elke dag gaan wandelen met hond(en)?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Ik ga niet elke dag wandelen, ik doe het ook gewoon niet graag genoeg en leuke plaatsen zijn vaak al een eind rijden en dat vind ik dan zonde voor auto verbruik, tijd,... Laat staan dat ik elke dag een uur in de auto zou kunnen zitten om te gaan wandelen.

Uitlaat rondjes thuis noem ik overigens geen wandelen, idem met de dagelijkse verplaatsing van en naar de paarden. Dat zijn ook telkens dezelfde rondes. Ook op wandeling gaan ze trouwens veel meer plezier hebben als ik een bal mee heb.

Aan beweging verder wel geen gebrek. Vandaag een half uur zwemmen, 3kwartier fietsen en gespeurd. Naast de uitlaat rondes dus. Verder hebben ze zich nog 2uur uitgeleefd in tuin en bos terwijl ik buiten bezig was. "

 Oh Faro kan kiezen, en dat is langs de rivier of door de wijk of naar het winkelcentrum, tegenwoordig wil hij naar het winkelcentrum, gewoon door de wijk.

Een bos hebben we niet voorhanden, helaas, want dat is wel het leukste natuurlijk.

En nu met het vuurwerk zijn de bossen hier in de buurt niet veilig in Faro zijn ogen, dan hoef je ook niet te gaan om hem een plezier te doen.

We gaan nu wel naar de rand van Brabant om vuurwerk te ontlopen en dan gaan we naar de Biesbosch ondanks het vuurwerk wat je nog in de verte hoort is dat leuk.

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Mee eens, mensen denken dat kleine hondjes niet zo veel hoeven te wandelen, ik begrijp ook niet waar dat vandaan komt, het zijn gewoon honden en de meeste honden doe je geen groter plezier om te gaan wandelen.
  "

 Hangt toch wat af van het ras ook? Een chihuahua zou ik persoonlijk niet elke dag meenemen om anderhalf uur te wandelen. Een jack Russell dan weer wel... Ik vind het persoonlijk wel een richtlijn, ik bedoel maar dat het veel beter is minstens 30-45 min tot max 1,5u (vb want er zullen zeker honden en baasjes zijn die meer willen) maar je kan soms ook te veel doen. Het is volgens mij echt niet nodig elke dag 3-4u te wandelen. Veel mensen stoppen hun hele weekend vol met de hond, dan maken ze wandelingen van een halve dag, gaan ze naar de hondentraining, nemen ze hem mee op uitstap enz .... en de rest van de week krijgt de hond niks... Ik denk dan dat het beter is om elke dag 2 wandelingetjes te maken van 1u-1,5u..

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

"  Hangt toch wat af van het ras ook? Een chihuahua zou ik persoonlijk niet elke dag meenemen om anderhalf uur te wandelen. Een jack Russell dan weer wel... Ik vind het persoonlijk wel een richtlijn, ik bedoel maar dat het veel beter is minstens 30-45 min tot max 1,5u (vb want er zullen zeker honden en baasjes zijn die meer willen) maar je kan soms ook te veel doen. Het is volgens mij echt niet nodig elke dag 3-4u te wandelen. Veel mensen stoppen hun hele weekend vol met de hond, dan maken ze wandelingen van een halve dag, gaan ze naar de hondentraining, nemen ze hem mee op uitstap enz .... en de rest van de week krijgt de hond niks... Ik denk dan dat het beter is om elke dag 2 wandelingetjes te maken van 1u-1,5u.. "

 Ik ken een Chihuahua die met 2 witte herders woont en die gaar alle wandelingen mee, ik heb ook nog nooit zo'n mooie gezien, mooie spieren op dat kleine lichaampje, ik denk niet dat er verschil is, het is wat je er zelf van maakt.

Deze mensen behandelen het hondje als hun herders, hij is ook niet een balffertje, super hondje!! Nog nooit gezien zo.

