informatie over teken en andere ziekte overbrengende insecten (vakantie)

honden encyclopedie > informatie over teken en andere ziekte overbrengende insecten (vakantie)

door honden page profiel NovaNova

informatie over teken en andere ziekte overbrengende insecten (vakantie)


De ziekte van Lyme
of Borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.
Deze bacterie bevindt zich in de darm van teken en wordt overgedragen door deze huidparasieten. Als de teek zich in de huid van een hond hecht en bloed zuigt, zal de bacterie zich vermenigvuldigen en via het speeksel of de darminhoud de hond besmetten.
De meeste honden die gebeten worden met een geïnfecteerde teek zullen nooit de ziekte van Lyme krijgen. Soms kunnen echter erge symptomen optreden.

Het eerste teken van ziekte van Lyme is een rode uitbreidende plek rond de teek. Hierna kan de hond kan maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.
Jaren na de infectie kunnen de symptomen optreden. Deze kunnen bestaan uit gewrichtsontstekingen (polyartritis), ontstekingen van de lymfevaten (lymphadenopathie) en koorts. Soms wordt ook hartspierontsteking (myocarditis) en nierinfectie gezien.
Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit en epileptische aanvallen.

Behandeling:
De ziekte van Lyme moet behandeld worden met antibiotica.
Eventueel aanwezige schade aan de organen (hart en nieren) zal een aangepaste therapie vereisen.

___________________________________________________________


Babesiosa Canis (ookwel bekend als tekenkoorts) is een eencellige parasiet, een protozo, die zich in de rode bloedcellen van honden nesteld en deze te gronde richt. De protozo wordt overgebracht door de inmiddels beruchte Dermacentor teek. Deze teek kwam eerder voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden voor maar is zich inmiddels ook in Nederland aan het vestigen. Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en Frankrijk oplopen is een stuk groter dan in Nederland. Toch is het goed zeer bedacht op deze dodelijke infectie te zijn.

Ongeveer 10 tot 20 dagen na de beet van een Dermacentor teek kan een hond met Babesiose de volgende verschijnselen laten zien: sloomheid, hoge koorts, hoge hartslag, bleke slijmvliezen door bloedarmoede en/of rood-bruine urine door de bloedafbraak.
Bij niet-tijdige behandeling is het sterftepercentage hoog.

Behandeling:
De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Hoe eerder, hoe beter de kans op genezing.
De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo'n 10 dagen.
Voorkomen is altijd beter dan genezen, de beste preventie tegen Babesiose is een optimale tekenbestrijding door uw hond peventief te behandelingen met Prac-Tic of met de Scalibor tekenband, te controleren na wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen en directe verwijdering van een teek met een tekentang.

___________________________________________________________


Ehrlichiosis wordt door tekenbeten overgebracht en kan worden behandeld met antibiotica.
Ehrlichia canis is een parasiet die neutrophils beïnvloedt (een groep witte bloed cellen) en zij veroorzaakt een afname van deze bloed cellen (neutropenia). Andere gevolgen van deze ziekte zijn afhankelijk van de immuniteit reactie van het dier tegen deze parasiet. Diverse gradaties van gewricht ontstekingen (artritis), een verandering in de nierfunctie (glomerulonephritis) en een vermindering van het aantal bloedplaatjes (thrombocytopenia) zijn sommige van de lichaamsfuncties welke beschadigd kunnen worden door de parasiet. Enkele symptonen zijn koorts, kreupelheid en neusbloedingen.

Behandeling:
Ehrlichia canis en andere door teken overdraagbare parasieten zijn zeer gevoelig voor tetracycline en doxycycline. Het herstel van honden vindt meest plaats tussen de 27 en 72 uren na behandeling alhoewel de behandeling soms moet worden voortgezet tot minimaal 10 dagen. Een uitzondering zijn de honden met chronische Ehrlichiosis waarbij aanvullende behandeling nodig is en het herstel kan hierbij maanden duren.

___________________________________________________________


Leishmania (Leishmaniose) wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet Leishmania Donovani.
Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht.

Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen omdat het zo'n divers ziektebeeld kan hebben. Bovendien kan de hond drager zijn (positief) zonder ooit ziek te worden.
Afhankelijk van de organen die aangetast zijn door de parasiet en het stadium van de ziekte, kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden waaronder geleidelijke toenemende lusteloosheid, gewichtsverlies ondanks dat de hond goed eet of zelfs veel meer eten krijgt. Ook bewegingsproblemen-gewrichtsklachten, koorts, bleke slijmvliezen door bloedarmoede en opgezette Lymfeklieren, vooral in hals- en knieholte.

Behandeling:
In principe is de hond goed te behandelen, mits tijdig ontdekt. Nadat positief getest is kan gestart worden met Glucantime®. De injecties worden elke dag om en om, subcutaan (onderhuids) en intramusculair (in de spier) ingespoten door de dierenarts gedurende ongeveer 25 dagen, afhankelijk van de hoogte van de titer waarde. Vervolgens wordt er gelijktijdig of na de Glucantime® gestart met de tablettenkuur van Allopurinol®, dat de symptomen doet verminderen. Honden die na behandeling opnieuw getest worden, kunnen negatief zijn. Sommige blijven de tablettenkuur gedurende hun hele leven gebruiken zonder nadelige gevolgen. Ze blijven echter wel drager van de ziekte. Het is tevens verstandig om het bloed om de 3 maanden te laten controleren.

___________________________________________________________

Hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen.

De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt geinfecteerd met de microfilarien (larven) via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart.

De symptomen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit: een zachte hoest die verergert bij inspanning, verminderd uithoudingsvermogen, lusteloos, gewichts- en conditieverlies, bloed ophoesten en flauwtes.

Behandeling:
Hartworm is met verschillende middelen te behandelen.
Bijvoorbeeld met een pipet in de nek: Een bescherming tegen hartwormen kan geboden worden door middel van Stronghold. Dit middel wordt met een pipet in de nek toegediend. Het middel dient een paar dagen voor de vakantie gegeven te worden en dient 1x per maand tot 1 maand ná de vakantie doorgegeven te worden. Het is dus verstandig om na de vakantie nogmaals 1 pipet toe te dienen. Stronghold is tevens werkzaam tegen spoelwormen, vlooien, en vooral belangrijk de buitenlandse teken.

Met tabletten: Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming moet 1x per maand de tabletten worden toegediend.
De eerste tabletten 2-3 weken na aankomst op vakantie en daarna 1x per maand. Geef de laatste tabletten 3-4 weken na thuiskomst.
Indien u 1 of 2 weken op vakantie gaat dan kunt u bij thuiskomst en 1 maand daarna de tabletten geven.

___________________________________________________________


Overzicht welke ziektes voorkomen in:
Nederland en België - Ziekte van Lyme, Babesiosis.
Duitsland - Ziekte van Lyme, Ehrlichiosis (zuiden)
Frankrijk (noord) - Ziekte van Lyme.
Frankrijk (midden) - Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm.
Frankrijk (zuid) - Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis.
Frankrijk (zuidkust)- Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis, Leishmania.
Spanje - Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis, Leishmania.
Italië (noord) - Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis.
Italië (zuid & kust)- Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis, Leishmania.
Kroatië, Griekenland, Turkije - Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis, Leishmania
Oost Europa - Ziekte van Lyme, Bebesiosis.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^