Speuren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Shira is een onzeker hondje...tot ze aan het speuren gaat. Staartje in de lucht, neus aan de grond en rennen maar. Praktijkspeuren zou ik heel leuk vinden om met haar te gaan doen. Echter is punt 1 dat er niet echt zoiets in de buurt lijkt te zijn (omgeving Arnhem). Punt 2 is dat ze bang is voor mensen. Die zal ze dus niet graag willen "vinden". En dat is toch waar het bij praktijkspeuren om lijkt te gaan.

Is er een boek of website misschien over speuren zodat je er zelf een beetje mee aan de slag kan gaan. En dan dus vooral in het zoeken naar een object en geen mens.

Graag hoor ik jullie ervaringen en tips om het zelf te gaan doen...we doen al wel zoeken naar stukjes kaas en dat gaat goed. Hoe kunnen we dit uitbouwen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Speuren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ShantiShanti 3 doggies

honden foto van Shanti

Er is een boek over, ik denk er zelf ook aan die te kopen.

Iedere hond kan speuren

Voor de rest heb ik geen tips, ben zelf ook aan het zoeken of ik het wat kan uitbreiden. Tot nu toe zijn het steeds snoepjes.

honden page profiel kaykay 3 doggies

honden foto van kay

Zelf ook door gebrek aan een club thuis aan het speuren, naja niet thuis maar hier in omgeving.
Zelf speur ik op objecten, houd niet van op lekkers speuren.

Naja objecten, speur op voorwerpen.
Gaat helemaal goed hier, Andor vind het geweldig en geniet er echt van. Je kan zelf al een heel eind komen met het trainen van speuren op voorwerpen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik weet niet of je een partner hebt of iemand anders die waar de hond niet bang van is, maar die kan je gebruiken. Of een persoon met een hond die ze aardig vindt, die zou ze kunnen vinden. Heb je meteen een lekkere bijverdienste met verloren honden zoeken........

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Bedankt voor de reacties!

@Thessa&Shanti Ja dat boek had ik ook al gevonden, had alleen wel de indruk dat het vooral om mens-speuren gaat. Dat is dus niet wat we willen.

@Andor Kan je vertellen hoe je dan weet hoe je moet beginnen? Vind Andor de voorwerpen op zich dan al leuk? Wat is dan zijn beloning als je het niet met voer doet? Shira is niet echt voorwerpgericht, of er moet een "kaasluchtje" aan hangen... En hoe zorg je dat het voorwerp de juiste geur heeft?

honden page profiel AgnesAgnes 3 doggies

honden foto van Agnes

Hoi Iris,

Vorig jaar oktober (dus sinds een jaar) ben ik ook begonnen met speuren. Ik heb eerst een proefles gevolgd. Ook mijn hond is behoorlijk onzeker en terughoudend naar mensen, maar hij had al snel in de gaten dat de 'vreemde' persoon hele lekkere snoepjes had. De instructrice had goed in de gaten hoe ze mijn hond voor zich kon winnen.

Kijk eens op de site van praktijkspeuren. Daar staat onder 'scholen' een overzicht van alle scholen in Nederland die aan praktijkspeuren doen. Daar staat ook Mandy Gerris van 'All Dogs' bij. Zij komt uit Rhenen. Dat is aardig in de buurt van Arnhem.

Ik zou je willen aanraden om eens een proefles te nemen.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Als je hond bang is voor mensen moet je niet gaan praktijkspeuren of mantraillen. Ga dan voorwerpen of voedsel speuren.

honden page profiel AgnesAgnes 3 doggies

honden foto van Agnes

Voor de duidelijkheid: praktijkspeuren is speuren op mensen. De instructrice verstopt zich in het bos (of waar dan ook) en mijn hond moet haar opzoeken. Als hij haar gevonden heeft, dan krijgt hij als beloning wat lekkers.
Er wordt dus niet op voer gespeurd!

honden page profiel ShantiShanti 3 doggies

honden foto van Shanti

" Bedankt voor de reacties!