Oh wacht, ik ken er nog 1, en die loopt bij ons bij de rivier tussen de grote honden, dat baasje loopt er ook ver mee, en dat hondje heeft ook spieren, dan zijn ze echt mooi.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Anderhalf uur maximum? Onzin. Als honden hun eigen tempo mogen bepalen kunnen ze het veel langer volhouden! Wij hebben laatst 6 uur gewandeld, en het kleintje van net 3 kilo liep de hele 6 uur mee! :-) dit gebeurt niet elke dag natuurlijk, Maar ik wandel vaak 2 uur per wandeling, en dan de rest van de dag een kort plasrondje. "

 Is een richtlijn die ik persoonlijk wel mooi vind, ik merk bij Raiko bvb dat dat anders te veel zou zijn, niet fysiek maar er zijn dan ook veel prikkels enz, voor veel honden zou 3-4u per dag wandelen te veel zijn, je moet zelf wat zoeken wat je hond nodig heeft. Jij kent je hond het beste. Maar ik doel eigenlijk vooral op de het beter is elke dag een goed uurtje per dag te wandelen, liefst 2x, ipv de zondag een halve dag te wandelen, training te volgen, naar de markt te gaan en de rest van de week doen sommige mensen dan niets en proppen ze alle activiteiten in het weekend... Dan kan je beter elke dag wandelen. Nuja, die 'minimum' en 'maximum' bedoel ik ook niet zo letterlijk dus, is om een idee te geven.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Ik ken een Chihuahua die met 2 witte herders woont en die gaar alle wandelingen mee, ik heb ook nog nooit zo'n mooie gezien, mooie spieren op dat kleine lichaampje, ik denk niet dat er verschil is, het is wat je er zelf van maakt.
Deze mensen behandelen het hondje als hun herders, hij is ook niet een balffertje, super hondje!! Nog nooit gezien zo.
Oh wacht, ik ken er nog 1, en die loopt bij ons bij de rivier tussen de grote honden, dat baasje loopt er ook ver mee, en dat hondje heeft ook spieren, dan zijn ze echt mooi. "

 Tuurlijk, ik zou dat zelf ook doen, ook een chihuahua wandelt graag, is ook een hond maar je zal sneller probleem merken met de overtollige energie als je een dagje niet met je herder wandelt dan met je chihuahua bedoel ik, maar elke hond wil wandelen, snuffelen, loslopen als dat mogelijk is, spelen...

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dan ligt het niet aan het ras, zoals ik zei, Die van mn zusje loopt makkelijk 2 uur met 2 vingers in de neus haha. Dan ligt het er meer aan wat je hond gewend is en wat jij gewend bent.. Het is voor een hond al snel teveel, maar alleen maar omdat hij niet anders gewend is. 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Chihuahua's zijn gewoon grote honden in een klein lichaampje. En de energie die ze hebben is volgens mij ook extra geconcentreerd haha. 

Als ik een chihuahua zou hebben zou die ook gewoon meegaan met Obi (nee niet in een rugtas die Obi dan moet dragen).  Obi zelf gaat inderdaad elke dag wandelen ja.

Puur omdat een hond klein is betekend dat niet dat het brein ineens ook heel anders werkt dan bij andere honden. Dat is gewoon precies hetzelfde en elke hond wil uitdaging, spelen en zijn energie op een leuke manier kwijt, toch?

honden page profiel ElineEline

honden foto van Eline

Charlie krijgt minimaal 1 grote wandeling per dag, daarnaast nog drie a vier kleine rondjes om te plassen. 

 

Het verschilt wel waar, als een van ons thuis is gaan we naar een van de bossen in de buurt. Als we allebei werken komt m’n vriend tussen twaalf en een thuis en loopt dan bijna een uur in de buurt. Scheelt wel dat we hier een park hebben waar hij los kan, en redelijk veel groen in de buurt. 

