8 weken, 10 weken of 12 weken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Alie, Kaleo & HajiAlie, Kaleo & Haji

honden foto van Alie, Kaleo & Haji

Iemand wordt net aangesproken over het feit dat zijn pup 9 weken is en moeite heeft met de bench.
Haar mening is dat pups door fokkers pas met 12 weken worden meegegeven en dat deze paniek (in de bench) laat zien dat de pup nog niet toe was om bij de moeder weg te zijn. Zij vind 8 weken dus veel te vroeg.

Hoe denken we daar hier over?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "8 weken, 10 weken of 12 weken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Erika & Faya  ?BRL?Erika & Faya ?BRL?goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Erika & Faya  ?BRL?

Ik denk dat dit vooral afhangt van het ras en van de pup zelf.
Minimaal 8 weken maar zoals bijv de Chihuahua is het beter om wat langer in het nest te blijven

honden page profiel Alie, Kaleo & HajiAlie, Kaleo & Haji

honden foto van Alie, Kaleo & Haji

Heb ik idd ook aangegeven. Maar zij stelt dus 12 weken in het algemeen. Het gaat trouwens om de basenji, dus geen heel klein hondje.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Daar ben ik het niet mee eens. Allereerst, waar staat de bench? Het is logisch dat een klein pupje dat uit zijn vertrouwde omgeving is gehaald het eng vindt om in zijn eentje in het donker in de keuken te worden achtergelaten o.i.d.

Als de pup in de bench op de slaapkamer gaat is het al een ander verhaal. Maar zelfs een volwassen hond die nooit benchtraining heeft gehad kan volgens mij dit gedrag vertonen als hij ineens in een bench wordt opgesloten zonder goede begeleiding...

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Het ligt ook aan de pups denk ik maar 8 weken vind ik in sommige gevallen ook wel vroeg.
Kijk zoals ik al zei,het ligt eraan,er zijn pups die met 8 weken echt toe zijn aan iets nieuwe,klaar zijn om het nest te verlaten.
Het kan ook zo zijn dat de pups na 7 a 8 weken nog heel veel kunnen leren van broetjes/zusjes maar ook van moeder en eventuele andere honden in huis.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Vind ik een beetje onzin. Elke hond die voor het eerst in de bench moet vind daar niks aan. Of het dan bij 7 of bij 12 weken is, dat maakt niks uit.

Ben het wel met iedereen eens dat de kleinere rassen (zoals chi's) langer bij de moeder moeten blijven. Maar dat staat los van de bench hoor.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Bench vs leeftijd weg bij moeder heeft in mijn ogen niets met elkaar te maken.
Kleine hondjes dienen in mijn ogen langer bij de moeder en nestgenoten te blijven dan grotere.
Grote honden blijken in de praktijk sneller zelfstandig te zijn en sneller op eigen benen te kunnen staan en daarom eerder bij de fokker weg kunnen.
Bench is puur leergedrag...wordt dit bij de fokker al geleerd maakt het dus niet uit wanneer de pup weggaat.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Slechte fokker.. 6 weken..(hoe eerder hoe beter)
Goede fokker met stabiele teef..12 weken.

honden page profiel Alie, Kaleo & HajiAlie, Kaleo & Haji

honden foto van Alie, Kaleo & Haji

Het gaat hier om een pup van 9 weken. Vind ik zelf een mooie leeftijd. En ik ben ook met jullie eens dat leeftijd vs. bench weinig tot niets met elkaar te maken heeft. Maar ik dacht, laat ik hier de meningen eens peilen ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Iemand wordt net aangesproken over het feit dat zijn pup 9 weken is en moeite heeft met de bench.
Haar mening is dat pups door fokkers pas met 12 weken worden meegegeven en dat deze paniek (in de bench) laat zien dat de pup nog niet toe was om bij de moeder weg te zijn. Zij vind 8 weken dus veel te vroeg.

Hoe denken we daar hier over? "

De meeste pups gaan met 8 weken naar de nieuwe eigenaren. Bij de kleinere rassen is dat vaak iets later. Voor een chihuahua wordt door goede fokkers vaak 12 weken aangehouden.

Een pup die zo uit zijn nestje komt en bij zijn moeder, broertjes en zusjes is weggehaald, hoort mijns inziens sowieso niet zo maar in zijn uppie in een afgesloten bench gezet te worden; hij is immers gezelschap van mams, broertjes en zusjes gewend. De bench moet geoefend worden en tot een veilige en fijn plek voor de pup gemaakt te worden.

Wat de eerste 2 weken 's nachts na het verlaten van het nest betreft, kan je een pup die zijn moeder en nestgenootjes vreselijk zal missen, naar mijn idee niet alleen in een bench zetten.

