Overgewicht bij de hond

honden encyclopedie > Overgewicht bij de hond

door honden page profiel ElizabethElizabeth

Overgewicht bij de hond

  Overgewicht / obesitas bij de hond

Overgewicht bij hond , ook wel obesitas genaamd, wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde voeding.
Het komt vooral voor bij oudere honden en gesteriliseerde/gecastreerde honden. Dit komt omdat de stofwisseling bij deze dieren verlaagd is, en ze doorgaans wat minder actief zijn.
Ook bij puppies komt als gevolg van verkeerde voeding overgewicht voor. Als zij teveel of te lang energierijk voer krijgen in combinatie met te weinig beweging, veroorzaakt dit een overmatige onderhuidse vetafzetting.

Alhoewel een verkeerde voeding de hoofdzaak is van overgewicht, zijn er ook een aantal ziektes waardoor uw hond te dik kan worden.
Enkele voorbeelden daarvan zijn hypothyreoidie (een te langzaam werkende schildklier), de ziekte van Cushing (De bijnieren die teveel cortisone produceren) en suikerziekte of diabetes.
Wanneer wij uw dier van zo’n ziekte verdenken zullen we uiteraard eerst een diagnose proberen te stellen via een bloedonderzoek.

Is mijn hond te dik?

Onderzoek heeft aangetoond dat tot 50% van de honden  aan overgewicht lijdt. Dit kan variëren van 15% meer dan het optimale gewicht (overgewicht) tot 20% boven het optimale gewicht (zwaarlijvigheid). Onvoldoende lichaamsbeweging en leeftijd zijn factoren die de gewichtstoename kunnnen beïnvloeden. Let daarom goed op het gedrag van uw hond  om tekenen van overgewicht te constateren.Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw hond  te dik is
U kunt de ribben niet voelen
 Er is geen taille meer te zien
Uw hond  heeft moeite met lopen
Uw hond is lui Uw hond  is kortademig
Uw hond  heeft een slecht humeur
Uw hond  slaapt veel

Gevolgen zwaarlijvigheid

Net als bij mensen die te zwaar zijn, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe bij te dikke honden.
Enkele voorbeelden zijn: suikerziekte, hart-en vaatproblemen, problemen van het skelet en bewegingsapparaat, huidproblemen en maagdarmproblemen.
Ook een verminderde afweer bij infecties kan veroorzaakt worden door overgewicht.
Daarnaast zijn deze honden tijdens het lopen of spelen snel uitgeput en/of raken kortademig.

De behandeling van overgewicht

Bij de behandeling van overgewicht, gaat het erom een juiste balans te vinden tussen de energie-opname (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit/verbranding).
Bij milde gewichtsproblemen kan vaak volstaan worden met voldoende lichaamsbeweging en het afschaffen van ‘tussendoortjes’, zoals worst, koekjes, etc.
Bij een ernstiger overgewicht zullen bovengenoemde maatregelen niet volstaan, en zal de hond ‘op dieet’ moeten. Wanneer de energie-opname beperkt wordt, zullen de vetreserves in het lichaam worden aangesproken, en zal de hond gaan afvallen.
Echter, wanneer de hoeveelheid voer verminderd wordt, zal het hongergevoel bij de hond niet zomaar minder worden!
De hond zal gaan bedelen, om toch zijn hongergevoel te kunnen stillen.Daarom is het verstandig om een speciaal daarvoor ontwikkeld vermageringsdieet te gaan geven. Door beperking van de hoeveelheid vet en het verhogen van de hoeveelheid vezels wordt de voeding calorie-arm, maar heeft de hond toch een gevuld gevoel. Daardoor voelt de hond zich langer verzadigd en zal dus minder snel gaan zeuren om eten. Ondanks het ‘minder voeren’ bevat deze voeding alle voedingsstoffen, vitaminen en minderalen, zodat uw hond niets te kort komt.
Advies om een dieet te geven is :·        
's morgens : de helft van de portie die de hond mag eten, tien minuten laten staan, niet op = wegnemen. · 
's avonds : de helft van de portie die de hond mag eten, tien minuten laten staan, niet op = wegnemen. ·        
GEEN tussendoortjes ·        
Er mag gerust gekookte groenten gemengd worden tussen de brokken. Voor een succesvolle behandeling is naast een uitgebalanceerd dieet en bewegingspatroon, de motivatie van u als eigenaar (en de familieleden) erg belangrijk.
Een regelmatige gewichts- en gezondheidscontrole door de dierenarts is daarbij een goede ondersteuning.
De dierenartsen en assistentes willen u daar graag bij helpen. Zij kunnen u vertellen of uw hond daadwerkelijk te zwaar is, en zullen aan de hand van het ‘streefgewicht’ van uw hond een voedingsadvies geven.
Uw dierenarts heeft de beschikking over enkele goede dieetvoeders zoadat uw viervoeter snel zijn overtollige kilootjes kwijt kan raken!
Veel beweging is goed voor het gewicht.

Het te dik worden bij veel honden heeft ook vaak te maken met de eiwitten die in de meeste honden voeders zitten, vaak zijn
het dan niet afbreekbare eiwitten en dat zet zich dan om in vet wat opgeslagen wordt onder de huid. Na jaren resulteerd dat vaak in vetbultjes, overtollig haaruitval, ontstoken talgklieren, en het kan zelfs bij sommige honden zo erg worden dat ze open plekken en ook ontstoken plekken overal krijgen.
Mijn ervaring is met honden die te dik zijn dat wanneer je begint met ze minimaal een dag in de week vlees geeft en op goed voer zet dat het heel langzaam beter wordt. Wel altijd matig voeren(zie boven)  Ik heb de ervaring dat wanneer je ze op
Ecostyle zet (zie: www.ecostylevoordieren.nl ;-)dat ze de eerste paar maanden van binnen uit naar de kruiden stinken die in het voer zitten en ook de vacht wordt vet en minder mooi maar na een aantal maanden (dus echt minimaal drie maanden vol houden) dan zie je een mooiere en gezondere, vrolijker hond tevoorschijn komen. Het voeren van vlees blijft belangrijk voor de
darmflora omdat brokken een "dood" voer is. Dit is in ieder geval een goedkopere methode dan in handen van de dierenarts te
vallen want dan ben je wel wat geld kwijt.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^