 

Charlie kan 1 dag zonder grote wandeling wel hebben, maar langer dan dat niet. Dan breekt ie het huis af. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dan ligt het niet aan het ras, zoals ik zei, Die van mn zusje loopt makkelijk 2 uur met 2 vingers in de neus haha. Dan ligt het er meer aan wat je hond gewend is en wat jij gewend bent.. Het is voor een hond al snel teveel, maar alleen maar omdat hij niet anders gewend is.  "

 Ligt ook niet aan het ras.

Onze eerste maltezer vroeger die kon best een paar uur met ons door de bossen lopen. Die ging echt maar wat graag.

De volgende hond een kruising kon heerlijk naast de fiets en ook uren wandelen.

Puck, de maltezer die ik nu heb, die houd er gewoon echt niet van. Dacht haar afgelopen zomer te trakteren op een boswandeling nadat we van de dierenarts terug kwamen.

Nou, ze ging na de bocht los van de lijn en rende gewoon terug naar de auto. M'n gezellige wandeling mislukt.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Nou, weer wat bijgeleerd dan 

Ik dacht nu echt dat chihuahuas luie hondjes waren haha.

Zo zie je maar, oordelen is snel gebeurd

 

@pascale; zoals je zegt is het belangrijk je eigen grens en die van je hond te kennen. Ik ken mensen die door de week nooit wandelen maar in het weekend soms een hele dag gaan wandelen en de hond dan meenemen, in zo'n geval is dat dan gewoon te veel. Maar zoals on topic vind ik dat heel jammer als mensen niet dagelijks wandelen. Onlangs zei iemand trots tegen mij 'deze week heb ik op een hele week al 4x gewandeld met mijn hond, hij zal doodop zijn' ik dacht alleen 'hoezo? Ik wandel al 2x per dag, jij niet dagelijks dan?' dus ja, dagelijks wandelen vind ik een must

honden page profiel Antje en de beestenbende Antje en de beestenbende

honden foto van Antje en de beestenbende

Nee hoor chihuahua's zijn zeker niet lui. 

Als ik die van mij meeneem voor een wandeling van 1-1,5 uur lopen ze dat rustig.

Doen we niet dagelijks maar ze kunnen het wel. 

 

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

hier worden de honden 4 keer per dag uitgelaten.

 

De 1ste wandeling duurt ongeveer 3kwartier tot een uur en de laatste wandeling ook.

 

De andere 2 keren dat ze uitgelaten worden, is het even snel plassen

 

daarnaast krijgen ze ook een paar keer per week in de middag hersenwerk

 

Deze week wandelen we alleen kort in het park achter ons huis omdat mijn oudste hond heel erg bang is vuurwerk. Ik wil dus niet te lang met haar wandelen, maar ook niet te lang alleen thuis laten.

 

dus deze week krijgen ze elke dag hersenwerkjes.

honden page profiel RenateRenate

Hier wordt bijna elke dag een stevige boswandeling gemaakt met de 6 cockers. Degene die los kunnen, genieten daar enorm van, de 2 andere neem ik soms mee aan een 10 meterlijn.
Stom genoeg heb ik eind november op zo'n wandeling mijn voet gebroken en ik zit nu al vier weken in het gips en in een rolstoel. Nog twee weken te gaan...Zus en kennissen doen hun best om met de cockers te wandelen maar meer dan twee keer per week lukt nu niet. Ze kunnen wel vrij rondlopen in de tuin, maar ik merk toch dat het niet voldoende is.
Vandaag ben ik mee geweest in de rolstoel, op een fietspad dat door het bos loopt. Heerlijk om de cockers dan zo te zien genieten! Weer thuis zijn ze dan echt tevreden, ik merk het verschil met de dagen dat er nu niet gewandeld wordt.
Recent las ik het nog in een hondentijdschrift: elke hond heeft behoefte aan BEWEGEN, liefst los rennen en geuren volgen, ongeacht ras of leeftijd. Het is een basisbehoefte. Mensen zeggen wel tegen mij dat de honden zich aanpassen, maar ik merk heel goed het verschil als ze hebben kunnen snuffelen en rennen of maar gewoon in de tuin rondgelopen hebben.

honden page profiel bentebente

Wandelen als in echt wandelen? Of als in een blokje om? Wij gaan sowieso drie maal daags een blokje om. En dan ga ik nog vaak 1 a 2 keer echt wandelen, dus een uurtje of langer het bos in. 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hmm..of je ze moet uitlaten...

