Hond jankt als hij uitgeput is!?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

De titel spreekt voor zich. Overdag is Milo een energieke hond, maar hij weet niet van ophouden. Hij gaat gewoon door, tot het punt hij heel luid begint te janken en vervolgens hij zich letterlijk neerploft en in slaap valt. Tot nu toe heb ik het janken genegeerd.

Ik heb het gevoel dat hij in overdrive gaat en zichzelf niet de rust kan bieden die hij nodig heeft. Nochtans zorg ik voor plaatsjes waar hij zich kan terugtrekken als bench, schapenvelleke voor de kachel en heb nu een comfortabele mand besteld. Ik ga ook elke dag wandelen, apporteren, trainen of joggen zodat hij zijn energie kwijt kan.

Ik doe waarschijnlijk iets verkeerd, maar ik weet niet wat. Zijn er mensen die de situatie herkennen en tips weten?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond jankt als hij uitgeput is!?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Waarom laat je het toe dat hij zo doordraait?
Is hij lichamelijk wel in orde?
Lijkt mij namelijk niet normaal dat een hond jankt wanneer hij heel actief is geweest.

Als hij zelf niet kan bepalen wanneer het genoeg is dan ben jij er om dat aan te geven.
Verplichte rust dus. Niks mis mee hoor.
Hier nog een die niet weet van ophouden.

Houdt er rekening mee dat hoe meer je doet hoe beter de conditie van je hond word hoe langer hij door kan gaan.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Misschien doe je veel te veel per dag,dan raakt je hond idd uitgeput doodmoe en zwaar overprikkeld.
Ga eens 4 wandelingen maken van 20 minuutjes in de buurt per dag,en misschien om de dag naar een losloop gebied...kijken of hij daar van op knapt.

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

@ soraya: Zoveel op een dag doe ik niet. Ik probeer elke dag te wandelen en er iets anders bij te combineren. wanneer ik ga lopen, is er geen wandeling die dag. Maar het zou kunnen dat het teveel is voor Milo.

@ Bianca, amy & djago: Hoe geef je een hond verplichte rust? Als pup was dit niet zo, hij sliep de hele dag door! Het is sinds kort dat hij jankt. Al naar DA geweest, maar niets aan de hand. DA zei wel dat we te maken konden hebben met een overactieve hond en deze honden weten niet van ophouden. Net als ADHD, moet op elke prikkel reageren. Maar dat denk ik niet, omdat dit maar recent is!

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Misschien lijkt het dan niet veel,maar voor elke hond is het anders.
Als die van jou -zoals jij omschrijft- jankend van uitputting neerploft,dan ga je toch een grens over qua wat dit hondje trekt aan actie momenten.

Als hij álles reageert,dan is het gewoon een gevoelig hondje.Voor hem is het dan goed om de prikkels minimaal te houden,en jij moet daar zelf in bedenken wat je allemaal doet op een dag en hoe je kan minderen,zodat hij wat bijtrekt.

Ik vergat nog in mijn vorige post,dat bij die korte wandelingetjes op een dag ook goed is om je hond in huis geestelijk moe te maken,door zoek spelletjes.Pak zijn koekje in een keukenrol,eierdoos,andere doosjes,in een oude handdoek.Verstop zijn eten/brokjes/koekjes door het huis.
Door te zoeken/snuffelen raakt je hond ontspannen en voldaan,hij gebruikt dan zijn neus en daar zijn ze voor gemaakt.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Je hebt een Labrador zie ik.
Als je zegt dat je op een dag soms niet wandelt, bedoel je dan een lange wandeling?
Hoe vaak ga je met hem naar buiten per dag en hoe lang ben je dan weg?
Hoe oud is je lab nu?

