sterilisatie ervaringen ja of nee

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

Hallo onze pup missy is nu 5 maanden oud en er zijn wat twijfels over ja of nee steriliseren. Onze cursusleidster vind of zegt dat je het moet doen voordat ze loops is geworden want volgens haar is loopsheid een aangrijpen iets. Zij en haar dierenarts adviseren en eierstokken en baarmoeder. Ik persoonlijk vind het nogal wat om een puppy al zo vroeg een operatie te laten ondergaan. Ik wil haar dat haar eerste jaar nog niet aandoen. Als ik het zou doen zou het wat mij betreft alleen de eierstokken zijn. Ik vind zo wie zo om zo maar in een lichaam te snijden zonder medische redenen en dan ook een baarmoeder dat vind ik nogal wat.
Ik zou de eierstokken doen omdat het niet zo,n zware operatie is en je dan van de loopsheid af bent vooral ook omdat ik tussen boerderijen woon en de boeren hier dus de achterdeur open zetten en honden zich zelf uit laten en dan zie ik missy al ....

Mijn vorige hond Lady die op 15 jarige leeftijd is overleden had haar eierstokken en baarmoeder nog en had in het begin de prikpil omdat haar vorige baasje dat deed. Later is ze wel loops geworden.

Ik denk dat ik Missy eerst loops laat worden en dan pas voor haar tweede loopsheid beslis hoe of wat.

Ik ben benieuwd wat jullie meningen of ervaringen zijn??

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie ervaringen ja of nee" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Zelf heb ik het niet gedaan, omdat ik een niet stabiele, zeer onzekere hond heb..en bang was dat haar gedrag zou verergeren door sterilisatie. Daarnaast heb ik geen reu in huis en komt ze als ze loops is niet in contact met andere honden. Vandaar de keuze om het niet te doen, mocht ik bijv. een intacte reu in huis hebben en een stabiele teef..dan zou ik het wel overwogen hebben..

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Belangrijk om af te vragen is, waarom, waarom zou je haar eventueel willen laten steriliseren?

Als er geen gegronde reden is, zou ik het niet doen, sowieso nu nog niet idd EN het is zeker niet niks!
Om zomaar het risico van de narcose en operatie aan te gaan zonder enige goede reden, vind ik nogal wat!
Het beste is om te laten steriliseren als de hond is uitgegroeid, lichamelijk maar ook zeker geestelijk!
Wanneer je dit te vroeg doet, heb je kans op problemen met de groei, de hormonen en dus ook gedrag!
Stel dat een hond heel onzeker is of bang of juist heel erg wild, als je dan gaat opereren, is de kans erg groot dat de hond daar niet meer overheen groeit!
Een hond komt nu eenmaal door bepaalde ontwikkelingsfasen om uiteindelijk bij een leeftijd van ongeveer 2 a 3 jaar volwassen, volgroeit en stabiel (karakter en groei)te worden, ik vindt dat je een hond die ontwikkeling niet mag ontnemen!
Op de volwassen leeftijd kan er altijd nog geopereerd worden, eenmaal gedaan, is het definitief en kan het niet worden terug gedraaid!

honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

Inderdaad denk ik ook dat een pup nog in de groei zit en dat het ook eventueel gevolgen zal kunnen hebben. En om zo,n kleintje al een operatie te laten meemaken nee dank je. Inderdaad kan altijd nog. Maar onze cursus leidster geloofter echt heilig in haar theorieen met haar dierenarts en helaas zijn er sommige die een pup van nog maar 5 maanden al zoiets hebben aangedaan. Je gaat bij vrouwen toch ook niet in al de pupertijd of daarvoor al iets weg laten halen zo zie ik het. Ik denk en weet uit ervaring dat b.v een eierstokkanker een ladykillier wordt genoemd. Mijn moeder had het en is er aan gestorven als ze het ontdekken is het vaak al te laat. Daarom zou ik het eventueel op latere leeftijd daarvoor overwegen.
En het idee al dat zo,n jong hondje die al zoveel nieuwe dingen mee maakt en moet ontdekken ook al iets engs als bij een dierenarts wakker worden en eventuee met zo,n kapje moet lopen. Nee dan maar even een paar weekjes loops laten worden. Dat zal toch inderdaad bij de ontwikkeling horen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ik heb mijn hond geadopteerd uit Spanje,in mijn contract stond ook dat ze zo snel mogelijk gesteriliseerd moest worden.Mila stond gepland om met 7/8 maanden gesteriliseerd te worden,maar werd loops,dus het is erna gedaan.
Moet ik er ook bij zeggen dat zij mijn eerste hond is en toen ook niet super diep had verdiept in álle voors en tegens.