 

Mijn hond wordt over 2 weken 10 jaar oud en gaat nog elke dag een wandeling maken van 1,5 uur (minimaal) en in de avond nog een half uur, tussendoor nog 3 plassen voor de deur..lijkt mij niet meer dan normaal.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

2x daags ga ik met mijn  dwergpoedel Casper ca. 30-45 minuten fietsen. Casper deels aangelijnd naast de fiets lopend, maar grotendeels loslopend, waar dit mag. Onderweg kan hij snuffelen; met andere honden spelen of rondjes racen.

 

Als het slecht weer met veel regen of glad is; gaan we lopen in een groot park met meerdere losloopgebieden.

 

Daarnaast 2 kleine rondes van 20 minuten aangelijnd lopen. De laatste van deze rondes mag hij meerdere keren de paaltjes zigzag lopen/rennen door lage fietsenstandaards en een tennisbal of frisbee apporteren op een groot grasveld.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" De 1ste wandeling duurt ongeveer 3kwartier tot een uur en de laatste wandeling ook "

 Hoelaat doe jij dan de laatste wandeling? Bij ons gaan we voor het laatst om 22:45 naar buiten: dan is het zelfs 's zomers pikkedonker. Dan ga ik geen uur meer lopen hoor!

 

Of loop jij dan door de wijk heen?

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Wij lopen ook elke dag, hoe vaak is afhankelijk van een heleboel dingen. Op mijn vrije dagen en die van mijn moeder heeft hij sowieso 2-3 wijkrondjes en een grote wandeling van 1 a 2 uur, vaak met een vriendje of vriendinnetje erbij. Dat komt neer op zo'n 4 a 5 dagen per week. 

 

Op dagen dat mijn moeder en ik laat zijn doen we in de ochtend een rondje in de wijk, s'middags doet mijn broer hem dan een rondje en als ik terug kom van school nog zo'n 30 a 45 minuten en dan voor het slapen gaan weer. De ronde na school is dan vaak aan de flex een rondje om de sloot, korte afstand maar een boel lekkere geurtjes dus we doen een eeuwigheid over een paar meter  

 

Als het stormt doe ik hem echt geen plezier met lange wandelen, dan blijft hij liever op de bank liggen. Dan kan het dus zijn dat we alleen een mini blokje om lopen of dat hij in de tuin mag plassen. 

 

Wandelen gaat mij niet zozeer om kilometers maken maar vooral zodat hij lekker kan snuffelen en scharrelen. 

honden page profiel Linda, Bo en BenjiLinda, Bo en Benji

honden foto van Linda, Bo en Benji

"  Aha, je wandelt toch wel, hahaha....ga met twee tegelijk, dat is en makkelijker voor jou en ze zijn met twee, blijf eens ergens even stilstaan zodat ze de geurtjes kunnen opsnuiven, wandelen moet en voor jou en voor je hondjes wel leuk zijn..... "

 Natuurlijk ga ik wandelen met ze, maar niet elke dag of met een regelmaat. :-)

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

"  Hoelaat doe jij dan de laatste wandeling? Bij ons gaan we voor het laatst om 22:45 naar buiten: dan is het zelfs 's zomers pikkedonker. Dan ga ik geen uur meer lopen hoor!
 
Of loop jij dan door de wijk heen? "

 Ja ik loop dan door de wijk, langs de rivier is niet veilig voor vrouwen en/of mannen, maar je kan door wijken ook leuk wandelen, al is het voor jezelf minder leuk, Faro vind het wel leuk.

