Wat te doen bij een gevecht?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Ik heb het nooit meegemaakt dat Nova aangevallen werd (en laten we hopen dat dat zo blijft), maar een ander topic zette me aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat ik niet zeker ben wat ik dan moet doen.

Ik weet dat als er een hond op je af komt stormen je die kan blokkeren door ervoor te gaan staan.

Maar wat als ze beide los zijn, iets verder lopen, en opeens gaat het fout en je bent een stukje verder.. En er hangt een hond in jouw hond, wat dan?

Beter voorkomen dan genezen natuurlijk, maar als voorkomen te laat is.. Wat doe je dan?

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

Ik zou er denk ik heen rennen en ze uit elkaar halen.
Ik heb het gelukkig zelf niet gehad.
Ik weet wel dat Luna niet met andere honden kan en blijft dus ook aan de lijn.
Ik wil het risico niet lopen dat door mijn toedoen een andere hond gebeten zal worden.
Hus is een allemansvriendje ;-)
Die zal niet bijten.

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Maar hoe haal je ze uit elkaar dan?

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Er zijn een paar dingen die je altijd moet onthouden en naar moet handelen!

Geweld lokt geweld uit! Dus nooit en dan echt nooit reageren met geweld. Nooit schoppen of slaan of wurgen of weet ik het wat.
De hond zal panieken en nog harder aanvallen.

Blijf kalm. Zorg ook dat andere kalm blijven.
Er is al genoeg stress en paniek daar hoeft niemand aan mee te werken.

Ga naar de honden toe, kijk wat de beste plek is om ze te pakken. Halsband, tuigje, achterpoten. Pak ze vast, en haal ze uit elkaar.

Heeft de een de ander vast en laat hij niet meer los?
Niet trekken, blijf rustig. Kijk waar de hond de andere vast heeft. Is het levensbedreigend?
Nee? Dan rustig wachten, hou de honden rustig. Gooi eventueel een jas of dergelijke over de honden om ze rustig te krijgen. De hond zal vanzelf los laten.
Is het wel levensbedreigend? Dan is het van belang dat de hond zo snel mogelijk los laat.
Probeer eerst de hond zover te krijgen om los te laten. Vaak helpt het om hem iets anders te laten bijten, zoals je mouw (dik opgerolde jas enz..) Lukt dit niet, maak zijn bek open.
Gebruik hiervoor een stok, een riem of iets dergelijks. Steek deze (voorzichtig) in de bek van de bijtende hond en scharnier de bek open.
Hou de honden erna goed vast en controleer ze op eventuele schade.
Wissel telefoonnummers uit en ga naar huis. Soms word schade pas later zichtbaar door de adrenaline.

Belangrijkste dus, blijf rustig en gebruik nooit geweld!

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes 3 doggies

honden foto van De Draakjes

Ik heb het helaas wel al een aantal keer mee moeten maken dat keeto aangevallen werd. 2x door een herder en 1x door een franse bull. Hiervan is het maar 1 keer voor gekomen dat hij gehecht moest worden.

 

Leuk is anders kan ik je vertellen. De herder die keeto pakte had een afkeer voor wit (hij valt alle honden dit overmatig wit zijn aan in de buurt) en ging echt voor de kill.

Ik liep toevallig met fiets en hond dus heb bij het zien van de herder de fiets ervoor gegooit om hem tegen te houden, maar natuurlijk kon hij daar omheen. Dus hij greep keeto, Die overigens aan de lijn zat. Ik heb echt een brul gegeven die uit m'n tenen kwam en die herder bij zijn halsband gepakt en weggeslingerd. En de eigenaar verteld door te lopen en de hond bij zich te roepen... en dat ik aangifte ging doen, want dat is iets wat je echt moet doen. Ook al heb je geen gegevens verder. Want dan wordt er een mutatie van gemaakt en bij meerdere meldingen wordt er onderzoek gedaan en wordt de hond verplicht gemuilkorfd of in beslag genomen. (jammer genoeg wel een schaafwondje aan overgehouden... hoektanden zijn nog best scherp XD)

 

De franse bull heeft keeto zelf afgesnauwd toen die gebeten werd.

 

Ik zou niet zeggen dat dit de beste manier is, maar wat ik wel geloof is dat je als roedelleider de roedel moet beschermen. In het geval van de herder: die heeft geen leider (liep met een meisje van 11). Dus dan moet je de hele situatie overnemen en laten zien dat jij hier de baas bent.