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

Heb al verschillende dingen gedaan. Snoepjes in handdoek gerold, fles met snoepjes erin, snoepjes in eierdoos, puzzel,... Maar hij is daar 5min mee bezig en alle snoepjes zijn weg. Net alsof hij denkt 'oh, zo simpel'. Ook leer ik hem nieuwe leuke commando's, maar daar is hij ook binnen de 5min mee weg.

Ik kan het goed verdragen dat hij zo actief is, heb er geen last van. Maar het is zo zielig dat hij in overdrive gaat. Negeren lijkt het beste, omdat we er één keer op gereageerd hadden hij hij ging nog langer door. Dus wij denken geen aandacht geven. Maar het blijft zich elke dag herhalen.

De enigste keren hij dit niet doet is als we zijn gaan joggen. Dit lijk de beste energieverbruiker. Maar ik ga maar om de 2 dagen lopen, dus de dagen ertussen is wandeling, training,... niet genoeg!

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

Milo is 1jaar en 2 maanden. Wanneer ik niet ga wandelen, gaat Milo mee gaan lopen. Heel leuk om te doen, zo samen met je hond :-D

Milo gaat op een dag verschillende keren buiten in de tuin waar hij lang kan bezig zijn en elke dag (wnn ik niet ga lopen) ga ik minimum 1u30min gaan wandelen en thuis wat apporteren. In het weekend dit een volledige middag dat we op stap zijn.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Oke, zo te lezen doe je genoeg.
Hou er rekening mee dat alle fysieke dingen die je doet, zijn conditie opbouwen.
Wat je denk ik erg kan helpen is speuren. Ik lees dat je een tuin hebt. Wat je goed kunt doen is zijn voer niet meer in zijn voerbak geven, maar buiten op meerdere plaatsen in de tuin verstoppen.
Je kunt makkelijk beginnen, gewoon op de grond, maar snel kun je het moeilijker maken, op een stapel kratten wat voer neer leggen, onder kratten, het voor een gedeelte ingraven (met een bot kun je dat goed doen). Maak het steeds moeilijker.
Een kwartier speuren staat qua energieverbruik gelijk aan drie kwartier wandelen!

Verder is het toch een uitknop proberen te creëren op je hond.
Gebruik je de bench nog? Dat is namelijk een ideale manier om je hond te dwingen tot rust.
Ik heb zelf geen bench meer, ik heb ook een rustige hond van 10 die nooit in een bench is geweest. Maar afgelopen maand waren beide kinderen jarig en dan de feestdagen. Dat wil mijn hond ook nog weleens te druk zijn en zichzelf voorbij lopen. Dan gaat hij binnen aan de riem, ik zeg dat hij moet gaan liggen en ik zet mijn voet op de lijn zodat hij kort is en hij niet aan de wandel kan. Iedere keer als hij opstaat, geef ik 1 commando dat hij moet gaan liggen en dat hou ik vol. Toen hij jong was moest ik hem soms 17 keer in een minuut terug leggen. Maar al snel had hij door, dat als ik zei liggen, hij net zo goed kon blijven liggen. Dat is dus ook een manier, alleen moet je er dan zelf bij blijven.
Je hond hoeft niet met ogen dicht te slapen, maar rust, zo'n 18 uur per dag is toch wel belangrijk.

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

@ Margje en Biko: Ik zal dat speuren zeker eens toepassen. Ik begin er morgen aan. Dit zal Milo zeker graag doen :-D

En zal de rustmomenten ook toepassen. zal dit met zijn mand doen, want de bench gaat in de toekomst weg. Dit was een hulpmiddel om hem zindelijk te maken en na de verbouwingen gaat deze weg. Milo komt zeker niet aan 18 rust per dag! ik zal er alles aan doen dat hij toch aan die 18u geraakt.

@ iedereen; Alvast bedankt voor al jullie reacties!

