Broodfok Voorlichting

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Nu ben ik net uit een forumtopic gerold waar de broodfok weer ter sprake kwam.

Eerlijk gezegd : ik ben een beginner en had nog nooit bij de term stilgestaan tot ik op het internet ging rondzoeken over mijn aangeschafte Hondje en alles wat erbij hoort (voor alle duidelijkheid - mijn Hondje komt gelukkig NIET uit de broodfok). Pas toen kwam informatie over broodfok en dergelijke naar boven.

Er wordt vrij stevige kritiek gegeven op mensen die een hondje uit de broodfok kopen, maar eerlijk gezegd - waar is de voorlichting over broodfok?

Heel veel fokkers hebben zeer professionele websites en wekken totaal geen argwaan, zeker niet ten opzichte van beginnende hondenbezitters.

Dus idee is : wat kunnen we daar aan doen....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Broodfok Voorlichting" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LizLiz 3 doggies

Tja, weet je wat het is, als mensen bijvoorbeeld een auto gaan kopen zoeken ze zoveel mogelijk info op via Google, maar bij een hond vinden ze het blijkbaar niet nodig.
Er wordt echt wel veel gewaarschuwd op internet voor broodfokkers, het is wel degelijk ook meerdere keren op tv geweest, er hebben stukken over gestaan in de krant. Maar ja, mensen willen het soms niet horen hoor.
Ik heb pas hier in een topic nog tegen iemand gezegd, dat ze in haar profiel niet zo'n reclame moest maken voor de broodfokker waar ze haar hondje had gehaald. Die had daar letterlijk in gezet dat mensen het een broodfokker vonden, maar dat was niet waar volgens haar, het was er schoon het hondje had zijn inentingen en paspoort gehad.
Echt, dan wil je het gewoon niet weten. Geloof mij nou maar er zijn een hoop mensen die zeggen dat ze er nooit van hebben gehoord, maar dat hebben ze wel. Ze willen gewoon snel en zo goedkoop mogelijk een hondje.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik treed Liz een beetje bij. Ik was ook heel onwetend toen we besloten een hond te kopen. Maar eenmaal op internet, gingen de alarmbellen toch heel snel rinkelen, hoor! Ik heb me goed geinformeerd en uiteindelijk bij een hele goeie fokker een hond met stamboom gekocht.
Ik denk dat er veel mensen zijn die op een zonnige zondag besluiten: zullen we een puppy nemen, in de auto stappen en naar zo'n griezelfarm rijden... Tja. Hoe bereik je zo'n mensen dan?

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Hallo Liz en Christel,

Ben het helemaal met jullie beiden eens, maar dan nog : waar is de verantwoorde voorlichting voor aanschaf van een Hondje?

Ik heb zelf ook nog een kat, dan sta je al helemaal niet stil bij die term broodfok. Die zoek je gewoon uit huis-tuin-en-keuken en alles in orde.

Topic is ook niet zo zeer gestart om te horen dat je het van tevoren beter had moeten uitzoeken, maar meer : hoe voorkom je het foute uitzoeken? Ik blijf er namelijk bij dat heel veel van deze fokkers ontzettend professionele websites hebben en het moeilijk is er niet in te tuinen.

Er zijn zelfs al van dit soort fokkers die zeer zinspelen op officiele registraties en dergelijke.
Daar ligt het probleem : hoe onderscheid je de goede en de foute van elkaar als je een beginner bent?

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Een beetje een logische denkwijze onbtreekt ook vaak bij mensen..
:'(
Het lijkt mij niet gezond dat een "fokker" het hele jaar door nestjes heeft, of 2x per jaar bij hetzelfde teefje, dat er meerdere nesten tegelijkertijd zijn, dat er meer dan 2 verschillende rassen gehouden worden, dat honden en de pups gehouden worden in hokken in een schuur..
En zo zijn er nog veel meer zaken die gewoon niet goed zijn en niet kloppen, wat men dus voor de aanschaf kan opmerken..
Dat ligt meer aan de mensen dan dat er geen voorlichting zou zijn..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"

Topic is ook niet zo zeer gestart om te horen dat je het van tevoren beter had moeten uitzoeken, maar meer : hoe voorkom je het foute uitzoeken? Ik blijf er namelijk bij dat heel veel van deze fokkers ontzettend professionele websites hebben en het moeilijk is er niet in te tuinen.