Bij een volgende teef,weet ik niet wat ik zou doen...wel laten steriliseren,maar wanneer ?? Volwassen laten worden is beter.En kijken hoe je hond is na het loops zijn,zware schijnzwangerschappen bijvoorbeeld.
Maar ik denk dat ik het toch fijner vindt als ze wel gesteriliseerd zijn.Dus ja...ergens na het eerste jaar en weer voor het 2e jaar.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

hier 2 teefjes

eentje gesteriliseerd voor de eerste loopsheid
de andere is nu bijna 11 maanden en wordt in febr gesteriliseerd en dat is dan 3 maanden na haar loopsheid
de jongste wou de dierenarts wachten omdat ze nog zo klein was

over wel of niet steriliseren zijn voor en tegen standers
net zoals te steriliseren voor of na de eerste loopsheid

ik heb de raad van mijn DA gevolgd

ik heb wel gemerkt dat mijn jongste hond veel aanhankelijker geworden is na haar loopsheid, maar zij was ook veel afstandelijker er voren

de oudste is een allemands vriend en gaat naar iedereen toe

ik heb bewust gekozen voor sterilisatie,
omdat ik geen nestje wil
ik mijn honden heel veel mee neem en tijdens de loopsheid voelde ik veel beperkingen.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Sandy ois met 6 maanden dus voor de eerste loopsheid gesteriliseerd en Diva word pas na haar eerste loopsheid gesteriliseerd

honden page profiel theodoratheodora

honden foto van theodora

Onze lab Puck hebben we met zes maanden laten castreren ( eierstokken en baarmoeder zijn verwijderd). Dus voor de eerste loopsheid. Daar hadden we geen zin in. Hoewel we van te voren alle voor- en nadelen hebben afgewogen twijfelden we wel, maar hebben er geen spijt van. integendeel. Ze is niet groter geworden dan een intacte labteef. Ze is juist liever en aanhankelijker geworden en ook niet geestelijk in de puppietijd blijven hangen. Ze is ook niet dikker geworden of slomer, heeft geen vachtproblemen en is Ook geen onuitstaanbare puber. Ik kan geen nadelen opnoemen van haar vroege castratie. En voor haar gezondheid is het ook beter, je voorkomt nl allerlei vormen van kanker. Ik zou het zo weer doen.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Wat een onzin "voor haar gezondheid is het ook beter" Neeltje is gesterriliseerd met anderhalf jaar omdat het medisch noodzakelijk was. India en Irene zijn niet geholpen omdat ze heel gezond zijn en nergens last van hebben! Snijden in een gezond lijf ben ik niet voor.

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Gerda

Ik heb joetta laten steriliseren op de leeftijd van vijf jaar omdat ze elke loopsheid ontzettend schijnzwanger was.en dat deed haar geestelijk heel veel. Ik heb toen alles laten verwijderen. Chico heeft in mei haar laatste nest gehad maar zij wordt niet gesteriliseerd als daar geen reden voor is. Joetta is qua gedrag totaal niet veranderd alleen haar vacht klit sneller.

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

romi is gesteriliseerd na de eerste loopsheid na haar 1ste levensjaar :-)

waarom niet eierstokken en baarmoeder, als je de baarmoeder laat zitten blijft de kans op baarmoederontsteking toch of niet?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

eerst.... laat een jonge hond eerst uitgroeien naar volwassenheid, en dan na een eerste of tweede loopsheid steriliseren/castreren. aan jou de keuze.

loopsheid hoort bij een teefje, is de loopsheid een normaal iets , dat er geen medische complicaties zijn tijdens een loopsheid, dan is steriliseren/castreren toch niet nodig.

er zijn natuurlijk voordelen aan castrreren steriliseren, maar ook nadelen, lees je daar ook goed van in.

dan twee, bij een hond waarvan alleen de eierstokken worden verwijderd, daar moet de baarmoeder nog mooi intact zijn, dus geen complicaties . als de eierstokken alleen worden verwijderd, en de baarmoeder blijft zitten, is een baarmoeder ontsteking nihiel, waarom ? de baarmoeder verschrompelt , omdat er geen hormonen meer zijn, dus een onsteking is nihiel.


er wordt weinig of niets over nadelen geschreven of vertelt van castreren / steriliseren, maar ook daar staat goed beschreven wat de nadelen er van zijn, lees die eens goed door, en neem dan een besluit.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik heb vorig jaar ook veel gelezen, de ene website zei nog voor de eerste loopsheid, de andere zei tussen de eerste en de tweede loopsheid. Het was redelijk gelijk verdeeld, dus ik heb het advies van de dierenarts gevolgd (voor de eerste loopsheid).  

