blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dog doggy dogDog doggy dog

honden foto van Dog doggy dog

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Kan uit onzekerheid komen. Nu blaft ze de honden als het waren weg.

Honden altijd aan de lijn? Wanneer je hond gaat blaffen naar andere honden, draai dan 180 graden om en loop de andere kant op van de andere hond weg waarnaar jou hond blaft. Als ze dan gestopt is met blaffen en vooruit kijkt beloon je haar. Hiermee zorg je dat ze niet meer de honden weg blaft als het waren. Hoe vaker zij honden weg kan blaffen in haar beleving hoe erger en zekerder zij kan worden. Zou met dit eens proberen een paar weken. En heb wat geduld 

 

en wanneer je honden tegen komt en ze blaft niet. Is ze natuurlijk ontzettend knap haha

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Saskia,

 

Wat is je eigen reactie wanneer ze blaffen?

 

Ik zou gaan met de methode BAT. Dit houdt in : Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen).

BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie.

Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.

Als hier interesse in hebt dan hoor ik graag in welke provincie je woont zodat ik gaan kijken waar een trainer zit die ervaring heeft met BAT.

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Wat Esther hier beschrijft heb ik met mijn hond ook gedaan.

En we zijn er nog lang niet maar hij kan al veel beter naar andere honden kijken zonder te blaffen.
Er gaat wel heel veel tijd in zitten je moet echt met kleine stapjes.
Echt kijken wat kan je hond aan en ook jijzelf want hoe geprikkelder jezelf raakt dat pikken je honden ook haarfijn op.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

" Hoi Saskia,
 
Wat is je eigen reactie wanneer ze blaffen?
 
Ik zou gaan met de methode BAT. Dit houdt in : Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen). BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie. Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.
Als hier interesse in hebt dan hoor ik graag in welke provincie je woont zodat ik gaan kijken waar een trainer zit die ervaring heeft met BAT. "


Vind Esther's advies ook een hele goeie! Die kende ik nog niet en zou je aanraden deze op te volgen ook  daarnaast ga ik me als trainer in deze methode even inlezen!

honden page profiel Dog doggy dogDog doggy dog

honden foto van Dog doggy dog

honden page profiel kk

honden foto van k

Eens met Esther. Extra aanvulling:

Probeer eens goed te kijken welke van jouw honden nu de aanstichter is. Er is er altijd één die het voortouw hierin neemt, de ander(en) volgt. Wanneer dit duidelijk is, kun je gerichter trainen naar het negeren van andere honden, densoods door ze één voor één uit te laten, zodat je meer "1on1" kunt oefenen.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Honden blaffen omdat ze iets willen zeggen. Ik begrijp je dat je van alles hebt geprobeerd maar werkelijk BAT overtreft bij alles.

 

Het blaffen kan vanuit onzekerheid komen en de honden hebben van jou een reactie nodig. Nu loop je door en laat je hun in de steek. Zorg er weer voor dat je de juiste handvaten mag krijgen en dan kun je weer verder en kan de roedel op je gaan rekenen.

 

Bat is het beste te trainen met iemand die jou coacht vandaar ook de vraag in welke regio woon je? D.m.v. dat jij de handvaten krijgt kun jij je roedel beter sturen.

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Ik zal een voorbeeld noemen wat mijn hond heeft bijgeleerd.

Als ik hier langs het kanaal lopen zitten er vaak twee doggen in de tuin die honden wegblaffen. In verleden ging Koda helemaal over de rooie en was de hele verdere route aan het "nahyperen".

Gisteren heb ik hem even neer gezet, hij was meteen rustig, koekje gegeven en hij bleef rustig. De twee honden werden ook rustig toen we weer gingen lopen keek Koda even maar was verder rustig. Dit was eerst echt niet denkbaar.

En ter troost ik heb ook genoeg blikken gehad van mensen "sjee wat een valse hond".

Als je meer honden hebt is het misschien praktisch om met een hond te gelijk te oefenen zo kom je er ook achter welke het heftigst reageert.

En met mijn hond gaat het nog niet altijd goed maar echt zoveel beter.