Er zijn zelfs al van dit soort fokkers die zeer zinspelen op officiele registraties en dergelijke.
Daar ligt het probleem : hoe onderscheid je de goede en de foute van elkaar als je een beginner bent?

"


Dat is het net: iedereen kan websites bouwen en ze 'professioneel' laten lijken. Zolang de mensen dan niet verder navraag doen, blijft het probleem bestaan...
Zelfs al zou er iets bestaan als een 'erkend beroep' voor fokkers dat je verplicht op je website moet vermelden... als mensen op internet gaan en reageren op de eerste de beste website die ze tegenkomen en niet verder kijken, blijft het probleem bestaan. Dan zeggen ze achteraf: we wisten dat niet, dater 'erkende fokker' op de website moet staan...

Ideaal zou zijn moest de wet beter werken en die broodfokkers veel strenger worden aangepakt. Maar zelfs dan: ze sluiten hun boel en beginnen in het dorp ernaast opnieuw...

Dus ik zie niet direct een oplossing, en mag maar hopen dat het tot de mensen gaat doordringen dat je geen puppy koopt zonder eerst grondig navraag te doen...

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

Madammeke hoe weet jij zo zeker dat jou hondje niet van de broodfok komt?

Heb je de moeder gezien? Niet dat zoveel zegt want ze zetten er rustig een ander teefje bij
Ik laat de mogelijke pup kopers al komen, vanaf dat mijn pups 3 weken oud zijn
Ze zien ze drinken bij hun moeder

Ik merk wel dat mensen hier niet in geintreseerd zijn ,ze willen niet nog eens 9 weken wachten om hun pupje te mogen halen ,al zijn ze hier elke week welkom voor de koffie, en zokunnen ze hun pup op zien groeien tot ze met plm 11 a 12 weken mee mogen

Nee de mensen willen meteen hun pupje mee nemen ,een goede fokker screent de mensen ook die willen graag weten hoe de pup terecht komt ,Ik geef dus ook mijn pups niet aan de 1e de beste mee

Ik heb al die weken met veel liefde en tijd aandacht aan ze besteed ,en verwacht ook van mijn pupkopers dat ze correct behandelen ,en niet hele dagen in een bench stoppen omdat ze moeten werken

Plaats mijn pups ook niet bij al te kleine kinderen ,,Ik weet zeker dat jou fokker deze vragen jou niet gesteld heb en je je pupje zo mee mocht nemen

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

En net als wat Liz zegt;
Er wordt niet eerst uitgezocht van hoe, wat en wanneer maar als het idee er is dan moet het ook meteen!
Maar hoe kom je direct aan een pup, ja, marktplaats.. ;-)

Mensen willen de moeite en de tijd niet nemen om zaken uitgezocht te hebben en willen er zo min mogelijk geld aan uitgeven..
Maar vaak is toch goedkoop=duurkoop..
En men realiseert zich niet wat stamboompapieren precies voor functie hebben.
"als je toch geen shows wilt lopen en geen nest wil, waarom dan een pup met stamboom..?"
Maar die uitspraak slaat werkelijk helemaal nergens op..
:'(
Daar zijn die papieren niet alleen voor, dan kom je ook meer te weten over je pup, de ouders, de voorouders, erfelijke afwijkingen etc , lijkt mij niet geheel ONbelangrijk..

Maar goed, er zijn gewoon mensen die het niet zo belangrijk vinden en niet zo diep erop in gaan zoals de meesten van ons hier..
Sommigen geven hun hond bv gewoon kattenbrokken; hij lijkt het erg lekker te vinden en kwispelt erbij dus wat is dan het probleem?
TTSSS..sorry....
Veel mensen zijn toch wel heel naief en TE makkelijk en denken er verder niet bij/ over na, terwijl een pup/ hond wel een levend wezen is waar je voor verantwoordelijk bent!