Zij heeft er geen last van gehad, nu vraag ik me alleen af of haar angst minder zou zijn geweest als ik niet (zo vroeg) had laten steriliseren, al was ze toen best stabiel, was ze hooguit eens wat schrikkerig. 
Maar ja, dat is achteraf gepraat helaas.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Dus voor de eerste loopsheid. Daar hadden we geen zin in. "


Waarom kies je dan in vredesnaam voor een teefje?

" En voor haar gezondheid is het ook beter, je voorkomt nl allerlei vormen van kanker. Ik zou het zo weer doen. "


Deze informatie is alles behalve volledig. Je vergroot juist enorm het risico op een aantal levensgevaarlijke soorten kanker.

Misschien nuttig om dit onderzoek eens door te nemen.
http://www.2ndchance.info/cruciatelongtermneuter.htm

Of, in het Nederlands:
http://www.collieclub.nl/index.php/gezondheid/36-feiten-en-fabels-over-castratie-en-sterilisatie.html

Als nadelen kunnen worden genoemd
- Indien sterilisatie plaatsvindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma);
- Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart;
- Verdrievoudigd risico op hypothyroïdie;
- Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen;
- Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven;
- Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan de urinewegen;
- Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zijn gesteriliseerd;
- Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen;
- Vergroot risico op botafwijkingen;
- Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties.

honden page profiel KK

honden foto van K

ik zou haar laten helpen als ze volwassen is, en dan WEL de baarmoeder er ook uit.1 van mijn honden is gestorven aan een baarmoederontsteking.
4 weken geleden is een andere hond van me overleden aan de gevolgen van de sterilisatie, die zij onderging vanwege een baarmoederontsteking, maar zij was al ouder.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

"

Deze informatie is alles behalve volledig. Je vergroot juist enorm het risico op een aantal levensgevaarlijke soorten kanker.

Misschien nuttig om dit onderzoek eens door te nemen.
http://www.2ndchance.info/cruciatelongtermneuter.htm

Of, in het Nederlands:
http://www.collieclub.nl/index.php/gezondheid/36-feiten-en-fabels-over-castratie-en-sterilisatie.html

Als nadelen kunnen worden genoemd
- Indien sterilisatie plaatsvindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma);
- Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart;
- Verdrievoudigd risico op hypothyroïdie;
- Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen;
- Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven;
- Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan de urinewegen;
- Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zijn gesteriliseerd;
- Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen;
- Vergroot risico op botafwijkingen;
- Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties. "



Eens met Em!
Jemig, ik wist dat er veel nadelen aan sterliseren zitten maar zoveel..!!
Bbbrr!!


honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

" Ik ben er zelf al een beetje uit. Ik laat haar eerst volwassen worden met alles wat erbij hoort, pupertiijd en loopsigheid, alles ontdekken enz enz Ik denk als ze ongeveer 2 jaar oud is dat ik haar eierstokken eruit laat halen puur voor eventueel  voorkomen van kanker. Ik weet hoe snel eierstokkanker kan gaan door mijn moeder en wil dat zo voorkomen. Denk daarom dat  eierstokken verwijderen ook baarmoederkanker minder zal maken. Een baarmoeder verwijdern dat vind ik pas aangrijpend als het niet nodig is. Dus zoals ik al zei ben ik er over uit.

Ik heb de nadelen van casteren gelezen zeker op jonge leeftijd. Laat mijn hondje lekker volwasen worden met alles wat erbij hoort en niet onnodig laten snijden in een gezond lichaam. Ik ben daar bij een mens ook geen voorstander van. Het zit er allemaal niet voor niks...Stel je voor dat je alles maar laat verwijderen om maar alles te voorkomen. ..Je kunt een hond wel goed laten controleren maar dan nog. Maar dat is bij een mens ook zo. Je kan wel een baarmoederonderzoek doen maar dan een tijd later kun je het nog krijgen. Alleen kan een hond natuurlijk niet altijd zeggen wat hij voelt.