Maar ik snap ook heel goed dat mensen dat niet altijd durven.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Toevallig laatst in onze les gg er aandacht aan besteed, ze vertelde een jas of zo over de hoofden doen. Dit geeft een schrikreactie, waardoor de aanvaller loslaat. Zorg wel dat de aanvaller niet op nieuw kan toeslaan, de baas moet wel gelijk zn hond pakken, of  bij de achterpoten weg trekken. Pak wel ook gelijk je eigen hond, die kan uit paniek weg rennen.

 

Het viel me op dat er heel veel bijt incidenten zijn gemeld op HP de laatste tijd. Meestal door die rare brutale honden die recht op een ander afrennen en aanvallen. Niet fijn!

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank 3 doggies

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Zelf nooit meegemaakt maar ik hoor heel vaak vinger in anus :) of zo'n banaanvormig plastik ding

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Vinger in de anus zou ik alleen doen als je van stinkende vingers houdt.

 

  • Blijf rustig.
  • Vraag eventueel om hulp.
  • Ga niet aan de honden trekken, zo ontstaat er alleen maar meer schade.
  • Probeer een of beide honden stevig vast te houden.
  • Zorg dat de honden fysiek niet weer bij elkaar kunnen komen.
  • Indien een of beide honden niet lossen: kijk of het vasthouden voldoende is om te laten lossen.
  • Als dat niet voldoende is: zoek een andere manier om de bek te openen. Met meerdere personen kan je zoeken naar een tak als hefboom. Anders neus dichtdrukken en bek loshalen zodra de hond adem moet halen.

 

  • Gaan de honden niet slaan of schoppen. Je hebt kans alleen maar meer geweld uit te lokken.
  • Niet aan de achterpoten trekken, zorgt alleen maar voor meer schade
  • Geen flauwekul als vinger in de anus etc.

Het allerbelangrijkste is dat je de eventuele schade beperkt. Blijf dus rustig en en zoek de meest zekere manier om de honden fysiek te scheiden.

honden page profiel RikRik 3 doggies

Ik heb ooit een staff (superhonden, begrijp me niet verkeerd) af Balou gesleurd maar het is op je eigen risico. Ik nam die staff vast langs achter, bij zijn kaakvel, zo kan hij nergens bij, kan hij niet in je voorarm bijten. Dan heb je je andere hand vrij voor hel te controleren. Je moet er wel heel vastberaden en sterk voor zijn, als je een hond eenmaal op die manier beet hebt, kan hij eigenlijk niets meer doen of hij moest sterker dan jou zijn. Je kan hem controleren op deze manier... Heb dit ergens gelezen of gezien.

 

Het wordt normaal verre van aangeraden, in tegendeel omdat je zelf een groot risico loopt maar ik heb er dat voorover. Ik ben mijn hond zijn baas en zijn beschermer, ik ben best bereid om mijn arm hiervoor open te later rijten. Klinkt overdreven, i know, maar toch is het zo.

 

 

 

 

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Bedankt voor de reacties allemaal. Ik ben nu ook benieuwd naar de praktijk. Wie heeft dit wel eens mee gemaakt? Hoe reageerde je? Kon je rustig blijven (lijkt me heel lastig, maar idd wel belangrijk)?

honden page profiel RikRik

Rustig, zelfverzekerd, nadien verbaasd over mezelf, mn vriendin verklaarde me voor gek ;)

 

honden page profiel CharissaCharissa

honden foto van Charissa

Heb al een paar keer meegemaakt, wat was ik buiten gewoon woest.

 

 

Ik beschermde mijn hond, hoe dan ook, schreeuwen beetje ninja achtig gedragen

 

 

Tijd terug ging ik zelfs op de loop voor een hond met Bella

Dat dier was los en rende op ons af, ik terug rennen met  bella en niet zo langzaam ook.

Pleurde echt hard in mijn voortuin neer

honden foto van Gerdine van der Linden

Ja best vaak meegemaakt. ik werk met agressieve honden.
rustig blijven is echt het beste

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Gebruik je benen, niet je handen! Als ze de agressie verplaatsen wil je liever in je been gebeten worden dan in je hand. Je eigen hond kun je meestal wel goed inschatten, maar hou er ook rekening mee dat een vreemde hond ook nog in je handen kan bijten ofzo als je die aan zijn halsband vast hebt.