@Thessa&Shanti Ja dat boek had ik ook al gevonden, had alleen wel de indruk dat het vooral om mens-speuren gaat. Dat is dus niet wat we willen. "

Dat denk ik ook maar ik denk dat er wel tips in staan over hoe je de hond tijdens het speuren moet lezen, misschien heeft iemand dat boek al en kan er meer over vertellen.

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Nosework heet het dan volgens mij, Anne Lil Kvam geeft dat oa hier staat een verslag van haar seminar http://www.hondenschoolrobbedoes.nl/page/verslag-nosework-and-tracking-anne-lil-kvam.

Een leuk boek is ook: http://www.bol.com/nl/p/z-n-neus-achterna/1001004006540713/

En bij jou in de buurt zit deze speurschool: http://www.speurhondenschoolalldogs.nl/

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Je maakt voorwerpen interessant door ze met een voerbeloning te associeren. Niet door ze naar voer te laten ruiken. Je kan je hond leren dat het zien van een bepaald voorwerp wat lekkers oplevert. En vervolgens ga je dat voorwerp niet meer in je hand hebben maar ligt het op de grond, steeds verder weg, niet zichtbaar etc etc etc. 

Sorteren is ook nog een optie, daarbij moet ze een bepaalde geur vinden tussen andere geuren.

Ik weet niet of je met een hond die bang is voor mensen niet zou moeten praktijkspeuren. Het zou zelfs kunnen helpen om de angst een beetje te overwinnen. Ik zou wel de beloning niet bij de gevonden mens laten halen maar bij de baas.

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

mijn teef doet het met koekjes en geurtjes, en mijn reu met koekjes en mensen :-)

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Probleem is dat ze echt geen snoepjes aanneemt van iemand anders dan wij. Na 4 lessen kan de trainer van de gehoorzaamheidscursus haar achter zijn rug een snoepje geven terwijl ik haar aanmoedig. Soms ziet ze niet eens dat het mijn vriend is die op haar af komt en dan is ze al van slag en gaat in de verdediging. Tot hij zijn stem gebruikt, dan zie je haar totaal veranderen. Met geur kan dit ook wel werken misschien. Maar vind het ook zo sneu als hij steeds in de bossen moet staan wachten. Het plan was ook dat hij dan juist met Bibi iets ging doen.

Iets controleerbaars (en niet eng) als een object lijkt me het beste om mee te beginnen. Maar hoe begin ik?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Heheheh, dan kan jij mooi in de bossen staan. 

Ik zou , mocht je op vreemd mens gaan speuren, ook de beloning niet bij die mens vandaan laten komen maar bij jou, of je vriend natuurlijk. 
Ik heb de vraag of mantrailing nuttig zou kunnen zijn voor een hond die bang is voor mensen op de FB van  Patricia Mcconnel gesteld. Dus wie weet wat daar uit komt. Het zijn vaak meer theoretische discussies.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

@Marieke,

Super bedankt voor de info!
Hondenschool alldogs had ik al benaderd, is inderdaad het meest dichtbij tot nu toe, maar vind het toch wel een beetje te ver. De proefles zou natuurlijk altijd een keer kunnen. Ook kon ze vertellen dat ze voorlopig vol zit.

@Wendy
Ik denk dat we op die manier ook een heel eind komen inderdaad. Maar waar ruikt het voorwerp dan naar? Naar mijn handen, of naar zichzelf? Wat is een goed voorwerp? Iets waar veel geur aan gaat zitten (stof) of juist weinig (plastic)?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik heb indertijd een kennismakingsles gedaan waarbij zowel speuren (spoor volgen) als zoeken(een bepaalde geur vinden zonder spoor) en sorteren (tussen een aantal geuren een specifieke geur vinden).