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

" @ Margje en Biko: Ik zal dat speuren zeker eens toepassen. Ik begin er morgen aan. Dit zal Milo zeker graag doen  :-D

En zal de rustmomenten ook toepassen. zal dit met zijn mand doen, want de bench gaat in de toekomst weg. Dit was een hulpmiddel om hem zindelijk te maken en na de verbouwingen gaat deze weg. Milo komt zeker niet aan 18 rust per dag! ik zal er alles aan doen dat hij toch aan die 18u geraakt.

@ iedereen; Alvast bedankt voor al jullie reacties! "

Heel goed!
Rust mag dus ook met de ogen open, maar wel in een rusthouding in ieder geval.
Is hij allang uit de bench?
En ben je al met de verbouwing bezig? Want dat kan hem ook zo onrustig maken.
Misschien zou hij juist nu wel veel behoefte aan zijn bench hebben omdat die vertrouwd is. Ik weet niet of hij daar al heel lang uit is.
Maar je kunt inderdaad ook heel goed de mand daarvoor gebruiken. Een aantal mensen die ik ken hebben daarvoor een haak in de muur gedraaid waar ze de riem aan vast konden maken. Je moet altijd dan nog opletten natuurlijk, dat hij zich niet verstrikt in de riem. Maar dan kun je wel opstaan tenminste.

honden page profiel JuliaJulia 3 doggies

honden foto van Julia

Misschien zou ik niet zo lang gaan wandelen, ik zou een keer per dag ongeveer 1 uur of zelfs minder wandelen, en om zijn behoefte te doen hem gewoon in de tuin uitlaten. Binnen zou ik hem wat mentale of fysieke spelletjes laten doen. Bv. Kong, of zoals Margje zegt speuren, hondenpuzzels (http://www.shop.nina-ottosson.com/all-products/)
En soms, als hij nog te veel energie heeft, hem laten loslopen in een weide of bos.
Zorg dat hij genoeg rust heeft, dus niet te veel drukke activiteiten in die kamer, laat hem ergens liggen en in slaap vallen, je kunt je hond naar zijn mand of bench sturen na een wandeling of een speelmoment, zodat hij verplicht rust. Als het moet zou ik toch professionele hulp vragen, waar ik niet veel over kan zeggen aangezien ik er niet veel ervaring mee heb (gedragstherapeut)
Ik hoop dat het beter zal gaan!
Succes van Julia en slapende Charlie

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

Verbouwingen zijn bezig, maar nu nog op de 1ste verdieping. Nu heeft hij er (denk ik) nog niet echt last van. Hij gaat nog steeds in de bench. Maar tegen de zomervakantie mag hij vrij in huis. In de bench is hij op zijn gemak als hij alleen is (jankt niet, bijt niets kapot,...), maar hij gaat er nooit uit zichzelf in gaan liggen, tenzij hij weet dat we gaan werken. Hij gaat sneller in zijn mand liggen, maar deze is wat te klein geworden. Dus heb ik een nieuwe besteld.

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

@ julia & Charlie; Ik zal eerst eens alle tips toepassen en als het dan nog niet beter is, is het mss geen slecht idee om professionele hulp in te schakelen. Hebben we al eens moeten doen omdat hij zo overprikkeld was tijdens het wandelen. Nu is dit al veel minder!

honden page profiel JuliaJulia

honden foto van Julia

Goedzo en veel succes!

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Verplichte rust geef je door hem zelf te stoppen en te verplichten tot een rustmoment. Dus even geen gejaag maar gewoon even zitten of liggen op een plek die jij hem aanwijst. Dit kan de bench zijn of het kleedje, de bank enzovoort. Waar hij graag ligt en waar jij het toelaat.

Net als een klein kind word een hond ook moe en word de  hond vervelend wanneer er niet op tijd rust word gepakt om alle prikkels te verwerken.
Er komen veel prikkels binnen die op een gegeven moment teveel worden en dan krijg je dingen als niet luisteren, dingen doen die niet mogen, uitdagen enz.