 

Elke situatie en alle honden zijn anders, dus je kunt niet de ideale manier beschrijven hoe ze uit elkaar te halen. Gewoon je gezond verstand gebruiken en zorgen dat je zelf ook zo min mogelijk kans loopt om gebeten te worden.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Bedankt voor de reacties allemaal. Ik ben nu ook benieuwd naar de praktijk. Wie heeft dit wel eens mee gemaakt? Hoe reageerde je? Kon je rustig blijven (lijkt me heel lastig, maar idd wel belangrijk)? "

 Bij andere honden, maar gelukkig nog nooit dat een hond bleef vasthouden. Doordat ze zelf los lieten, kon de eigenaren ze zo pakken. Was niet echt paniek situatie.

 

Alleen een keer, een staffie pup greep Luca (speels?) bij haar keel. Ze waren nl aan het rennen en de was pup 14 weken. Gelukkig heeft ze zoveel haar dat hij alleen haar haar vasthad. Kreeg m niet los, heb zijn tandvlees heel hard tegen zn tand geduwd daarna liet hij los. Dit was alleen geen gevecht, hond pakte haar tijdens t spelen vast en bleef heel rustig zo haar vast houden. Luca vond het niet fijn en ik vond t niet leuk, nu met een grote boog weg bij de hond.

 

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Gebruik je benen, niet je handen! Als ze de agressie verplaatsen wil je liever in je been gebeten worden dan in je hand. Je eigen hond kun je meestal wel goed inschatten, maar hou er ook rekening mee dat een vreemde hond ook nog in je handen kan bijten ofzo als je die aan zijn halsband vast hebt.
 
Elke situatie en alle honden zijn anders, dus je kunt niet de ideale manier beschrijven hoe ze uit elkaar te halen. Gewoon je gezond verstand gebruiken en zorgen dat je zelf ook zo min mogelijk kans loopt om gebeten te worden. "

 

Met je benen kan je hooguit seperatie creeeren. Als de honden niet willen lossen heb je geen andere keuze dan je handen gebruiken. Ik zie het nut van dit advies dus niet helemaal maar ik lees graag hoe jij dit ziet.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Elke situatie en alle honden zijn anders, dus je kunt niet de ideale manier beschrijven hoe ze uit elkaar te halen. Gewoon je gezond verstand gebruiken en zorgen dat je zelf ook zo min mogelijk kans loopt om gebeten te worden. "

 Dat denk ik ook.

 

Je weet ook nooit hoe je zelf in zo een paniek situatie zal reageren, of de baas van de ander. Misschien wel aan de grond genageld?

 

 

 

Als mijn hond flink aangevallen zou worden, zou ik denk ik, met alle geweld en kracht die ik heb die andere hond van mijn hond afhalen. Ook al wordt ik gebeten, zou me niets kunnen schelen. Als je dierbare iets aangedaan wordt, komt er zo een adrenaline vrij die je zo sterk maakt.

 

In theorie weet ik, doek of jas over ze heen gooien, maar hoe het echt in de praktijk gaat??

 

Voorkomen is beter. Ik let tegenwoordig, sinds al die bijt incidenten op HP, zo goed op andere honden. Vertrouw ik het niet, ben ik weg.

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

"  
Met je benen kan je hooguit seperatie creeeren. Als de honden niet willen lossen heb je geen andere keuze dan je handen gebruiken. Ik zie het nut van dit advies dus niet helemaal maar ik lees graag hoe jij dit ziet. "

 

Meer dan separatie moet je toch ook niet hebben? Heb het nog niet meegemaakt dat ze niet losten als ik tussenbeide kwam. En als je ze niet los krijgt door je benen/voeten te gebruiken, dan lukt dat ook niet door gewoon je handen te gebruiken. Wel door een voorwerp te gebruiken om de bek open te wringen, maar dat heb je meestal niet echt bij de hand. 

Je eigen hond kun je meestal wel gewoon bij de halsband of nekvel ofzo vastnemen, maar bij een vreemde hond zal ik dat nooit doen. 

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Er zijn al hele goede adviezen gegeven, wat ik er alleen aan toe wil voegen is dat je er rekening mee moet houden dat de andere baas of uit shock stil kan blijven staan en niets doet, of compleet verkeerd reageert... Ook dan moet je zelf proberen rustig te blijven en op rustige en authoritaire toon de andere baas vertellen wat hij/zij moet doen... 9 van de 10 keer zal een heftig geschrokken andere baas dan exact opvolgen wat jij zegt.