In de zomer lopen we gerust om 1 uur nog lekker buiten, maar dan ga ik niet alleen, ik ben een beetje bang in het donker. Maar als ik alleen moet dan loop ik waar huizen zijn en niet veel bosjes enzo.

honden page profiel Linda, Bo en BenjiLinda, Bo en Benji

honden foto van Linda, Bo en Benji

"  Klopt. Mensen zijn dan ook heel verbaasd als ze Nia zien in het park want we zijn elke avond met zo'n 8 a 10 honden..ze is de kleinste. Andere honden midden groot of groot...maar Nia is de snelste en de meeste energie haha.
Ik draag haar niet graag / nooit. Ze is gewoon een hond met 4 poten. Alleen als we ergens zijn waar het bv heel druk is en ze onder de voet word gelopen.  "

 De chihuahua's zijn ook geen 'handtas' hondjes hoor. We hebben de zeehondenwandeling mee gedaan (8km) met hun en die hebben ze alle 4 te poot meegedaan met nu en dan een pauze. Dat was wel hun limiet denk ik ze waren toen super moe. 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik vind echt naar buiten gaan (dus buiten je eigen terrein) wel een must voor een hond.....

 

Hoelang je dan gaat wandelen is aan je zelf...maar als hond zijnde lijkt het me frustrerend en saai telkens alleen de tuin te zien. Lekker buiten nieuwe geurtjes opdoen lijk me voor een hond heerlijk (je hebt natuurlijk uitzonderingen) 

 

Hier gaat Maylo sowieso naar buiten. In de tuin poepen en plassen willen we niet (hoge nood uitgezonderd). Zelfs met (normale, moet niet stortregenen) regen loop ik nog mijn rondje. In de winter gaan we minder ver en lang maar in de lente en zomer als het s avonds langer licht is....heerlijk! Om met Maylo een stuk te lopen. Wij eindigen dan wel vaak in de hondenren omdat ons hondenclubje bij elkaar komt. S morgens is dat sowieso vaste prik! 

 

Maar in de winter staat er wel weer tegenover dat ik dan s middags vaak met hem frisbee of iets anders van spel, denk en beweging doe. Overigens doen we dat in de lente en zomer ook mits het niet te warm is. Als het warm is dan gaan we s morgens of s avonds lekker naar het bos waar een strandje met beekje is. 

 

Voor de gezeldschap en juist het wandelen en sociale contacten opdoen heb ik een hond genomen. Niet om thuis met hem te zitten....

 

 

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

"  Ja ik loop dan door de wijk, langs de rivier is niet veilig voor vrouwen en/of mannen, maar je kan door wijken ook leuk wandelen, al is het voor jezelf minder leuk, Faro vind het wel leuk.
In de zomer lopen we gerust om 1 uur nog lekker buiten, maar dan ga ik niet alleen, ik ben een beetje bang in het donker. Maar als ik alleen moet dan loop ik waar huizen zijn en niet veel bosjes enzo. "

 O nee het laatste naar buiten is hier tegenover naar het veldje, plassen en naar binnen en altijd om 22:30...want Maylo wilt daarna echt wel naar bed. Die ziet dat niet meer zitten om nog 1 uur te wandelen hahaha.

 

Is een terriër maar wel een luie af en toe. 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

"  De chihuahua's zijn ook geen 'handtas' hondjes hoor. We hebben de zeehondenwandeling mee gedaan (8km) met hun en die hebben ze alle 4 te poot meegedaan met nu en dan een pauze. Dat was wel hun limiet denk ik ze waren toen super moe.  "

 Dat vind ik ook niet hoor? ????

Geen idee of ik die indruk gaf? Niet bedoelt iig...ik bedoelde meer de misconceptie die men met kleine honden heeft eigenlijk. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wandelen om de behoeftes te laten doen, doe ik 2 x per dag zodat ze de 'grote boodschap' kunnen doen.