De loopsheid neem ik dan wel bij dat weet je als je een teefje neemt Ik heb dat nog niet echt mogen meemaken hoe dat is. Maar denk dat broekjes dan wel zullen werken en ik vermoed inderdaad dat een hond zichzelf ook schoonhoud en dat er zoveel niet uit zal komen qua bloed. Zijn er trouwens ook nadelen aan de prikpil. Mijn vorige hond haar eerste baasje had dat laten doen en ik heb dat toen ook gedaan maar er toen mee gestopt.




 




Eens met Em!
Jemig, ik wist dat er veel nadelen aan sterliseren zitten maar zoveel..!!
Bbbrr!!


"

honden page profiel Simone en MikeSimone en Mike

honden foto van Simone en Mike

ik heb mijn golden laten steriliseren na haar 3de loopsheid ze kreeg erg last van haar onzekerheid en daardoor ging ze bijten naar andere honden
na de sterilisatie was dat over

maarja dat kan ook juist anders uitpakken

maar zolang je hond in de groei is zou ik het zeker niet doen
ook als je hond geen geestelijke of lichamelijke gebreken er van heeft zou ik het zeker niet doen

honden page profiel Lia met Shanti Lia met Shanti

honden foto van Lia met Shanti

Ik zal waarschijnlijk wel wat over mij heen krijgen maar dat is dan jammer.
Mijn teckel heb ik laten  steriliseren  omdat ik geen pups wilde en er hier veel honden rond lopen als ze uit gelaten word. Dan moest ik ze 3 weken binnen houden en met haar energie zag ik dat helemaal niet zitten.

Ook in overleg met de dierenarts gedaan voor de eerste loopsheid en dat was met 7 maanden.
Wij zagen er ook enorm tegen op en toen ik ze achter moest laten na dat ze in slaap was gedaan op mijn schoot heb ik best wel een traantje gelaten.
Smiddags na 3 uur werden we gebeld en alles was prima verlopen, ze had al een plasje gedaan en liep al rond dus we gingen haar ophalen.
Zo blij dat ze was om ons te zien, mijn man had 2 dagen vrij genomen omdat we haar lekker wilde vertroetelen. Ze had een rompertje aan en ik moet eerlijk bekennen dat ze er helemaal niet ziek van is geweest. Ze heeft ook helemaal niet aan de wond gezeten.
2 dagen veel geslapen liefst bij ons op schoot of lekker op de bank,en snachts gewoon in de bench.
Ze is niet veranderd wat haar karakter betreft, ze is juist wat meer aanhankelijk geworden, wat wij ook niet erg vinden.... alleen moeten we opletten dat ze niet te dik word, wat mij opvalt is dat ze een grotere eetlust heeft en dat houden we nu in de gaten.
Op de foto met rompertje kroelen met het baasje


Dus mijn conclusie is dat ik er totaal geen spijt van hebt, en als er nog eentje bij komt ik het zeker weer doe.O-)
Ps ze is nu 9 maanden

honden page profiel Simone en MikeSimone en Mike

honden foto van Simone en Mike

waarom heb je dan geen reu genomenstomme vraag maar niet stom bedoeld?

ik zie nl geen verschil tussen een reu of teef........of werd je gewoon gelijk verliefd op je hondje :-)
ik wel als ik haar zo zie :-D

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Wel eens met Simone.
Als eigenaar ben je gewoon verantwoordelijk voor je hond, zowel teef als reu, hiervoor is snijden in een hond totaal geen noodzaak!!

honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

Dit trouwens missy.

honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

" waarom zal je wat over je heen krijgen. Iedereen mag toch zijn eigen mening melden of ervaringen dat is toch de bedoeling van het forum. Ik respeteer iedereen zijn mening en ervaring.

Ik moet er niet aan denken missy nu al zo,n operatie te laten ondergaan. Zeker niet omdat mijn vorige hondje lady dit jaar bij de dierenarts is overleden. Brengt teveel naar boven.

Maar als Missy ooit onder het mes zou moeten omdat het nodig is is het natuurlijk een ander verhaal.

Ik zal waarschijnlijk wel wat over mij heen krijgen maar dat is dan jammer.
Mijn teckel heb ik laten  steriliseren  omdat ik geen pups wilde en er hier veel honden rond lopen als ze uit gelaten word. Dan moest ik ze 3 weken binnen houden en met haar energie zag ik dat helemaal niet zitten.

