Autralian sheperd en Border Collie verschillen??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Hallo,

Als ik in het algemeen lees over De aussie en de bc hebben ze beide veel beweging nodig. Als ik zo lees vind ik ze erg op elkaar lijken? Heb ik dit mis? Wat zijn nou echt duidelijke verschillen tussen deze twee rassen?

Ik hoop dat jullie me kunne helpen ben erg nieuwschierig! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Autralian sheperd en Border Collie verschillen??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kelly-ElroyKelly-Elroy 3 doggies

honden foto van Kelly-Elroy

Hoi Meike,

Het aller grootste verschil tussen een Aussie en een BC is dat een Aussie veel koppiger is dan een BC, de BC is makkelijker op te voeden. Verder weet ik niet zoveel van een Aussie omdat wij ons alleen maar in de BC verdiepen O-)

Groetjes
Kelly

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Oké bedankt Kelly :-D !

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Volgens mij mist de aussi de 'eye' die de border wel heeft.

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Bedankt voor je reactie Mexx:-D!

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Hallo,

Ik heb zelf een aussie en heb heel veel gelezen etc etc met mensen gepraat en met beide rassen gewerkt. Dus kwa verschil heb ik wel het een en ander geleerd :-)

Kwa uiterlijk kunnen ze heel erg op elkaar lijken, je hebt ze beide in het black, red, blue merle, en red merle met al dan niet wit en tan aftekeningen. BC heb je ook nog is sable, lilac, blauw (lijkt soms bijna zwart) en geel. Doorgaans zijn aussies wat zwaarder gebouwd, al heb je werklijnen die heel tenger gebouwd zijn. Aussies heb je ook zonder staart (zowel gecoupeerd als natural bobtail) en alle maten staart die tussen een volledige en geen staart in zitten. Border collies heb je ook in een kortharige variant.

Dan heb je nog verschillen in de karakters. Aussies hebben inderdaad doorgaans minder "eye" als een BC. Hierdoor werkt een aussie dichterbij het vee en een BC met op afstand. Ook zijn aussies doorgaans iets minder "workaholic" als een BC. Ook vind ik zelf naar mijn ervaringen met beide rassen dat aussies iets minder nerveus zijn. Stond je bijvoorbeeld tijdens het wandelen met iemand te praten dan kwam de BC continue met takjes e.d. aanslepen die hij dan wou dat je gooide. Terwijl een aussie daar kun je tegen zeggen blijf maar even rustig liggen en dan doet hij dat. Ook hebben kennissen van mij een BC en 2 aussies, en de BC fixeert zich de hele tijd op de kat, de hele dag door. De aussies doen dit niet.

Of een aussie koppiger is??? Niet naar mijn ervaring, maar dat verschilt misschien ook per hond :P Wel moet je beide rassen echt iets te doen geven, zowel lichamelijk als geestelijk bezighouden. Anders worden ze een tikkende tijdbom als het ware, gaan ze auto's kinderen, fietsen alles drijven...

Wat mij ook op is gevallen (met de honden waarme ik werkte en mijn eigen hond), aussies zijn echt supersterk.

Ook heb ik nog deze link...

http://www.theaustralianshepherd.net/info/bcs.shtml

Maar ik vind beide rassen superleuk! Allen paste de aussies wat beter bij mijn thuis situatie.

Groetjes Amber

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Wat naar mijn ervaring het verschillen zijn tussen de BC en de Aus is dat de Aus inderdaad dichter op het vee werkt. Er zijn schapenhoeders die daarom niet graag met ze werken, ze krijgen al gauw 20 schapen in een pen waar er maar tien inpassen eigenlijk ;-)
Anderen hebben daarom juist weer wel graag een Aus.

De Aus is ook geschikt om te koeien te drijven, voor dat doel zijn ze ook breder en steviger.

De Aus vind ik ook een stuk minder zenuwachtig, ze zijn over het algemeen ook wat rustiger van aard. Wel zijn ze, net als de BC behoorlijk gevoelig van karakter. Lichamelijk kan de Aus een behoorlijk wat hebben.

Een Aus vind ik ook zelfstandiger dan een BC. Ze zullen wat sneller uit eigen beweging iets ondernemen, ook terwijl de baas iets anders van ze vraagt. Ze moeten namelijk wel het nut inzien van wat van ze gevraagd wordt, anders doen ze het gewoon niet of proberen er onderuit te komen.
Ze kunnen dus ook behoorlijk koppig zijn is mijn ervaring. Maar dit zal ook per Aus verschillen denk ik.
Of dit bij de BC ook zo is weet ik niet, maar de Aus heeft ook een duidelijk 'persoonlijk zone'. Vreemden mensen, kinderen en honden vinden ze wel oke, maar ze moeten niet meteen op ze afstormen of ze dwingen om te knuffelen want daar houden ze niet van.

Ik ben ook voor de Aus gegaan omdat ze wat minder nerveus zijn. En inderdaad minder workaholic, een dagje iets minder doen kan ook. Geen dagen achter elkaar, want dan gaan ze zelf wel wat verzinnen om te doen en over het algemeen ben je daar als baas niet blij mee ;-)

Zowel de BC als de Aus zijn echt honden waar je dingen mee moet ondernemen. Anders zorgen ze wel dat je er spijt van krijgt ;-)

Groetjes, Margje

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Ja dat was ik indd nog vergeten, dat aussies gereserveerd zijn naar vreemden. De mijne vind sommige mensen al meteen leuk, en andere moet hij niets van weten. Op de jongehonden dag was zown keurmeester en die ging gelijk aan hem zitten, dat vond ie helemaal niks (maarjah ik zou het ook niet leuk vinden O-) ). En we hebben 1 buurvrouw en daar doet hij altijd raar tegen, nou moet ik zeggen ik vind ze ook wel een beetje raar. Ze kijkt een beetje vaag uit haar ogen zeg maar :P en dat vind hij helemaal niks.

Ook met andere honden merk je dit gereserveerde wel, hij zal nooit als een labrador ergens gelijk lomp overheen rennen, hij kijkt meer de kat uit de boom zeg maar :-)

honden page profiel mariaamariaa 3 doggies

honden foto van mariaa

ik kan me bij alle voorgangers aansluiten :-)
ik heb verder het idee dat border collies nog sneller en wendbaarder zijn en echte workaholics zijn...ze scoren over het algemeen daarom beter in de sport.

gr mariaa

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Echt bedankt voor jullie reactie'S! :-D :-D

Ik heb er veel aan bedankt hoor :-)

Liefs Meike

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Waar je ook nog veel info kan halen voor de verschillen is bij volgende fokkers, ze hebben zowel aussies als border collies en kunnen dus zeer goed vertellen wat nu juist de verschillen zijn.

http://www.clan-miphydes.nl/
http://www.xilver.be/nieuwe_pagina_2.htm

Groetjes
Linsey

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Thanks :-D !

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ik ben het er niet mee eens dat een BC een of andere workaholic is die niet kan ophouden en de hele tijd met takjes en balletjes komt! Natuurlijk zijn er border collies die dat doen, maar dat is een kwestie van opvoeding! Gewoon NEE en RUSTIG en dan houden ze echt wel op hoor! Omdat je toevallig een border collie tegenkomt die zo is, is het nog niet kenmerkend voor heel het ras :-).

Ik vind deze topic overigens wel leerzaam, want ik vind de rassen ook sterk op elkaar lijken! Allebei leuke en energieke honden!

honden page profiel MeikeMeike

honden foto van Meike

Hee bedankt voor je reactie! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Autralian sheperd en Border Collie verschillen??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^