Dat zijn stukjes van hoogstens 5 a 10 minuten.

Verder kunnen ze de hele dag hier buiten in de houtwal plassen zoveel als ze willen. 

Af en toe een verdwaald drolletje ruim ik wel op.

Maar dit valt natuurlijk niet onder 'wandelen', even de behoefte laten doen.

 

Black krijgt wel elke dag 1 of 2 keer een uitstapje.

We gaan dan naar het bos of water waar hij dan lekker los kan rennen en zwemmen.

We hebben veel verschillende gebieden waar we heen kunnen, dus we wisselen veel af.

Minimaal voor Black is  ongeveer 1.5 uur per dag.

Maar vaak is het in totaal ook veel meer, dus zeg gemiddeld zo'n 1.5 a 3.5 uur per dag.

En één keer in de week wandel ik samen met m'n vriendin met haar hond 2 uur in het bos, dan is het helemaal rennen spelen geblazen voor ze!

 

En zo'n 2 a 3 per maand een bijslaap dagje, dan geen uitstapjes maar blijft hij lekker thuis.

 

Freggle is al 16.5, die maakt alleen nog maar korte wandelingetjes van zo'n 10 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

"  Hoelaat doe jij dan de laatste wandeling? Bij ons gaan we voor het laatst om 22:45 naar buiten: dan is het zelfs 's zomers pikkedonker. Dan ga ik geen uur meer lopen hoor!
 
Of loop jij dan door de wijk heen? "

 Ik loop idd als het donker is door de centrum (woon er bijna midden in)

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

"  Ja ik loop dan door de wijk, langs de rivier is niet veilig voor vrouwen en/of mannen, maar je kan door wijken ook leuk wandelen, al is het voor jezelf minder leuk, Faro vind het wel leuk.
In de zomer lopen we gerust om 1 uur nog lekker buiten, maar dan ga ik niet alleen, ik ben een beetje bang in het donker. Maar als ik alleen moet dan loop ik waar huizen zijn en niet veel bosjes enzo. "

 Mijn honden vinden het centrum ook leuker dan de bossen en het park. Het centrum is dan zo goes als verlaten dus ze kunnen lekker hun gang gaan (lopen aan flexi)

 

op dagen dat ik vrij ben, ga ik ook naar een groot grasveld waar de honden lekker los kunnen racen (en frisbeeen of balletje gooien) maar dan doe ik dat wel overdag omdat ik ze niet los wil laten lopen in het donker

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Ja ik loop dan door de wijk, langs de rivier is niet veilig voor vrouwen en/of mannen, maar je kan door wijken ook leuk wandelen, al is het voor jezelf minder leuk, Faro vind het wel leuk.
In de zomer lopen we gerust om 1 uur nog lekker buiten, maar dan ga ik niet alleen, ik ben een beetje bang in het donker. Maar als ik alleen moet dan loop ik waar huizen zijn en niet veel bosjes enzo. "

 Dat vind Raiko ook geweldig, aan de flexi in de wijk hier, maar zelf wandel ik niet zo graag in het donker en zowiezo ook langs de huizen dan

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

"  Hoelaat doe jij dan de laatste wandeling? Bij ons gaan we voor het laatst om 22:45 naar buiten: dan is het zelfs 's zomers pikkedonker. Dan ga ik geen uur meer lopen hoor!
 
Of loop jij dan door de wijk heen? "

 Ik ga gerust 's avonds nog het bos in. Hondjes lichtbandje om, zaklamp mee en lekker lopen. 'S ochtends vroeg ook trouwens.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Vier keer per dag uit, waarvan één wandeling van minstens een uur. In de zomer duren de wandelingen langer dan in de winter.

Ik heb een kleine betegelde tuin, maar Pepijn doet daar nooit iets.

@ Linda : als jouw hondjes veel in de tuin doen gaat het daar dan niet enorm stinken in de zomer?

 

pagina 2 van 4 123 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^