wordt van een dagtotaal c.q. weektotaal van 100% en hoe dat is onderverdeeld in percentage spiervlees/bot/karkas/overige. Er is ook info beschreven uit hoeveel % vlees/bot de gemiddelde karkassen van leveranciers bestaan en wat er bijvoorbeeld in prooidieren zit. Eveneens is duidelijk de meerwaarde beschreven van het toevoegen van een gezond deel 'overige' aan het menu van een hond. Dat hoeven niet per definitie groentes te zijn, dus in die zin zijn ze geen 'must', wel nuttig. Mocht je interesse hebben: www.rauwevoedingvoorhonden.nl

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Allemaal bedankt voor de uitleg! Ik ga even op de sites kijken ^^ Hoop dat ik er dan nog wijzer uit kom O-)

Als ik opnieuw vragen heb stel ik ze gelijk en anders laat ik even weten dat ik het snap ;-) (ben nooit zo goed met persentages uitrekenen enzo ¬¬)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@Chantal, misschien een hele domme vraag hoor... Maar wat is precies het verschil tussen barf en nrv? O-)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Haha laat maar O-) heb het al gevonden O-)

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy « 3 doggies

honden foto van Chantal » Jessy «

Niet zo heel veel, BARF geeft standaard groentes en andere overige dingen in het menu en NRV niet. 
NRV gaat uit van kaalbot 15% en BARF gaat uit van vleesbot 50% dus daar zit een klein verschil in. Verder ziet NRV pens als complete maaltijd en BARF het als orgaan onderdeel.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Oke, ja dat zijn wel kleine verschillen ja :-)


@ Goldendelicious: Op je site heb je de persentages in grammen per week berekend. Is het dan de bedoeling dat ik die grammen weer door 7 deel om de hoeveelheid per dag te doen? Of moet er per dag een andere samenstelling gegeven worden (dus dat het niet zo is als bij kvv dat je elke dag de zelfde hoeveelheden geeft)

Ik voel me echt een beetje knullig maar vind het toch wel eng/lastig om zelf wat te bedenken *schaam*

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Lees dit maar eens:
http://omschakelen2.rauwevoedingvoorhonden.nl/
'Wij' voeren zeg maar volgens het NRV, maar dan wel met een gezond percentage 'overige' om huid en haar te vervangen en nog wat extra vitamines en mineralen uit verse voeding toe te voegen, waarvan voornamelijk kiem- en verse kruidenmixen, algen, rauwe honing, eieren en zo'n 5% groentes.
http://voedingstheorien.rauwevoedingvoorhonden.nl/
Wat de weekpercentages betreft: elke dag compleet uit een KVV is juist niet aan te raden. Al zeker niet als er premixen in verwerkt zitten. De weekpercentages kun je indelen naar behoefte van je hond. En het is prettig voor het dier om daar nog enigszins balans in aan te brengen. Zeker als je net omschakelt. Dan kun je gebruik maken van de prooidiertheorie per dag. Naar gelang de omschakeling goed verloopt, kun je de ene dag meer en de andere dag iets minder voeren, van 2x per dag naar 1x per dag voeren en uiteindelijk 1 of meerdere vastendagen instellen.
Het belangrijkste blijft te allen tijde om te anticiperen op wat jouw hond je laat zien. Niet omdat 1 of ander theorietje dat en dat verkondigt, want er is geen 1 hond die hetzelfde reageert op rauwe voeding en dezelfde behoeftes heeft.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Ik zal eens even kijken nog naar de links! Thnx iig alweer! :-D Zo alle uitleggen en dingen die ik lees begind alles toch wel wat door te dringen O-)

En idd elke hond is anders! Vandaar ook dat ik er over zit te denken Kiba op Barf te zetten. Ik ben al 2 jaar opzoek naar het juiste voer voor hem omdat alles wat bij andere wel goed werkt bij hem niet goed werkt :( Maar we komen er wel! :-D