Hartstikke goed dat hij toen hij pup was zijn momenten wel zelf nam. Maar als hij dat nu niet meer doet moet jij hem er toe verplichten.
Hij hoort ongeveer toch wel 18 uur rust te hebben van de 24 ;-)

En nogmaals hoe meer je doet hoe groter zijn conditie is en hoe langer hij door kan gaan.
Zelf niet teveel willen dus.

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

Mand is net toegekomen, dus wanneer Milo terug een eindje wakker is zal ik hem voor hij in overdrive gaat naar zijn mand sturen. Maar hem eerst wat aan zijn nieuwe mand laten wennen. Maar dat zal geen probleem zijn, want hij zit er al in ;-)

Ik doe met heel veel plezier de dingen waarvan zijn conditie verbeterd. Daarom hebben we ook een hond genomen. Maar het is mss beter dat ik niet nog meer doe met Milo. Want het kan rap teveel zijn denk ik.

Ik heb eens berekend hoeveel Milo rust en hij komt +/- 4u rust tekort.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Je kan wel heel actief zijn met je hond hoor.
Alleen de rust pakken is daarbij heel belangrijk.
Misschien is dit wat je doet juist de perfecte hoeveelheid beweging en uitdaging die je hond krijgt alleen krijgt hij niet genoeg de kans om het te verwerken.

Je zou kunnen proberen om na het wandelen de verplichte rust te geven.
Al is het maar een half uurtje en hem daarna pas de tuin in te laten.
Dan heb je een soort verse start.

Dus niet teveel doen achtereen maar met pauze's.

4 uur rust te weinig is best veel.
Probeer naar 2 uur te weinig te gaan de aankomende dagen en kijk of dat genoeg is.
Niet iedere hond heeft baat bij "de richtlijn".
Probeer uit te zoeken wat het beste voor je hond is en waar hij het beste op reageert.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Hallo baasje van Milo,

ik heb alles even meegelezen en wil ook even reageren. :-)
Ben het overigens eens met de dingen die hier al gezegd zijn/ ;-)

Sommige honden nemen idd hun rust niet, dan is het aan de eigenaar om de hond daarin te begeleiden, als je ook maar ziet dat de hond wat veranderd in gedrag, kun je ingrijpen en de hond naar een plek brengen voor een time-out.(niet op een negatieve manier naar de mand sturen maar gewoon heen begeleiden!)
Zo ook bij Milo dus, als je bv aan hem ziet dat hij bijterig wordt of rondjes gaat racen, daar proberen in te grijpen, dus het niet gewoon maar door laten gaan totdat hij over zn grens gaat en er zelfs van gaat janken en daarna neerploft van vermoeidheid en overprikkeling!

Bij alles wat een hond doet en meemaakt op een dag, alle geluiden en maar ook beeld, wat hij ziet, krijgt de hond prikkels binnen, dit moet een hond kunnen verwerken, bv; s ochtends een wandeling in het bos (waar de hond van alles waarneemt en opneemt 1), en s middags thuis bezoek over de vloer (voor een hond kan dat een behoorlijke prikkel zijn, er gebeurd iets, constant geluid, wat ook weer enthausiasme bij de hond brengt, wat weer kan uitlokken dat de hond hyper wordt bv) etc..
Dit kunnen in principe normale dagelijkse dingen zijn en een hond moet de prikkels verwerken,moet kunnen herstellen, gebeurd dat niet, dan een dag later komen er weer nieuwe prikkels bij en zo wordt het koppie steeds voller, krijgt de hond echt de rust niet, dan raakt de hond extreem overprikkeld en kost het des te meer tijd om de hond te laten herstellen en kan de hond te maken krijgen met chronische stress.
Er is een richtlijn voor geloof ik, overprikkelende hond heeft een bepaals aantal dagen nodig om daarvan te herstellen, hoe en wat weet ik ff niet, misschien een ander?