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

BAT is wel een goede methode, maar naar mijn idee in de gewone wereld niet consequent toepasbaar. Want je komt onverwachte zaken tegen; iemand met een hond die net de hoek omkomt als jij daar wandelt met je hond. Omdraaien dan maar, maar wat als er net van de andere kant ook iemand met een hond aankomt? Dat is wel de praktijk! Je kunt je omgeving nog zo goed managen, maar er komen altijd onverwachte dingen op je pad. En soms, ja, dan moet je toch gewoon naar huis en kun je niet maar heen en weer blijven lopen omdat je steeds honden tegenkomt. Dan is het gewoon een kwestie van een hand vol voertjes voor de hond zijn neus en er op een zo groot mogelijke afstand langs gaan. Ik heb het nu bij Scott redelijk onder controle, maar juist bij onverwachte dingen gaat het nog wel eens fout. En soms schat ik zijn reactie gewoon verkeerd in. Het lijkt me haast ondoenlijk als je met meerdere reactieve honden loopt, want die steken elkaar ook nog eens aan.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

De BAT methode is ook nog steeds in ontwikkeling en wat jij aangeeft Ingrid kan een probleem veroorzaken. Grisha heeft nu BAT 2.0 ontwikkeld waar dit alles in besproken wordt.

 

En ik geef mensen altijd nog alternatieven mee zodat de mensen altijd wat achter de hand heeft.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ik volg: Bruno heeft precies hetzelfde en de BAT methode werkt hier niet :( :(

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wat jammer om te horen Angelique. Wat voor problemen heeft hij? En wat heb je precies gedaan m.b.t. BAT? En zou je willen aangeven waar je op struikelt?

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Ester ik beb al zoveel toegepast.
Ik schaam me zo tegenover de buurt waar ik pas woon, sommige hondenbezitters kijken je echt zo na en of reageren zelfs.

Ik heb het een tijd ook proberen te ontwijken maar dat is geen doen.
Nu loop ik gewoon mijn rondes. En als ze gaan blaffen dan zeg ik zwijg en en laat ze mee door te lopen.

Als ik de bat techniek gaat doen en ik ga bv beginnen door te kijken van een afstand en ze reageren naar de andere hond hoe kan ik dan het beste reageren of juist niet of ?????

Hoor het graag "

 

Oh je hoeft te helemaal niet te schamen,mensen denken toch wel wat ze willen,is niet boeiend.

Het zijn jouw hondjes,ze zijn blijkbaar onzeker ,en als ze dan te dicht op andere hondjes lopen dan gaan ze uit hun plaat,that's it.

 

Zodra jij je niet meer druk maakt over wat andere wel niet denken van jou,van je hondjes,zul je je anders voelen en je honden ook.

Je loopt op straat voor je hondjes,om ze uit te laten en niet om op te letten wat andere mensen eventueel van jou en je blaffende hondjes vinden...als je dat doet wordt vanzelf dood ongelukkig..en dat merken je hondjes ook weer.

 

Probeer het eens ,jij maakt lekker geen oogcontact met andere mensen,jij gaat nu eens niet denken 'oh wat zullen ze allemaal van mij denken' ,en je hondjes laat je tijdens de wandeling gewoon nooit meer(of heel misschien over een paar jaar als het je ergens is gelukt de hondjes het vertrouwen dat jij het allemaal wel regelt en zich zelfverzekerd en veilig voelen) bij andere honden in de buurt komen...en probeert zoveel mogelijk ruimte te creëren voor je hondjes en als ze toch uitvallen dan loop je of door en vraagt de aandacht met een rustige vrolijke stem 'kom maar jongens,we lopen door..goed zo..komt goed'* doe happy*  of sta stil (zoek een plekje wat ze iets meer ruimte geeft..gewoon even goed opzij gaan) weer met de vrolijke stem aandacht vragen,belonen met wat lekkers voor de aandacht(hetgeen wat te spannend was is dan door gelopen,en dan kun jij ook weer doorlopen)

 

Oefenen met bijv BAT zou ik met de hondjes apart van elkaar doen.

Hoe gaat het geblaf trouwens als ze apart uit gelaten worden?