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@ Goldendelicious: in de link van omschakelen 2 gaat het vooral over honden die nog op brokken zitten. Nou eet Kiba al ongeveer zijn hele leven kvv dus dat gaat niet echt op.. Als ik zou overstappen is het dan wel gewoon handig om alsnog dat schema aan te houden?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Als jouw hond het verteren van stukken bot en hompen vlees niet gewend is, dan zal je een dergelijk schema wel aan kunnen houden. Dus niet ineens beginnen met een maaltijd dik bevleesd karkas, maar gewoon van het KVV af eens laten proeven van een eendkarkasje of eendennek, of kwartel, of homp pens of spiervlees, of sardientje of makreel etc. Makkelijke zelf samenstel dingetjes die je gerust naast het KVV kunt geven op die dag. Je geeft dan op zo'n dag minder KVV. Als je hond dit gewend is, dan kun je overgaan op een maaltijd. Dan geef je bijvoorbeeld de ene dag KVV en de andere dag een dik bevleesde eendkarkas waarin deels nog wat organen hangen of een maaltijd kwartels of een maaltijd pens of een maaltijd vis of een maaltijd runder- of lamsstrot etc. Orgaanvlees zoals lever, nier, hart en tong mag je zo af en toe wel bij een zelf samengestelde maaltijd geven, maar in KVV zit meestal veel orgaanvlees (afhankelijk van het merk wat je voert). Op de zelf samensteldagen mag je dan ook aanvullen met een gezond deel overige.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Oke rustig overstappen dus :-) en zou ik hem vandaag bijvoorbeeld ook een kippenpoot (zo'n ongekruide drumstik) mogen geven om eens te kijken of hij het wat vind om vlees van een bot te moeten halen? Dan kan ik gelijk aan mn ma laten zien dat dat goed gaat en niet gevaarlijk is (zij denkt meteen aan splinters en stikken in botten... O-) )Of is dat niet zo'n slim idee?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Wij hebben hier een familiehond die vanaf een maand of 9 opgegroeid is op kippenpoten bij wijze van....dat is een keeshondje en echt een hond die nergens problemen mee heeft. Zij is een herplaatser en stond voorheen op brok, die ze niet at. Mijn mening en ervaring is dat je een kippenpoot wel kan geven. Even inslaan met een hamer om de dragende delen voor te kraken. Het vel insnijden en dan geven. Je zou het met een washand vast kunnen houden en dan delen af laten bijten. Het laatste deel zou je eventueel weg kunnen gooien. Van dat vasthouden ben ik zelf echter niet zo'n voorstander van. Alles 'groter dan de bek' kan over het algemeen prima verwerkt worden door de hond en zo leert hij na te denken hoe op een effectieve manier karkassen gekraakt kunnen worden. Op een afstandje toekijken, is voor de hond vaak veel relaxter.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Nou dan ga ik eens kijken voor kippenpoten ^^ Dan kan mn ma ook rustig aan het idee wennen ;-)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Vanavond heeft kiba wat kippenpoten opgegeten. Deze gingen er prima in :-) mijn moeder is aan het twijfelen over een grote vrieskist zodat ik over kan gaan! :-D ik ben benieuwd hoelang het allemaal gaat duren en hoe het zal gaan maar hety gaat vast goed komen :-D zodra er weer vragen opkomen laat ik het hier gelijk weten ^^

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

aan de hand van de website van Goldendelicious en voer natuurlijk heb ik een "schematje" gemaakt. Ik weet alleen niet zeker of ik het goed gedaan heb en wel helemaal goed begrijp.. Ik hoop dat iemand me kan vertellen of t zo goed is of beter kan :-)

35 kilo volwassen hond

35 x 2% = 700 gram

700 gram x 7 dagen = 4900 gram per week

4900 gram x 70% = 3430 gram spiervlees

4900 gram x10% = 490 gram orgaanvlees waarvan 175 gram lever en 70 gram nier

4900 gram x10% = 490 gram bot

4900 gram x10% = 490 gram overige

700 gram per dag

Maandag : Lamsnek (525 gram?) en 175 gram lever

Dinsdag : Orgaanpakket (70 gram nier, de rest aanvullen met andere organen tot 700 gram?)

Woensdag : Paardenspiervlees (700 gram zonder bot?)

Donderdag : Kipkarkas (Met of zonder organen?)

Vrijdag : Vuile pens

Zaterdag : Haasspiervlees (700 gram
zonder bot?)