Maar goed, de dingen die ik noemde (boswandeling en bezoek) is nog maar weinig, sommige mensen hebben een drukker programma met hun hond, bv s ochteds naar de hondenopvang, s middags naar de DA, s avonds naar curus, de volgende dag s ochtends naar de trimmer en s middags naar de markt en s avonds op bezoek bij familie met kids en andere honden etc ect..
dat is voor de meeste honden gewoon echt veel en veel te veel!! ;-)
Bij iedere activiteit neemt de hond dus prikkels op, heeft na de activiteit tijd nodig om te verwerken, dit door rust!
Soms vinden mensen in zo'n situatie de hond ook nog wel vervelend omdat deze druk is, veel blaft en springt en ander dergelijk gedrag vertoond, goh, vindt je het gek!
Het beste zou dan zijn om 1 activiteit te per dag te kiezen en daarnaast het uitlaten en misschien een klein denkspelletje/speuren maar voor de rest niets en de volgende dag geen activiteit!

Maar zoals ik zei, zelfs voor ons hele normale dingen kan voor een hond heel indrukwekkend zijn, bv tijdens de wandeling een persoon die langs loopt of een grote container wat op de weg staat, een grote vrachtwagen die langs rijdt of heel simpel, bladeren die over de weg heen waaien, allemaal prikkels die een hond waarneemt!
Je zegt dat jullie aan het verbouwen zijn maar Milo daar geen last van heeft.. ik denk niet dat dat exact ook zo is.
Door de vebouwing loopt het anders dan anders, jullie zijn zelf mogelijk wat onrustig, met spullen aan het slepen en bv ook nog bouwvakkers over de vloer, dan neemt ook de hond dit allemaal waar en kan daar toch in zekere zin last van hebben!

Het komt trouwens ook vaak voor dat honden na een wandeling terug in huis juist heel druk worden, je zou denken dat de hond tijdens de wandeling (los) zn energie kwijt zou zijn, maar waarschijnlijk heeft de hond veel indrukken gehad en moet dat bij thuiskomst verwerken.
Het is ook meestal zo dat geestelijke activiteiten soms een hond meet vermoeid maken dan een lange wandeling.
Dat komt door de hormonen die vrij komen, tijdens een wandeling,andere activiteit of gebeurtenis komt er adrenaline vrij, eem stress hormoo, waar een hond hyper van kan worden, tijdens hersenwerk/snuffelen komt het hormoon endorfine vrij, waar een hond van kalmeert!
Dat maakt het verschil!

honden page profiel MiloMilo

honden foto van Milo

@ Bianca, amy & djago: Milo net verplichte rust gegeven. Leiband in mijn handen en mand naast mij. In het begin deed hij wat moeilijk en stond altijd weer op, maar nu licht hij te ronken ;-) Dus stap één is al geslaagd, maar ik zal nog werk hebben. Maar Milo zal er beter van worden :-)

@ Isha; Milo is sowieso gevoelig aan prikkels. We hebben daaraan al moeten werken met een professionele hondentrainer. En idd als we thuiskomen is hij nog actiever dan ervoor! Ik zal meer hersenwerk toepassen. Heb nu enkele puzzels en denkspelletjes besteld van verschillende niveaus en zal straks wat materiaal en mama's naaimachine gaan halen en zelf wat denkspelletjes maken :-D En ik zal zijn eten geven in een Kong wobbler of pippolino anti stress trainer! Zofat hij daar ook langer mee bezig is ipv gewoon de bak leeg te schrokken.

De verbouwingen doen we volledig zelf, Milo blijft in de woonkamer en wij zijn boven bezig! We horen hem wel 'stofzuigen' onder de deur! Mss heeft hij er meer last van dan we dachten.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Fijn dat het net al goed is gegaan.
Was dus duidelijk dat hij wat slaap nodig had maar het zichzelf niet gunde.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond jankt als hij uitgeput is!?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Greyhounds in Nood
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^