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

" BAT is wel een goede methode, maar naar mijn idee in de gewone wereld niet consequent toepasbaar. Want je komt onverwachte zaken tegen; iemand met een hond die net de hoek omkomt als jij daar wandelt met je hond. Omdraaien dan maar, maar wat als er net van de andere kant ook iemand met een hond aankomt? Dat is wel de praktijk! Je kunt je omgeving nog zo goed managen, maar er komen altijd onverwachte dingen op je pad. En soms, ja, dan moet je toch gewoon naar huis en kun je niet maar heen en weer blijven lopen omdat je steeds honden tegenkomt. Dan is het gewoon een kwestie van een hand vol voertjes voor de hond zijn neus en er op een zo groot mogelijke afstand langs gaan. Ik heb het nu bij Scott redelijk onder controle, maar juist bij onverwachte dingen gaat het nog wel eens fout. En soms schat ik zijn reactie gewoon verkeerd in. Het lijkt me haast ondoenlijk als je met meerdere reactieve honden loopt, want die steken elkaar ook nog eens aan. "



Dat klopt je kan inderdaad niet in de hand houden maar ik merk wel dat mijn hond in zo'n soort situaties veel sneller rustig is en ook dat zie ik als een voordeel.

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Ingrid, natuurlijk kom je in situaties die niet geschikt zijn om BAT toe te passen. Dan zoek je gewoon de oplossing waarvan je hond de minste schade ondervindt. Dat neemt niet weg dat BAT éen hele goede oefenmethode is. Éen manier om te leren dus, geen hulpmiddeltje om ineens zonder problemen te kunnen wandelen. Als je op die manier veel oefent met je hond hebben de moeilijke situaties steeds wat minder impact. Uiteindelijk leer je zelf, en leren je honden, om samen ontspannen over straat te kunnen.

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Niet fijn ... Het zou zo leuk kunnen zijn om allemaal samen te genieten van een uitlaatbeurt of wandeling... van rustig of op z'n minst leuk andere honden tegen te komen.

 

Misschien moeten jullie deze lente eens helemaal opofferen aan het bestuderen van het gedrag van de honden.... Gelukkig zijn jullie met 2 voor de 4 honden ;-)

 

Ik zou het proberen om echt een aantal keer met elke hond afzonderlijk te gaan wandelen.  praat er rustig tegen, doe hem/haar zitten gaan en wachten tot anderen gepasserd zijn en als er toch geblaft of zelfs woest gedaan wordt... probeer eruit op te maken of het angst, agressie of gewoontegedrag is. 

 

Want ook dat laatste is voor mogelijk zelfs 3 van de 4 misschien het geval.

 

Ik kom regelmatig met Kylie voorbij een omheining waar 3 honden lopen.  Van één van de 3 weet ik inmiddels dat die gewoon rustig blijft als de andere 2 niet in de buurt zijn.  Dan kunnen die hond en Kylie elkaar zelfs besnuffelen en zijn ze allebei rustig.  Eén van de andere 2 is eerder bang en blaft duidelijk uit angst, loopt ook steeds een stukje terug achteruit tijdens het blaffen... Behalve wanneer de 3de, een stoere :-) erbij is.  Die "lijkt" het echt niet leuk te vinden dat een andere hond voorbij komt.  Blaft wild en gaat zelfs in de oren en hals van de andere 2 happen uit opwinding, waardoor die ook nog wilder worden.

 

Daarom zou ik een aantal keer met elk hondje afzonderlijk gaan.  Als er een of meerdere redelijk rustig kunnen blijven betert dit misschien zelfs nog na een poosje.  Die hond krijgt dan ook eens de kans om zichzelf te zijn en niet verplicht mee opgejut te worden zoals dat ene hondje waarvan ik weet dat het vrolijk en rustig is als de andere 2 er niet bij zijn.

 

Net van honden die met 4 samenleven zou je verwachten dat ze wel weten wat een hond is en hoe ermee om te gaan... maar blijkbaar gebeurt het net zo goed dat ze zich als een horde van "wij tegenover de anderen" gaan opstellen, wie weet, misschien door één van hen die bang is of het voortouw neemt.  Dat zou ik in elk geval uitzoeken, ook al was het om het te kunnen uitsluiten.

 

Mogelijk brengt afzonderlijk uitlaten iets op.  Daarbuiten kunnen jullie misschien uitstapjes maken... allemaal samen erop uit naar wandelgebieden waar weinig wandelaars met honden komen.

Volgende forumvraag: jaagt op konijnen en katten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^