Zondag : Kippenbouten

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy « 3 doggies

honden foto van Chantal » Jessy «

Je weet dat je nu met kaalbot rekent?
Vleesbot bestaat voor 50% uit vlees en 50% uit bot, NRV gaat standaard van 15% kaalbot uit dit is dan hetzelfde als 30% vleesbot. 10% kaalbot zou dus 20% vleesbot zijn wat ik persoonlijk heel erg weinig vind. Houd dus de ontlasting goed in de gaten!

Daarnaast geef je 1 dag pens, pens laxeert dus nogmaals hou de ontlasting goed in de gaten! NRV rekent pens als compleet dus zou je de rest van de week over 6 dagen moeten rekenen. 6x 700gram = 4200gram en van daaruit ga je de organen etc berekenen.

Dan dinsdag, enkel organen lijkt mij geen goed idee. Organen laxeren dat word geheid diarree op woensdag. Je kan beter een vleesbot erbij geven wat de boel weer wat stolt ;-)

Zaterdag en zondag zou je ook beter kunnen omdraaien. Spiervlees stolt de ontlasting niet maar de dag ervoor met pens laxeert wel. Pens gevolgd door spiervlees kan dus ook diarree veroorzaken. 

En ik mis vis.
En wat is die 10% overige want dat is niet terug te vinden in je menu?

Houd vooral in het begin de ontlasting van de hond goed in de gaten, de ene hond is de andere niet. De ene hond kan prima tegen een bot dag en een vlees dag een andere hond heeft elke dag bot nodig. De ene hond kan prima tegen alleen pens de andere heeft bot erbij nodig.
Dunne ontlasting betekend te weinig bot. Te harde en/of witte ontlasting duid op te veel bot.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Man tis nog best lastig!!! Dat wat ik tussen haakjes heb gezet was zegmaar een vraag of dat er bij moet of niet want idd alleen orgaan vind ik best veel zonder bot en het zelfde geld voor het spiervlees... (En kiba is snel aan de dun maar heeft ook heeel snel teveel bot -_-")

Maar die week indeling klopt dus niet? Pff ik vind het toch best lastig maar ook wel weer leuk haha :p misschien word t hierdoor nog wel wat met mn wiskunden haha. Maar even serieus.. Hoe moet ik het aan pakken? Want vind het echt lastig :(

Dat 10 % overige zijn groente en fruit en alles wat daar onder valt.. Ik had gelezen over nrv alerlij suplimenten toevoegt maar dat dat overeen komt met groente, fruit en noten enzo...

De vis ben ik idd vergeten! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zeker weet of je zo'n week indeling elke week kan geven of dat je elke week een nieuwe moet maken...

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy « 3 doggies

honden foto van Chantal » Jessy «

Ik ben begonnen met een vast menu, toen heb ik enkel nog dagzakjes gemaakt dus karkassen, vlees en organen in 1 zak en dan gewoon elke dag een ander zakje pakken. En nu ga ik weer terug na een vast menu. 
We kunnen tenslotte het voedsel van een wolf toch niet geheel nabootsen, onze honden jagen niet en zijn dus niet afhankelijk van wat ze kunnen vangen. 

Voor mij persoonlijk is een vast menu gewoon makkelijk, ik weet (hopelijk) dan precies wanneer wat op begint te raken en kan zo ook beter bijhouden wanneer ik weer moet bestellen.


Het begin is lastig, een menu is zo gemaakt maar hoe reageert jouw hond erop?

Ik bedoel ik ben volgens NRV begonnen met een pens dag, al snel had Jessy gewoon hele dunne ontlasting dus dan toch maar bot bijgeven. Nu heb ik pens gewoon meegerekend in het hele menu en dan dus 10% pens daarnaast geef ik 5% hart, 3% lever en 2% nier zo kom ik totaal op 20% organen.
Met de organen heb ik ook gespeeld, elke dag een ander soort orgaan totdat ik op 1 dag vleesbot met hart, lever en nier gegeven heb en de ontlasting daarop goed bleef. Sindsdien geef ik altijd 1 dag hart, lever en nier met vleesbot. Dit is gewoon gemakzucht van mezelf want zo heb ik ook de pens ingedeeld. Dan 1 visdag die ik als compleet beschouw dus niet meetel in mijn menu. Dan hou ik 4 dagen over waar ik vleesbot met spiervlees geef.