In het begin van de cursus heb ik ook veel technieksporen gelopen en uitgewerkt, eerst van mezelf en later ook van anderen. Daarbij heeft de hond geen rechtstreeks contact met de spoorlegger.
Op dat spoor dat een min of meer voorgeschreven vorm heeft (30 passen, haakse hoek naar links of rechts, 15 passen, voorwerp, 15 passen, voorwerp, haakse bocht zelfde kant uit als de eerste, 15 passen voorwerp, klaar) beloon je het verwijzen van het voorwerp. Ik denk dat het wel moeilijk is om helemaal zelf te doen omdat je de neiging hebt om teveel te doen en te weinig te zien. Maar dit is ook voor jouw hond uitvoerbaar, misschien zelfs met een instructeur, deze hoeft namelijk helemaal geen interactie met je hond te hebben. 
Het een langer spoor uitlopen is natuurlijk veel spectaculairder, maar je kan ook je technieksporen steeds moeilelijker maken door het spoor ouder te laten worden, verharde wegen over te steken, druk belopen stukken te gebruiken, windrichting ongunstig, etc etc etc.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Wow klinkt echt super leuk!
Nu nog een instructeur vinden...is er niet gewoon een boek voor?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" @Wendy
Ik denk dat we op die manier ook een heel eind komen inderdaad. Maar waar ruikt het voorwerp dan naar? Naar mijn handen, of naar zichzelf? Wat is een goed voorwerp? Iets waar veel geur aan gaat zitten (stof) of juist weinig (plastic)? "

Het voorwerp ruikt naar zichzelf en naar jou, als jij het vast hebt gehad. Je gebruikt n eerste instantie iets wat naar jou ruikt en wat veel geur vasthoudt. Wij gebruiken stokjes, stukjes bezemsteel, ik heb stukjes vlinderstruik. Je geeft je hond ook voor hij gaat zoeken de kans de geur die hij zoekt op te nemen. Dus later kan je ook op andere geuren zoeken. 
Je kan ook een favoriet speeltje gebruiken, dan ruiken je handen naar het speeltje als jij het vast hebt gehad. Als je geur van een vreemde gebruikt, moet je een geurlap hebben in bv een ziplockzakje. De vreemde hoeft dat maar even in zijn handen gehad te hebben om voldoende geur op de lap te hebben.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Wow klinkt echt super leuk!
Nu nog een instructeur vinden...is er niet gewoon een boek voor? "


  Een boek kan niet naar jou en je hond kijken terwijl je aan het werk bent ;-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Voor in huis zoek spelletjes heb je geen instructeur nodig, natuurlijk.

honden page profiel Krullenbol and meKrullenbol and me 3 doggies

honden foto van Krullenbol and me

Interresant topic! In mijn komende nachtdienst ga ik eens wat uitpluizen!! Rheden is dichtbij genoeg voor mij :-)

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

" Interresant topic! In mijn komende nachtdienst ga ik eens wat uitpluizen!! Rheden is dichtbij genoeg voor mij :-) "


Helaas is het in RheNen...was het maar in RheDen O-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Bij veel instructeurs is het mogelijk om met een groepje op locatie (niet echt voor bibi) een workshop te volgen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Je zou het ook eens samen kunnen doen, hebben wij gisteren in het bos ook gedaan. Normaal gesproken kan ik rustig doorlopen met Mellow als mijn vriend wat op de foto zet (vaak ;-)), of wij blijven even achter omdat zij een plas moet doen en hij loopt door.

Gisteren liep hij weg en zij mocht niet mee. Piepen, strak in de lijn! Ik liet haar aan mijn mouw snuffelen (daar had hij overheen gewreven) en toen gingen we lopen, ze volgde precies zijn route en was superblij toen ze hem vond :-)
Andersom ook gedaan, ik een vreemde route lopen, af en toe een boom aanraken en verstopt. Ze was helemaal hyper en nam ook precíes mijn route :-)

Maar ja, dan moet je tóch weer samen zijn en dat lukt misschien niet altijd.

honden page profiel Krullenbol and meKrullenbol and me 3 doggies

honden foto van Krullenbol and me

Hmmm, damn! Op de mobiel is t allemaal niet top leesbaar, dus las ik wat ik wilde lezen haha! Maar ik ga wel eens op die site snuffelen!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Op de vraag "could mantrailing be usefull for a dog that is afraid of people?"
Antwoord van Patricia Mcconnell: You mean like a search and rescue dog? Humm, maybe. Here's my generic-fits-all answer: it depends!