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

"

Zelfs al zou er iets bestaan als een 'erkend beroep' voor fokkers dat je verplicht op je website moet vermelden... "


Vind ik een heel erg interessante suggestie :-) .

Misschien dat dat ook de "gewone nestjes" mensen helpt. Zien jullie, mijn Hondje komt niet bij een fokker vandaan, maar uit een gelegenheidsnestje. Na haar aanschaf ben ik helemaal in paniek geslagen door het vele lezen over broodfok en het laat me niet meer los.

Er zijn zoveel mensen die eerlijk een hondje aanbieden, dan is er nog de broodfok - aiai, eigenlijk nu ik het zelf teruglees - wat een hopeloze boel ;-) ....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

@Jolanda:
Inderdaad, zo doet een goeie fokker dat :-D
Wij willen graag een tweede malamute, bij dezelfde fokker als waar Nanu van komt. Wel, ik sta al een half jaar op de lijst, de moederhond kan nu elk moment loops worden, dan is het afwachten of ze ook zwanger zal worden, dan is het weer wachten of er een reutje bijzit, en dan pas weet ik of we een pupje zullen hebben.
Net als met Nanu zullen we dan regelmatig op bezoek gaan, elke week met hun meeleven en 8 weken later is het dan zover!
Dus als alles goed gaat, heb ik dan een jaar nadat ik m'n naam op de lijst zette, een hondje!
Dat is best lang wachten, maar ik weet wel heel goed waar ie vandaan komt, ken de ouderdieren, ken de fokker, enz. Ik vind dit erg belangrijk!

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

Broodfokkers hebben meerdere rassen die ze aan bieden

Bij broodfokkers mag je je pupje al met 8 weken mee nemen ,wat ze er niet bij vertelllen is dat de pup al met 4 weken bij zijn moeder is weggerukt :\'(
Of je pupje komt uit een oostblokland zo herken je dus makkelijk een broodfokker

Ik snap nog steeds niet dat mensen zo naief kunnen zijn en er toch weer in trappen
Ze denken een pupje te redden ,alleen ze wete niet dat ze de pup niet redden ,van dat geld halen ze weer een nieuw pupje

En arme moeder maar werpen 2 keer per jaar tot ze helemaal uitgemergeld is ,ga maar eens googlen dan kom je zoveel informatie tegen

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Er bestaat zelfs een vereniging VBK (Vereniging Beroepsmatig Kennelhouders) dat schijnt opgericht te zijn door broodfokkers.
Om op hun websites te kunnen vermelden, dat aan zou geven dat de "fokker" ergens lid van is..
Terwijl die VBK dus niets voorsteld..

= OPGERICHT DOOR BROODFOKKERS

Dat zegt toch genoeg...

:'( :'( :'(

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Op de Hondenpage staat sowieso veel informatie over broodfok, wat te vinden is in de Encyclopedie. Daarnaast kan je er vanuit gaan dat als iemand op zoek is naar een puppy, deze eerst op het internet gaat zoeken naar welk ras bij hem/haar past, en vaak lees je bij alle informatie ook dat je op moet passen voor malafide fokkers, en hoe je die kan herkennen, enzovoorts.

Daarnaast zijn er regelmatig reportages geweest op de televisie (denk aan Radar, of Das je goed recht).

Zolang men het niet wil zien (wat ook absoluut een onderdeel van de aankoop is, je bent verliefd en word blind en vergeet even dat er iets niet klopt), blijft de broodfok bestaan. Wij hier kunnen niets anders doen dan mensen bewust maken van hun aankoop, in de hoop dat men hiervan leert, en anderen weer gaat waarschuwen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

@ Madammeke:
Waarom ben je in paniek geslagen na aankoop van je pup? Is er wat mis met de pup? Hoelang heb je 'm al?
Je mag ons best raad vragen, hoor. :-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

@Christel;

ZO HOORT HET TE GAAN!!!