Na een paar weken kreeg Jessy toch weer dunnere ontlasting dus heb ik het vleesbot verhoogd na 40% en dit gaat al een paar maanden goed.
Ik stel nog niet zo lang zelf samen, maand of 4 a 5, en in die tijd is het menu al verschillende keren veranderd alleen maar door de ontlasting in de gaten houden en daarop dan weer iets te veranderen.

Als je hond snel te dunne of te harde ontlasting heeft zou ik beginnen met elke dag vleesbot en daarnaast orgaan en spiervlees. Dan hou je ook 30% vleesbot aan, dat is ongeveer ook wat er in kvv's zit en dat probeer je dan een week a 2 weken. Zo kun je goed zien hoe de ontlasting is is het goed kun je het menu gewoon houden, is het te dun dan probeer je het met iets meer vleesbot is het te hard dan probeer je het met minder vleesbot.
Gaat het een paar weken goed kun je eens proberen 1 dag vleesbot te geven gevolgd door een dag spiervlees. Je zult snel genoeg zien of je hond daar tegen kan of niet.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Van zulke dagzakjes lijkt mij ook het makkelijkst (ook omdat ik wel eens weg ben en mijn ouders het voeren gewoon kunnen over nemen)

Kiba reageert naar mijn idee vrij snel slecht op teveel/teweinig bot en minder slecht op meer orgaan (iig ging een dag alleen vuile pens een tijd terug wel goed... dit was om zijn darmen een keer te reinigen na vlinke diaree klachten)

Zou het een idee zijn om de orgaan dag te verdelen bij het kippen karkas en de kippenbouten? Dan zit er gelijk bot bij en kan ik op de orgaandag vis invoeren... Dan ben ik er denk ik wel een beetje toch?

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Wil je een barf- of nrv-menu?

Een barfmenu bestaat vaak uit 4 dagen vleesbot met orgaanvlees (2x pens, 2x ander orgaan- tenminste lever, nier en hart) en 3 dagen vleesbot met spiervlees. Sommige mensen geven elke dag vleesbot, spiervlees en orgaanvlees, meestal omdat de hond gevoelig is en snel diarree heeft. Het is lastiger verdelen, dus als het niet hoeft, zou ik dit niet zo doen. Vis wordt tussendoor gegeven, of ergens in het menu verwerkt. Vis wordt 1xper week of 1x per 2 weken gegeven, i.v.m. omega 3 vetzuren. Bij barf wordt doorgaans ook gepureerde groente en fruit gegeven en andere bijproducten zoals ei, kefir/yoghurt/kwark, noten en zalmolie. Dit is meestal verwerkt in het menu, waardoor honden soms 2.5% van hun lichaamsgewicht krijgen (bij NRV is dit 2%). Percentages zijn uiteraard richtlijnen; soms heeft een hond meer of minder nodig. Pups hebben sowieso meer nodig.

Een NRV-menu bestaat doorgaans uit 4 dagen vleesbot met orgaanvlees (bijvoorbeeld 2x pens en 2x ander orgaanvlees - tenminste lever, nier en hart) en 3 dagen spiervlees. Veel NRV-ers doen een pensdag, 3 dagen vleesbot met orgaanvlees (hart, lever, nier) en 3 dagen spiervlees. Of een pensdag, een visdag, 3 dagen vleesbot met orgaanvlees (hart, lever, nier) en 2 dagen spiervlees. Sommige NRV-ers geven geen groente, anderen wel. Andere bijproducten zoals ei, noten e.d. worden buiten het menu om gegeven (als een hond snel aankomt, wordt er iets minder vlees gegeven).

Ik reken bij vleesbot voor nekken altijd 1/2 spiervlees en 1/2 bot, bij karkas reken ik 1/3 spiervlees en 2/3 bot en bij bouten/poten reken ik 2/3 spiervlees en 1/3 bot. Soms heb je een karkas met meer vlees, dan kun je wel 1/2 spiervlees en 1/2 bot rekenen. Rib is wisselend; soms is dat 1/2 spiervlees en 1/2 bot, maar soms is het ook wat kaler en dan kun je 1/3 spiervlees en 2/3 bot rekenen. De verhoudingen precies uitrekenen gaat toch niet, dus dit houd ik ongeveer aan.

Vleesbot is handig om te combineren met orgaanvlees. Orgaanvlees werkt een beetje laxerend en van bot kande ontlasting heel hard worden. Als je het combineert, dan wordt de ontlasting niet te hard. Combineren met spiervlees kan ook.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Over het menu...