Bij mijn honden deed ik het als volgt: in samenspraak met de fokker hadden we gezorgd, dat er de dagen voor het ophalen bij de fokker een lap bij de slaapplaats van moederhond en puppies lag, zodat deze de geur van het nestje aannam. Eenmaal bij mij thuis sliep de pup 's nachts naast mijn bed in een grote stevige en hoge kartonnen doos met dik kussen en dekentje strak om het kussen heen, waar ik de lap met nestgeur op legde. In de winter warme kruik(en) erbij (niet te warm en onder dekens bedekt). Als de pup 's nachts begon te piepen, stak ik mijn hand in de doos, zodat de pup hieraan kon snuffelen en wist dat ik er was. Hield het piepen aan, dan liet ik de pup even plassen. Na een week heb ik de doos stapje voor stapje verder van mijn bed gezet. Als dat goed ging na ca. 14 dagen liet ik de pup alleen in een bench in de woonkamer slapen met een door mij gedragen T-shirt.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ik heb mijn pups ook nooit gekregen vd kweker voor hun twaalf weken. Vind  dit feiteljk te lang want dan missen ze veel socialisatie bij hun nieuwe baasjes,  zag daarstraks een malteserke, een schatje , en het was maar pas 8 weken....liep al parmantig aan het leske. O ik had hem zo willen afnemen.......

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Een pup is feitelijk nog een baby. Ik ben van mening dat je een pupje het beste naast je bed kunt zetten 's nachts, zodat je de pup eraan kunt wennen dat deze alleen is.

Overigens wist ik dit met Boomer als pup allemaal nog niet, hij ging in de woonkamer in een mand in de bench. Op advies van de fokker met boter op z'n neus, nog steeds geen idee waarom.. Hij werd pas stil toen we een wekker in een shirt gewikkeld bij hem legden. De dag erna had hij er eigenlijk al geen problemen meer mee.
Hij zou 9 weken zijn toen we hem ophaalden.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Als fokker kan je vroeg beginnen met een pup aan bepaalde zaken te laten wennen.

Bij ons wordt de werpkist met 6 weken vervangen door een bench, dit doen wij bewust zodat de pups voordat ze weg gaan al gewent zijn aan een bench.

MEt als resultaat dat alle mensen die bij ons een pup mee krijgen hun pup niet hoeven te laten wennen aan een bench en de pup vanaf het begin de bench als veilige plek ziet.

Hier gaan de pups met minimaal 9 weken weg. Persoonlijk vind ik dit een mooie leeftijd. 12 weken is voor niet al te kleine rassen een beetje lang (mijn mening).

Mijn eigen honden heb ik op verschillende leeftijden gekregen. Mijn reu was 10 weken, prima gesocialiseerd en voor hem een mooie leeftijd om op eigen benen te gaan staan.
Mijn 1e teef heb ik met 13 weken in huis gekregen, zelfde fokker ook prima gesocialiseerd, maar voor die tijd was ze er nog niet aan toe, met 13 weken was het voor haar de juiste tijd.
Mijn jongste teef heb ik met 9 weken in huis gekregen. Ook weer prima gesocialiseerd, maar omdat wij in huis 2 stabiele honden hebben was het geen probleem om haar erbij te nemen. Het is een zelfverzekerd hondje die met 9 weken al makkelijk kon op boxen tegen 2 andere honden.

Ik vind dus dat er gekeken moet worden naar hoe de individuele pup is. De ene is er al eerder aan toe om het nest te verlaten, voor andere is het iets langer blijven juiste het geen wat het meeste voordeel oplevert.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Mijn kruising (boxer x bouvier des ardennes) heeft 12 weken bij haar ouders mogen blijven. Ik merkte een groot verschil met de Shiba van mijn zus die ze op 7 weken had. Ons Fennah heeft geen seconde gehuild om haar moeder en was duidelijk "klaar" om de wijde wereld in te gaan. Ook zij beheerst nu een prachtig staaltje hondentaal omdat ze dit van mams, paps & nestgenootjes heeft geleerd.De Shiba daarentegen heeft véél gehuild en heeft nu moeilijkheden om zich te uiten bij andere honden maar ook om andere honden te begrijpen. Dat merk je echt aan haar omgang met andere honden.

Dus ik ben persoonlijk voorstander van vertrekken bij 12 weken. Dan hebben de eigenaars nog een ruime maand om te socialiseren (socialisatieperiode is tot 16 weken) naar hun eigen omgeving ;-)

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gerda

Bij mij gaan de pups met 8 weken weg.Hier komt een bench in de ren te staan als de pups een week of 3-4 zijn.
Daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt en zodoende zijn de pups die hier wegkomen de bench gewent.
Veel later dan 8 weken gaan mijn pups ook niet weg omdat de periode van 8-12 weken heel belangrijk is met het oog op socialiseren. 
En een nieuwe eigenaar kan een pup beter socialiseren dan een fokker met een heel nest.
Heb hier van ons vorige nest een pup gehad die is gebleven tot 12 weken ivm verhuizen naar Noorwegen.
Zo'n pup neem ik dan natuurlijk overal mee naar toe alsof het mijn eigen pup is.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

op zich heeft ze wel een punt, maar 12 weken zou dan ook nog veel te vroeg zijn. Laat ze de keuze en de pups blijven nog een veel langere tijd bij de moeder, eer je van een zelfstandige hond kunt spreken die voor zichzelf kan zorgen.

zelf laat ik pups vertrekkenop 7 weken.
Dat vind ik ideaal. ik heb ze ook graag op 7 weken.
Ik heb er al 1 gehad aan 11 weken, 6 weken en 7 weken. Ik opteer echt voor het laatste.

verder vind ik pups opsluiten in benches en zodoende laten krijsen onzin. Ongeacht de leeftijd.
hier is het dan ook altijd benchloos en ze geraken ook opgevoed en zindelijk ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "8 weken, 10 weken of 12 weken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^