Ook in overleg met de dierenarts gedaan voor de eerste loopsheid en dat was met 7 maanden.
Wij zagen er ook enorm tegen op en toen ik ze achter moest laten na dat ze in slaap was gedaan op mijn schoot heb ik best wel een traantje gelaten.
Smiddags na 3 uur werden we gebeld en alles was prima verlopen, ze had al een plasje gedaan en liep al rond dus we gingen haar ophalen.
Zo blij dat ze was om ons te zien, mijn man had 2 dagen vrij genomen omdat we haar lekker wilde vertroetelen. Ze had een rompertje aan en ik moet eerlijk bekennen dat ze er helemaal niet ziek van is geweest. Ze heeft ook helemaal niet aan de wond gezeten.
2 dagen veel geslapen liefst bij ons op schoot of lekker op de bank,en snachts gewoon in de bench.
Ze is niet veranderd wat haar karakter betreft, ze is juist wat meer aanhankelijk geworden, wat wij ook niet erg vinden.... alleen moeten we opletten dat ze niet te dik word, wat mij opvalt is dat ze een grotere eetlust heeft en dat houden we nu in de gaten.
Op de foto met rompertje kroelen met het baasje
http://i45.tinypic.com/sxoim0.jpg

Dus mijn conclusie is dat ik er totaal geen spijt van hebt, en als er nog eentje bij komt ik het zeker weer doe.O-)
Ps ze is nu 9 maanden "

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Goed dat je eruit bent gekomen, Lady!

;-)

honden page profiel Missy & Lady † Missy & Lady †

honden foto van Missy & Lady †

Ja ik heb goed nagedacht en me niet laten beinvloeden door pup cursus leidster. Ik ben blij dat ik niet impulsief Missy heb laten opereren omdat zei die mening had. Zij hebben een andere gedachten gang dan dierenartsten. Laat missy maar lekker pup zijn en door alle fases heen gaan. Je kunt niet alles voorkomen. Mijn vorige hond is blind geworden maar kon dat ook niet voorkomen...

Is dat jou pup bij jou kindje overigens?? Lieve foto.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

blijf me nog steeds verbazen hoeveel honden er wel niet gesteriliseerd worden zonder medische noodzaak.
vaak gewoon omdat het zo lekker makkelijk voor het baasje is.
hier worden de honden enkel gesteriliseerd wanneer er echt een goede reden voor is. als ze echt heel naar zijn tijdens de loopsheid, of veel last hebben van de schijnzwangerschap. anders niet. en zeker niet voor de eerste loopsheid, want dan weet je nog niet eens hoe je hond erop gaat reageren.

honden page profiel Lia met Shanti Lia met Shanti

honden foto van Lia met Shanti

" waarom heb je dan geen reu genomenstomme vraag maar niet stom bedoeld?

ik zie nl geen verschil tussen een reu of teef........of werd je gewoon gelijk verliefd op je hondje :-)
ik wel als ik haar zo zie :-D "


Wij hebben altijd teven gehad ook thuis bij mijn ouders, en ik hou er "persoonlijk" niet van als ze een pistool onder hun buik hebben haha :-D
Inderdaad werd ik wel gelijk verliefd op onze Shanti en dat is steeds meer geworden. Zou ze voor geen goud wilen missen!!

honden page profiel Miranda en LaliqueMiranda en Lalique

honden foto van Miranda en Lalique

Wij hebben ook een teefje van bijna 5 maanden maar ik wacht het gewoon allemaal eerst eens af. Laat haar maar eerst eens volwassen worden. En haar vacht wordt minder mooi zeggen ze.

honden page profiel Simone en MikeSimone en Mike

honden foto van Simone en Mike

"

Wij hebben altijd teven gehad ook thuis bij mijn ouders, en ik hou er "persoonlijk" niet van als ze een pistool onder hun buik hebben haha :-D
Inderdaad werd ik wel gelijk verliefd op onze Shanti en dat is steeds meer geworden. Zou ze voor geen goud wilen missen!! "


ja maar een pistool kan je er niet afhalen he..............

beetje gek dat je dan je teef laat helpen om het bloed.........serieus

nouja dat wilde ik even kwijt

honden page profiel Simone en MikeSimone en Mike

honden foto van Simone en Mike

" Ja ik heb goed nagedacht en me niet laten beinvloeden door pup cursus leidster. Ik ben blij dat ik niet impulsief Missy heb laten opereren omdat zei die mening had. Zij hebben een andere gedachten gang dan dierenartsten. Laat missy maar lekker pup zijn en door alle fases heen gaan. Je kunt niet alles voorkomen. Mijn vorige hond is blind geworden maar kon dat ook niet voorkomen...

Is dat jou pup bij jou kindje overigens?? Lieve foto. "

gelukkig heb je er over nagedacht en ben je er uit :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie ervaringen ja of nee" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^