:-D O-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

@Caitlin;

dat is helaas het probleem tegenwoordig, mensen zien bij de buurman een schattig wit bolletje wol, een malteels leeuwtje ofzo en gaat meteen op MP kijken en de volgende dag hebben zij ook zo'n schattig bolletje wol in huis..
:'(

Zonder eerst stap voor stap te werk te gaan VOOR de aanschaf; test welk ras het beste bij gezin past, fokkers onderzoek doen, info opzoeken, contact fokkers, wachtlijst, hele traject..etc..

:'(

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Broodfokkers plaatsen regelmatig nestjes bij mensen.
Dan zijn dat zogezegd éénmalige gelegenheidsnestjes.
Mensen krijgen commissie op pups en mamahond mag zes maand nadien weer puppies op de wereld zetten.
Net zoals kippen in een legbatterij.

Gezondheistesten op erfelijke aandoeningen ?
Niets uiteraard.

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Hallo Christel,

Mijn Pupske is gelukkig helemaal gezond hoor - dankjewel voor je lieve aanbod ;-) .
Ze komt uit een goed gelegenheidnsnestje - dat weet ik zeker. Tot op de dag van vandaag heb ik contact met de fokker, omdat het gewoon klikte vanaf het begin.

Nadat ik me verder ging inlezen in het ras (en ik nog meer van haar ging houden), begon ik steeds banger te worden vanwege alle berichten over broodfok en zo. Dat is eigenlijk ook de reden van de TS.

Ik weet zeker dat ik een fantastisch lief gezond Meiske heb aangeschaft en denk over een tweede. Ik hoef ook de tweede niet perse van een fokker, dus daar ga je....

Iedere naam die ik tegenkom, gaat meteen 50 keer door de Google-machine om er zeker van te zijn dat het geen broodfok-hondje wordt. Dat heb ik geleerd met en na de aanschaf van mijn Madammeke. Ik heb me van tevoren heel veel ingelezen en ook rekening gehouden met broodfok.

Misschien is mijn utopie dat we ergens een manier kunnen vinden broodfok tegen te houden.... Hoe meer ik echter al jullie antwoorden lees, hoe meer ik weet - pffff, bijna onbegonnen werk.

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Bij de aanschaf van mijn Hondje waren beide ouders gewoon thuis aanwezig (inclusief broertjes en zusjes) - ik maak me daarover geen zorgen, ik weet dat ze uit een goed nestje komt. Als je een hele dag mag doorbrengen bij een vreemd iemand om te beslissen of je een Pupje meeneemt, geloof ik niet dat er wat te verbergen valt.

Topic gaat ook echt niet over mijn Hondje - maar in het algemeen. Ik leer van alle antwoorden en bedenk dan : oeps, nog een hele lange weg te gaan....

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

Een weg zonder einde

Brood fokkers worden steeds slimmer ,door inderdaad hondjes bij mensen thuis te plaatsen

Heb jij je hondje zien drinken bij hun moeder? Of mocht je ook direct t pupje mee nemen

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

" Bij de aanschaf van mijn Hondje waren beide ouders gewoon thuis aanwezig (inclusief broertjes en zusjes) - ik maak me daarover geen zorgen, ik weet dat ze uit een goed nestje komt. Als je een hele dag mag doorbrengen bij een vreemd iemand om te beslissen of je een Pupje meeneemt, geloof ik niet dat er wat te verbergen valt.

Topic gaat ook echt niet over mijn Hondje - maar in het algemeen. Ik leer van alle antwoorden en bedenk dan : oeps, nog een hele lange weg te gaan.... "


Waar heb jij je hondje vandaan welke fokker /?
Merle chi`s zijn vaak niet gezond en is merle een afwijking in de gen

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

@ Jolanda : ik heb mijn pupje niet zien drinken omdat ik haar op de gezonde leeftijd van 16 weken pas heb opgehaald, wat me toch vrij uitzonderlijk lijkt. Ze is nu ruim 11 maanden en nog steeds een vrolijke gezonde kwispelaarster (als ze niet ligt te slapen - hihi).

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

" @ Jolanda : ik heb mijn pupje niet zien drinken omdat ik haar op de gezonde leeftijd van 16 weken pas heb opgehaald, wat me toch vrij uitzonderlijk lijkt. Ze is nu ruim 11 maanden en nog steeds een vrolijke gezonde kwispelaarster (als ze niet ligt te slapen - hihi). "


Bij welke fokker heb je haar vandaan?