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Bedankt allemaal voor de reacties!
Inmiddels heb ik een filmpje gevonden waarin het goed uitgelegd lijkt te worden. Ik ben met Sier begonnen met een knijper en ze vind hem nu al geweldig! Alleen is dit de juiste methode? Kunnen jullie je licht hierover laten schijnen?

http://www.youtube.com/watch?v=SxzqYBo3jfc&feature=relmfu

Er zijn ook verschillen heb ik inmiddels begrepen. Target speuren, van object naar object, en dus een terrein afzoeken. En dan ook praktijkspeuren waarin echt een spoor word gevolgt, dus dan zal je iets over de grond moeten slepen ofzo? Of zoals Mellow zegt dus een mens zoeken, een heel spoor van deze persoon.
Zijn dit de verschillende varianten? Of komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer?

honden page profiel kaykay 3 doggies

honden foto van kay

" Bedankt allemaal voor de reacties!
Inmiddels heb ik een filmpje gevonden waarin het goed uitgelegd lijkt te worden. Ik ben met Sier begonnen met een knijper en ze vind hem nu al geweldig! Alleen is dit de juiste methode? Kunnen jullie je licht hierover laten schijnen?

http://www.youtube.com/watch?v=SxzqYBo3jfc&feature=relmfu

Er zijn ook verschillen heb ik inmiddels begrepen. Target speuren, van object naar object, en dus een terrein afzoeken. En dan ook praktijkspeuren waarin echt een spoor word gevolgt, dus dan zal je iets over de grond moeten slepen ofzo? Of zoals Mellow zegt dus een mens zoeken, een heel spoor van deze persoon.
Zijn dit de verschillende varianten? Of komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer?

"


Moet eerlijk zijn dat ik dit filmpje veel te rommelig vind.
Een hond die snel teveel prikkels binnen krijgt gaat bij zo'n oefening helemaal door het lint.
Dit zou ik met Andor dus absoluut niet moeten proberen, want die weet van gekkigheid niet meer waar hij het moet zoeken.
Vind het heel rommelig, veel te druk, veel te snel.
Misschien werkt het bij sommige honden, maar vind de mechelaar ook te druk overkomen, heb het idee dat het hem ook wat te vol in het koppie word.

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Zou je niet bezig kunnen gaan met haar onzekerheid richting mensen?? Dat lijkt me sowieso een groot punt van aandacht en voor haar ook heel prettig voor de rest van haar leven. Ik zou me als ik jou was gaan verdiepen in BAT, Grisha Stewart, de bedenkster ervan had zelf ook een hond die mensen eng vond.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

" Zou je niet bezig kunnen gaan met haar onzekerheid richting mensen?? Dat lijkt me sowieso een groot punt van aandacht en voor haar ook heel prettig voor de rest van haar leven. Ik zou me als ik jou was gaan verdiepen in BAT, Grisha Stewart, de bedenkster ervan had zelf ook een hond die mensen eng vond.
"


Ja daar zijn we nu een jaar mee bezig (we hebben haar ook pas een jaar) en ze is in dat jaar al enorm veel vooruit gegaan, we zijn al zo blij met haar zoals ze nu is! En natuurlijk kan het altijd beter...voor haar zelf natuurlijk ook fijner. En beter zal het ook zowiezo nog wel worden, we zijn ook nog niet klaar. Maar ik wil tussendoor iets leuks en ontspannends met haar gaan doen. Iets waar ze echt haar ei in kwijt kan, ik denk dat ze daar juist nu behoefte aan heeft. Dat ze er ook zelfverzekerder van word en op het moment dat we bezig zijn met haar neus dat ze alle mensen gewoon vergeet. Dat gebeurde vandaag al...ze was aan het snuffelen en zag de fietser op 3 meter afstand niet eens!

En het één hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Dat BAT lijkt me zeker interessant en we hebben onbewust (zoals ik het nu lees) ook al een klein beetje op die manier getraint. Ze kijkt weg van het enge (mens) en we lopen vervolgens samen weg van het enge (mens). Dit heb ik geleerd toen we op een blauwe maandag (toen we haar net hadden) eens naar een GT gingen. Ze zat daar echter zo op slot, was niets mee te beginnen. Maar het kan bijna niet anders dan dat daar de BAT methode werd gebruikt. Inmiddels zouden we het wel weer eens kunnen proberen. Jammer is alleen dat mensen in het "normale leven" niet te sturen zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Speuren " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^