 

daarnaast heb je de mogelijkheid dat het gebeurt met een hond zonder baas... Ofwel... Jij staat er alleen voor met 2 vechtende honden... Zelf heb ik bordercollies en dan lukt het nog prima om dat alleen op te lossen met idd de methode die geraldine aangeeft ... En geduld totdat ze allebei relaxen. Maar naast rustig blijven, wat kun je als een mens met 2 vechtende grotere sterkere honden? Iemand tips? 

honden page profiel AmstaffAmstaff

honden foto van Amstaff

daarnaast heb je de mogelijkheid dat het gebeurt met een hond zonder baas... Ofwel... Jij staat er alleen voor met 2 vechtende honden... Zelf heb ik bordercollies en dan lukt het nog prima om dat alleen op te lossen met idd de methode die geraldine aangeeft ... En geduld totdat ze allebei relaxen. Maar naast rustig blijven, wat kun je als een mens met 2 vechtende grotere sterkere honden? Iemand tips?  "

 

In ieder geval de tips van Frank gebruiken. Soms kan je het idd laten gaan en afwachten (ook bij twee grote rassen). 

 

Gaan ze voor het afmaken? Dan heb je echt een probleem in je eentje. Een man, hier in mijn buurt heeft dit meerdere malen meegemaakt met zijn vorige hond. Hij, pakte altijd de sterkste hond in het gevecht en probeerde deze bij zijn nek te wurgen. Hierdoor krijgt een hond geen zuurstof naar de hersenen en gaat het licht uit. Je moet natuurlijk wel lossen voordat het licht uit gaat.  Was wurgen geen optie, dan hield hij een vlammetje van een aansteker bij de bek.

 

 

 

honden page profiel jaimiejaimie

honden foto van jaimie

@ Amstaff.
Klinkt wel heel erg eng wat je nu zegt.
Dat zal toch zeker niet zo vaak voorkomen?

honden page profiel AmstaffAmstaff

honden foto van Amstaff

" @ Amstaff.
Klinkt wel heel erg eng wat je nu zegt.
Dat zal toch zeker niet zo vaak voorkomen? "

 

Wat bedoel je precies? 

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Ik volg

 

ik zou wel rustig kunnen blijven denk ik.

honden page profiel jaimiejaimie

honden foto van jaimie

Gaan ze voor het afmaken? Dan heb je echt een probleem in je eentje. Een man, hier in mijn buurt heeft dit meerdere malen meegemaakt met zijn vorige hond. Hij, pakte altijd de sterkste hond in het gevecht en probeerde deze bij zijn nek te wurgen. Hierdoor krijgt een hond geen zuurstof naar de hersenen en gaat het licht uit. Je moet natuurlijk wel lossen voordat het licht uit gaat. Was wurgen geen optie, dan hield hij een vlammetje van een aansteker bij de bek

Dit deel.

honden page profiel AmstaffAmstaff

honden foto van Amstaff

Ik denk dat de meeste honden snel zullen stoppen met het gevecht. Maar je hebt natuurlijk ook honden die een soort waas voor de ogen krijgen en gewoon niet stoppen/los laten.

 

Of het vaak voorkomt kan ik geen antwoord op geven.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

"  
Meer dan separatie moet je toch ook niet hebben? Heb het nog niet meegemaakt dat ze niet losten als ik tussenbeide kwam. En als je ze niet los krijgt door je benen/voeten te gebruiken, dan lukt dat ook niet door gewoon je handen te gebruiken. Wel door een voorwerp te gebruiken om de bek open te wringen, maar dat heb je meestal niet echt bij de hand. 
Je eigen hond kun je meestal wel gewoon bij de halsband of nekvel ofzo vastnemen, maar bij een vreemde hond zal ik dat nooit doen.  "

 

Als honden niet willen lossen zou ik altijd trachten beide honden met de handen te pakken te krijgen met als doel de schade te beperken.

Dus benen om seperatie te creeeren is een prima advies maar je zal, bij een echt gevecht, echt ook met je handen moeten werken denk ik.

 

Een hondengevecht is bij mij overigens echt 2 honden die elkaar echt willen verwonden, die bijten in poten, keel en dergelijke. Ik heb het dus uitdrukkelijk niet over situaties met veel gegrom, haren overeind en achter elkaar aanjagen waarbij in het nekvel wordt gehapt. Die situaties zijn echt anders dan een echt gevecht in mijn ogen.

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Ik heb het inderdaad ook niet over een beetje gegrom of een snelle beet, maar inderdaad het niet willen lossen.

Ik hoop dat ik het nooit mee hoeft te maken, maar mocht dat wel gebeuren wil ik tenminste in mijn achterhoofd hebben wat ik zou kunnen doen.

Volgende forumvraag: Fietskar kopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^