Hier nog iets over merle

Merle kleur
De kleur Merle komt bij Chihuahuas nog niet zo lang voor. Vermoedelijk is dit in het ras gefokt door kruising met andere rassen, zoals de Dashond of de Sheltie. Een Merle Chihuahua is dus GEEN ZUIVER RAS, maar een kruising. Men brengt het kleurpatroon in verband met GEZONDHEIDSPROBLEMEN, zoals o.a. doofheid, blindheid, PRA. Ook kan een Merle Chihuahua uitgroeien tot een veel te grote Chihuahua. Merles worden vooral gefokt door niet erkende fokkers.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Heb je een patella test gezien van de ouders ?

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Als je een hele dag mag doorbrengen bij een vreemd iemand om te beslissen of je een Pupje meeneemt, geloof ik niet dat er wat te verbergen valt.


Eerlijk gezegd vind ik dat toch een beetje een vreemde gang van zaken..
Een hele dag doorbrengen bij iemand om een keuze te maken welke pup te nemen..

Bij een goede fokker wordt je bij het hele traject, vanaf het hele begin betrokken.
Ondertussen leert de fokker een nieuw baasje kennen en andersom, wordt duidelijk wat voor type persoon het nieuwe baasje is, wat men te bieden heeft en wat van plan is te gaan ondernemen met de pup/ hond..
Op de leeftijd van ongeveer 5 a 6 weken ziet de fokker wat voor karaktertjes de pups hebben en kunnen zo, op die manier de pups gaan matchen met een nieuw baasje..
Dat gebeurd niet ff in 1 dag ofzo..

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Diverse sites geven voorlichting, alsmede ook veel trainers en gedragstherapeuten. Maar mensen die bewust een hond zoeken, hebben zulke begeleiding niet nodig. Juist de mensen die er nauwelijks over nadenken hebben voorlichting nodig. De eerste keer trappen ze er waarschijnlijk wel in, maar als je een 2e keer kunt voorkomen, of als die mensen informatie kunnen delen met mensen in hun omgeving die mogelijk ook impulsief een hondje willen aanschaffen, dan bereiken ze hopelijk 1 persoon, of meer.

Maar je hebt gelijk; er is geen organisatie die zich hier primair mee bezig houdt. Nog niet ;-)

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Is het nu ineens een probleem dat mijn hondje een niet erkende Merle van een gelegenheidsnestje is? Daar gaat dit topic toch helemaal niet over?

Het topic gaat over wat we kunnen doen om mensen te helpen te voorkomen dat ze een broodfokhondje kopen. Als we nu gaan debateren over is mijn Hondje broodfok of niet - nee, mijn Hondje is geen broodfok.

Mijn vraag was eerder of we wat kunnen doen om te voorkomen of mensen een broodfok-hondje kopen.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Topic gaat over voorlichting broodfok.

Een van de dingen die een broodfokker niet doet zijn gezondheidstesten.
Testen kost geld, dus minder verdiend.

Vertel mij nu dan even waarom jouw fokker geen patella testen heeft gedaan.

honden page profiel MadammekeMadammeke

honden foto van Madammeke

Excuus Xtine - dat is jouw interpretatie. Daar heb ik het namelijk niet over gehad, dus waar jij die conclusie vandaan haalt is mij onbekend.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Iemand die een gelegenheidsnestje heeft doet meestal vooraf geen tests op erfelijke afwijkingen e.d..
Dat is denk ik wat Xtine bedoeld..
Maar als jij zeker weet dat alle tests zijn gedaan en alle uitslagen hebt gezin, niets aan de hand..

ik heb mijn pupje niet zien drinken omdat ik haar op de gezonde leeftijd van 16 weken pas heb opgehaald,

Dit vindt ik ook weer heel opvallend..
Ben je niet eerder op bezoek geweest voor kennismaking?
Ben je niet vaker geweest om te kijken bij moeder en pups??

..
??

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Broodfok Voorlichting" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: hoe mijn pup rust geven
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^