Ik zou een standaardmenu maken en dan kijken hoe je hond het er op doet. Daarna kun je als het nodig is wat schuiven in het menu. Als je eenmaal een perfect menu hebt gevonden, kun je dit gewoon standaard elke week geven. Binnen het menu kun je eindeloos varieren qua diersoorten.

Als je er niet uit komt om een menu te maken, PB maar. Ik kan je ook voorbeelden van barf- en NRV-menu's laten zien.

honden page profiel Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.)Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.)

" Je weet dat je nu met kaalbot rekent?
Vleesbot bestaat voor 50% uit vlees en 50% uit bot, NRV gaat standaard van 15% kaalbot uit dit is dan hetzelfde als 30% vleesbot. 10% kaalbot zou dus 20% vleesbot zijn wat ik persoonlijk heel erg weinig vind. Houd dus de ontlasting goed in de gaten!

Daarnaast geef je 1 dag pens, pens laxeert dus nogmaals hou de ontlasting goed in de gaten! NRV rekent pens als compleet dus zou je de rest van de week over 6 dagen moeten rekenen. 6x 700gram = 4200gram en van daaruit ga je de organen etc berekenen.

Dan dinsdag, enkel organen lijkt mij geen goed idee. Organen laxeren dat word geheid diarree op woensdag. Je kan beter een vleesbot erbij geven wat de boel weer wat stolt ;-)

Zaterdag en zondag zou je ook beter kunnen omdraaien. Spiervlees stolt de ontlasting niet maar de dag ervoor met pens laxeert wel. Pens gevolgd door spiervlees kan dus ook diarree veroorzaken. 

En ik mis vis.
En wat is die 10% overige want dat is niet terug te vinden in je menu?

Houd vooral in het begin de ontlasting van de hond goed in de gaten, de ene hond is de andere niet. De ene hond kan prima tegen een bot dag en een vlees dag een andere hond heeft elke dag bot nodig. De ene hond kan prima tegen alleen pens de andere heeft bot erbij nodig.
Dunne ontlasting betekend te weinig bot. Te harde en/of witte ontlasting duid op te veel bot. "



Ik heb ook 1 orgaandag per week en dit gaat super. Voorheen deed ik bot/orgaan combinatie maar met die kleine hoeveelheden vond ik dat niks ze eten bij mij maar 70 en90gram per dag. ik moet zeggen toen ik ruim twee jaar geleden begon heb ik ook veel aan de site van golden delicious gehad en ik geef deze site nog steeds door aan mensen die willen beginnen.
Ik heb mijn percentages ietwat aangepast dus 60/20/20 dat wordt dan inderdaad 40/40/20. Omdat de eerste verhouding met kaal bot rekent, had ik in het begin ook fout gedaan hoor! Ook hou ik 1 pensdag aan. Ik heb mijn schema zo aangepast dat ik ook met kleine honden heerlijk zelf kan samenstellen.

Karin

honden page profiel Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.)Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Karin, Lina en Jazzy (Alex r.i.p.)

"


Ik heb ook 1 orgaandag per week en dit gaat super. Voorheen deed ik bot/orgaan combinatie maar met die kleine hoeveelheden vond ik dat niks ze eten bij mij maar 70 en90gram per dag. ik moet zeggen toen ik ruim twee jaar geleden begon heb ik ook veel aan de site van golden delicious gehad en ik geef deze site nog steeds door aan mensen die willen beginnen.
Ik heb mijn percentages ietwat aangepast dus 60/20/20 dat wordt dan inderdaad 40/40/20. Omdat de eerste verhouding met kaal bot rekent, had ik in het begin ook fout gedaan hoor! Ook hou ik 1 pensdag aan. Ik heb mijn schema zo aangepast dat ik ook met kleine honden heerlijk zelf kan samenstellen.

Karin

Als je een visdag en pensdag neemt tel je die niet mee in je berekening dus doe je alles keer 5.

Karin

"


honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@ Angela, Ik wil graag een barf menu samenstellen :-) maar ik hou 2% aan omdat Kiba zowiezo moet afvallen en toch snel aan komt naar mijn idee..

Ik zal je zo even een pbtje sturen ;-)

@ Karin, die site is idd handig :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " Info over barf gezocht" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^